Hapuri vechi si vesnic noi

Rodica Demian
FARMACIA CASEI

Ghimbirul

Radacina noduroasa care se remarca prin gustul ei picant si acru, ghimbirul figureaza printre remediile "de casa" cele mai larg utilizate si studiate la ora actuala. Asemanator cu curcuma si cu cardamomul, ghimbirul se foloseste in scopuri medicale, cel putin de 5000 de ani, fiind recunoscut in lumea intreaga pentru capacitatea sa de a calma starea de greata (mai ales la femeile gravide), voma si alte tulburari digestive. In cursul ultimelor decenii, utilizarile potentiale ale ghimbirului s-au extins mult dincolo de sistemul digestiv.
Daca aveti tulburari stomacale sau ati racit si faceti febra, ghimbirul va poate fi de folos. Il puteti incorpora in mancaruri pentru a "parfuma" alimentele, il puteti bea sub forma de ceai, il puteti consuma confiat sau sub forma de biscuiti etc.
Numeroase plante medicinale trebuie luate in cantitati mari, pentru a avea efecte benefice. Nu si ghimbirul: cantitatea utilizata intr-un sos sau intr-un sote este, in general, echivalenta sau chiar superioara cu cea pe care o contin suplimentele alimentare.

Ameliorarea starilor de greata

Ghimbirul se numara printre remediile cele mai eficiente impotriva raului de calatorie (de zbor, de mare etc.) si a durerilor clasice de stomac. Unele studii au demonstrat chiar ca este la fel de eficient ca anumite medicamente anti-greata.
Compusii chimici care-i dau ghimbirului gustul de lamaie - in special gingerolul si shogaolul - reduc - pare-se - contractiile intestinale, neutralizeaza acizii digestivi si inhiba "centrul vomei", situat in creier. Medicii recomanda frecvent ghimbirul pentru prevenirea starii de greata, caci, spre deosebire de medicamentele clasice, el nu provoaca somnolenta. Planta este utilizata, de asemenea, pentru reducerea greturilor post-operatorii si a celor provocate de chimioterapie.
In mod clar, ghimbirul este mult mai eficace pentru prevenirea, decat pentru calmarea starilor de greata. Daca suferiti de rau de calatorie, de exemplu, trebuie sa-l luati inainte de a urca in masina sau de a va imbarca pe vapor: cu cel putin 20 de minute inaintea plecarii, luati circa 1/4 de lingurita de ghimbir macinat (pudra), 1 g de ghimbir sub forma de gelule sau o bucatica de 1 cm de ghimbir proaspat.

Un rol benefic pentru intreg organismul

Ghimbirul este renumit pentru combaterea greturilor si a tulburarilor stomacale, dar el poseda numeroase alte calitati binefacatoare.
* Stoparea migrenelor. Cercetatorii danezi au demonstrat ca 1/4 de lingurita de ghimbir proaspat (sau pudra) luat imediat dupa aparitia primelor simptome ale migrenei poate reduce durerea, blocand prostaglandinele, substante chimice aflate la originea inflamatiilor vaselor sanguine cerebrale.
Spre deosebire de aspirina si de medicamentele din aceeasi familie, ghimbirul blocheaza doar tipurile de prostaglandine responsabile de inflamatie, nu si pe cele care au rol benefic, de pilda, pentru intarirea peretilor stomacului.
* Calmarea durerilor artritice. Aceleasi prostaglandine care provoaca migrenele sunt responsabile si pentru inflamatiile articulare la persoanele suferinde de artrita. Un studiu efectuat pe 56 de subiecti a demonstrat ca ghimbirul atenueaza simptomele in 55% din cazurile de artrita si in 74% din cazurile de poliartrita reumatoida. Aplicarea repetata de ghimbir (maruntit) pe piele poate aduce o ameliorare suplimentara, distrugand rezervele de substanta P, un neurotransmitator care conduce semnalele dureroase la maduva spinarii si apoi la creier.
* Prevenirea formarii cheagurilor de sange. In acest caz, medicii recomanda adeseori aspirina - o data la doua zile - pentru fluidizarea sangelui si limitarea riscului formarii de cheaguri. Ghimbirul are efecte similare, evitand insa tulburarile stomacale provocate frecvent de aspirina (daca, fireste, stomacul dvs. nu este sensibil la ghimbir sau daca nu consumati o cantitate mare).
* Degajarea cailor respiratorii in caz de raceala. Ghimbirul poate bloca producerea de catre organism a substantelor care contribuie la constrictiunea (ingustarea) bronhiilor si la instalarea febrei. Gingerolul actioneaza, de asemenea, ca un antitusiv natural.
* Reducerea colesterolului. Studiile de laborator sugereaza faptul ca ghimbirul reduce absorbtia de colesterol de catre organism si ca favorizeaza, de asemenea, eliminarea lui.
* Calmarea durerilor menstruale. Compusii chimici ai ghimbirului actioneaza ca niste antispasmodice, inhiband contractiile dureroase ale uterului si musculaturii netede a aparatului digestiv.

