SUB INFLUENTA SELENARA

Elena Josan
Scrierile antice o numesc Zeita a tot ceea ce este viu. Cu mii sau poate milioane de ani in urma, s-a observat ca pe masura ce Luna trece dintr-o faza in alta se schimba gradul de influenta a ei asupra evenimentelor ce se petrec pe pamant. Cauza principala este distanta dintre Soare si Luna. In ziua de Luna noua, distanta este minima, si Soarele actioneaza cu putere maxima asupra Lunii, reducand puterea ei de influenta asupra pamantului.

In ziua cu Luna plina, in timp ce se elibereaza de sub influenta solara, puterea ei este maxima. In primele doua faze, cand Luna este in crestere, ea umple lumea cu energie, favorizeaza reinnoirea, inlesneste initiativele noi.
In medicina naturista, perioada se considera benefica pentru inceperea tratamentelor care au ca scop marirea functiilor organelor, cresterea vitezei de circulatie sanguina, a imunitatii, potentei, tensiunii arteriale. Luna in descrestere corespunde cu pierderea de energie. Este perioada favorabila pentru inceperea tratamentelor care vizeaza micsorarea tumorilor, inflamatiilor, scaderea valorilor marite ale parametrilor fiziologici, eliminarea din organism a toxinelor si reziduurilor, dar si pentru incheierea proiectelor. Momentele de trecere dintr-o faza in alta (in total patru) s-au dovedit a fi critice pentru oameni, care devin predispusi la stres, accidente rutiere, intamplari ciudate, dar si pentru pamant, care este zguduit de tot felul de catastrofe.
Prima faza a Lunii. Incepe in ziua de Luna noua. In zilele cand zeita noptii nu se vede pe cer (primele si ultimele doua zile ale ciclului total), oamenii, in special cei bolnavi, se simt slabiti, scade imunitatea organismelor si creste pericolul de infectii. In societate se acutizeaza starea de nemultumire, creste predispozitia pentru conflicte. In prima zi a ciclului lunar, sunt posibile stari de stres provocate de singuratate. Ziua urmatoare este periculoasa datorita cresterii fanatismului in diferite domenii. La fel de mult creste si sugestionabilitatea personala si colectiva, cand orice informatie este acceptata ca fiind adevarata sau credibila. Dar din ziua a 3-a, situatia se schimba in bine. Acum organismul uman este dispus sa primeasca si sa stocheze energii din exterior. In zilele acestea, omului i se ofera posibilitati mari, care trebuie trezite si folosite. Proiectele concepute si puse la cale in prima faza se indeplinesc cu succes, avanseaza repede. Persoanelor slabe, cu diverse probleme de sanatate, li se recomanda un regim alimentar bogat, pentru energizarea organismului. Un efect bun au si procedurile de intarire, pentru calmare si relaxare. In prima faza de crestere a Lunii exista pericolul de depunere rapida a kilogramelor nedorite, de aceea este binevenita limitarea meselor de peste zi. Dietele ne dau posibilitatea doar de stabilizare a greutatii, nu de scadere rapida. Gimnastica de intensitate moderata, de care organismul are nevoie crescuta in perioada aceasta, are un efect mai bun.
A doua faza. Energia organismului creste in continuare si ne permite sa activam si sa finalizam lucrurile cu succes. Este perioada de receptivitate emotionala inalta, cand oamenii au nevoie de contacte afective, iar indiferenta le provoaca durere sufleteasca.
Luna plina. In sfera emotionala incep zilele furtunoase, cu incordari nejustificate si variatii de dispozitie. Este necesar controlul emotiilor, ca sa nu devenim nervosi si agitati. Primele zile sunt marcate de insomnie, agravarea dereglarilor nervoase, cresterea numarului de accidente si sinucideri. Nu sunt recomandate interventii chirurgicale, din cauza riscului de hemoragii abundente, dar nici administrarea medicamentelor noi sau cu efect puternic.
A treia faza. O perioada favorabila pentru toate tipurile de activitati. Organismul a acumulat o cantitate mare de energie si oamenii sunt capabili de realizari spectaculoase. E bine sa nu pierdem prilejul oferit. Perioada trebuie folosita pentru cele mai importante si valoroase activitati, deoarece in faza urmatoare puterile incep sa scada.
Faza a patra. Pe masura ce Luna scade, scade si nivelul de energie acumulata, apare pericolul de descarcari nervoase si stari depresive. Pentru prevenirea stresului, trebuie sa intram in perioada aceasta cu convingerea ca n-am pierdut timpul in zadar, am facut tot ce ne-a stat in putinta. Acum putem rezolva cu succes cele mai importante probleme, dar puterile ne scad si trebuie sa le consumam pentru prioritati importante. Faza a patra este buna pentru procedurile de curatare a organismului si curele de slabire. In penultima zi a ciclului selenar - ziua 29 - creste posibilitatea de a deveni dependenti de factori nefavorabili, de naturi diferite. In ultima zi pot fi provocate acutizari ale contradictiilor interne si caderi emotionale.

