Petru Bogatu - "Republica Moldova nu mai poate fi orientata spre Moscova"

Ion Longin Popescu
- Analist politic, Chisinau -

Anul 2009 va ramane in istorie drept anul schimbarilor majore in viata politica a celui de-al doilea stat romanesc. Dupa opt ani de dictatura a secerii si ciocanului, in care valorile sociale, economice, culturale si spirituale au fost deteriorate dincolo de limita suportabilului, basarabenii au gasit forta schimbarii, aducand la putere patru partide democratice, reunite in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE). In cele patru luni care s-au scurs de la preluarea efectiva a puterii, nu s-au putut face, desigur, minuni, dar fruntile s-au descretit, speranta a renascut, insufletirea tipic moldoveneasca a cunoscut o mult asteptata revigorare. Normalitatea pare a fi cuvantul de ordine rostit astazi peste Prut, in ciuda oprelistilor puse inca de comunisti in calea reformelor. Dar, din fericire, comunistii sunt in cadere libera. In schimb, principalul partid de la putere, PLDM, condus de premierul Vlad Filat, se afla intr-o ascensiune sustinuta. Filat si Ghimpu, primul ministru si presedintele interimar, sunt de pe acum personajele centrale ale politicii pro-europene si pro-americane. Toata lumea stie ca mai sunt inca multe de facut, ca anumite sovaieli sunt inerente, ca armonia din AIE nu este batuta in cuie. Dovada, Marian Lupu, probabil viitor presedinte al tarii, cu frica lui inexplicabila de a nu fi taxat drept pro-roman, se scalda inca in "balta" stalinista a moldovenismului, propunand, din "ratiuni politice", sa fie pastrata "limba moldoveneasca" in viitoarea Constitutie revizuita. Pentru a ne edifica de la sursa asupra situatiei din R. Moldova, ne-am adresat cunoscutului analist politic Petru Bogatu.

"Comunismul nu poate fi sters cu buretele, peste noapte"

- Va rog sa aruncati o privire "din avion" asupra vietii politice basarabene, de la venirea la putere a Aliantei, pana azi. Prin ce am putea caracteriza aceasta perioada de doar cateva luni?

- Miracolul victoriei nesperate a democratilor, la 29 iulie 2009, continua si dupa alegeri. In ciuda angoaselor generate de criza economica, a vistieriei goale mostenite de la comunisti, a sabotajului "fostilor", pe toata linia, si a pronosticurilor prapastioase facute de presa afiliata lui Voronin, Guvernul Filat a reusit sa stabilizeze situatia economica, sa demareze un proces de demafiotizare a actului de guvernare, de demonopolizare a pietei, de decomunizare a sistemului politic. E inca mult pana departe, desigur. Nu s-a pus in miscare justitia, bat pasul pe loc unele ministere. Totusi, putem constata ca Alianta pentru Integrare Europeana a pornit cu dreptul.

- Un recent sondaj indica unele mutatii pe scena politica. Comunistii scad, dar tot mai detin 33% din optiuni. Cum va explicati ca PCRM a ramas cel mai mare partid din R. Moldova? Exista o nostalgie atat de puternica fata de trecutul bolsevic?

- PCRM e pe tobogan. Pentru comunisti, e o scadere sensibila, vecina cu o adevarata prabusire. Totusi, fostul partid de guvernamant dispune inca de un bazin electoral semnificativ, dar in continua si rapida erodare. Electoratul lui Voronin este constituit din reprezentanti ai minoritatilor, neintegrati, din varii motive, in societatea noastra, dar si dintr-un segment important al batranilor de la sate (o zona rosie, inca, asa cum se intampla si in Romania - n. red.). Exista, fireste, si creiere spalate. Nu e vorba atat de nostalgie, cat de ignoranta. Jumatate din populatia rurala, adica peste un sfert din electoratul Republicii Moldova, nu are acces la o informatie corecta si netrunchiata, ramanand deocamdata ostaticul manipularilor de odinioara. Dar si aici lucrurile se schimba in bine. Totusi, miracolul produs la 29 iulie, oricat de mare ar fi el, nu poate sa stearga peste noapte comunismul cu buretele.

"Asteptam condamnarea trecutului totalitar bolsevic"

- De ce credeti ca partidul numarul unu de la guvernare, PLDM, a crescut in sondaje, in vreme ce aliatii lui scad? N-ar trebui sa se uneasca toate cele trei partide de centru si centru-dreapta intr-o singura formatiune de tip liberal?

- PLDM creste datorita lui Vlad Filat si a guvernului care, in pofida tuturor problemelor si obstacolelor, face fata situatiei. In persoana actualului prim-ministru, Republica Moldova a descoperit un model nou si modern de lider national, total diferit de cel care a condus tara in ultimii opt ani. In plus, liberal-democratii au o echipa de profesionisti care s-au afirmat atat in Parlament, cat si in Guvern. PL scade pentru ca, de fapt, e teatrul unui singur actor. Este vorba de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, eclipsat la ora actuala de Vlad Filat si Marian Lupu. AMN iese din scena pentru ca paleste in fata PLDM si PD, partide mult mai dinamice, care au si o serie de politicieni carismatici in prima linie. Cele patru formatiuni care constituie AIE nu pot sa fuzioneze, intrucat sunt diferite sub aspect doctrinar. Nici electoratul lor nu e la fel. PLDM, de exemplu, e un partid neoconservator care, in martie 2010, va deveni membru asociat al Partidului Popular European. PD e o formatiune social-democratica de centru-stanga si doar PL se identifica drept un partid liberal. In ceea ce priveste AMN, acesta, pesemne, va fi mai intai remorcat, iar mai apoi absorbit de PDLM.

