O seara de neuitat

Cititor Formula AS
Povesti de dragoste

Sotia mea mi-a recomandat sa ies cu o alta femeie. Dupa cativa ani de casatorie, am descoperit o noua maniera de a mentine vie scanteia dragostei. Fusese ideea sotiei mele.
- Tu stii ca o iubesti!, imi zise intr-o zi, luandu-ma prin surprindere. Viata este foarte scurta, dedica-i timp
- Dar eu te iubesc pe tine, am protestat.
- Stiu, dar o iubesti si pe Ea.
Cealalta femeie pe care sotia mea dorea sa o vizitez era mama mea, vaduva de niste ani, dar din cauza serviciului si a copiilor, o puteam vizita numai ocazional. In seara aceea, am sunat-o sa o invit la cina si la film.
- Ce s-a intamplat? Esti bine?, m-a intrebat.
Mama mea este genul de femeie pentru care un apel seara tarziu, noaptea, sau o invitatie surpriza este un indiciu de veste rea.
- Am crezut ca ar fi placut sa petrec ceva timp cu tine, am raspuns. Doar noi singuri ce parere ai?
Reflectand un moment, zise:
- Mi-ar placea foarte mult
Vineri, in ziua stabilita, in timp ce conduceam, dupa serviciu, mergand sa o iau, ma simteam agitat, agitatia care precede o intalnire Ei bine, cand am ajuns la mama, am vazut ca si ea era foarte emotionata! Ma astepta in poarta, imbracata in vechiul ei palton, isi coafase parul si imbracase o rochie cu care sarbatorise ultima aniversare de nunta, fata ei radea si iradia lumina ca un inger.
- Le-am spus prietenelor mele ca o sa ies cu fiul meu si au fost, si ele, foarte emotionate, imi spuse, urcand in masina.
Am fost la un restaurant nu foarte elegant, dar foarte primitor. Mama se sprijinea de bratul meu de parca era "Prima Doamna a Natiunii". Cand ne-am asezat, a trebuit sa-i citesc meniul. Ochii ei vedeau numai literele mari. Pe la mijlocul antreurilor, mi-am ridicat privirea spre ea. Asezata pe partea cealalta a mesei, mama ma privea. Un suras nostalgic rasarise pe buzele ei.
- Cand erai micut, eu eram cea care iti citea meniul. Iti amintesti?
- Atunci e momentul sa te relaxezi si sa-mi permiti sa-ti inapoiez favoarea, am raspuns.
In timpul cinei, am avut o conversatie agreabila, nimic extraordinar, doar ne-am pus la zi unul cu viata celuilalt. Am vorbit atata, ca am pierdut filmul.
- Voi mai iesi cu tine si altadata, dar numai daca ma lasi sa te invit eu, spuse mama.
Cand am dus-o acasa, imi parea rau ca ne desparteam, am sarutat-o, am imbratisat-o si i-am spus cat o iubesc.
- Cum a fost intalnirea?, s-a interesat sotia mea.
- Foarte placuta, iti multumesc, mult mai mult decat mi-am imaginat.
Cateva zile mai tarziu, mama a murit de un infarct. Totul a fost atat de rapid, ca nu am putut face nimic. Dupa un timp, am primit un plic de la restaurantul unde cinasem cu ea. Continea cateva randuri in care spunea:
"Cina este platita anticipat. Eram aproape sigura ca nu voi putea fi aici, oricum, am platit pentru tine si sotia ta Niciodata nu vei putea intelege ce a insemnat noaptea aceea pentru mine TE IUBESC! Mama ta".
Era prea tarziu, dar in dramatismul acelui moment am inteles importanta de a spune la timp TE IUBESC, de a le oferi fiintelor dragi atentia pe care o merita. Nimic in viata nu este mai important decat Dumnezeu si familia ta. Acorda-le timp, pentru ca ei nu pot astepta.
T. I.