Cantaretii cubanezi de la Buena Vista, din nou in Romania

Dana Ene
- A patra oara in Romania, miroase a indragosteala, desi e vorba de muzica. Afirmatia nu e departe de adevar. Muzicienii din Cuba sunt sedusi de entuziasmul romanilor -

Dupa trei concerte, la care au vandut absolut toate biletele, sustinute la Bucuresti in 2006, 2008 si 2009, Live from Buena Vista: The Havana Lounge, in frunte cu una dintre marile doamne ale muzicii cubaneze - Teresa Garcia Caturla - au revenit pe 12 februarie, pe scena Salii Palatului, intr-un nou spectacol uimitor, plin de ritmuri variate de mambo, cha cha, salsa la rumba, timba, guajira si danzon.
Teresa Garcia Caturla, Julio Alberto Fernndez si Maria Victoria Rodriguez sunt cei trei solisti de la "The Havana Lounge" ce au incantat publicul spectator, la fel de entuziast ca intotdeauna. A existat chiar si o surpriza, un moment special, in care instrumentistii cubanezi, dupa cateva melodii, au invitat trupa romaneasca Mandinga pe scena, pentru a interpreta piesa "Saraiman", intr-o maniera balkan-salsa. La finalul celor doua ore de concert, cubanezii au chemat alaturi de ei trupa Mandinga si au cantat impreuna melodia "Guantanamera".
Fara indoiala, insa, vedeta serii a fost Tete Caturla. Intr-o forma de zile mari, "Tete", care isi ascunde cu mare succes varsta (are 74 de ani), a cantat, a dansat, a implicat cat de mult a putut spectatorii, coborand printre ei si invitandu-i la dans, ba chiar le-a aruncat un maraca (un instrument muzical dintr-o specie de dovleac uscat si umplut cu seminte), si i-a provocat sa-l arunce inapoi, participand astfel "muzical" la spectacol.
Teresa Garcia Caturla e un nume cunoscut in tara de bastina, Cuba. Ea este mezina, cel de-al 11-lea copil, a lui Alejandro Garcia Caturla, unul dintre cei mai importanti compozitori cubanezi, si, asemenea intregii ei familii, canta inca din leagan. S-a nascut pe 13 octombrie 1937, in insula Villaclara, si datorita succesului extraordinar de care s-a bucurat tatal ei s-a mutat cu intreaga familie in Havana. "Tata e un model greu de egalat. Fara falsa modestie, trebuie sa spun ca a fost unul dintre cei mai mari muzicieni ai Cubei. A fost compozitor, dirijor si... judecator. Toti fratii si surorile mele (astazi mai suntem noua in viata) sunt muzicieni", declara intr-unul din rarele-i interviuri, in anul 2000. La indemnul mamei, "Tete" a studiat ca sa ajunga profesoara, dar muzica era cea care o atragea cel mai tare. "Mama mi-a spus ca nici nu vrea sa auda de cariera muzicala pana nu termin universitatea. Era o femeie puternica. Am ascultat-o si mi-am terminat scoala, iar dupa aceea i-am pus diploma in brate si am plecat sa cant".
A cantat mai intai in trupa Anacaona, unde colege i-au fost si trei dintre surorile ei mai mari, iar mai tarziu, in 1963, s-a alaturat formatiei Cuarteto d'Aida, ce fusese infiintata in 1952, in jurul Aidei Diestro, o celebra pianista cubaneza, si s-a bucurat de un succes fantastic, inca de la primele concerte. Succesul celor cinci muziciene a fost atat de mare, incat trupa a calatorit prin intreaga America latina si Europa, iar cand nu erau in turneu, cantau la cele mai mari cluburi din Cuba, precum "Tropicana" si "La Campana". In 1973, dupa moartea Aidei, Teresa devine conducatoarea grupului. Va ocupa aceasta pozitie timp de 25 de ani, adica pana in 1998, cand ultimele muziciene ramase in trupa se hotarasc sa-si vada de drum, urmand cariere independente.
Dar dupa destramarea trupei, Tete nu s-a retras la pensie. Dimpotriva, s-a implicat intr-o multime de proiecte alaturi de Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo si Pio Leyva. Totodata, a infiintat grupul Rumba Tere, pentru tinerii muzicieni care abia au absolvit scoala, iar in 2004 si-a lansat propriul album - "Llego Tete", un album primit cu mare entuziasm atat de compatriotii ei, cat si de critica, si in general de toti iubitorii de muzica traditionala cubaneza. Pentru realizarea CD-ului, "Tete" a cerut ajutorul vechilor ei prieteni, Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer si Pio Leyva, care au interpretat in duet cu ea cate o melodie. Albumul i-a adus in tara de bastina premiul pentru "Cel mai bun album traditional - popular" si "Great Prize Cubadisco 2004".