Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii DECEMBRIE

Claudiu Tarziu
"Traian Basescu a castigat pentru ca a fost haituit cu o ura criminala"

- Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale pentru a doua oara, desi a avut de infruntat cea mai mare coalitie organizata vreodata impotriva unui om politic roman. A iesit invingator, desi se spune ca nimeni nu castiga vreun razboi cu presa, iar majoritatea mass-media i-a fost ostila. Care este explicatia pentru aceasta victorie?

- Performanta sa nu-i de colea. Mai ales ca Traian Basescu nu a fost in cea mai buna forma. Totusi, a castigat razboiul cu presa, pentru ca electoratul a vazut ca televiziunile si ziarele care il atacau nu erau libere, oneste, corecte. D-l Basescu a luptat cu o anumita parte a presei, majoritara, cum s-a dovedit, care a abuzat de acuzatii fanteziste sau fara probe, de jigniri, de atacuri la persoana, care l-a haituit pur si simplu. Presa aceasta nu a urmarit sa-si faca datoria de a informa corect opinia publica si de a-si exercita libertatea de exprimare, ci a incercat sa-l doboare prin abuz si manipulare. Agresivitatea dusa la extrem de mass-media si diversiunile grosolane au starnit sila si revolta romanilor. O parte din electorat a votat cu d-l Basescu, pentru ca l-a vazut in inferioritate. Cand cinci insi il lovesc pe unul, nu sari si tu sa-i dai la cap, ci sa-l aperi, daca ai putina omenie in tine. Electoratul a realizat, poate, si ca alianta anti-Basescu este inchegata pe alte temeiuri decat cele declarate. Coalitia anti-Basescu nu putea spune pe fata ca vrea inlocuirea lui, pentru ca nu e de acord cu reformarea aparatului de stat, care consuma enorm si nu face decat sa mareasca birocratia; nici ca are interes sa controleze Justitia, pentru a scoate de sub acuzatie o serie de clienti politici; nici ca are de gand sa continue seria de privatizari paguboase pentru tara, dar profitabile pentru unii oameni de afaceri. Si de aceea a preferat sa spuna ca-l uraste pe d-l Basescu, pentru ca e excesiv, grobian, bataus, dictator, scelerat, chior, chel si urat, si mai are si niste tipi dubiosi in jur. Era si mai usor de transmis un astfel de mesaj electoratului. Insa acest mesaj a fost ca un bumerang. D-l Basescu a fost haituit cu o ura criminala. Dar a castigat, pentru ca a folosit forta acestei uri aruncate asupra sa, impotriva adversarilor sai.

- Credeti ca Traian Basescu a invatat ceva din aceasta experienta? Din totalul votantilor, peste cinci milioane l-au preferat pe Mircea Geoana.

- In toate tarile presedintii castiga mai degraba la limita, dar asta e democratia. Nu inseamna ca daca au fost alesi la diferente de cateva zeci de voturi au fost mai putin legitimi. Nu e posibil sa ai unanimitate si nici nu e de dorit. Iar cel ales presedinte trebuie sa tina seama si de cei care nu l-au votat, ca sunt si ei cetatenii acestei tari. Este important ca acestia sa nu se simta infranti, odata cu favoritul lor, si nici exclusi. Iar in primul mandat de presedinte al d-lui Basescu nu s-au simtit. D-l Basescu nu a castigat in mod zdrobitor, nici in primul mandat, ci la un procent si jumatate diferenta. Dar acum a declarat ca a inteles mesajul celor care nu l-au votat. Si-a dat seama ca a obtinut o victorie fara glorie. Mai mult, a invatat sa-si recunoasca greselile. As zice ca e singurul presedinte pe care l-am auzit spunand ca a gresit si insirand erorile pe care considera ca le-a facut. Ba, pentru cateva greseli, si-a cerut si scuze. Nu s-a mai intamplat asa ceva cu nici un politician. Ramane ca in acest mandat d-l Basescu sa invete sa si evite greselile, nu doar sa le recunoasca si sa se scuze.

"De departe se vede mai bine ce se intampla in tara"

- Decisiv in victoria lui Traian Basescu a fost votul romanilor din strainatate, care l-au sustinut masiv. De ce credeti ca au votat cu Basescu oameni care nu au plecat din Romania de bine?

