Ziua Sfantului Valentin

Valentin Iacob
O poveste cu final furat:

Protectorul indragostitilor

Pentru Ziua Sfantului Valentin, ar trebui sa le fim recunoscatori romanilor. In luna februarie a fiecarui an, de Lupercalii, se organizau sarbatori inchinate zeilor, pentru a-i proteja pe oameni de furia lupilor. Festivitatile se incheiau intr-un mod deosebit: tinerii extrageau dintr-o "urna a dragostei" bilete pe care erau scrise numele fetelor prezente la sarbatoare, cu care isi petreceau apoi toata noaptea.
Mai tarziu, sarbatoarea a fost adoptata de crestini, care au dedicat-o Sfantului Valentin, un martir despre care se spune ca oficia nunti in secret (interzise de imparatul Claudius, deoarece el credea ca barbatii necasatoriti sunt soldati mai buni), ceea ce i-a adus condamnarea la spanzuratoare.
Inca din timpuri medievale, aceasta traditie s-a inradacinat in cea mai mare parte a Europei, in special in Franta si Anglia.
Exista si critici inversunati, care sunt impotriva unei asemenea traditii, considerand ca aceasta zi nu este nimic mai mult decat o gaselnita comerciala. Totusi, in acest februarie, multi soti, iubiti si prieteni se vor inghesui la florarii, cofetarii si magazine de lenjerie, in cautarea unui cadou deosebit.
Ziua Sfantului Valentin este acea zi din an in care fiecare barbat de pe aceasta planeta ar trebui sa fie romantic, sensibil si ocrotitor. Dar cum ar trebui sa procedati ca sa-i aratati iubitei dvs. sentimentele ce va anima? Cumparati-i flori, trimiteti-i o felicitare si invitati-o la o cina romantica, la lumina lumanarilor.

Sa iubim trandafirii

Trandafirii sunt rosii... sau albi... sau galbeni. Daca daruiti flori iubitei dvs., asigurati-va ca stiti cu exactitate limbajul lor ascuns, caci s-ar putea sa nu spuneti exact ce ati dorit. Ca sa nu dati gres, daruiti-i iubitei dvs. o duzina de trandafiri rosii, care spun, foarte simplu, "Te iubesc!". Aveti buzunarele mai goale? Un singur boboc de trandafir rosu inseamna: "Esti pura si minunata!". Daca va abateti de la traditionalul trandafir rosu, aveti grija: un buchet de trandafiri albi (semnificand puritate) vor fi primiti fara urma de indoiala, dar bobocii albi transmit un cu totul alt mesaj: "Inima ta e ignoranta in dragoste". Iar daca trandafirii roz (semnificand gratie si eleganta) sunt acceptati cu bucurie, feriti-va de trandafirii galbeni, care sunt asociati cu gelozia.
Grecii antici descriu cum zeita Chloris a trecut pe deasupra unei nimfe moarte, pe care a transformat-o in floare. Afrodita a adaugat frumusete, cele trei gratii - stralucire, sarm si bucurie - iar Dionis a daruit florii nectar parfumat. Prezentata lui Eros, zeul dragostei, floarea a fost numita "regina florilor", trandafirul.
Florile sunt cel mai popular cadou de Ziua Indragostitilor. Daca doresc un dar mai putin comun, indragostitii ar putea sa caute o "lingura a dragostei" din Tara Galilor. Sculptata manual dintr-o singura bucata de lemn, lingura dragostei dateaza de la mijlocul secolului al XVII-lea, si era oferita de galezi iubitelor lor, ca un semn al statorniciei.
Primele felicitari de Sfantul Valentin au fost trimise din Anglia in Franta, in anul 1415, cand un cavaler francez, capturat si inchis dupa batalia de la Agincourt, i-a trimis sotiei sale o scrisoare in rime. Dar, in era fax-ului si a e-mail-ului, scrisorile de dragoste sunt poate mai putin romantice decat odinioara.

