Andrei Chiliman, baronul urbanismului salbatic

Ion Longin Popescu
La inceput, s-a vorbit despre "baronii locali ai PSD".

Treptat, "baronita" devine o boala specific romaneasca, molipsind tot spectrul politic. Avem deja "baronii PD-L", "baronii UDMR", "baronii PNL". Dintre acestia din urma, se remarca primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman. Presa ultimei perioade il citeaza in ipostaze care umbresc imaginea de primar "verde" pe care doreste s-o afiseze: ba este revoltat impotriva legislatiei privind protectia cainilor comunitari, ba accepta demolari revoltatoare, precum recenta distrugere a casei monument din bulevardul Aviatorilor 92, o creatie unicat a celebrei arhitecte Henriette Gibory Delavrancea. Direct sau indirect, Chiliman a patronat transformarea elegantei strazi interbelice Alexandru Constantinescu, fosta Campina, din cartierul Domenii, intr-o "manea" de arhitectura, locul superbelor vile burgheze de altadata luandu-l insipide blocuri de sticla si beton. Ignorand parerea comunitatii si a organizatiilor civice, este evident ca domnul primar isi aduce o contributie nefasta la degradarea calitatii urbanistice a unor zone protejate.

"Avem o legislatie tampita"

Citat de ziarul "Ziua" din 4 noiembrie, primarul sectorului 1 este nervos din cauza ca "avem o legislatie tampita, care nu ne permite mai mult decat sterilizarea cainilor". Oare ce si-ar dori in plus de la legislatie domnul primar? Eutanasierea, intoarcerea la barbaria de acum zece ani, cand Capitala devenise patria hingherilor betivi care ingrozisera lumea? Domnului Chiliman nu-i convine legea fostului senator Marius Marinescu, potrivit careia cainii comunitari nu mai pot fi omorati. Dumnealui ar dori actiune, exterminare, uitand din ce cauza aceste biete animale ale nimanui isi duc viata prin gunoaiele Bucurestiului.

Recviem pentru casa boiereasca din Eremia Grigorescu nr. 1

Ca o "compensatie" pentru legislatia care protejeaza cainii, domnul Chiliman pare multumit cu lacunele legislatiei care permit mafiei imobiliare sa demoleze in mod criminal vechi case boieresti. In cele doua mandate ale sale, sectorul 1 devine, incetul cu incetul, o monstruozitate arhitecturala. Fara a minimaliza in acest context rolul nefast al Consiliului si Primarului General al Capitalei, ca si rolul pervers al Directiei de Patrimoniu a Municipiului, aprobarile care tin de autoritatea de sector sunt la fel de scandaloase. Organizatiile "Salvati Bucurestiul" si "Prietenii Scolii Centrale" au anuntat recent opinia bucuresteana ca superba casa boiereasca de secol XIX, din strada Eremia Grigorescu nr. 1, situata in zona istorica Icoanei-Ioanid, a fost demolata. Autorizatia de demolare a fost semnata de primarul Chiliman si de subordonatii sai. Demolarea, aparent legala, nu a tinut cont de faptul ca acea casa se afla in raza de protectie, de 100 de metri, a monumentului istoric clasa A, Parcul Ioanid.

Si casa familiei marelui liberal Dan Amedeo Lazarescu a fost pe jumatate demolata!

Tot in aceasta toamna, una dintre casele familiei marelui liberal Dan Amedeo Lazarescu, din sectorul 1, in loc sa fie transformata in casa memoriala, a fost pe jumatate demolata! Oprirea ilegalitatii s-a facut ca printr-o minune, gratie interventiei salutare a prefectului Mihai Cristian Atanasoaei. Situat pe strada Aviator Stefan Sanatescu nr. 37, imobilul interbelic are o mare valoare arhitecturala. Conform unui protest, semnat in numele comunitatii de bucuresteanul Alexandru Skultety (tel. 0761/82.72.12), "demolarea s-a facut pe baza unei autorizatii de desfiintare emise ilegal de Primaria Sectorului 1, care se bazeaza, la randul ei, pe un aviz emis ilegal de Directia pentru Cultura Bucuresti". Chiliman a ignorat astfel o hotarare a Consiliului General care interzicea, printre altele, cu nume si adresa, chiar demolarea casei "Lazarescu". In zadar vecinii si asociatia "Salvati Bucurestiul" au cerut primariei retragerea autorizatiei. Domnul Chiliman se simte bine in barca demolatorilor de patrimoniu, desi e constient ca "un fenomen ameninta sa ruineze Bucurestiul: urbanismul salbatic" (ziarul german "Der Spiegel"). Ce are de spus PNL despre "fiul" sau pornit pe calea pierzaniei?