LUNA SI SANATATEA

In vremurile vechi, imparatii nu faceau nici un pas fara "prescriptiile" astrologului, care urmarea atent deplasarile selenare. Stramosii nostri, agricultori vestiti, nu se apucau nici ei de arat si de semanat, pana nu ridicau ochii spre cer, ca sa consulte Luna, Soarele, vantul si stelele. La randul lor, medicii antici au scris tratate despre prepararea si administrarea leacurilor, in anumite zile, legate de pozitia Lunii pe cer. De ce sa nu ne ghidam si noi, in unele momente ale vietii, dupa tezaurul cunostintelor mostenit de la stramosii nostri, care ne invata cum sa ne guvernam sanatatea dupa ciclul Lunii?
* Prima zi a lunii: Nu se recomanda epuizarea fizica, consumul de produse fierbinti, piperate si alcool.
* A 2-a zi. Este dedicata procedurilor stomatologice. Incepeti noi cicluri de exercitii fizice.
* Ziua 3. Este binevenit un efort fizic intens, urmat de sauna sau o baie fierbinte. O atentie deosebita se acorda organelor auditive (la nevoie, se aplica proceduri terapeutice).
* Ziua 4. Nu se recomanda operatiile in zona capului si extractiile dentare. Protejati-va vederea si evitati surmenajul (oboseala peste masura).
* Ziua 5. Atentie la starea esofagului, eliminati din meniu preparatele din carne si pe cele fierbinti.
* Ziua 6. O zi favorabila pentru proceduri de reintinerire, regenerare, plimbari in natura si intretinerea bronhiilor.
* Ziua 7. Creste pericolul de raceala. Se interzic extractiile dentare.
* Ziua 8. Se prepara remediile naturiste, se efectueaza procedurile de curatare a tractului digestiv.
* Ziua 9. Proceduri de profilaxie sau de vindecare pentru angina pectorala si nevralgie intercostala.
* Ziua 10. Surplusul de energie trebuie indreptat catre intarirea sanatatii. Cea mai buna zi pentru bai sudorifice ori sauna.
* Ziua 11. O zi minunata pentru curatarea organismului si renuntarea la mancare. Nu se recomanda pasivitate si sedentarism.
* Ziua 12. Inceputul tratamentului de curatire a plamanilor si a sistemului respirator. E bine sa renuntati la alimentele grele, sa beti multa apa si sa mergeti la scaldat.
* Ziua 13. O zi in care procedurile terapeutice, cosmetice si de reintinerire au un efect maxim.
* Ziua 14. Se recomanda consumul de nuci, arahide, alune si muraturi, iar alimentele iuti si dulciurile se reduc la minimum sau nu se consuma deloc. Se interzice consumul de bauturi alcoolice.
* Ziua 15. Atentie mare la starea pancreasului, protejati-l sau incepeti un tratament (la nevoie).
* Ziua 16. Luna plina. Renuntarea la produsele din carne si ciuperci.
* Ziua 17. O zi favorabila pentru relatii conjugale, imbunatatirea sau reimprospatarea lor.
* Ziua 18. Nu dormiti mult. Sunt benefice infometarile, curatarea intestinelor, intarirea imunitatii.
* Ziua 19. Pericol pentru intestinul gros si apendice, care devin vulnerabile in caz de greseli alimentare. E posibila agravarea starilor depresive.
* Ziua 20. Nu se recomanda consumul de carne si incordarea muschilor vizuali.
* Ziua 21. Este recomandat sportul, dar se interzice suprasolicitarea ficatului.
* Ziua 22. Se recomanda mancarea vegetariana. Atentie la articulatiile coxofemurale si sacrum.
* Ziua 23. Postul si cumpatarea fac bine sanatatii. Nu se taie unghiile, se renunta la interventiile chirurgicale.
* Ziua 24. Se prepara si se beau infuzii din plante. E benefica o retragere in mijlocul naturii.
* Ziua 25. Ascultati atent vocea interioara si veti capata puteri noi.
* Ziua 26. Renuntati la activitati energice. Se recomanda postul si abstinenta.
* Ziua 27. Nu fac bine sanatatii sedentarismul, pasivitatea, spiritul ingust.
* Ziua 28. Cea mai buna zi pentru renuntare la mancare (post negru) si purificarea organismului. Urmariti atent tensiunea arteriala, protejati capul si ochii.
* Ziua 29. Din nou post si abstinenta, purificarea trupului si a sufletului. Inainte de culcare se face un dus si se tin picioarele in apa racorita.
* Ziua 30. Este binevenit un refugiu din agitatia cotidiana, renuntare la tot ce este de prisos sau inutil. Alimentatia sa fie usoara, dietetica.

