Valeriu Tabara - "Sunt de partea Academiei Romane!"

Ion Longin Popescu
- Vicepresedinte al PD-L Timis, deputat, Presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor -

Ca urmare a unei declaratii agresive a liderului PD-L, Adriean Videanu, subiectul Rosia Montana a revenit in prim-planul atentiei publice. Primele reactii ale societatii civile fata de intempestiva afirmatie a domnului Videanu, potrivit careia proiectul din Apuseni trebuie realizat de urgenta, au venit din partea organizatiei ARA (Arhitectura. Restaurare. Arheologie), a profesorului Ioan Piso, arheolog de talie europeana, si a Fundatiei Soros. In protestele exprimate, este accentuat faptul ca la Rosia Montana nu avem un simplu proiect industrial de exploatare a aurului, ci valori inestimabile, cultural-istorice. "La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei, care pastreaza vestigii exceptionale, urme concret atestate stiintific ale trecerii prin istorie, din Antichitate si pana in zilele noastre, ale inaintasilor poporului roman. Punerea in aplicare a proiectului minier implica distrugerea ireversibila a acestor vestigii exceptionale si, prin urmare, distrugerea ireversibila a patrimoniului cultural din aceasta zona, nemaiadaugand mutilarea definitiva a patrimoniului natural", se spune in scrisoarea deschisa a organizatiei ARA. La randul sau, profesorul Ioan Piso acuza Ministerul Culturii ca "a incalcat si legislatia europeana pe care Romania a semnat-o si care prevede "a se dispune masuri pentru conservarea integrala a ansamblurilor istorice si a patrimoniului imobiliar al acestora, prin mentinerea integritatii intregului ansamblu si prin inscrierea in inventar a bunurilor descoperite"". Fundatia Soros accentueaza pozitia binevenita a presedintelui Traian Basescu fata de patrimoniul national si ii cere respectarea angajamentului facut: "Fundatia constata faptul ca autoritatile refuza, in continuare, sa treaca dincolo de simpla retorica in ceea ce priveste conservarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana. Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit mentioneaza protejarea ariei Rosia Montana printre prioritatile oricarei politici in domeniul protejarii patrimoniului. In acest context, am receptat declaratia domnului presedinte Traian Basescu, facuta la lansarea raportului comisiei prezidentiale, ca fiind un angajament de sustinere a unor politici sustenabile, privind protejarea patrimoniului cultural".
In acest context, in care pozitia ministrului Videanu fata de proiectul Rosia Montana ameninta grav popularitatea si credibilitatea PD-L si a presedintelui Romaniei, am solicitat un interviu deputatului PD-L Valeriu Tabara, mot de pe Aries, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor si vicepresedinte al organizatiei PD-L Timis.

"Specialistii s-au pronuntat deja"

- Cum comentati pozitia atat de nepopulara a domnului Adriean Videanu fata de proiectul din Apuseni?

- Sunt doua elemente de comentat. In primul rand, raspunsul presedintelui Basescu de la dezbaterea finala cu domnul Geoana, un raspuns de buna calitate, care, in esenta, arata ca hotararile determinante vor fi cele recomandate de specialisti. Or, la aceasta data, as spune ca exista deja recomandari ale specialistilor. Cum nu trec niciodata de lumea academica, deoarece, din aceasta lume ideile vin intotdeauna sustinute cu argumente stiintifice, eu sunt de partea Academiei Romane. De asemenea, alti mari specialisti s-au pronuntat deja pe aceasta tema. Intre ei, academicianul Ovidiu Bojor, cu ale carui recomandari sunt total de acord. Deci, cei mai respectabili specialisti si-au spus deja parerea: proiectul Rosia Montana nu aduce beneficii Romaniei. In al doilea rand, chiar ministrul Videanu si-a nuantat declaratiile, dupa "izbitura" pe care a primit-o din partea presei si a opiniei publice, afirmand ca proiectul din Apuseni va fi "reevaluat", nu demarat. Pe deasupra, din cate stiu eu, nici n-a fost introdus in programul de guvernare, asa cum se anuntase initial.

- Ca fiu de mot, v-ati manifestat inca din anul 2000, impotriva proiectului propus de Gold Corporation. Ce argumente ati avut?

- In primul rand, poluarea existenta, deja, in Apuseni. Mai dorim inca o sursa de poluare? In Aries nu mai traiau broaste inca din copilaria mea, si doar rareori ne puteam scalda. Nu era numai de la aur, ci si de la cupru, de la uraniu si de la alte metale grele. Concludent este si "etalonul" catastrofic al exploatarii la suprafata a cuprului de la Rosia Poieni, satul Geamana, de exemplu, unde biserica se scufunda tot mai mult in reziduurile infernale ale uzinei. As mai evidentia decantorul de la iesirea din Carpinis, aflat in eroziune continua, care, in cinci-sase ani, va infecta Ariesul. Regret ca n-am facut tot ce se impunea pentru a transforma zona Muntilor Apuseni intr-una cu statut special. Din punct de vedere istoric, ea are simboluri exceptionale in istoria romanilor, de multe ori uitate la nivel national. Ma surprinde ca la Bucuresti se uita, deseori, aportul Transilvaniei la istoria nationala! Aceasta zona nu trebuie sa traiasca numai din minerit, are fantastic de multe surse de trai alternative. Fie ca este vorba de obiectivele turistice, existente cu sutele, fie ca vorbim de elementele naturale. Avem exemplul Albacului, o perla a agroturismului montan, unde functioneaza cu succes peste 50 de pensiuni. Avem exemplul Gardei de Sus, de la Scarisoara, unde, de asemenea, functioneaza un turism dinamic, care pune in miscare majoritatea gospodariilor taranesti locale. Ca sa nu mai vorbim de Arieseni, devenind o statiune de iarna internationala. De ce nu s-ar fi putut organiza un astfel de turism si la Rosia Montana, unde exista atatea monumente ale naturii, Muzeul mineritului si cele mai spectaculoase vestigii romane din Europa?