- Intai, ca de departe se vede mai bine ce se intampla in tara. Al doilea: romanii din strainatate nu sunt atat de implicati in razboaiele care se poarta aici. Nu sunt atat de legati de partidele de aici, de propaganda lor agresiva, si nici de indicatiile liderilor politici. Nu sunt influentati atat de mult nici de ce se spune la televizor. Prin urmare, nu cad victime manipularii si diversiunilor care se desfasoara la noi. Pe de alta parte, d-l Basescu a facut numeroase vizite comunitatilor de romani de peste granite, i-a ajutat pe multi dintre ei, a incurajat ridicarea unor biserici acolo, a deschis consulate mai multe. In plus, romanii din strainatate, traind, in general, intr-un mediu democratic mult mai consolidat, judeca dintr-o alta perspectiva, au criterii mai precise de evaluare a performantei si doctrinei unui candidat. Ideile de reformare a statului, de modificare a Constitutiei, de reducere a birocratiei, de micsorare a numarului de parlamentari nu au fost foarte apetisante pentru romanii din tara, mai sensibili, din pacate, la faptul ca a lovit un copil sau nu, ca a facut comert cu arme cu teroristii etc., mai atrasi, in general, de scandal. Or, romanii din afara isi dau seama ca acestea vin si trec, dar schimbarile fundamentale produc efecte pe termen lung. Si au evaluat mai just propunerile d-lui Basescu.

"Gafele d-lui Geoana risca sa-l transforme intr-un personaj legendar"

- Pentru cateva ceasuri, Mircea Geoana a fost presedintele sondajelor de opinie. Oare scena triumfului, cu declaratii si pupaturi, a fost sincera sau jucata, pentru ca ulterior PSD-ul si liderul sau sa se poata declara consternat si sa conteste alegerile?

- Se stia ca PSD are un scenariu de avarie: acuza de frauda. El a fost declansat de d-l Nica (vicepresedinte al PSD si fost ministru de interne), inca din urma cu cateva luni, si intretinut permanent, ca, in caz de esec in alegeri, sa aiba pe cine arunca vina. In ce-l priveste pe d-l Geoana, eu cred ca s-a bucurat sincer, pentru ca domnia sa are o anume inocenta a gafei, care s-a vazut si in dezbaterea televizata cu d-l Basescu. A luat de bune sondajele de opinie si, ignorand orice semnal de prudenta, s-a manifestat ca atare. Cei din jurul sau s-au jucat un pic cu naivitatea sa si l-au lasat sa cada in ridicol. Poate ca nici ei n-au prevazut ca d-l Geoana se va bucura asa de tare, ca va topai pe scena si isi va lua la revedere de la familie: Eu plec la Cotroceni sa slujesc patria. Mama, stiu ca te uiti la televizor, tata stiu ca ma veghezi din ceruri, Mihaela, dragostea mea, iti multumesc". N-au prevazut ca spectacolul va fi atat de caraghios. Si l-au pus in situatia de a face o scena de neuitat, as zice, daca nu ar fi fost si alte scene la fel de elocvente. D-l Geoana si-a bagat gafele intr-o concurenta care risca sa-l transforme intr-un personaj legendar, dovedind ca d-l Iliescu a fost foarte bland, cand i-a pus porecla de prostanac.

- Cum explicati contestarea alegerilor? Poate afecta imaginea Romaniei...

- Staff-ul d-lui Geoana este obligat sa aplice acest senariu, pentru a nu fi tras la raspundere in partid si de catre sponsorii campaniei electorale. Chiar daca se contrazic. Alegerile erau corecte si nefraudate pana duminica seara la ora 9, cand d-l Geoana credea ca a castigat, si au devenit incorecte dupa ce Biroul Electoral Central i-a spus ca a pierdut! E un stil pagubos de a face politica. Exista raportul OSCE, care arata ca alegerile au fost corecte. Procesele-verbale de la sectiile de votare au fost semnate si de reprezentantii coalitiei anti-Basescu, PSD, PNL, UDMR, PRM, PNG - acestia erau toti cu ochii pe un singur om, reprezentantul PD-L, care nu vad cum ar fi putut vicia rezultatele. Contestarea valabilitatii alegerilor nu face decat sa intarzie procesul de validare si sa mai arunce o umbra asupra Romaniei. Iar d-l Geoana, oricum, nu va scapa de judecata propriului partid. Cred ca si-a cam pierdut capul, nu numai la figurat, ci si la propriu. Sunt si in PSD destui insi care il asteapta de mult la cotitura si-i vor reprosa ca n-a fost in stare sa castige, nici cu cea mai mare coalitie in spate.

"E o tradare a istoriei liberale"

- Ce credeti despre Crin Antonescu, liderul PNL, care a pariat pe calul necastigator? Ar putea sa-i impartaseasca soarta lui Geoana, adica sa fie demis?