LUNA SI ZODIILE
* Cand luna se afla in Berbec, Taur sau Capricorn, dintii devin mai fragili decat de obicei, de aceea e bine sa renuntam la alune, nuci, paine prajita. Controlul dintilor, diferite proceduri si lucrari dentare se fac atunci cand Luna se afla in Rac, Scorpion sau Balanta.
* Luna in Leu. Inima devine foarte vulnerabila, de aceea trebuie micsorat efortul fizic.
* Luna in Fecioara. Interventiile chirurgicale (mai ales cele abdominale) prezinta risc de hemoragie.
* Luna in Varsator si Pesti. Picioarele obosesc mai repede si se umfla. De aceea, alegeti cea mai comoda incaltaminte si micsorati timpul in care stati in picioare.
* Luna in Gemeni este timpul ideal pentru masaj. Masajul limfatic are rezultate bune cand Luna este in Rac, Scorpion sau Pesti.


SILUETA

Si pentru cei care viseaza la o silueta superba, selenologia are cateva recomandari care ne ajuta sa scapam de 3-4 kg depuse pe timp de iarna. Una din conditii este sa nu depasim limitele normale de hrana si sa nu renuntam la activitatea fizica. Daca ne hranim conform pozitiilor lunii, se imbunatateste metabolismul, alimentatia devine echilibrata si se imbunatateste asimilarea hranei. Ca rezultat, se elimina reziduurile, iar grasimea nu se depune pe corp. Daca nu uitam ca in zilele cu Luna in crestere organismul asimileaza si depoziteaza cantitati maxime de energie si hrana, nu ne ramane decat sa restrictionam meniul zilnic, iar in zilele cand Luna scade, organismul "cheltuieste" activ tot ce a reusit sa adune, si atunci putem sa ne permitem un pic de rasfat, fara riscul de a ne ingrasa. De aceea, dietele si zilele de post au un efect mai mare in timpul in care Luna se afla in scadere. Iata cateva reguli:
* Fructele si legumele pot fi consumate fara restrictii pe toata perioada ciclului selenar.
* Atunci cand Luna se afla in Sagetator, Berbec sau Leu, organismul nostru are nevoie crescuta de proteine, care in perioada respectiva ii aduc cel mai mare folos. Se recomanda combinarea proteinelor animale cu cele vegetale (din fasole, mazare, linte, ciuperci) in proportie de 1:1.
* Cand Luna se muta in Balanta, Varsator sau Gemeni, organismul are nevoie de grasimile sanatoase pentru construirea celulelor, producerea energiei, mentinerea imunitatii si sanatatii pielii. Cele mai bune sunt uleiurile nerafinate de floarea-soarelui, de nuca sau de masline. Putem sa ne permitem cascaval de calitate, lapte integral, peste gras.
* Cand luna se afla in Scorpion, Rac sau Pesti, trebuie sa-i oferim organismului cantitatea necesara de carbohidrati. Chiar si cei dolofanei se pot bucura, in limita bunului simt, de o prajitura din foitaj sau cu drojdie.
* Cand Luna este in Capricorn, Taur sau Fecioara, consumul moderat de sare imbunatateste formula sangelui si nu provoaca depunerea sarurilor in articulatii.

