Raed Arafat - "Sufar de cea mai buna boala - optimismul"

Sanziana Demian
Medicina de urgenta

Il vazusem, adesea, la televizor, povestind despre istoria si activitatea SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare). Palestinian la origine, multa lume l-a privit cu suspiciune la inceput. Astazi, doctorul Raed Arafat este iubit, stimat, pretuit pentru pasiunea si priceperea pe care le dovedeste in munca sa. Un om de exceptie, care in ciuda a nenumarate obstacole, a revolutionat unul dintre cele mai vulnerabile si deficiente sectoare publice din Romania. L-am vizitat la Targu Mures, orasul in care traieste, pentru a-i solicita un interviu.

"Ce cauta arabul asta aici?"

- Ati venit in Romania pentru a studia Medicina, la inceputul anilor '80, la fel ca multi alti tineri din tarile arabe. Cum v-ati decis, totusi, sa ramaneti aici si sa urmati o cariera in medicina de urgenta?

- Pasiunea pentru aceasta specializare imi incoltise in suflet cu mult timp inainte de facultate. Aveam doar 14 ani si locuiam cu familia in Nablus (n.r. Palestina), si la televizor se difuza un serial cu paramedici, din care nu pierdeam nici un episod. Atat de tare m-a prins actiunea aceea la cote inalte, incat am decis sa ma implic si eu, asa cum puteam: voluntariat la serviciul de urgenta si la pompierii din oras. Am inceput apoi sa le predau colegilor mei tehnici de prim ajutor, iar apoi am si infiintat o echipa de interventie la liceu. Mai tarziu, cand venise vremea pentru facultate, nici nu stiam bine incotro o s-o iau. Am ajuns in Romania mai mult din intamplare, pentru ca aici mi-au acceptat prima data dosarul. Am facut anul pregatitor de limba romana la Pitesti, unde am cam indurat foamea - totul era rationalizat, iar mancarea de la cantina era cum era. Am slabit in cateva luni vreo 16 kilograme, mai-mai sa nu ma recunoasca mama cand m-a vazut. Apoi, am plecat la facultate, la Cluj, unde m-a prins Revolutia. A fost, desigur, un moment hotarator pentru cariera mea: urmau sa apara noi posibilitati de lucru, desi la momentul acela, in Romania, medicina de urgenta exista intr-o formula mai degraba rudimentara, deservita de vechiul sistem al Ambulantei, prea putin eficient ori profesionist. Nu exista nici macar posibilitatea unei specializari adecvate in acest domeniu pentru absolventi, asa c-am urmat foarte multe cursuri in strainatate, in ideea in care doream sa initiez aici un nou sistem, complementar Ambulantei. Cam asa s-a nascut proiectul SMURD, pe care nu l-am putut implementa la Cluj, din varii motive logistice. Asa ca l-am demarat aici, la Targu Mures, si l-am tinut in viata ani buni doar pe baza de donatii si voluntariat.

- Cum ati reusit sa inchegati o echipa profesionista, in conditii cand nu aveati fonduri nici macar pentru salarii?

- Cred ca s-au molipsit de la entuziasmul meu (zambeste). Am strans un grup de doctori tineri, pasionati de meseria asta, dincolo de orice avantaje materiale. Dar am avut greutati multe, fara indoiala. In primul rand, un soi de suspiciune, gen Ce cauta arabul asta aici, sa ne invete pe noi cum sa ne facem treaba?". Apoi, cadre universitare si doctori cu experienta nu vedeau deloc cu ochi buni proiectul asta. Erau tare circumspecti la ideea ca o mana de tineri reusesc sa faca ceva de calitate. In Romania trebuie sa ai de la 40 de ani in sus ca sa te asculte cineva. La 20 de ani, nici nu trebuie sa deschizi gura, ca nu te baga nimeni in seama. Sau, mai rau, rad de tine. Am rezistat, insa, ani buni, doar prin voluntariat, pana cand am reusit sa ne asociem cu pompierii si sa primim, pe langa donatii, fonduri de la Interne si de la Sanatate. Oricum, si astazi avem destui membri ai echipajelor SMURD din tara care fac voluntariat, si altii care in continuare nu sunt platiti cum ar trebui, desi sunt inscrisi in schema de salarizare. In unele zone, situatia este chiar grava, dar sper sa nu trebuiasca sa ne restrangem drastic activitatea. Oricum, multumesc tuturor romanilor care au decis sa doneze cei 2% catre SMURD. Sunt bani care ne-au ajutat in special pe partea de dotari suplimentare - masini, ambulante, masini de medic de urgenta. Am investit in orice aspect practic care poate contribui la salvarea de vieti.

