Raspuns pentru MARIUS MORARU, F. AS nr. 851 - "Cum se poate scadea nivelul acidului uric din organism?"

Redactia
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

Acidul uric nu trebuie sa depaseasca valoarea de 7,2 mg/dl, un nivel mai ridicat de cristale datorandu-se depunerii de "urat de sodiu" in tesuturi, unei diete necorespunzatoare (consum de carne rosie, viscere - ficat, rinichi, fudulii - de la animale tinere, bere etc.). Alte cauze mai pot fi: o predispozitie genetica, o excretie scazuta, datorata unei insuficiente renale cronice, hiperparatiroidism, nefropatie, leucemii, administrarea unor medicamente etc.
Cand hiperuricemia atinge valoarea de 9 mg/dl incep sa apara tulburari la nivelul articulatiilor, cu dureri la baza degetului mare de la picior, apoi la genunchi, maini, coate, glezne, labele picioarelor, mai frecvent in timpul noptii, iar daca valoarea continua sa creasca si durerile nu cedeaza, se poate vorbi despre instalarea gutei.
Alopat, pentru scaderea nivelului de acid uric, la indicatia medicului se folosesc: Allopurinol, Colchicina, Indometacin, Zyloric, Benzbromaroma, 2 litri lichide pe zi.
Pentru a evita evolutia spre insuficienta renala, preventiv se vor lua cateva masuri: se corecteaza obezitatea, nu se vor consuma bauturi alcoolice, alimente bogate in purine (heringi, sardele, organe), grasimi (mezeluri, oua, produse lactate, lapte, cafea, diuretice, aspirina).
Pentru a elimina formarea de calculi urinari pe baza de urat de sodiu, consumati zilnic apa alcalina, apa plata magnetizata, 2 cani pe zi ceai din urmatorul amestec: urzica, ienupar, frunze de mesteacan, papadie, brandusa de toamna, coada-calului, porumbar (flori si fructe), siminoc, sparanghel, trifoi rosu, turita mare.
Consumati doua fructe pe zi cu pigment rosu, ciocolata, 300 ml compot de mere indulcit cu miere. Alti agenti care cresc eliminarea renala a acidului uric sunt Probenecidul si Febuxostatul, realizat recent in SUA. Un medicament nou, aflat acum in teste, Pegloticase, transforma acidul uric intr-un compus chimic mai solubil in sange, astfel incat in cateva ore se revine la nivelul normal. Produsele naturiste cele mai eficace sunt: The Ultimate Gout Formula, Total Cleanse Liver, Total Cleanse Kidneys, Red Clover. Multa sanatate!

Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12

"Pierd involuntar gaze si nu ma pot vindeca"
(Raspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 887)


