Raspuns pentru BURZ ELENA, F. AS nr. 888 - "Ma puteti ajuta pentru prolaps de mucoasa uretrala?"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Asa cum bine precizati in cele cateva randuri trimise redactiei, acest gen de afectare (prolaps uretral) se intalneste indeosebi la tinerele fete sau la femeile aflate in premenopauza, nicidecum la femeile de etatea dvs. (29 ani). Ramane, asadar, supozitia ca ori colpita micotica de care ati suferit, ori administrarea contraceptivelor pot fi cauzele prolapsului uretral, eventual suprapuse pe o anumita slabiciune ereditara care sa fi generat pierderea suportului pelvin.
Este bine sa stiti ca planseul pelvin este alcatuit dintr-un strat de muschi si ligamente care sprijina organele (vezica, uter, colon etc.) care compun cavitatea pelvina. Totodata, acesti muschi ajuta si la inchiderea uretrei, acolo unde ea iese din vezica urinara. Slabirea acestor formatiuni de sustinere permite prolabarea si protruzionarea organelor care alcatuiesc aparatul genito-urinar feminin (col uterin, uter, vezica, uretra).
In cazul in care se produce o protruzie vezicala sau uretrala, acest lucru determina, de obicei, aparitia unei proeminente pe peretele vaginal anterior si poate sta la baza incontinentei urinare sau a infectiilor repetate. Desi in cazul prolapsului uretral (si nu numai) repararea pe cale chirurgicala este cea mai buna solutie, uneori, in functie de severitatea prolapsului, masurile de autoingrijire va pot aduce usurarea de care aveti nevoie. Astfel, exercitiile Kegel sunt, cateodata, singurul tratament necesar. Acest set de exercitii, destinat intaririi muschilor pubococcigieni, presupune: * contractia muschilor din zona analo-vaginala (imaginati-va ca incercati sa va opriti din urinat). Mentineti aceasta pozitie "stransa", pana numarati la 3, apoi relaxati pana numarati la 3. Repetati de 10-15 ori, in trei reprize zilnice. Va puteti exersa muschii aproape oricand - in timp ce stati intinsa, sunteti in masina sau stati in picioare la bucatarie. Cu rabdare, pe masura ce tonusul muschilor pubococcigieni se imbunatateste, suportul dvs. pelvin se va ameliora in aproximativ 3-6 saptamani.
Daca totusi, masurile de autoingrijire nu sunt suficiente, iar interventia chirurgicala poate fi riscanta sau neatractiva, se poate monta un pesar vaginal - dispozitiv care se potriveste in jurul colului uterin si ajuta la punerea la loc a organelor prolabate. In afara interventiei chirurgicale, la dvs. se poate lua in considerare si metoda injectarii de colagen, prin intermediul unui citoscop, la nivelul stratului intern al uretrei. Injectarea proteinelor de colagen la nivelul uretrei aduce un plus de volum tesuturilor de la acest nivel (mucoasa uretrala) ajutand, astfel, la inchiderea orificiului care permite scurgerea urinei. Ca tratament naturist asociat exercitiilor Kegel, va recomand urmatoarele remedii:
* Talpa-gastei - puternic efect astringent si intaritor al musculaturii slabite, se administreaza sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese (ideal este sa se asocieze cu pulberea de cretisoara) sau sub forma bailor de sezut (infuzie concentrata) in combinatie cu rachitanul, tataneasa si coada-racului, plante cu aceleasi efecte astringente si tonice musculare.
* Schinduf - planta cu intrebuintari terapeutice diverse, printre care si prolapsurile rectale, uterine sau vezico-uretrale, se administreaza tot sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese, sau infuzie concentrata, 3-4 cani pe zi. La fel de utile pot fi si cataplasmele zilnice cu decoct de schinduf, aplicate direct pe zona pelvina.
* Extract din muguri de arin alb - ca actiune antiflogistica cu tropism pe aparatul genito-urinar feminin este gemopreparatul ideal pentru combaterea ptozelor viscerale de diferite localizari (uter, vezica, uretra etc.). Se administreaza cate 50 picaturi in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Ajutati-ma sa ma vindec de mastoza fibrochistica"
(Raspuns pentru VALY - Bucuresti, F. AS nr. 880)