- Va rog sa faceti o trecere in revista a principalelor masuri reformatoare luate de guvernul Filat. Sunt semne ca acesta merge intins spre Europa?

- Sunt. Dintre masurile salutare luate de Guvernul Filat as mentiona demonopolizarea si liberalizarea economiei nationale, eliminarea unor scheme mafiote care au inlantuit si au sufocat piata, descentralizarea si debirocratizarea actului de guvernare, repunerea in drepturi pe toate planurile (educatie, cultura, cercetare, institutiile statului) a istoriei romanilor si a limbii romane. La fel de importante sunt apropierea de Romania, normalizarea relatiilor cu marea finanta internationala, inceperea negocierilor pe marginea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, primii pasi care conduc spre constituirea unui parteneriat strategic cu SUA. In fine, sunt de remarcat demararea unei campanii de desovietizare si decomunizare care urmeaza sa se soldeze, intr-o prima faza, cu o evaluare si o condamnare a trecutului totalitar bolsevic, precum si reforma constitutionala.

- Observata de la distanta, lupta pentru cucerirea efectiva a puterii pare, totusi, extrem de grea, pandita de pe laturi de "lupi flamanzi".

- Daca AIE ar fi actionat abuziv, dupa cum proceda Voronin, lucrurile s-ar fi derulat mult mai repede. Dar coalitia democratica refuza sa sa se constituie intr-un regim comunist pe dos. Presedintele Companiei publice de radioteleviziune nu putea fi demis, de exemplu, intrucat Consiliul de Observatori, singura autoritate care putea sa faca asta, nu era functional.

"Vlad Filat a reusit in scurt timp sa dea peste cap imaginea pe care a impus-o Voronin, despre cum ar trebui sa fie un conducator"

- Filat are o imagine foarte buna in Romania si nu numai. Ce parere aveti despre el?

- Pune pasiune in tot ce face, dar pare perfect armonizat cu cealalta jumatate a firii sale, de politician pragmatic. Tocmai de aceea a reusit intr-un an si jumatate sa cladeasca un partid nou, care s-a afirmat deja drept cea mai puternica formatiune democratica de la Chisinau. Laborios si energic, Vlad Filat este intruchiparea unui om de actiune. Premier atipic pentru generatiile mai in varsta, obisnuite cu aerele paternaliste ale liderilor comunisti de altadata, a reusit in scurt timp sa dea peste cap imaginea pe care a impus-o Voronin despre cum ar trebui sa fie un conducator. Are fler, convingeri si bun simt. Este scolit, volubil, uneori chiar vorbaret, dar nu insipid. Se impune printr-un discurs inteligibil si, in ciuda obsesiei de a fi un model de political correctness, este capabil de interventii dure, eficiente si uneori spectaculoase. Referindu-se la Romania si Republica Moldova, a zis ca noi suntem unii si aceiasi. Si asta spune totul despre sentimentele sale nationale.

- Masurile lui Mihai Ghimpu sunt revolutionare. Atat infiintarea comisiei pentru revizuirea Constitutiei, cat si a comisiei pentru condamnarea comunismului par dovezi de mare curaj. Ce parere aveti?

- Este unul dintre fondatorii Frontului Popular care a decis proclamarea independentei si a definit Republica Moldova drept cel de-al doilea stat romanesc. Are caracter, viziuni romanesti, pentru care este mereu gata sa lupte, fara sa lase garda jos. Nu are insa experienta in materie de guvernare. Invata din mers, dar mai curand se dumireste decat evolueaza. Adesea este impulsiv, de aceea comite si erori speculate de adversari. Iata de ce nu-i la fel de popular ca Filat, Lupu sau Chirtoaca.

"Strategic, Chisinaul se poate baza doar pe Romania"

- Este Marian Lupu atat de antiroman pe cat lasa sa se inteleaga din diverse declaratii? De ce joaca el cartea moldovenismului?

- Marian Lupu se joaca de-a moldovenismul, pentru ca exista un segment de electorat cu anumite rataciri identitare, care trebuie recuperat. Nu este antiroman. In orice caz, copiii sai invata de mai multi ani in cel mai bun liceu romanesc din Basarabia. Nu ne va vinde rusilor. Republica Moldova nu mai poate fi orientata spre Moscova, e un teritoriu cu o populatie preponderent proeuropeana. Cu asta, in treacat fie spus, nici comunistii nu au avut ce face. Pe de alta parte, Lupu nu are cum sari peste Romania, il impiedica proximitatea geografica. Ca sa nu mai vorbesc de unitatea etnica.

- Filat a decis inlaturarea gardului de sarma de pe Prut. Ce va spune acest fapt?

- Hotarul de la Prut va disparea, nu incape discutie. Republica Moldova nu poate intra in UE decat prin Romania. Va fi nevoie de o forma de asociere intre cele doua state. Cu cat mai repede va realiza acest lucru populatia din stanga Prutului, cu atat mai bine tarii si lor cu atat mai bine, ca sa-l parafrazez pe Vasile Alecsandri.

- Pe cine poate conta R. Moldova spre a se pune la adapost de eventualele turbulente din rasarit?

- Sub aspect strategic, Chisinaul se poate baza doar pe Romania.

Lui Petru Bogatu ii puteti scrie la e-mail: petrubogatu@yahoo.com