Scrisori istorice

Nu gasiti cele mai potrivite cuvinte pentru a va exprima sentimentele? Luati exemplul englezilor, pentru care autoarea Michelle Lovric a scris "Scrisori de dragoste pasionale", o antologie a marturisirilor de dragoste, continand citate incantatoare din scrisorile indragostitilor celebri ai lumii. "Imi esti mai draga decat orice fiinta din lume...", ii scria Oliver Cromwell - conducatorul revolutiei engleze, soldat puritan - sotiei sale, in anul 1650. Poetul francez Paul Eluard scria (de asemenea, pentru sotia sa): "Esti doar a mea; te voi iubi pe veci. Toate greutatile pe care le-am indurat de-a lungul timpului nu mai reprezinta nimic. Dragostea mea, dragostea noastra le-a parjolit...".
Legate in panglizi roz si ascunse in adancul unor sertare, cateva scrisori de dragoste n-au ajuns insa in carti, ci in saloanele de licitatie. In noiembrie 1997, o scrisoare pasionala a lui Napoleon Bonaparte catre Josephine, lunga de trei pagini, s-a vandut pentru mai mult de 65.000 de lire sterline. Scrisa in Italia, la 30 martie 1796 - la 11 zile dupa casatoria lor, la Paris - scrisoarea lui Napoleon descria starea lui sufleteasca, datorata despartirii de noua sa mireasa: "Nu trece nici o zi fara sa-ti inchin dragostea, nici o noapte fara sa-ti simt dorul", scria el. "In timpul orelor de lucru, in fruntea ostirii mele, adorabila mea Josephine este singura in inima mea, umplandu-mi sufletul si golindu-mi gandurile".
Indragitul actor Cary Grant a castigat inima unei femei cu un biletel si o... dara de ciocolata. Cu acordul menajerei faimosului hotel Mayfair din Saint Luis, Missouri, Grant a facut un "traseu" din ciocolate, din salonul apartamentului sau, pana in dormitor si, in final, pe perna. Ultima ciocolata era insotita de un bilet pentru tanara sa insotitoare. Mai tarziu, conducerea hotelului a introdus in practica obiceiul de a lasa pe perna oaspetilor ciocolate si alte mici atentii de "noapte buna", o traditie adoptata de hotelurile din intreaga lume.
Daca nu va permiteti o "iesire" romantica la un hotel de lux, o cina la lumina lumanarilor va fi cu siguranta un succes. Iar daca doriti sa incheiati aceasta sarbatoare cu o noapte de dragoste deosebita, fiti atenti la bucatele pe care le comandati. Expertii atesta ca stridiile sunt unul dintre cele mai bune afrodisiace. De asemenea, despre ciuperci se spune ca incurajeaza "emotia" unei idile. Dr. Clarence Rich de la Universitatea din Missouri are si alte sugestii, incluzand in meniu sarpe cu panselute si frunze de nasturtium (o planta tepoasa, cu gust patrunzator).

Cand lumea o ia razna

Daca doriti ceva cu adevarat socant, incercati sa participati la ritualul practicat pe asa-numita scena a "rock-ului gotic mortuar", in America, de grupul "practicantii vampirismului". Nu e o gluma, ei chiar beau sange! Danielle Willis, o tanara de 30 de ani din San Francisco, crede ca aceasta este expresia fundamentala a intimitatii. "Asta spune ca ai o incredere nemarginita in persoana care ti-e draga; atat de mare, incat ii poti include sangele - potential factor mortal - in propriul tau trup", explica ea.
Cercetarile au aratat ca "sentimentele de dragoste" pot fi inchiriate si de la un drog numit GBH (gamma hydrosybutyrate), interzis de Administratia americana de control al hranei si al medicamentelor. Doar in San Francisco, in anul 1996, de Sfantul Valentin, au fost peste 100 de internari, relateaza inregistrarile serviciului de urgenta. Unde e romantismul de altadata? Unde sunt vremurile in care Shakespeare o punea pe Ofelia sa rosteasca: "Maine este ziua Sfantului Valentin/ Cea mai frumoasa dintre dimineti/ Voi fi roaba la fereastra ta/ Ca sa-ti devin iubita".