Boala ovariana polichistica

Dr. Ion Nica
Este o suferinta frecventa a femeilor, datele statistice epidemiologice aratand ca o femeie din zece are aceasta afectiune ovariana.

Gravitatea acestei maladii se datoreaza numarului mare de imbolnaviri in randul femeilor, dar si altor riscuri pe care le provoaca: imbolnavire a inimii, hipertensiune arteriala la femeile tinere, cresterea colesterolului rau, LDL, cresterea trigliceridelor, probleme psihice legate de infertilitate, pilozitate excesiva, dispusa pe tot corpul. Nu in ultimul rand, maladia ovariana prezinta un risc dovedit de cancer uterin si iminenta aparitie a unei forme de depresie.

Simptome

Manifestarile acestei boli sunt numeroase si cu variatii de la o femeie la alta. Primele pot aparea la putine luni dupa menarha (prima menstruatie), iar intarzierea de cateva saptamani a sangerarii necesita un consult medical. Un ciclu normal se poate incheia dupa minimum 25 de zile si maximum 35 de zile (curent se spune cand "mi-a venit" si cate zile "m-a insemnat"), dar in aceasta boala sangerarile vaginale devin foarte neregulate, osciland intre menstre abundente ori doar cateva picaturi. Multe femei devin chiar amenoreice, nu mai au deloc menstruatii. Boala are si alte simptome: tenul devine gras, cu zone mai inchise la culoare, ingrosate, pe cap se formeaza matreata, apar cosuri multe pe fata, pe corp, creste par pe corp in exces (chiar fenomene de hirsutism), femeia traind un proces de masculinizare. In asemenea situatii, problemele emotionale, psihice pot deveni dominante, apar tulburari tiroidiene, pierderea ori accentuarea apetitului alimentar (anorexie nervoasa sau bulimie), constipatie, varsaturi repetate, reflux gastroesofagian, esofagita sau tulburari prin abuz de medicamente, laxative, purgative, diuretice si altele. Infertilitatea, subtierea si caderea parului si chinuitoarele dureri localizate in partea cea mai de jos a abdomenului, ritmate de ciclul menstrual, prezente si in absenta sangerarii, exacerbate in actul sexual, toate acestea intregesc disconfortul produs de aceasta imbolnavire a ovarelor.
* Cum ajunge o femeie in aceasta situatie patologica? Desi in prezent stiintele medicale se afla "pe culmi ametitoare", totusi, imprejurarile care determina sindromul polichistic ovarian nu sunt pe deplin elucidate. Cert este ca boala debuteaza cu un dezechilibru al nivelelor glucozei si insulinei. Cresterea rezistentei la insulina si a tolerantei la glucoza (ca in diabetul adultilor) face ca ovarele si glandele suprarenale sa produca in exces hormoni masculini (androgeni), dar si mai mult hormon de lactatie (prolactina), aparand jena sanilor si o scurgere mamelonara.
Examinarea prin rezonanta magnetica arata existenta chisturilor la ovar, iar analiza sangelui indica nivelul ridicat de insulina, factori ce explica lipsa ovulatiei si infertilitatea. Rezistenta la insulina ii creste acesteia nivelul in sange, de pana la zece ori, urmarea fiind un exces de hormon android si, deci, aparitia chistului ovarian. Pentru insanatosire este obligatorie insusirea unui stil sanatos de viata si mai putina incredere in pilule ori practici miraculoase.

Ce trebuie sa faca o femeie care se confrunta cu unele din manifestarile mentionate mai sus