Stimata d-na Mihaela, problema dvs. este, intr-adevar, la prima vedere, una cat se poate de neplacuta, dar nu insurmontabila. Asa ca, va propun sa incercam, impreuna, sa gasim o solutie terapeutica. Este bine ca ati facut acel minim de investigatii care arata ca problemele nu sunt de natura organica, ci doar functionale. Iata de ce, eu sper ca sunt rezolvabile. Din cele explicate de dvs., trag concluzia ca aveti o colopatie si, probabil, niste tulburari sfincteriene. Din punct de vedere al dietei, va rog sa evitati sa consumati orice fel de aliment care fermenteaza, cum ar fi cartoful, varza, fasolea, mazarea etc. De asemenea, s-ar putea sa aveti o intoleranta la legumele si fructele consumate in stare cruda, asa ca, temporar, incercati sa le consumati numai preparate termic, pana se va rezolva problema.
Este posibil sa aveti si o dischinezie biliara hipotona, motiv pentru care va recomand, ca tratament alopat, cu mecanism pro-kinetic, Duspatalin 200 mg, o tableta dimineata si o tableta seara.
Complementar, puteti folosi urmatoarele produse, pe care le-am ales si combinat in scopul de a promova o digestie cat mai completa a alimentelor:
1. Clarobil, cate o tableta, de trei ori pe zi.
2. Biodigest, cate o tableta, de trei ori pe zi.
3. Prodigest Plus, cate o tableta, de trei ori pe zi.
Toate se vor administra inainte de masa cu aproximativ 30 minute. Pentru absorbtia gazelor rezultate in urma unei digestii incomplete, este bine sa folositi carbune medicinal, cate 2 tablete, de 2-3 ori pe zi. De asemenea, nu trebuie neglijata nici detoxifierea organismului, pentru care va recomand Ursomax, un produs care contine leurda (Allium ursinum). As opta pentru un tratament cu durata de minimum 2 saptamani, dupa care trebuie facuta o reevaluare a rezultatelor. In paralel cu acest plan terapeutic, va rog sa aveti in vedere o forma speciala de "gimnastica", pentru intarirea musculaturii sfincterului anal. Aceasta consta in contractia si relaxarea succesiva a musculaturii perineale, in succesiuni de cate 20-30 contractii si relaxari, de cat mai multe ori pe zi. Daca aceste metode combinate nu vor reusi sa rezolve in totalitate aceasta situatie, desi mi se pare putin probabil, exista si posibilitatea unui tratament homeopat, aceasta implicand, insa, o consultatie dupa metoda specifica homeopatiei, pentru ca tratamentul este mult mai individualizat decat cel fitoterapeutic.
Dincolo insa de toate masurile pe care vi le-am propus, va rog sa ganditi pozitiv, pentru ca orice ne e dat ca suferinta ne e dat ca sa ne putem bucura atunci cand am trecut peste, iar natura, inclusiv organismul omenesc, are posibilitati uimitoare de a se echilibra. Curaj si sa auzim numai de bine!

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Cum se poate ameliora spondilita anchilozanta?"
(Raspuns pentru VALENTIN BRASOVEAN - Sibiu, F. AS nr. 893)


Desi nu i-a fost stabilita cu certitudine cauza, spondilita anchilozanta poate fi considerata o boala autoimuna, care prezinta si o componenta etiologica genetica. In mod tipic, spondilita anchilozanta debuteaza cu dureri la nivelul coloanei inferioare, in zona bazinului si articulatiilor din zona sacro-iliaca. Pe masura evolutiei bolii, oasele afectate incep sa fuzioneze intre ele, ducand la imobilizarea articulatiilor si producand rigiditatea si inflexibilitatea coloanei.
Este important de semnalat ca spondilita anchilozanta se poate manifesta si in alte zone ale corpului, cum ar fi ochii (uveita anterioara), inima (degradarea valvei aortice), plamanii sau sistemul digestiv, caz in care afectiunea poate fi asociata cu boala inflamatorie intestinala.
Din punct de vedere al tratamentului, antiinflamatoarele nesteroidiene, precum Ibuprofenul si Napoxenul, pot ameliora durerea cronica si rigiditatea. Alte medicamente utilizate in tratamentul acestei afectiuni includ antireumaticele, ce intervin in modificarea evolutiei bolii, cum ar fi Sulfasalazina, Metotrexatul si, ocazional, corticosteroizii. In ultimul timp, noile medicamente reprezentate de blocantele factorului de necroza tumorala (TNF) - etanercept (Eubrel) si infleximab (Remicade) - s-au dovedit eficiente in tratamentul spondilitei anchilozante.
Fizioterapia, hidroterapia, masajul, acupunctura sunt componente esentiale ale tratamentului, putand ajuta la mentinerea flexibilitatii articulatiilor si a unei posturi corecte. In privinta remediilor naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si sustinerea organismului in lupta cu boala, va sfatuiesc sa utilizati urmatoarea schema terapeutica: FITOTERAPIE: * Artrophyt - solutie care contine extracte vegetale de Ortosiphon, Harpagophytum (gheara-diavolului) si macerat glicerinic din scoarta de salcie, indicat in dureri articulare si reumatice (conform prospectului), in asociere cu unguentul Artrophyt, obtinut din arnica, tataneasa si Ledum palustre, la care se adauga sarea de Bazna, renumita ca eficienta in combaterea afectiunilor reumatismale de diverse etiologii (1-2 aplicatii, zilnic, pe zonele afectate). * Coada-calului - cu rol remineralizant important, ajuta la repararea cartilajelor si a leziunilor musculare, reducand inflamatia si durerea. Se administreaza 15-20 picaturi tinctura, in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. * Ananas - capsule - Bromelaina, enzima extrasa din ananas, are efecte antiinflamatorii, fiind indicata daca durerile sunt mai severe. * Papaya - capsule - reprezinta un ansamblu de enzime, vitamine, minerale si aminoacizi util atat profilactic cat si curativ in patologiile inflamatorii articulare. Se administreaza conform prospectului.
GEMOTERAPIE: cele mai indicate gemoderivate in astfel de situatii sunt: extractul din muguri de jneapan, extractul din muguri de coacaz-negru (efect cortison-like), extractul din muguri de mesteacan pufos si extractul din muguri de vita-de-vie, cu proprietati antiinflamatorii, si regenerante ale cartilajelor articulare si ale tesutului osos, care se administreaza separat sau in combinatie, conform prospectului.
Cu toate ca extractul de scoarta de salcie este continut si de produsul Artrophyt, il recomand si separat, pentru calitatile sale antiinflamatoare si antipiretice deosebite, in patologii ca: reumatismul articular, spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, artroza si nevralgia reumatica.
Dintre suplimentele cu actiune generala, nu pot lipsi in tratamentul spondilitei anchilozante uleiul de luminita-noptii, vitamina C + bioflavonoide, calciu+ magneziu, vitamina E + Seleniu si vitamina B6. Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Nepotelul meu in varsta de noua luni sufera de enterocolita cu malabsorbtie"
(Raspuns pentru PAULA - Sibiu, F. AS nr. 894)