"Cea mai buna oportunitate este turismul"

- RMGC spune ca nu exista alternative la minerit. Doar exploatarea aurului si argintului va salva zona!

- Ba exista alternative! Iar cea mai importanta dintre ele este, cum spuneam, turismul. Sa nu se uite ca pana in 1948, aici s-a practicat "mineritul de curte": aproape fiecare gospodarie avea o galerie in gradina din spatele casei, avea un steamp si un jgheab de apa, cu care, atunci cand nu aveau de lucru in alta parte, scoteau aur. De ce n-am deschide unele dintre aceste galerii, de ce n-am pune in functiune steampurile si jgheaburile (taurile inca n-au secat!), transformand Rosia si intreaga zona aurifera, dintr-un patrulater al aurului, intr-un patrulater al turismului, ca in California? Sa dezvolti proiecte in domeniul agro-turistic ar fi cea mai buna oportunitate. De ce sa ranim muntii? Sunt suficiente caverne facute aiurea prin Apuseni, rani adanci care nu cred ca ar trebui sa fie multiplicate.

- Compania a dislocat deja o mare parte a populatiei din Rosia Montana, intr-o operatiune considerata ilegala de catre societatea civila. Sunt aceste dislocari o solutie acceptabila in Romania europeana?

- Dupa parerea mea, una dintre greselile capitale ale autoritatilor romane este ca au admis ca prima localitate atestata documentar pe teritoriul Romaniei, Alburnus Maior (131 d.Chr.), sa fie partial dislocata, destructurata, aproape desfiintata. Nici Ceausescu n-a indraznit sa faca asa ceva! Nu cred ca avem dreptul ca o localitate precum Rosia Montana, care face parte din istoria noastra, nu doar pentru aur si zacamintele ei, ci pentru valorile ei culturale de patrimoniu national si international, s-o stergem de pe fata pamantului. Este inadmisibil! Autoritatile poarta o raspundere imensa. In anul 2000, cand compania ne-a convocat pe parlamentarii originari din Apuseni, ca sa ne explice beneficiile proiectului, pe mine m-a uluit cu cata usurinta si-au dat acordul autoritatile de atunci, aproape toate institutiile statului, sa se faca ceea ce se facea.

- Este satisfacatoare cota de participare a statului roman la capitalul social al companiei RMGC?

- Nicidecum! Eu cred ca in acest sens s-a pronuntat domnul ministru Videanu, atunci cand a vorbit de "reevaluare". Se spune ca statul ar detine 19,3 la suta din actiuni, dar eu stiu ca statul nu detine decat intre 2 si 5 la suta! Inacceptabil! O alta problema majora este evaluarea rezervelor de acolo. Nu stiu daca statul roman isi poate permite sa renunte atat de usor, in favoarea unei companii straine, la o rezerva de aur extraordinar de mare (pretul lui a crescut masiv in ultimul timp), la o rezerva de argint uriasa, necesara in industriile de varf, la care se adauga si metalele rare existente, foarte scumpe, mai scumpe decat aurul si argintul la un loc. Daca reevaluarea ne va arata ca zacamintele existente sunt importante din punct de vedere economic, atunci trebuie gasita calea de a le exploata, fara ca mediul si localitatea, monumentele antice, bisericile si cimitirele, casele oamenilor si localitatea in ansamblul ei, sa aiba de suferit.

"Cum au fost puse documente secrete ale statului la dispozitia unor investitori straini?"

- Profesorii de la ASE au afirmat ca desecretizarea documentelor privind zacamantul si transferul de licenta catre compania RMGC s-ar fi facut ilegal. Cunoasteti amanunte in acest sens?

- Nu cunosc amanunte, dar inca din anul 2000, am pus intrebarea: cum e posibil ca un director de la Minvest, companie de stat, sa fie in acelasi timp membru in consiliul de administratie al unei companii private (RMGC - n.red) si sa faca propaganda acestei companii? Nu cumva Minvest si sindicatele miniere, foarte galagioase in favoarea mineritului din Apuseni, au o raspundere uriasa pentru blocarea unor proiecte alternative, care ar fi condus la o dezvoltare durabila si curata? Nu vreau sa intru in amanunte, dar am intrebat de ce documentele privind situatia zacamintelor au fost puse, cu o atat de mare usurinta, la dispozitia investitorilor straini, cand ele erau documente secrete ale statului?

- Ce parere aveti despre cele 4 miliarde USD, folosite de RMGC pentru publicitate la TV si in presa?

- Acest tip de publicitate ma enerveaza, este de-a dreptul obraznica. Nu cred in aceste cifre aruncate in fata opiniei publice, si numai naivii ar putea sa ia de bun ce spun ei acolo.

- Centrul de Resurse Juridice si alte organizatii ale societatii civile se tem ca presedintele Basescu si CSAT vor incalca legislatia europeana, amestecandu-se in evaluarea impactului asupra mediului. Dumneavoastra ce credeti?

- Sunt convins ca presedintele Basescu este hotarat sa ramana in istorie fara pete, legate de istoria si destinul Romaniei. Activitatile sale de pana acum au dovedit ca este un patriot. Cat despre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), stiu ca nu are cum incalca legile si nu cred ca va lua decizia pornirii exploatarii miniere. Scandalul la Comisia Europeana si raspunderea fata de viitorime ar fi prea mare.

Deputatului Valeriu Tabara ii puteti scrie la e-mail: valeriu_tabara@yahoo.com