Scrisoarea deschisa a unui tanar basarabean, impiedicat sa vina in Romania

Cititor Formula AS
Stimata redactie,

Ma numesc Mihai Dohot, sunt de nationalitate roman, cu cetatenie Republica Moldova. De curand, am depus actele la Consulatul Roman din Chisinau pentru obtinerea unei vize de scurta sedere in Romania. Cand am revenit pentru a-mi lua pasaportul impreuna cu viza, am fost refuzat fara a mi se explica motivele pentru care sunt respins, desi toate actele sunt in regula. Aceasta se intampla dupa 12 ani de liceu teoretic roman si dupa patru ani de facultate petrecuti in Romania - tara in care mi-au ramas o multime de prieteni, profesori si colegi cu care vorbesc in limba mea natala - romana si pe care nu i-am vazut, din pacate, de prea mult timp, din cauza impedimentelor cauzate de vizele impuse.
Stiu ca multi sunt in situatia mea, asa ca va invit sa luati cunostinta de scrisoarea deschisa pe care am inaintat-o forurilor superioare ale statului.

* EXCELENTEI SALE DOMNULUI TRAIAN BASESCU, PRESEDINTELE ROMANIEI
* EXCELENTEI SALE DOMNULUI MIHAI GHIMPU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
* CONSULATUL ROMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA

Din 12 februarie 2010
CERERE
Pe data de 8 februarie 2010, eu, Mihail Dohot, identificat prin B.I. seria A 01092042, eliberat de oficiul 1, la 07.07.2006, cod fiscal 0981206015992, domiciliat in oras Chisinau, str. Lacului 5, de nationalitate roman, am depus la Consulatul Romaniei, pentru obtinerea vizei de scurta sedere in Romania, urmatoarele documente:
1. Invitatia (chemarea) din partea lui VLADU GABRIEL, cetatean al Romaniei, costul invitatiei 35 lei (RON).
2. Asigurarea medicala eliberata de Compania de Asigurari "MOLDASIG", costul 150 (unasutacincizeci) lei MD.
3. Cazier judiciar eliberat de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, costul 60 (saizeci) lei MD.
4. Rezervarea si procurarea biletului tur-retur la avion directia Chisinau-Timisoara, Timisoara-Chisinau, costul 197 (unasutanouazecisisapte) euro.
5. Taxa bancara pentru deschiderea contului bancar privind confirmarea solvabilitatii mele.
La depunerea documentelor, specialistul de la Consulat mi-a comunicat sa revin dupa viza la data de 12.02.2010. La data indicata am revenit la Consulat la ghiseul de primire si mi s-a comunicat ca cererea mea a fost expediata la Serviciul Roman pentru Imigrari, care o va examina timp de 30 (treizeci) de zile. Insistentele mele de a obtine motivele readresarii au ramas fara rezultat. Prin urmare, Consulatul Romaniei m-a mintit atunci cand a spus sa revin in ziua indicata dupa viza, cauzandu-mi prejudicii materiale si morale.
In temeiul celor expuse, solicit sa contribuiti la obtinerea cat de curand a vizei, sa mi se comunice care au fost motivele readresarii cererii mele catre Serviciul Roman de Imigrari, de ce specialistul de la Consulatul roman m-a mintit, si sa asigurati compensarea prejudiciilor cauzate de neglijenta functionarilor.
Cu stima,
MIHAIL DOHOT