Selectia "Formula AS"

Adriana Bittel
Ca in fiecare an, va fac si acum cateva sugestii de daruri dintre noile aparitii editoriale.

* Pentru scolarii mici: Grete Tartler, "Gulii verzi in tara pisicilor", ilustratii de Cristiana Radu, Editura "Paralela 45" (tel. 0248/21.45.33), 52 pag. Grete Tartler e o persoana uimitoare prin diversitatea preocuparilor si realizarilor ei: poeta, eseista, muziciana (a facut Conservatorul si a predat un timp viola), orientalista (a absolvit si sectia de araba-engleza de la Litere), traducatoare poliglota (din vreo sase limbi), diplomat (a fost dupa 1990 director al Centrului Cultural din Viena, ambasador in Danemarca si Grecia). In tot ce face, tinde spre excelenta. Iat-o acum si autoare de poezii pentru copii, intr-o carte incantatoare prin jocuri de cuvinte nostime si instructiv-trasnita, tocmai buna sa deschida pofta de citit copiilor din cursul primar.

* Pentru bunici: Robert Goldman, Ronald Klatz, Lisa Berger, "Exercitii pentru creier. Strategii antiimbatranire pentru superputere mentala", traducere de Adriana Ciorbaru, Editura "Curtea Veche" (tel. 021/222.25.36), 332 pag. Un chirurg neurolog si biochimist specializat in functionarea creierului si doi experti in geriatrie si medicina preventiva expun pe intelesul tuturor rezultatele ultimelor cercetari stiintifice si ne dau sfaturi bune pentru pastrarea aptitudinilor mentale performante pana la adanci batraneti. Folosind si exemple anecdotice din propriile experiente sau avand ca "subiecti" celebritati longevive, ei ne atrag atentia in principal ca de noi depinde sa ne luam masuri de protectie impotriva celor doi mari hoti - batranetea si boala - porniti sa ne fure averea cea mai de pret, mintea. Volumul contine si teste de autoevaluare, menite sa va stabileasca puterea actuala a mintii si sa intelegeti ce aveti de facut pentru a o spori. Dupa tipul de inteligenta al fiecaruia, sunt indicate strategiile eficiente, combinate cu sfaturi medicale, nutritionale si psihologice pentru imbunatatirea memoriei, puterii de concentrare, perspicacitatii, pentru ameliorarea metabolismului cerebral. Sfaturi care sunt valabile nu doar pentru bunici, ci pentru toti adultii, carora stilul modern de viata le afecteaza fara sa-si dea seama intreg organismul, ducand la un declin prematur (capitolele care ne invata cum sa invingem stresul, cum sa ne controlam sentimentele si sa imbunatatim relatiile cu ceilalti - importante pentru sanatatea mentala - sunt profitabile la orice varsta). In anexe, ni se dau liste cu programe nutritive cerebrale pentru diferite afectiuni (Alzheimer, depresii, oboseala etc.) precum si adrese de internet ale unor centre medicale americane, specializate in tratamente antiimbatranire. Cartea in ansamblu nu ne promite o miraculoasa tinerete fara batranete, ci o batranete cu mintea intreaga, daca suntem dispusi sa o pregatim din timp si sa ne-o intretinem prin exercitiile recomandate.

* Pentru tinerele (inca) necasatorite: Elizabeth Ford, dr. Daniela Drake, "Fetele destepte iau barbati cu bani", traducere de Miruna Hornaru, Editura "Vremea" (tel. 021/335.81.31), 176 pag. Subintitulata "Cum au fost pacalite femeile cu vise romantice si cum platesc scump pentru asta", cartea poate fi daruita in gluma, dar nu e lipsita de utilitate in societatea pragmatica moderna. Caci cele doua feministe americane care au scris-o isi bazeaza observatiile si recomandarile pe statistici si studii sociologice, pentru a demonstra ca azi, cand procentul divorturilor la cupluri casatorite din dragoste a depasit 50%, siguranta financiara a devenit o obligatie a "fetelor destepte" fata de ele insele. Mitul fetelor sentimentale - marea iubire pe viata - e demontat de cele doua doamne care sustin (si demonstreaza) ca indragostirea e un instinct primar, o reactie biochimica si ca pasiunea nu dureaza. Casatoria moderna inseamna pentru ele a opta nu pentru un anume barbat, ci pentru un stil de viata, o companie placuta si un confort financiar. Iar pentru a le obtine, "fetele destepte stiu ca trebuie sa profite de tineretea care trece repede, caci partenerii si locurile de munca sunt din ce in ce mai greu de gasit pe masura ce imbatranim".