Raspuns pentru CIRSTEA MIHAELA, F. AS nr. 874 - "Copilul meu de 3 ani are probleme cu constipatia"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Inainte de adoptarea unui tratament naturist care sa combata constipatia baietelului dvs., consider ca se impune descoperirea cauzei (cauzelor) care determina incapacitatea de a evacua regulat materiile fecale. Trebuie stiut ca datorita unor cauze, fie congenitale, fie dobandite, colonul poate deveni atat de marit, incat este incapabil sa propulseze materiile fecale (megacolon), situatie cauzata deseori de leziuni nervoase sau deficiente la nivelul colonului sau al rectului. Maladia Hirschprung este o afectiune congenitala, in care copiii se nasc fara celule nervoase normale la nivelul unui segment al rectului. Acesti copii sunt incapabili de a avea scaun, deoarece portiunea de colon cea mai apropiata de anus nu se poate relaxa pentru a permite trecerea materiilor fecale. Semnele si simptomele pot consta in distensie abdominala masiva, absenta scaunelor si impiedicarea alimentatiei. In alta ordine de idei, un tip de megacolon dobandit este megacolonul psihogenic, care de obicei apare in timpul acomodarii copiilor cu facutul nevoilor la toaleta, determinand constipatia cronica severa.
Diagnosticarea unei asemenea afectiuni presupune examinarea rectului si, posibil, efectuarea unui test denumit manometrie rectala, constand in verificarea reflexului inhibitor recto-anal, absent la persoanele cu maladia Hirschprung. Din punct de vedere alopat, cel mai eficient tratament pentru maladia Hirschprung este excizia chirurgicala a portiunii afectate a colonului, procedura care reda pacientului capacitatea de a avea scaun.
Pentru cauzele dobandite, elementul cheie al tratamentului este instruirea pentru dobandirea unor obiceiuri care sa favorizeze o functie intestinala corespunzatoare, cum ar fi consumul multor lichide, cresterea continutului de fibre in dieta si renuntarea la rezistenta, in momentul resimtirii nevoii de a avea scaun. Este de dorit ca supozitiile mele sa fie infirmate de testele medicale de diagnosticare, si atunci, puteti combate constipatia baietelului dvs. prin metode naturiste eficiente in astfel de situatii, precum:
1. 1/2 kg prune uscate se fierb, apoi se scot samburii, pulpa se macina si se adauga 5-6 linguri de miere, se amesteca si se pastreaza in borcan la frigider. Se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, inainte de mese.
2. Macercat de smochine + stafide - 2-3 smochine taiate marunt si o mana de stafide se pun la macerat 6-8 ore in 300 ml apa. Aceasta cantitate se consuma a doua zi, in mai multe reprize.
3. Chefir + fulgi de cereale + miere de mana - 2-3 cescute de amestec pe zi. Fibrele alimentare si enzimele continute de aceasta mixtura sunt un real piston care matura continutul intestinului gros.
4. Piper negru + ghimbir + sovarf (uleiuri esentiale) - se amesteca aceste uleiuri cu o lotiune sau o crema care se absoarbe usor si se maseaza zona abdomenului in sensul acelor de ceasornic, zilnic 10-15 minute. Se mai pot utiliza remedii laxative si purgative obtinute din Senna, lemn-dulce, Plantago, anason, fenicul, coriandru sau chimion. Fructele recomandate in combaterea constipatiei sunt: caisele, ciresele, perele, visinele, zmeura, pepenele galben si strugurii. Sa auzim numai de bine!

"Mama mea are un chist pe ficat si nu vrea sa se opereze"
(Raspuns pentru GABRIELA, F. AS nr. 874)


Chisturile hepatice sunt formatiuni tumorale benigne, cu caracter functional, care nu trebuie sa va ingrijoreze, deoarece, desi sunt frecvente, nu devin canceroase (maligne) si rareori cauzeaza semne si simptome. Tratamentul nu este necesar decat in cazuri rare, cand acestea produc disconfort abdominal semnificativ. Spre deosebire de tumorile maligne, cele benigne, in care se incadreaza si chisturile hepatice, cresc incet, nu dau nastere la metastaze si, dupa ce ating o anumita dimensiune, inceteaza de a mai creste, se inconjoara de o capsula de natura conjunctiva si nu patrund in tesutul vecin. Valabil pentru toate tumorile benigne este faptul ca nu se poate face o profilaxie a lor, deoarece, de obicei, predispozitia exista din nastere si consta intr-o tulburare in intimitatea metabolismului celular. Tratamentul tumorilor benigne se suprapune in mare cu tratamentul celor maligne si consta din iradierea sau enuclearea (indepartarea) pe cale chirurgicala. Contrar terapiilor antineoplazice, aceste tratamente sunt urmate, in majoritatea cazurilor, de vindecarea completa. Daca totusi doriti resorbtia tumorala pe cale naturista, atunci utilizati pe o perioada de 3-6 luni produse precum: Napraznic, Ganoderma, Shitake si Cartirec (dizolvant puternic al invelisului capsulei tumorale). Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus" Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

