Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
Tulburari de menopauza: patlagina si miere

Am 75 de ani, am lucrat in invatamant si sunt pensionara. Citesc frecvent "Formula AS", fiind foarte multumita de continutul ei. Am luat hotararea de a va scrie si eu pentru a veni in ajutorul femeilor care sufera tare in perioada de menopauza. In vacanta mare din anul 1970, am plecat impreuna cu cele doua fete ale mele in statiunea Geoagiu Bai. Intr-o zi, ne-am propus sa mergem sa vedem pestera si cascada aflate in apropiere. La vremea aceea, eu intrasem in perioada de menopauza si ma simteam foarte rau. Aveam calduri, ameteli si ma opream adesea pe drum. Deodata, pe un deal, tocmai cand ma asezasem pe iarba, am vazut un batran care venea spre mine. M-a intrebat daca poate sa-mi fie de ajutor si eu i-am povestit despre problemele mele. Mi-a spus ca el se ocupa de multa vreme cu plante medicinale si ca poate sa-mi dea un leac care sa ma scape de suferinte. M-a invatat sa iau 1 kg de miere de albine, 1 kg de lamaie si 60 de fire de patlagina. Mierea de albine sa o pun intr-o cratita, sa pun peste miere lamaile tocate ca zarzavatul, cu coaja cu tot, si la fel si firele de patlagina. Sa acopar bine cratita si sa o pun sa fiarba la foc mic, 10 minute. Sa nu iau capacul pana nu se raceste bine (in timpul fierberii, procedam ca atunci cand facem dulceata). Cand s-a racit, scurgem siropul si il punem in sticle de culoare inchisa si il tinem la loc rece si intunecos. Se ia seara, cate o lingura. Am ascultat sfatul batranului, am urmat reteta si toate problemele mele legate de menopauza au disparut. Nu stiu care este explicatia, dar n-am mai avut niciodata probleme de acest fel. Recomand leacul si altor femei, in speranta ca le va fi la fel de folositor ca si mie.
ALEXANDRA GALBENU - Targu-Jiu

Arsuri pe piele

Se recomanda spalaturi locale sau compese cu infuzie din: musetel, coada-soricelului, galbenele, sunatoare, pelin sau decoct de radacina de tataneasa (4-5 linguri planta maruntita, fiarta 10 minute, cu o cana de apa, se strecoara fierbinte, se completeaza cu apa fiarta apa evaporata).
Tratament extern. Pentru uns, pot fi folosite urmatoarele: miere fluida (daca suporta bolnavul). Alifie din boabe de fasole - se prajesc, se macina fin cu rasnita de cafea, se amesteca cu ulei de in sau de floarea-soarelui. Alifie de galbenele preparata in casa sau procurata de la Plafar. Ulei de sunatoare preparat in casa, cu ulei de in sau floarea-soarelui sau procurat de la Plafar. Alifie de propolis preparata in casa din: 40 ml ulei de floarea-soarelui, 50 g propolis, 1 sticluta vitamina A+D2 uleioasa. Reteta: intr-o cana de tabla smaltuita se toarna uleiul care se infierbanta fara sa fiarba. Se trage de pe foc, se toarna sticluta cu vitamina A+D2, apoi se toarna propolisul pulbere, obtinut prin razuirea pe o razatoare fina, dupa ce in prealabil a fost tinut la frigider, se amesteca permanent, in timp ce se toarna in cana. Se obtine un unguent de culoarea propolisului. Se pune in borcanele curate pregatite anterior. Daca ranile produse de arsuri dau senzatia de mancarime (prurit) se adauga si o sticluta cu vitamina F uleioasa, rasina de brad. Alifie. Reteta: 50 g rasina de brad, 80 ml ulei de floarea-soarelui, 50 g ceara curata de albine. Intr-o cana de tabla smaltuita se toarna uleiul care se infierbanta fara sa fiarba. Se trage de pe foc, se adauga rasina sfaramata, apoi ceara razuita fin. Se amesteca permanent, in timp ce se toarna in cana. Unguentul se pune in borcanele curate.
Observatie comuna pentru cele doua alifii preparate in casa: daca se constata ca sunt prea solide, se mai adauga putin ulei prin reincalzire. Alifie tub Propoderm de la "Apicola", alifie Carpicon de la Plafar. Se ung permanent nu numai ranile ci si zonele vindecate pentru ca pielea sa se refaca uniform, nu sa ramana stransa, incretita. Dupa vindecarea ranilor, se actioneaza pentru atenuarea sau chiar disparitia cicatricelor si pentru decolorarea pielii maronii astfel: se tamponeaza pana la 40 de ori pe zi cu - suc proaspat de patlagina, suc proaspat de galbenele, comprese cu bitter suedez, gata preparat, procurat de la Plafar. Este necesar ca alimentatia sa fie bogata in vitamine, pe baza de legume si fructe, fara carne, cu multe lichide - 1,5-2 l pe zi. Consumarea unui ceai depurativ: flori de soc, papadie, trei-frati-patati, care activeaza circulatia sangelui si produce eliminarea toxinelor.
Cu multa incredere in puterea de vindecare a naturii, cu vointa si perseverenta, veti invinge toate bolile.
RADU ORTANSA - str. Traian Vuia 21, bl. Z2, ap. 7, Galati
P.S. Multumim din suflet revistei dvs. care ne permite sa ne ajutam semenii! Sanatate intregului colectiv redactional al revistei "Formula AS". Viata lunga revistei!