- S-ar putea sa fie si el judecat. Inainte de alegeri spunea ca va demisiona daca pierde alegerile. Dupa turul I, cand a iesit din cursa, n-a mai adus aminte despre demisie. E posibil sa convoace Congresul partidului si sa-si anunte demisia. Dar in mod sigur, d-l Antonescu are de dat socoteala liberalilor, pentru modul dezastruos in care si-a condus partidul dupa turul I al alegerilor prezidentiale. In primul tur a facut o figura frumoasa, a obtinut 20% din voturi, peste cota partidului, pe care, din pacate, le-a depus la picioarele lui Mircea Geoana. Totodata, d-l Antonescu i-a bagat in buzunar d-lui Geoana si istoria PNL, si Piata Universitatii, si Timisoara, si Revolutia, si pe Corneliu Coposu... Este pentru prima data cand un partid istoric, cu martiri morti in temnitele comuniste, ajuta in alegeri PSD, partid urmas al PCR. E fara precedent si fara nici o scuza. E o tradare a istoriei liberale. D-l Antonescu si d-l Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei si lider taranist, si-au transformat partidele in detinuti politici ai PSD. Si aceasta fapta s-ar cuveni sanctionata de partide. Si cred ca sunt destui care ii vor locul d-lui Antonescu.

- PNL este deja impartit: unii, in frunte cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, ar accepta oferta facuta de Traian Basescu, de a intra la guvernare; altii, in cap cu Crin Antonescu, resping orice colaborare cu presedintele si cu PD-L. Are sanse ideea refacerii aliantei PD-L-PNL?

- Liderii PD-L au declarat ca vizeaza cu prioritate alierea cu PNL la guvernare. E logic si ar fi de dorit. Ca sa faci reformele de care e nevoie - restructurarea aparatului de stat si reechilibrarea economiei - cea mai buna formula ramane una de dreapta, PD-L-PNL. S-a dovedit ca si atunci cand PNL a fost sustinut de PSD, si cand PD-L a guvernat cu PSD, nu am avut parte decat de infinite negocieri, frane puse de social-democrati, jumatati de masura, masuri populiste, care acum nu au acoperire in buget - cum au fost maririle de salarii inaplicabile. Daca discutiile dintre PD-L si PNL nu vor fi pe proiecte, ci se vor izbi in continuare de orgolii, conditionari si persoane (nu vrem decat cu ala si nu cu celalalt, nu vrem decat daca avem functia de premier etc.), negocierile vor esua, ceea ce ar fi pacat. Si PD-L, si PNL s-au fript cu PSD si ar trebui sa realizeze ca nu prea au de ales, daca vor sa-si aplice programele pe care pretind ca le au. Daca nu-si recunosc similitudinea de programe, de motivatii si interes, si nu incearca sa treaca peste vechile motive de vrajba, ma tem ca se va prelungi criza politica si vom asista la blocaje si compromisuri de tot felul.

"Nimeni nu vrea alegeri parlamentare anticipate"

- Daca liberalii vor refuza si de data asta sa intre la guvernare alaturi de PD-L, ca si dupa alegerile parlamentare de anul trecut, n-ar fi mai bine ca partidul lui Traian Basescu sa treaca in opozitie?

- Nu cred ca asta se va intampla, cat va fi Basescu presedinte. De ce credeti ca a fost lupta atat de inversunata? Si cum sa-si sacrifice presedintele partidul - singurul pe care s-a putut baza in campanie? De bine, de rau, este si singurul partid care i-a respectat programul la guvernare. Daca ar face asta, d-l Basescu si-ar pierde credibilitatea si un aliat puternic. Mai mult, ar trece drept un politician care isi devoreaza sustinatorii, ca un Cronos care isi devoreaza copiii. A lasa PNL si PSD sa guverneze ar insemna sa ne intoarcem la situatia din 2007 - 2008, cand aceleasi partide au condus Romania. N-ar trebui sa uitam: atunci s-a indatorat enorm tara, au fost risipite fondurile, si clientela politica a incarcat, cu cateva zeci de mii de locuri de munca nejustificate, structurile bugetare. D-l Basescu ar putea sa faca altceva: in noul guvern pe care il va propune, indiferent in ce combinatie, sa aiba grija sa nu mai intre acele persoane care au compromis chiar ideea sa de curatare a clasei politice. Ma refer la cei care sunt banuiti, pe drept sau pe nedrept, ca fac politica, numai pentru a-si proteja si mari afacerile. De asemenea, ar trebui sa scoata din prim-planul PD-L acei oameni compromisi sau care se numara printre prietenii sai foarte apropiati sau fac parte din familie. Nu stiu daca va face asta, pentru ca acestia l-au ajutat in campanie.

- Excludeti posiblitatea unor alegeri parlamentare anticipate, determinate de respingerea celui de-al doilea guvern propus de Traian Basescu?

- Fie ca Parlamentul va supune la vot, intr-un tarziu, Cabinetul Negoita, fie ca acesta va fi retras de presedintele Basescu si propus un altul, va trebui sa treaca in Legislativ. Altfel, vor fi alegeri anticipate. Si nimeni nu mai vrea alegeri, nici politicienii, nici sustinatorii financiari, nici poporul. Suntem in al treilea an de alegeri, trei ani care au secatuit, si visteriile sponsorilor, si imaginatia electorala a staff-urilor de campanie, si rabdarea electoratului. Iar rezultatele ar fi asemanatoare cu cele din 2008. N-ar avea rost.