"Sufar de poliartrita si hepatita C"
(Raspuns pentru IULIAN, F. AS nr. 891)


Hepatita este o afectiune produsa de inflamatia ficatului. Ea poate fi cauzata (sau agravata) de o infectie, expunere la alcool, anumite medicamente, produse chimice, otravuri, toxine, metale grele, boli autoimune sau alte boli. Principalele tipuri de hepatita virala sunt hepatitele A, B, C, D, E si G. Numai hepatitele B si C pot evolua in ciroza. Hepatitele virale pot fi cauzate de un singur virus sau de infectii simultane, exemplu VHB cu VHD sau VHB cu VHC. Virusul hepatitei C (VHC) a fost identificat in anul 1989.
Principala caracteristica a hepatitei C (HVC) este tendinta de a se croniciza si a produce hepatita cronica, in care leziunile hepatice persista pe o perioada prelungita, chiar toata viata. Aproximativ 75% dintre pacientii cu hepatita C acuta dezvolta o infectie cronica. Hepatita cronica C poate sa evolueze in ciroza, insuficienta hepatica si cancer hepatic. Nu exista inca vaccin sau imunoglobuline specifice pentru VHC, din cauza varietatii genotipurilor VHC. Complexitatea cauzelor si a manifestarilor bolii, precum si particularitatile bolnavului, impun o analiza detaliata a fiecarui caz. Un exemplu este chiar cazul dvs., in care prezenta celor doua afectiuni necesita o atentie deosebita, in elaborarea programului de tratament. Numai pe baza acestei analize se face alegerea, asocierea, dozarea si etapizarea administrarii produselor. Tratamentele cu produse naturale pentru hepatita C (B, autoimuna sau de alte etiologii), elaborate de Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" urmaresc: mentinerea integritatii celulei hepatice, normalizarea valorilor enzimelor hepatice, imbunatatirea functiei imunitare, sustinerea functiilor hepatice, reducerea inflamatiei, fibrozarii si necrozarii hepatice, imbunatatirea starii psihice, reducerea efectelor secundare ale medicamentelor antivirale, reducerea complicatiilor. Efectul benefic al tratamentelor naturale complementare prescrise in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus", inregistrat in cazul multor bolnavi, se datoreaza atat calitatii produselor naturale folosite, cat si modului de asociere al acestora, prin adaptarea indicatiilor literaturii de specialitate la istoricul medical al fiecarui pacient. Am observat ca unii bolnavi folosesc produsele recomandate de noi, in aceasta pagina, dupa libera lor alegere, ceea ce nu le aduce rezultatele dorite! Pentru a evita astfel de situatii, Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" va ofera o consultanta naturopata gratuita! Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare. (Tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, www.anticancer.ro, info@anticancer.ro)

Dr. LUCIA MUNTEANU - apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta - Bucuresti, tel. 0744/20.73.60

"De 10 ani nu scap de o infectie urinara"
(Raspuns pentru COSMIN, F. AS nr. 900)


Sunt una dintre fidelele dvs. cititoare, foarte interesate de noutatile care sunt prezentate in cadrul revistei. Avand specialitatea in apifitoterapie, doresc sa ii raspund prin intermediul dvs. unuia dintre cititorii care au apelat la ajutor. Stafilococul Auriu este unul dintre cei mai virulenti agenti patogeni, iar infectiile urinare la barbati sunt foarte rare. Din nefericire, sunt foarte agresive si, de obicei, refractare la tratament, intrucat agentul bacterian care a provocat procesul infectios este unul care, treptat, a capatat o rezistenta uimitoare, la mai toate antibioticele. Totodata, se pot intalni si infectii polimicrobiene (determinate de mai multe specii patogene). Eu am obtinut rezultate foarte bune, utilizand un amestec complex din extracte de fructe, cum ar fi Garcinia mangostana, merisor, afine etc. Este cunoscut faptul ca extractul de afine contine proantocianine (PAC) care inhiba adeziunea fimbriilor bacteriene de epiteliul tractului urinar si astfel blocheaza inmultirea bacteriilor care determina infectiile urinare. Alaturi de aceasta, recomand produsul Para Protex, cu rolul sau antibacterian si antiseptic, uleiul de oregano, iar pentru refacerea florei nepatogene, acea flora care are rolul de a proteja si de a apara mucoasa urinara, care este distrusa prin administrarea repetata de antibiotic, recomand administrarea produsului Acidophilus with Psyllium. In functie de rezultatele investigatiilor biochimice, bacteriologice, de istoricul exact al afectiunii dvs. si de tratamentul urmat in antecedente, se va face o schema de tratament individualizat. In paralel, veti primi informatii despre masuri de prevenire a reinfectiei. Se vor consuma zilnic aproximativ 2-3 litri de apa alcalina, fiind evitata apa acida, care favorizeaza procesul de reinfectarii.

VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Sufar de hemoroizi si fisuri anale recidivante"
(Raspuns pentru CRISTOFOR CAMELIA - Bacau, F. AS nr. 902)


Pentru tratarea hemoroizilor va recomand cu multa caldura medicamentul elvetian Proctoglyvenol, care se gaseste in prezent si in farmaciile noastre si care se comercializeaza sub doua variante, si anume: unguent pentru hemoroizi accesibili in zona anala sau supozitoare pentru hemoroizi profunzi. Este foarte eficient atat sub aspectul tratarii lor, cat si sub aspectul reducerii durerilor. De asemenea, exista si un unguent romanesc pe care il veti putea utiliza ulterior sau simultan, realizat pe baze naturiste de firma "Exhelios" din Timisoara, si pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Este vorba de unguentul Hemorstop cu efecte antiinflamatoare, cicatrizante si emoliente, combatand inflamatia, refacand tesuturile, stimuland circulatia locala, dar si alinand durerea datorita anestezinei din compozitia sa. Pe langa anestezina contine principii biologic active din flori de galbenele (Calendula officinalis), musetel (Matricaria chamomilla), extracte de spanz (Helleborus purpurascens) si castan (Aesculus hippocastanum). Pentru tratarea fistulei anale va recomand un unguent foarte puternic care contine in compozitia sa 3 antibiotice in concentratie ridicata. Am mai recomandat acest unguent unor cititori in numerele anterioare ale revistei, care s-au confruntat si ei cu fistule rebele si care s-au vindecat adresandu-mi scrisori de multumire. Este vorba de unguentul Mibazon produs de fabrica de antibiotice din Iasi, ieftin si pe care il veti putea cumpara numai de la farmaciile veterinare.
Cititorii din strainatate ai revistei aflati in situatii similare sau care se confrunta cu afectiuni dermatologice rebele situate in alte zone ale corpului, dar de natura microbiana (si nu micoze-ciuperci) pot folosi unguentul echivalent Mastilone produs de compania Pfizer.

"Ma confrunt cu o usturime ingrozitoare in gland"
(Raspuns pentru N. D. - Ploiesti, F. AS nr. 902)


In cazul dvs. se pare ca este vorba de o uretrita dobandita printr-un contact sexual neprotejat si care nefiind tratata corespunzator sau deloc in decursul celor doi ani de la contaminare s-a cronicizat si complicat, fiind in consecinta mai greu de vindecat in prezent. Singura solutie posibila este abordarea cazului prin metode strict stiintifice si nu intamplatoare sau "dupa ureche". Va veti adresa la inceput unui laborator de analize medicale solicitand efectuarea analizei "urocultura cu antibiograma". Veti primi un recipient steril, in care veti recolta, conform indicatiilor pe care le veti primi (jet mijlociu), putin din prima urina de dimineata. Laboratorul o va insamanta pe un mediu de cultura determinand in decurs de 48 de ore microbul sau microbii, precum si antibiograma, adica antibioticele la care acestia sunt cel mai sensibili. Cu rezultatul uroculturii va veti prezenta la un medic urolog bun, care pe baza antibiogramei va stabili antibioticul sau chimioterapicul (eventual acid nalionic - Negram) cel mai eficace, precum si durata tratamentului.
Veti efectua neaparat la terminarea tratamentului o noua analiza a urinei spre a vedea daca aceasta este sterila, adica fara microbi, urmand ca in caz contrar medicul sa va prescrie continuarea tratamentului sau alt tratament pana la vindecare.
Nu disperati. In prezent este mai greu, dar nu imposibil sa va vindecati. Nu neglijati si nu va complaceti in continuare in actuala situatie, care se poate agrava si mai mult, cu consecinte nebanuite.