Raspuns pentru STEFANIA, F. AS nr. 896 - "Pot scapa de un polip cervical fara cauterizare?"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Draga Stefania, credinta ta in Dumnezeu este de admirat si sunt convinsa ca rezolvarile vor veni pe parcurs. Sigur ca problemele tale de sanatate (polip cervical, trompe infundate, uter retrovers, rinichi stang cazut in zona pelvica) nu sunt usor de tratat, dar daca Dumnezeu vrea, totul e posibil. Din experienta pe care o am, pot sa-ti spun ca am tratat cu succes afectiuni ca polip cervical, trompe infundate si sterilitate. Astfel ca iti voi recomanda un tratament pe care il vei urma in mai multe etape:
* Intern: Tonic ginecologic "E-lite", Boswellia, MSM, Tuia, branca-ursului, Mabelle, Imunostim.
* Extern: irigatii cu sare de Bazna, bai de sezut cu sare de Bazna, Superforte Ovulin, Superforte Supozin.
Tonicul ginecologic actioneaza intern, regleaza hormonal, stimuleaza activitatea endocrina si a organelor genitale feminine, a glandelor mamare si in probleme de sterilitate. Contine miere, propolis, polen, extracte din coada-soricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea, uleiuri esentiale de lavanda, fenicul, marar.
Superforte Ovulin sunt ovule ginecologice sub forma de crema solida. Contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din galbenele, sunatoare, musetel, tataneasa, catina, urzica, cimbru, salvie, morcov, mumio si argila. Au actiune locala remarcabila asupra aparatului genital feminin: antiinflamatorie, antiinfectioasa, antitumorala, antihemoragica, trofica si cicatrizanta.
Superforte Supozin - sunt supozitoare fitoapicole, sub forma de crema solida. Contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din galbenele, sunatoare, musetel, catina, tataneasa, uleiuri esentiale din ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu, mumio si argila. Sunt deosebit de eficiente in inflamatii si tumori din zona genitala si a micului bazin. Au actiune calmanta, cicatrizanta, antihemoragica in afectiuni ginecologice, prostata, reumatism, hemoroizi.
Tonicul ginecologic, Superforte Ovulin si Superforte Supozin se prepara in farmacia E-lite Nutritia din Deva (B-dul Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter).

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am cistita interstitiala"
(Raspuns pentru MARIA, F. AS nr. 903)


Este perfect adevarat ca cistita interstitiala nu beneficiaza de un tratament specific, chiar daca simptomele sunt similare cu cele ale unei infectii vezicale (cistita), incluzand senzatia imperioasa de a urina, arsurile sau crampele din timpul mictiunii. Cu alte cuvinte, cistita interstitiala este o inflamatie a peretelui vezical fara o cauza aparenta, a carei diagnosticare se face de obicei dificil, dupa excluderea altor posibile cauze ale simptomelor, cum ar fi infectia, vezica iritabila sau in unele cazuri nefericite, neoplasmul vezical. Cu toate acestea, cistita interstitiala nu este o afectiune care sa va pericliteze in mod direct viata, insa absenta unui tratament specific, ca in cazul cistitei infectioase, o poate transforma intr-o boala mutilanta. Tratamentul cistitei interstitiale este indreptat in special impotriva durerii si a simptomelor urinare (mictiuni frecvente, senzatie de arsura). De la caz la caz, poate fi prescrisa o medicatie care sa controleze durerea cronica (ex. antidopresinele) sau un medicament antiinflamator oral (ex. Pentosan) asociate cu unele modificari de dieta, ce pot fi utile in indepartarea simptomelor. In cazul existentei unor simptome severe, se poate administra un medicament numit Dimetil-sulfoxid (RIMSO-50), direct in vezica, in scopul ameliorarii inflamatiei. Trebuie precizat si faptul ca multi pacienti suferinzi de cistita interstitiala remarca o imbunatatire generala, dupa o distensie (usurare) a vezicii. Stabilirea unui program al mictiunilor poate fi de ajutor in reducerea frecventei acestora.
Din punct de vedere naturist, tratamentul cistitei interstitiale urmareste in primul rand ajustarea dietei zilnice, tinand cont de urmatoarele indicatii:
* Beti cel putin 2,25-2,75 l de apa zilnic si mancati multe alimente cu proprietati diuretice, cum sunt telina, patrunjelul si frunzele de papadie.
* Evitati mancarurile picante si pe acelea care produc reziduuri acide la nivelul vezicii urinare (carne, crustacee, dulciuri).
* Excludeti cafeaua, tutunul si alcoolul, iritanti care determina usor inflamarea uroteliului vezical.
* Consumati zeama de orz cu lamaie. Turnati 900 ml de apa clocotita peste 500 g orz spalat, la care adaugati coaja si sucul de la o lamaie. Adaugati o lingurita de miere, amestecati bine si beti cate un pahar de trei ori pe zi.
* Ceai medicinal complex, recomandat in special pentru afectiunile inflamatorii ale cailor urinare, dupa urmatoarea formula: 30 g frunze de mesteacan, 20 g coada-calului, 20 g rizomi de pir, 10 g matase de porumb, 10 g muguri de plop, 10 g macese cu achene. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de amestec de plante la o cana de apa, careia i se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.
* Uleiurile esentiale de smirna, musetel si levantica sunt foarte utile in tratamentul cistitei interstitiale, datorita efectelor calmante, relaxante si antiinflamatoare. Se aplica o compresa calda imbibata cu cateva picaturi din aceste uleiuri volatile, in zona inferioara a spatelui sau se fac bai de sezut ori bai obisnuite.
* Proprin V (Plantavorel) - produs obtinut din pulberi vegetale din flori de galbenele, urzica moarta, ghimpe, pir si tataneasa, cu proprietati antiinflamatoare, anticongestive si diuretice, indicat in afectiunile inflamatorii ale aparatului uro-genital. Se administreaza conform prospectului. Se mai pot utiliza in scop antiinflamator, diuretic si analgezic: Renostim ("Dacia Plant"), de 3 ori pe zi cate un comprimat, si gemopreparatele ("Plant Extrakt") obtinute din seva de mesteacan, muguri de plop si scoarta de salcie, care se administreaza de trei ori pe zi, cate 50 de picaturi diluate in 100 ml apa, inaintea meselor principale.
In incheiere, doresc sa subliniez (in folosul persoanelor neavizate) ca tratamentul cistitei interstitiale nu presupune si administrarea de antibiotice (de sinteza sau naturale), ca in cazul cistitelor infectioase produse de germeni patogeni, precum Escherichia Coli, Proteus mirabilis, Klebsiela, Enterococus sau Stafilococus aureus. Sa auzim numai de bine!