Cu Luna prin magazine

* Cand Luna se afla in Berbec, e bine sa renuntati la cumparaturi, deoarece imbracamintea si incaltamintea se vor deteriora intr-un timp foarte scurt, aroma parfumului o sa vi se para foarte taioasa si neplacuta, iar lenjeria de pat va va provoca probleme in ceea ce priveste somnul, cauzandu-va insomnii.
* Luna in Taur. Un timp minunat pentru majoritatea cumparaturilor, in mod deosebit pentru cele de uz casnic. Mobilierul procurat va avea o viata lunga si va infrumuseta cu adevarat interiorul. Si cumpararea parfumurilor se recomanda in perioada aceasta.
* Luna in Gemeni. Pozitia Lunii favorizeaza eficienta reclamelor, deoarece pentru majoritatea oamenilor creste receptivitatea la informatiile auzite sau vazute. Si totusi e recomandat se ne abtinem atunci cand vine vorba de procurarea produselor cosmetice, deoarece exista pericol de producere a reactiilor alergice. Nu se cumpara nici bijuterii, accesorii vestimentare si rechizite de birou. Cele mai reusite cumparaturi sunt hainele sport si incaltamintea.
* Luna in Rac. Acum creste atractia fata de confort, sensibilitate si emotivitate. Se poate cumpara mobila, decoratiuni interioare, materiale de finisaj. Dar aparatele electrocasnice procurate in perioada Racului va vor dezamagi total.
* Luna in Leu. Este o perioada de emotii necontrolate, care naste dorinte pe masura. Cea mai reusita achizitie: produsele cosmetice scumpe si parfumurile. Imbracamintea eleganta va avea, in schimb, o viata foarte scurta, pierzandu-si din valoare si deteriorandu-se. Exceptie fac puloverele calduroase, pe care putem sa le achizitionam fara grija. In schimb, incaltamintea nu trebuie sa fie pe lista de cumparaturi.
* Luna in Fecioara. Pozitia Lunii ii face pe oameni mai chibzuiti, mai atenti, mai minutiosi. Isi cantaresc impresiile si senzatiile, analizeaza utilitatea produsului pe care vor sa-l cumpere. Perioada este benefica pentru cumpararea mobilei de bucatarie si a aparatelor electrocasnice. Acum pot fi cumparate costume elegante. Dintre produsele cosmetice, se pot procura remedii pentru curatarea pielii si pentru tonifiere, creioane dermatografe, remedii pentru pielea si parul gras. Nu se recomanda cumpararea lenjeriei intime.
* Luna in Balanta. Timpul ideal pentru procurarea produselor cosmetice de toate tipurile. Referitor la haine - cel mai bine e sa cumparati ceva deosebit, pentru ocazii speciale. Se mai cumpara si obiecte de interior si materiale pentru finisaj.
* Luna in Scorpion. O perioada total nefavorabila pentru cumparaturi, mai ales pentru obiecte de interior si cele sanitare.
* Luna in Sagetator. E timpul pentru cumpararea obiectelor de birou si a produselor cosmetice. In schimb, incaltamintea si imbracamintea cumparate o sa va displaca foarte repede.
* Luna in Capricorn. Cea mai benefica perioada pentru cumparaturi mari, costisitoare si anume: masini, utilaje, haine din stofa durabile si incaltaminte din materiale naturale. Nu se recomanda procurarea obiectelor de interior si materialelor de finisaj.
* Luna in Varsator. E foarte bine sa renuntati la procurarea obiectelor de uz casnic, a aparatelor electronice si a cosmeticelor "decorative". Numai daca exista o necesitate acuta, se admite cumpararea remediilor de intinerire si a produselor tonifiante.
* Luna in Pesti. Nu este cea mai buna perioada pentru cumparaturi, in special pentru haine calduroase, care nu va vor incalzi suficient de bine. Cea mai inutila va fi procurarea incaltamintei. Din produsele cosmetice, se cumpara numai creme hidratante si nutritive.

Luna in gradina

Din mosi-stramosi, plugarii au folosit cunostintele despre influenta Lunii pentru obtinerea roadelor bogate. La inceput astrologii, iar acum cosmobiologii verifica informatiile care se pastreaza in memoria populara. Timp de 50 de ani, in cateva tari s-au facut diferite experimente care au confirmat observatiile stramosilor si au creat posibilitati de a elabora recomandari pentru cultivarea plantelor in conditii optime, pentru o roada bogata. Astfel, radacinoasele (morcov, napi, cartofi) se seamana cand Luna este in descrestere. Plantele cu partile aeriene comestibile (marar, castraveti, rosii) se planteaza cand Luna este in crestere. Sa nu uitam ca in zilele cand Luna trece dintr-o faza in alta are loc o anumita incetinire a ritmului de viata, parca se opreste respiratia pamantului. In zilele acestea (12 ore inainte si 12 ore dupa), mai bine sa renuntam la plantare si semanare, deoarece solul nu va fi in stare sa dea plantei energie suficienta. Nici mutarea, taierea sau altoirea plantelor nu este recomandata. In faza a 2-a a Lunii, un efect bun il au lucrarile de selectie, altoire, taiere a florilor, udarea si ingrasarea solului. In faza a 3-a si a 4-a se planteaza plante cu bulbi si se inmultesc prin butasi sau sectionarea tufelor florile multianuale.