Doamna Paula, va inteleg disperarea si regret faptul ca un baietel asa de mic, de doar noua luni, este atat de traumatizat si cu atatea boli: enterocolita acuta, sindrom de maldigestie, malabsorbtie, reactie hepatica, anemie feripriva, rinofaringita acuta si rahitism carential. Enterocolita este inflamatia mucoasei intestinale si a colonului. Ca si gastrita, enterocolita releva stari anormale de tulburari hepatice, constipatie sau diaree. Intestinele sunt in mod particular susceptibile la stres si la intoleranta alimentara, putand sa se infecteze si sa manifeste simptomele unui intestin hiperactiv, intercaland perioadele de diaree cu altele de constipatie, gaze si alte incomoditati.
Preparati-i in continuare combinatii alimentare simple, nutritive, usor de digerat si care nu provoaca fermentatie: branza de vaci, supa de zarzavat cu carne de pui, piureuri usoare, iaurturi etc. Faceti combinatii de fructe si legume in sucuri naturale: mere cu morcov, morcov cu patrunjel, morcov cu varza. Macinati in mod partial si puneti intr-o oala cu 2 litri apa urmatoarele ingrediente: 20 g tarate, 15 g orz, 25 g ovaz si 15 g grau. Fierbeti o jumatate de ora, strecurati si dati baiatului cate un biberon de doua ori pe zi.
Ca tratament va recomand produse naturiste si homeopatice pe care sa le poata inghiti un copil de noua luni: * Intern: Echinacea CH3, 3 granule, de trei ori pe zi, Ulei de peste (lichid, cu gust de fructe), argila pudra sau apa argiloasa, Probiotic pentru copii (doar de la Walmark), Bioent. * Extern: cataplasme cu argila aplicate pe abdomen, supozitoare fitoapicole "E-lite" administrand cate jumatate de supozitor in fiecare seara.
Supozitoarele sunt foarte bine tolerate si de copii, deoarece au o combinatie strict naturista. Ele contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, catina, musetel, cimbru, sunatoare, tataneasa, galbenele, ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu, mumio, argila. Au puternica actiune calmanta si dezinfectanta asupra intestinelor, sunt antiinflamatorii, antiinfectioase, cicatrizante, regleaza pH-ul, antihemoragice, antitumorale.
Supozitoarele fitoapicole "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57.