* Recurgerea urgenta la un consult medical, nu exista o alta alternativa oportuna! In prezent, pentru tratarea si monitorizarea femeilor cu sindrom polichistic ovarian, au competenta sa se ocupe ginecologii, endocrinologii, andrologii, specialistii in medicina de reproducere si fertilitate. Intrucat in prezent s-au adunat suficiente observatii, cum ca nici un medicament, vaccin ori procedura medicala nu prezinta risc zero, si in cazul de fata, tratamentul trebuie atent gandit, mai ales cel cu obiectiv hormonal, ce poate avea efecte secundare nedorite, chiar precipitarea unor cancere specifice femeilor. (Zilele trecute, mass-media internationala a anuntat ca pulberea de talc continuta in cosmetice este implicata in cancerul de ovar.)
Medicul si psihologul, prin mijloacele lor specifice, isi aduc contributia ca bolnava sa poata depasi momentul critic, sa previna depresia ce agraveaza suferinta, sa-si gestioneze bine stresul, apeland la masuri accesibile, regim alimentar cu zarzavaturi, fructe, verdeturi, mers pe jos, pregatirea pentru un somn cat mai odihnitor, renuntare la fumat, alcool, cafea. In ultima vreme, au aparut semnalari ca razele X din diverse surse, radiografii, mamografii, computer tomograf, aparate de control la accesul in aeroporturi ori institutii foarte securizate pot crea un proces de bioacumulare, ce nu este lipsit de nocivitate. Periculoase sunt si undele electromagnetice prezente in telefonia mobila. Pericolul acesta este mai mare la femeile sub 20 de ani si la gravide. Folosita chiar pentru o perioada scurta, pilula anticonceptionala creste riscul de cancer uterin de pana la 4 ori, afirma cercetatorii. Infectiile fungice, candida, micoplasma, ureaplasma trebuie tratate atent. Efectuarea unui test Papanicolau este importanta pentru orice femeie, fiind o investigatie din cele mai simple, dar de mare valoare preventiva. Reamintesc ca multe din bolile de care suferim pornesc si de la excesul de alimentatie, care creeaza obezitatea cea incriminata in mai toate dezechilibrele hormonale. (Copiii nostri sunt cei mai grasi din Uniunea Europeana, mai mult ca sigur ca in viitor vor avea multe probleme de sanatate.) Apa consumata in cantitate suficienta constituie cel mai eficient mijloc de a tine in "frau" vascozitatea sangelui. Calitatile ei terapeutice nu pot fi egalate de nici un medicament. (Apa are doi "hoti": proteinele animale si diureticele care o fura din corp.)

Recomandari privind dieta, stilul de viata si alte boli asociate

Si in aceasta boala, dupa cum dovedesc cercetari de ultima ora, nutritia are un cuvant greu de spus. Desi medicii care recomanda modificarea fundamentala a alimentatiei nu sunt simpatizati deloc de bolnavi, ei ii insanatosesc pe acestia in mod miraculos, numai ca este nevoie de o intensa munca de educatie pentru schimbarea traditiei alimentare. Nu este o treaba usoara. Undeva scrie ca mai repede unor oameni li se poate schimba religia decat mancarea din farfurie!
Desi majoritatea alimentelor sunt acide (intre ele si apa distilata), eu nu recomand mijloace de diminuare a acidului din stomac, singurul care reduce la "tacere" bacteria helicobacter, ce nu poate fi eradicata total si nici nu trebuie insistat, dar asta este o alta problema. Mesele principale de peste zi trebuie sa fie micul dejun si pranzul, iar cina sa fie luata foarte devreme si redusa cantitativ, pentru a-i oferi ficatului posibilitatea sa se ocupe de milioanele de tipuri de molecule proteice pe care le face si desface! Sunt bine venite cateva lingurite de seminte de in zilnic si tarate (ambalate de firme). Femeile sunt mai vulnerabile la alcool, deci sa renunte la el, iar cele care acuza dureri de sani, legate de menstruatie, sa reduca grasimile, mai ales de origine animala. Se mai stie ca alimentele preparate la temperaturi de peste 100 de grade nu fac bine sanatatii, iar postul, gandit si in lumina medicinii nutritionale, alaturata celei biblice, grabeste vindecarea. Bolnavele cu chisturi de ovar care acuza frecvent oboseala sunt sfatuite de specialisti in medicina sportiva sa consume preponderent preparate din cereale integrale (progresiv, pentru acomodarea tubului digestiv), care stopeaza astenia fizica si epuizarea.
In unele cazuri, chirurgia laparoscopica poate stopa infertilitatea unor femei. Pentru parul de pe fata, recurgeti la smulgerea radacinilor cu penseta. Pentru inlaturarea parului de pe corp recurgeti la depilarea cu aparat de ras.