- Vorbiti-ne putin despre colaborarea dintre medici si pompieri.

- Este o practica deja cu traditie in multe tari ale lumii, dar in Romania ne-a luat ceva timp pana am reusit sa convingem. Ideea este urmatoarea: in interventiile de urgenta, in cazuri de calamitati sau accidente rutiere grave, un medic nu poate acorda primul ajutor daca victima e blocata undeva. Asa ca am angrenat pompierii in aceste operatiuni, dandu-le si calificarea de paramedici. Aici nimeni nu intelegea ca pompierul, daca primeste instruire suplimentara, poate interveni si in alte situatii in afara de incendii. Un simplu exemplu: in Bucuresti, pompierii aveau undeva in jur de 20 de interventii majore in 24 de ore, iar de cand a pornit SMURD au sarit de 200 de interventii. Si asta, fara costuri suplimentare majore, din moment ce ei erau deja angajati.

"Am cam deprins felul de-a fi roman"

- In ultimii ani v-ati aflat mai mult la Bucuresti, perioada in care SMURD s-a extins rapid la scara nationala si a devenit foarte mediatizat pentru diferite interventii spectaculoase.

- Reteaua SMURD din teritoriu crestea frumos si inainte de venirea mea la Ministerul Sanatatii, in 2007, dar sigur ca o coordonare de la centru a fost benefica. Trebuia, in primul rand, sa lucram la legislatie in medicina de urgenta - si, o spun cu bucurie, la acest capitol Romania este acum printre cele mai avansate tari. Au fost si aici probleme, pentru ca multa lume, care credea ca se pricepe, nu stia, de fapt, mai nimic despre acest domeniu - destul de nou, de altfel, si in strainatate. La partea practica, am mai reusit o premiera de exceptie in Romania, in toamna anului trecut am implementat camera de telemedicina, un sistem finantat de la Banca Mondiala. Sediul este tot aici, la Targu Mures, din simplul motiv ca avem personal medical foarte experimentat in medicina de urgenta si destule facilitati logistice. Sistemul functioneaza in urmatorul fel: 42 de unitati medicale din opt judete din Transilvania sunt racordate, printr-o tehnologie de varf, la aparatura foarte sofisticata, centralizata aici. Asa ca un medic de garda din Bistrita sau Covasna, de exemplu, poate consulta in direct un medic specialist de la Targu Mures, care va vedea prin camere de filmat foarte performante plaga bolnavului aflat la cativa zeci sau chiar sute de kilometri distanta si va putea ajuta cu diagnostic si indicatii de interventie si tratament. Este un sistem cu adevarat revolutionar, care, simplu spus, salveaza deja vieti. Speram ca in curand sa mai cream un astfel de centru si la Bucuresti, pentru a racorda judetele din sudul tarii.

- Aveti reputatia unui om "nebun" dupa meseria sa. Va petreceti si week-end-urile la SMURD, in garzi neplatite. N-ati fost niciodata tentat sa renuntati?

- Ba da, de foarte multe ori mi-a venit sa-mi iau campii cand eram blocat undeva. Dar fazele de dezamagire sau suparare dureaza la mine cel mult 24 de ore. Sufar de cea mai buna boala: optimismul. Iar secretul meu este perseverenta. Mi-e necaz ca in Romania, in orice domeniu, prea putina lume merge pana in panzele albe pentru a realiza ceva de folos.

- Traiti in Romania de trei decenii. Mai exista ceva care va surprinde aici?

- Cred ca am cam deprins felul de a fi roman. Sunt multe lucruri care ar putea merge mai bine, dar este unul singur cu care nu ma impac deloc, mita. Am refuzat de la inceput si refuz in continuare sa accept asa ceva. Si mai stiu si pe altii care refuza. Deci, se poate.

- Cum il gaseste primavara pe Raed Arafat?

- Ocupat pana peste cap, cum altfel? Imi doresc doar sa pot continua ceea ce fac acum. Si sa fiu sanatos, sa n-am nevoie sa apelez la SMURD!
*
A doua zi dupa vizita de la Targu Mures, m-am nimerit in centrul Clujului, martora la un oribil accident rutier. Mi-am tinut firea si am urmarit SMURD in actiunea de descarcerare si acordare a primului ajutor. Si i-am multumit, in gand, doctorului Arafat, pentru simplul fapt ca exista...

P. S. Multumiri d-lui Avram Iancu, responsabil IT UPU Targu Mures, pentru amabilitatea cu care mi-a demonstrat cum functioneaza camera de telemedicina.

Fotografiile autoarei