Colosii rock-ului mondial vin la Bucuresti

Iulian Ignat
AC/DC si AEROSMITH

Setea fanilor romani de a-si vedea pe viu idolii muzicali ramane neostoita, astfel incat cele mai mari turnee de rock ale anului vor trece si pe la noi. In 2009, odata cu concertul ZZ TOP, de la Polivalenta, lista alfabetica a legendelor rock a ajuns la capat. In 2010 se reia de la "A": AC/DC si Aerosmith. Nu este vorba de doua trupe expirate, ce traiesc din trecutul glorios, care cauta teritorii virgine. Pe langa istoria lor de 40 de ani, cei doi colosi ai muzicii rock ce vor veni in premiera in Romania se bizuie si pe forma lor actuala, care umple stadioanele din toata lumea. Se zvonise, chiar, ca in lipsa unui stadion cu o capacitate pe masura, Bucurestiul va fi "sarit" din schema unor astfel de concerte de anvergura, insa organizatorii romani au gasit solutii pentru a-l include in programul acestor turnee, dorite de orice capitala europeana. Australienii de la AC/DC au programat, pe 16 mai, un concert in Piata Constitutiei (in organizarea D&D East Entertainment), iar cea mai celebra trupa rock a Americii, Aerosmith, este asteptata pe 18 iunie la Romexpo, adusa de compania Events.

AC/DC

Povestea venirii in Romania a trupei nr. 1 a continentului australian este cu mult... cantec. Timp de sase ani, rockerii au stat la cutie, facandu-i sa fiarba pe milioanele de fani din intreaga lume. Ce se intampla? A obosit Angus Young, cel mai "electric" (ca prezenta) chitarist din istoria rock-ului? L-a lasat vocea, ragusita ca smirghelul, pe Brian Johnson? S-au cumintit "baietii" ajunsi in pragul varstei de 60 de ani? Raspunsul a venit in toamna lui 2008, odata cu lansarea noului album, "Black Ice", si cu anuntul turneului mondial. Discul a fost considerat cel mai bun album al trupei din ultimii 18 ani si a ajuns nr. 1 in 29 de tari, iar asta nu inseamna nimic fata de succesul monstru al turneului: odata puse in vanzare, biletele concertelor pe stadioane uriase precum Wembley sau Stade de France s-au epuizat in cateva minute, stabilind noi recorduri de vanzari. Profitand de faptul ca AC/DC este una dintre cele mai iubite trupe in Romania, o companie fantoma a impanzit capitala cu afise si a vandut bilete, starnind cea mai mare dezamagire si pacaleala din domeniul muzical a ultimilor ani. Managementul formatiei s-a aratat deranjat de aceasta pacaleala vulgara, si cum se parea ca sansele de a-i vedea la lucru pe australieni sunt aproape inexistente, multi fani romani si-au luat bilete pentru concertul de la Belgrad. Probabil ca renumele lui Marcel Avram, cel ce i-a adus la Bucuresti pe Michael Jackson, Rod Steward sau ZZ TOP, si-a facut, totusi, datoria, astfel incat in decembrie 2009 compania pe care o reprezinta a anuntat marea surpriza: AC/DC la Bucuresti! Reactia fanilor a fost pe masura, biletele vanzandu-se ca painea calda.
Februarie 2010 inseamna un moment emotionant pentru formatie si pentru fanii sai: se implinesc treizeci de ani de la disparitia lui Bon Scott, solistul vocal cu care AC/DC a facut saltul de la o trupa de liceeni la o legenda a muzicii. Trupa s-a format in 1973, cand Angus si Malcom Young au vrut sa urmeze drumul fratelui lor mai mare, George, ce facea parte dintr-una din primele trupe pop de succes ale Australiei. De fapt, cei trei frati se nascusera in Glasgow, Scotia, insa emigrasera aici cu intreaga familie. George a devenit producatorul trupei fratilor mai mici, iar sora lor, Margaret... designerul. Dupa ce a incercat cateva costume gen Spiderman sau gorila, cu care sa atraga atentia publicului, Angus a ramas cateva decenii la croiala costumului de elev, facut de sora sa la masina de cusut: pantaloni scurti, camasa alba, cravata, sacou si o sapca din care iese o claie de par. Tot masina de cusut este responsabila si cu denumirea trupei, AC/DC fiind o inscriptie legata de curentul electric ce strabatea unealta casnica. Nemultumiti de primul solist vocal al trupei, de la inceputul anilor '70, fratii Young au decis sa-i dea o sansa soferului camionetei ce-i ducea la concerte, laudandu-se ca nu vor gasi un vocalist mai bun ca el. Duetul Bon Scott-Angus Young s-a dovedit a fi unul dintre cele mai electrice, mai dezlantuite din istoria de 50 de ani a muzicii rock. In 1980, dupa moartea lui Scott, fratii Young au avut de luat cea mai dificila decizie a carierei: daca sa continue sau sa dizolve trupa. "Back in Black", primul album cu Brian Johnson solist vocal, s-a dovedit a fi cel mai bine vandut din istoria trupei, insa a fost urmat de un declin pe plan creativ, formatia pastrandu-si statutul in mare parte datorita concertelor fulminante. La Bucuresti, in al doilea concert al noului turneu european, rockerii australieni vor veni in plina forma, atat pe plan discografic, cat si al grandiosului show live.