Prevenirea si vindecarea gripelor si racelilor

Mijloacele ce vi le prescriu privesc prevenirea si tratarea racelilor, gripei, calirea organismului si modul cum trebuie sa va pregatiti spiritul pentru ca acesta sa iasa biruitor din lupta cu trupul.
* Preparati o solutie de clorura de sodiu (sare de bucatarie grunjoasa): o lingurita dizolvata intr-o jumatate de pahar de apa calda. Solutia o veti folosi dimineata si seara, astfel: jumatate din solutia preparata o veti turna in causul palmei drepte si o veti aspira pe nara dreapta si elimina pe nara stanga. Cu jumatatea de solutie ramasa in pahar veti repeta in sens invers.
* Pentru calmarea inflamatiei mucoasei faringiene beti ceaiuri fierbinti de tei si faceti gargara cu infuzii emoliente: ceai de musetel si nalba.
* In cazul cand tusiti si tusea este insotita de expectoratie, folositi infuzia de patlagina, sirop de patlagina (preparat cu miere) si faceti bai calde la picioare (nu fierbinti).
* Evitati praful, frigul si umezeala, mai ales la nivelul picioarelor. Tineti seama de faptul ca multe din imbolnavirile aparatului respirator isi au originea in picioarele cronic reci.
* Evitati statul in ceata. Ceata este cu mult mai periculoasa decat ploaia, indeosebi la orase si in zonele industriale, deoarece mentine o patura de vapori imbibata de fum si gaze toxice, de reziduuri, praf si microbi.
* Evitati tutunul, cafeaua si alte alimente toxice, precum si incaperile insuficient aerisite, prost luminate si neincalzite.
* Stimulati rezistenta organismului prin urmatoarele metode: * bai de aer si soare, cura de aer, frictionarea pielii cu un prosop umed, dus zilnic, plimbari - mersul pe jos, automasaj (nu folositi pentru automasaj creme sintetice, deoarece unele contin plumb si zinc, substante extrem de nocive pentru ficat).
* Executati urmatoarele exercitii fizice: 1. Duceti palmele la ceafa si frictionati gatul dinspre ceafa catre fata de 10-12 ori. 2. Masati cu degetele aratatoare punctul situat in adanciturile din apropierea aripilor nasului. Miscarile le veti face in sensul de rotatie al acelor de ceasornic, scurt, profund si energic de 10-12 ori. 3. Loviti cu pumnul de 8-10 ori punctul situat la 5 cm sub rotula, intre tibie si peroneu. 4. Ciupiti pielea de 8-10 ori la baza unghiilor si la nivelul fiecarei incheieturi a degetelor de la maini si de la picioare. 5. Masati tendonul lui Achile de la ambele picioare de 200-300 de ori. Tendonul il veti prinde intre degetul mare si celelalte degete ale mainii si se va trage ritmic si apasat de jos in sus. 6. Veti apela la cineva din familie care va lovi scurt, elastic, des si ritmic, cu varful degetelor, de o parte si cealalta a coloanei vertebrale, pana la aparitia unei usoare transpiratii in zona. Cel ce loveste tine degetele unite la varf, incheietura mainii relaxata, bratul indoit din cot. Unghiile ii vor fi taiate scurt. 7. Stand jos turceste, cu spatele drept, se inspira si expira abdominal, in ritm rapid, timp de 5-7 minute. Inainte si dupa acest exercitiu faceti inhalatii cu aburi de apa sarata si esenta de conifere sau cu aburi de menta (izma buna), cateva frunze intr-un castron cu apa fierbinte.