Varietati de ghimbir

Substantele active isi pastreaza eficienta, indiferent de forma in care se prezinta ghimbirul. Unele persoane prefera gelulele, fiindca sunt usor de luat si furnizeaza o doza concentrata si precisa de ghimbir. Posologia obisnuita este de 100-200 mg, de trei ori pe zi. Dar iata echivalentul si sub alte forme:
* O bucata de ghimbir de circa 1 cm grosime. Dand-o pe razatoare, se elibereaza mai multe substante active decat daca o taiati felii sau daca o tocati. Este important, de asemenea, sa cumparati ghimbirul cand este proaspat si sa evitati rizomii moi si/sau zbarciti.
* O lingurita de ghimbir pudra.
* Una sau doua bucati de ghimbir confiat.
* O ceasca de ceai preparat cu un plic sau cu o jumatate de lingurita de ghimbir ras, la o ceasca de apa fierbinte.

Bicarbonatul de sodiu

Utilizarii bicarbonatului de sodiu i-au fost consacrate nenumarate carti. Este un detergent menajer bine cunoscut. Este folosit, de asemenea, la prepararea produselor de patiserie, pentru ca produce bule de gaz carbonic, care da un aspect "umflat" prajiturilor. Si, in fine, poseda proprietati medicinale foarte variate.
Bicarbonatul de sodiu sau, pur si simplu, bicarbonatul, este un produs polivalent prin excelenta: este utilizat la gatit, la curatat, la gradinarit etc. In materie de sanatate, este un anti-acid, apreciat pentru actiunea lui rapida asupra durerilor de stomac. Bicarbonatul calmeaza, de asemenea, intepaturile de insecte, simptomele infectiilor urinare (cistite) si permite eliminarea tartrului dentar.
Prezent pe rafturile din bucataria dvs., acest produs banal va rezerva o multime de surprize.

Impotriva arsurilor de stomac

Toate substantele chimice pot fi clasate in functie de pH-ul lor, care masoara aciditatea sau alcalinitatea. Cu un pH egal cu 7, apa este neutra. Un pH peste 7 este alcalin, iar unul sub 7 este acid. Cu un pH de 8,4, bicarbonatul de sodiu este usor alcalin si neutralizeaza efectul substantelor acide.
Sa luam cazul arsurilor de stomac. Acestea survin, in general, atunci cand acidul clorhidric din stomac urca pe esofag, provocand o arsura tranzitorie. Puteti scapa de senzatia aceasta dezagreabila inghitind un comprimat de bicarbonat sau o lingurita de praf, dizolvat intr-un pahar cu apa si cateva picaturi de zeama de lamaie (care ajuta la disiparea gazului pe care-l poate forma bicarbonatul cand se combina cu acizii din stomac).
Acest remediu neutralizeaza acidul clorhidric, transformandu-l in clorura de sodiu si in gaz carbonic, inofensive. Efectul nu dureaza decat circa 30 de minute, dar se produce aproape instantaneu.
(Atentie: nu folositi acest remediu prea des, pentru ca bicarbonatul de sodiu contine o cantitate mare de sodiu, care poate face sa creasca tensiunea arteriala.)

Alte utilizari:

* Reducerea atacurilor acide asupra dintilor. Acizii produsi de bacteriile prezente in gura erodeaza smaltul dintilor. Le puteti neutraliza, clatindu-va gura, de cateva ori pe zi, cu o solutie pe baza de bicarbonat de sodiu. Puteti, de asemenea, sa umeziti periuta de dinti (cu apa) si s-o introduceti in bicarbonat, inainte de-a o folosi. Bicarbonatul (care intra, astazi, in compozitia multor paste de dinti) este usor abraziv si "lustruieste" dintii fara sa le afecteze smaltul.
* Dezodorizarea delicata a picioarelor. Adaugat in apa pentru baia de picioare, bicarbonatul neutralizeaza acizii bacterieni, responsabili pentru mirosul neplacut. Il puteti utiliza, de asemenea, pentru combaterea mirosului de transpiratie de la subsuori.
* Calmarea intepaturilor de insecte. Nu va scarpinati, pana la sange, dupa ce ati fost intepati, ci amestecati imediat putin bicarbonat cu apa si aplicati pasta pe locurile cu mancarimi. Aceasta pasta poate contribui, de asemenea, la calmarea mancarimilor produse de varicela.
* Calmarea pielii copiilor. Copiii sugari, care sufera de un eritem fesier, se simt mai bine dupa o baie cu bicarbonat. Adaugati putin praf la apa de baie - reduce mancarimile si calmeaza iritatia pielii.
* Eliminarea infectiilor vezicii. Vezica este un mediu usor acid, in care prospera bacteriile. In caz de infectie, un pahar de apa cu putin bicarbonat de sodiu este bautura ideala de la sfarsitul mesei.
* Vindecarea durerilor de gat. Puneti o jumatate de lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa si faceti gargara din 4 in 4 ore, pentru a reduce substantele acide care provoaca durerea. Clatitul gurii cu aceasta solutie permite, de asemenea, vindecarea aftelor.

Indicatii:

Bicarbonatul combate: afte, cistite, arsuri de stomac, gingivite, indigestii, mirosuri corporale, mirosul picioarelor, intepaturi de insecte si muscaturi de animale, urticaria, varicela, gura uscata.