Determinata in general de un dezechilibru hormonal, mastoza chistica se caracterizeaza prin nodozitati datorate dilatatiei chistice a canalelor galactofore si a depozitelor de tesut adipos la nivelul glandei mamare. Simptomatologia e variata: dureri locale, senzatie de tensiune, prurit (mancarimi), caldura...
Va rog sa fiti optimista, sa luptati cu boala, convinsa ca multi semeni sunt alaturi de dvs. Trebuie precizat ca orice femeie mai devreme sau mai tarziu, sub influenta ciclului menstrual, va dezvolta la nivelul tesutului mamar un proces de fibrozare, fiziologic, manifestat adesea si prin aparitia de noduli sau chisturi ce se simt la palparea corecta a sanului. Printre diversele cauze ce duc la aparitia cancerului mamar se pot enumera: rude de gradul I cu cancer la san, primul ciclu precoce (inainte de 12 ani), dieta bogata in grasimi, traumatisme (lovituri), expunerea la radiatii ultraviolete, nasterea primului copil dupa 35 ani, nealaptarea copilului la san 6-9 luni etc.
Produsele naturiste existente deja in Romania sunt capabile sa activeze o proteina mica - gena "p 53", extrem de eficienta in apoptoza (moartea programata a celulelor canceroase). O schema de tratament ce cuprinde Indole 3 Carbinol, Female Hormone, Cruciferous Plus, Resveratrol Synergy, Flavonoid, cataplasme cu abur de coada-calului pe san, dieta alimentara bazata pe fibre (cereale integrale, cartofi copti), fructe, zarzavaturi, legume (ceapa, usturoi, praz, broccoli) si ceai antineoplazic va ajuta sa depasiti acest impas. Peste 6 luni se va face o termografie care ne va indica evolutia in timp a afectiunii. Multa sanatate!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98

"Pierd sarcina dupa sarcina. Cum pot adopta un copil?"
(Raspuns pentru IONELA - Australia, F. AS nr. 886)


Stimata doamna Ionela, prin anul 1986 lucram la IACERD Bucuresti, pe santierul amenajarii raului Dambovita. Colaboram cu CCCF Bucuresti, si o salariata de la aceasta intreprindere era foarte suparata pentru ca pierduse doua sarcini. Afland ca ma preocupa medicina naturista si reflexoterapia, m-a rugat sa o ajut. I-am recomandat un regim alimentar care prevedea sa consume doar urmatoarele alimente: orez, grau, grau incoltit, orz, mei, porumb, supa de fasole, produse lactate exceptand iaurtul, supa de iepure sau de fazan, dovlecel, dovleac, sparanghel, castravete, spanac, laptuca, miere, pepene verde, cantalup, banane, struguri si alte fructe dulci. Apa distilata si ceai de salvie intre mese. I-au fost interzise urmatoarele alimente: porc, peste, vita, pui, berbec, bivol, alcool, sare, fructe acre, lamaie, rosie, condimente picante, soia, ulei de susan, bauturi fierbinti, cartofi, ridichi, legume verzi, iaurt, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite. Alimentele care nu sunt mentionate in cele doua grupe i-au fost, de asemenea, interzise.
Graul incoltit il veti prepara dupa urmatoarea reteta, respectand testul de incoltire.

Reteta pentru prepararea graului incoltit

Graul - ultima recolta. Se cerne graul prin sita ca sa cada corpurile straine. Joi dimineata (sau in oricare alta zi) la ora 6 se pune la incoltit 1 kg grau intr-o oala emailata, cu o capacitate de 5 litri. Se spala graul cu apa rece pana cand se obtine o apa curata. Apoi se umple oala cu apa limpede si se pune intr-un loc ferit. La ora 14 si ora 22 se scurge apa in care a stat graul si se spala din nou pana ramane apa curata. Se umple din nou oala si se lasa la o parte. Vineri, la ora 6, se scurge apa si se transfera graul in strecuratoare. Puneti strecuratoarea sub jetul de apa. In timpul spalarii NU amestecati graul. Spalarea trebuie sa dureze numai cateva secunde. Se va repeta acest lucru din 8 in 8 ore, adica la ora 6, 14 si 22, pana cand iese embrionul (coltul) de 2 mm si radacinile de 5 mm. Aceasta se obtine sambata pe la pranz sau cel mai tarziu seara. Cand se obtine marimea embrionului si a radacinii, se pune in sticle cu gatul larg (de lapte) care se vor astupa cu dopuri de plastic (sa nu intre aerul) si se pun la frigider. Dintr-un kilogram de grau se obtine 1,5 kg grau incoltit. Aceasta cantitate ajunge pentru o saptamana. Graul incoltit care se poate manca la o masa este de 125, 100, 75, 50 grame. Se poate combina cu miez de nuca, fructe si miere de albine sub forma de piure, obtinut prin masina de tocat carne (inoxidabila). Mai intai se trece miezul de nuca, apoi graul incoltit si la urma fructele. Se adauga cantitatea de miere si se amesteca bine.