Alimentatia. Dieta sa fie cumpatata. Folositi legume, fructe, lapte (de preferinta crud), produse lactate, oua, paine graham, de secara sau de tarate, grau sau alte cereale incoltite, miere, polen, propolis, otet de mere si miere, sucuri naturale de fructe. Vitaminele din alimentele recomandate si din sucuri intervin in procesele de detoxifiere din organism. Renuntati la carne, condimente, alcool, bauturi acidulate sau care contin cofeina si coloranti sintetici.
Mijloace pentru dirijarea fortelor psihice:
* Impuneti-va o stare optimista si de incredere in fortele interioare, in energia fizica si psihica de care dispuneti.
* Considerati ca boala este un accident natural pe care organismul dvs. o poate invinge.
* Siliti-va sa fiti relaxati, linistiti, increzatori si optimisti.
* Frecventati numai societatea oamenilor sanatosi, realisti, optimisti si increzatori in fortele lor.
* Evitati certurile, discutiile inutile si agresive, viata supraincarcata, convietuirea intr-un mediu socio-cultural nedemn.
In felul acesta, spiritul dvs. va contribui cat mai mult la bunastarea trupului.
prof. IONASCU MIHAI - str. Simion Barnutiu nr. 2, bl. C, sc. 2, ap. 31, Focsani, jud. Vrancea

Gastrita: tinctura de ghintura

Ma numesc Farcas Ilie, sunt din Petrosani si am 58 de ani! Am suferit ani de zile de gastrita, ma confruntam cu dureri in zona sternului, a stomacului, aveam senzatia de arsuri, greata, balonare, aveam diaree accentuata sau lipsa de apetit. Am facut endoscopie digestiva superioara, de unde a rezultat ca am o gastrita a mucoasei gastrice (una cronica), cauza principala fiind infectia cu Helicobacter Pylori.
Am urmat diferite tratamente cu antibiotice, regimuri alimentare drastice si totodata zadarnice. Am avut norocul sa intalnesc un terapeut cu plante medicinale, care mi-a dat un ceai gastric si o tinctura de ghintura. Am urmat tratamentul timp de 2 luni, dupa care m-am simtit foarte bine.
Datorita acestei tincturi de ghintura, sotia mea, care avea mari probleme cu fierea lenesa si ficatul marit, s-a vindecat complet. Le-am recomandat tuturor cunostintelor mele aceasta tinctura miraculoasa si au folosit-o cu mult succes. (Eu am achizitionat tratamentul de la d-l BUZ SEVER din Poienii de Jos nr. 40, jud. Bihor, tel. 0744/63.65.99, 0727/64.37.68, e-mail: www.terabuzplant.ro).
Va doresc sanatate!
FARCAS ILIE - str. Lalelelor, bl. 12B, ap. 6, Petrosani