Televiziune

Silvia Kerim
"Atentie, se canta!"

...Intr-adevar, se canta si se canta bine si... "live"! - adica pe viu, si nu "playback", cum se obisnuieste in mai toate emisiunile de divertisment de pe la mai toate televiziunile particulare!
Spre lauda lui, fermecatorul, hatrul, neobositul, atat de talentatul compozitor Horia Moculescu, a inventat aceasta emisiune acum 9 ani! Si de-atunci a realizat, nici mai mult, nici mai putin, decat 350 de editii in direct, difuzate ba la TVR 1, ba la TVR 2, in functie de... circumstante. Oricum - cu mare succes.
- Ce-i drept, am avut parte si de niste directori de "Canale" deosebit de intelegatori si de binevoitori, imi spune Horia Moculescu la telefon. In ordine cronologica: Sanda Visan, Jana Gheorghiu, Razvan Nicolescu. Cand am dat de "oprelisti" - ele au izvorat din dezinteresul unor "producatori" - sa zicem.

- Stiu ca formatul emisiunii e inventat in intregime de tine. O adevarata exceptie. Majoritatea divertismentelor pe care le vedem pe micile ecrane sunt cumparate din occident. Foarte scumpe, artificiale, uneori fara succes...

- "Atentie, se canta!" e o inventie suta la suta a mea. Sunt un impatimit de... "live"! M-am lecuit definitiv de playback, inca din anul 1987, cand, la o emisiune a Aurorei Andronache, la o filmare cu melodia mea "Si daca...", n-am mai nimerit... nimic! Nici o nota! Desigur, facem o preselectie. In primul rand conteaza vocea! Chiar daca au voci placute, adesea scolite, mai ales cei tineri, invitatii nostri risca mult. Prestatia lor poate fi alterata de emotie sau de o raceala neasteptata.

- Cu audienta cum stati?

- Din fericire, in acesti 9 ani, audienta noastra a fost constanta. Publicul care-si doreste muzica buna, muzica adevarata, voci bune, voci "vii", e stabil. Numarul telespectatorilor nu a scazut. As indrazni sa sper, chiar, ca a crescut. E vorba asadar despre acel tronson de public care iubeste muzica traditionala pop, interpretata de tineri talentati, pentru care a veni la emisiunea asta inseamna o mandrie. Eu am ambitionat pentru aceasta emisiune un statut cultural. La noi, a fi vedeta nu inseamna sa-ti dai chilotii jos si nici sa ai, in loc de sutien... doua ate! Locul unor astfel de... "vedete", specializate in... playback, e in alta parte!

- Si tot in alta parte l-ati trimis si pe simpaticul batranel care va cerea... manele, in cea mai recenta editie a emisiunii, la care i-ati avut ca invitati pe minunatii Bandidos...

- Intr-adevar, partenera mea, Alexandra Velniciuc, i-a si spus batranelului, cu toata politetea si cu zambetul ei fermecator, ca... a gresit adresa! Poate ca a ramas, totusi, pe post. Baietii Bandidos i-au servit cu har si nerv o splendida piesa a formatiei Credence Clearwater Revival - "Travellin' Band"...

- Inainte de a incheia convorbirea noastra, te felicit, draga Horia, pentru alegerea partenerei tale! Alexandra Velniciuc iti infrumuseteaza emisia, are o feminitate dulce, neagresiva, e frumos machiata, frumos imbracata. Nici o nota de vulgaritate in persoana ei! Stiu ca e actrita, ca face de multa vreme televiziune.

- Si sa mai stii ca e foarte muzicala, ca are doctoratul in Arta teatrala, ca a studiat cu Sanda Manu si cu regretatul Ion Cojar... A facut 10 ani de pian si are o dezinvoltura de invidiat...

- Iata, asadar, reteta acestui remarcabil succes al vostru, al acestei insule de cultura de care este atata nevoie, in avalansa de vulgaritate, ba chiar de obscen si de prost gust, cu care ne "rasfata" majoritatea emisiunilor de Divertisment oferite cu generozitate, mai ales de televiziunile particulare. Felicitari, Horia Moculescu!