AEROSMITH

"Gata cu prostiile, Aerosmith va concerta in vara asta in Marea Britanie si in Europa, si totul va fi de nota 11". "Aerosmith s-a intors mai mare, mai bun si mai tare ca niciodata, asa ca, atentie mare, Europa, ca venim la tine!". Anuntul turneului de vara al americanilor a venit ca o surpriza extrem de placuta pentru fanii lor, ce statusera luni de zile cu sufletul la gura in ceea ce priveste viitorul formatiei. Patru dintre membrii trupei isi doreau cu ardoare sa concerteze impreuna, in vreme ce marea vedeta a trupei, solistul Steven Tyler, avea planuri pentru un album solo si nu dadea vreun semn ca si-ar dori o intalnire cu fostii sai colegi, prea curand. Acestia au luat in calcul o varianta extrema: inlocuirea lui Tyler, iar nume grele precum Paul Rodgers, Chriss Cornell sau Lenny Kravitz au inceput sa fie vehiculate. Problemele incepusera cu un an in urma, cand, in prima parte a unui turneu mult asteptat, in care Aerosmith facea echipa cu ceilalti colosi ai rock-ului american, ZZ TOP, Tyler a alunecat pe scena si s-a lovit destul de rau, incat trupa nu a mai putut continua turneul. Dependenta solistului de calmante l-a pus din nou in fata unei cure de detoxificare. La inceputul anilor '80, Tyler ajunsese din cauza drogurilor o epava, uita versurile si lesina pe scena. Dar in 1984, Tyler a lasat in urma perioada marilor excese, concentrandu-se pe muzica si scotand hit dupa hit. Carisma lui Joe Perry, vocea si energia nebuna a lui Tyler si coeziunea grupului care a ramas in aceeasi componenta au facut ca Aerosmith sa fie una dintre cele mai iubite si mai spectaculoase trupe live. Patru dintre actualii componenti ai ei sustinusera primul concert Aerosmith in 1970, la balul unui liceu din Massachussetts. Statutul de cea mai tare trupa de rock a Americii a venit destul de repede, insa marele succes comercial s-a inregistrat la mijlocul anilor '90, odata cu albumul "Get a Grip" si cu balada "Don't Want to Miss a Thing", de pe coloana sonora a filmului "Armaggedon", in care principalul rol feminin este jucat de Liv, fiica lui Steven Tyler. Dupa o perioada dificila, cu mari probleme de sanatate pentru unii din membrii trupei, fanii Aerosmith asteapta, pentru 2010, noi cantece, iar turneul european anuntat pentru aceasta vara ar putea fi prilejul pentru ca masinaria sa se puna din nou in miscare. Alaturi de Atena si de Praga, Bucurestiul este una din cele trei capitale ale acestei parti a Europei prin care va trece turneul americanilor. "Un lucru e foarte clar, anume ca iubim cu totii aceasta formatie si e timpul sa iesim odata pe scena si sa cantam cat putem de tare. Nu ne dam seama cine e mai incantat de acest nou turneu, fanii trupei sau chiar noi", spune Tyler.