Test de incoltire a graului

* Se cumpara graul. * Se curata de impuritati si de boabele de grau sparte. * Din cantitatea ramasa, ce reprezinta doar boabe intregi si de culoare aurie, se iau 100 de boabe, se tin 24 de ore in apa calduta, dupa care se pun la incoltit pe vata inmuiata in apa. Boabele nu trebuie sa fie acoperite cu apa, ci doar umezite. * Daca din 100 de boabe incoltesc minimum 85 boabe, graul se foloseste. * Daca din 100 de boabe incoltesc mai putin de 85 boabe graul nu se foloseste. In acest caz are un efect toxic. * Daca graul testat nu se poate folosi, se cumpara alta cantitate, de la alt producator, si se face din nou testul de incoltire.
In afara acestui regim alimentar, i-am recomandat si un masaj care prevedea automasarea de doua ori pe zi a zonelor limfatice (inferioare, superioare si marea limfa) cate 3 minute (si nu mai mult, cu ocazia unei sedinte de masaj). Zonele corespunzatoare glandelor sexuale, ale sanilor, paratiroidelor, hipofizei si a vaginului, cate 5 minute. Zonele corespunzatoare uterului se maseaza cate 10 minute fiecare.
Masajul (automasajul) se recomanda a fi inceput odata cu regimul alimentar si facut pana la vindecare. Pentru masaj se foloseste un unguent si este indicat sa si-l faca bolnavul sau rude apropiate. Nu este indicat ca masajul sa fie facut de catre maseuri. Daca doriti mai multe indicatii referitoare la automasaj si planse cu zonele ce trebuie masate, va rog sa ma sunati seara, dupa ora 20.
Cu ajutorul acestui tratament, doamna despre care am vorbit, pana in anul 1989, avea deja doi copii. In martie 1989, intalnindu-ma intamplator cu ea pe strada, mi-a declarat ca e multumita cu cei doi copii si m-a rugat sa-i dau un sfat pentru a nu mai ramane gravida. I-am spus ca nu cunosc asa ceva.

Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12

"Am o stare puternica de slabiciune si somnolenta"
(Raspuns pentru MARIANA - Bucuresti, F. AS nr. 887)


Stimata doamna Mariana, va rog sa va faceti o introspectie si sa va amintiti ce evenimente s-au petrecut in viata dvs., inainte de aparitia simptomelor care va nelinistesc. Din punctul de vedere al medicului homeopat, ceea ce descrieti dvs. seamana a decompensare constitutionala, ceea ce semnifica o afectare de profunzime a intregului pe care il reprezinta organismul dvs. De obicei, stari de genul celei descrise pot aparea dupa evenimente neplacute, surmenaj, situatii conflictuale care dureaza timp indelungat, situatii de doliu, dupa pensionare etc. Nu este exclus nici consumul unor substante medicamentoase pe care organismul dvs. sa nu le fi tolerat. Desi mult mai rar ca alte medicamente hipocolesterolemiante, si Sortisul poate provoca, la persoane sensibile, caderea parului, astenie fizica, senzatie de voma. Nu stiu de cand va administrati acest medicament, dar e bine sa va sfatuiti cu medicul dvs. Ca alternativa la tratamentul homeopat, va propun o schema de tratament fitoterapeutic, cu urmatoarele produse: * Extract din muguri de porumbar, cate 50 picaturi dimineata, in apa plata. * Extract din seminte de mesteacan, cate 50 picaturi pe zi, dimineata. * Extract din mladite de sequoia, cate 50 picaturi dimineata. * Adaptelon, cate 3 tablete zilnic, inainte de mesele principale. * Api-Ursomax - cate 3 tablete pe zi, inainte de mesele principale. * Carofort, cate 3 tablete zilnic, inainte de mesele principale.
Din punct de vedere energetic, simptomele dvs. tradeaza o stare de deficit major la nivelul rinichiului ca organ energetic. Cu 10 sedinte de acupunctura, combinate cu o cura de 6 saptamani cu produsele mentionate anterior, sigur veti redobandi starea de sanatate care va lipseste.
Va doresc mult optimism si sa alegeti calea de tratament care vi se potriveste cel mai bine.