Dr. LUCIA MUNTEANU - apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta - Bucuresti, tel. 0744/20.73.60

"Am fost diagnosticat cu pitiriazis Gilbert rozat"
(Raspuns pentru ION, F. AS nr. 903)


Stimate domn, nu se cunoaste exact etiologia pitiriazisului rozat Gilbert, dar se stie ca are o transmitere preferentiala primavara si toamna, la persoane cu imunitate scazuta. Nici o regula de igiena cunoscuta nu impiedica transmiterea bolii, pentru ca, repet, nu se cunoaste inca exact daca are o componenta virala sau fungica. Va sfatuiesc sa folositi Triazol sampon, pentru spalat pe corp, in perioada celor aproape 6 saptamani de eruptie. Sa nu va speriati, boala nu este grava, si daca nu va mananca pielea, sa nu mai faceti nimic. Daca aveti o forma pruriginoasa, trebuie sa aplicati pe piele o crema emolienta, cum ar fi Hand and Body Lotion (1000 ml). Intern, va recomand consumul produsului Rhodiolin, pentru efectele sale de echilibrare a functiilor psihice, imbunatatind sau restabilind capacitatea de aparare a organismului si imunotoleranta, mentinand homeostazia organismului, asigurand astfel echilibrul intre sistemul imunitar si nivelul hormonal. Sub efectul stresului, creste nivelul serotoninei si al dopaminei si ajuta la mentinerea lor la un nivel corespunzator. De asemenea, recomand consumul de pure yucca, cu puternica sa actiune detoxifianta, si de gheara-matei (Immun Aid), care este o planta utilizata de mii de ani. Efectele si substantele ei active au fost actualizate de stiinta moderna, care o considera unul dintre fortifiantii cei mai eficienti ai sistemului imunitar. Accelereaza inmultirea limfocitelor si creste activitatea acestora. Sarcina limfocitelor este de a recunoaste intrusii din organism si de a-i anihila. Actioneaza atat impotriva celulelor non-self (straine organismului), cat si a celulelor self (celule proprii bolnave sau degenerate). Imbunatateste functiile leucocitelor. Are actiune antiinflamatoare si antivirala. Este un bun antioxidant si diuretic.
Alte recomandari: evitarea excesului de sapunuri iritante, de creme grase, de unguente ocluzive, de haine de lana sau sintetice (se recomanda bumbacul), evitarea caldurii si transpiratiei, a bailor sau dusurilor fierbinti.
In functie de rezultatele investigatiilor biochimice, de istoricul exact al afectiunii dvs. si de tratamentul urmat in antecedente, se va face o schema de tratament individualizat.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Sotul meu nu reuseste sa scape de bronsita astmatiforma"
(Raspuns pentru VLAICU MARIA, F. AS nr. 903)


In Marea Britanie, in ultimii 10 ani, prevalenta astmului si a rinitei alergice a crescut de 3-5 ori. Din cei 5 milioane de astmatici din Marea Britanie, 80% au si rinita si, de asemenea, 30% dintre pacientii cu rinita alergica au si astm. Rinita alergica este o boala imuna ereditara, cu manifestari specifice la nivelul mucoasei nazale: obstructie nazala cu senzatie de nas infundat, rinoree seroasa (nasul curge continuu), stranut in salve, prurit nazal, hipo- sau anosmie (diminuarea sau pierderea mirosului), tuse provocata de secretiile nazale care se scurg in faringe, cefalee, afectarea conjunctivelor cu lacrimare abundenta si dureri oculare. Pierderea mirosului de care suferiti are implicatii majore in viata dvs.: anumite gaze si alimente alterate nu mai pot fi constientizate, dispare aroma alimentelor, deoarece simtul olfactiv este foarte inrudit cu simtul gustului ("gustul de la distanta"). Astmul bronsic (asociat rinitei alergice) de care suferiti se caracterizeaza prin crize repetitive de dispnee suieratoare (wheezing) provocate de obstructia bronsica generalizata (edem, spasm si dopuri de mucus).
Pe primul loc in planul terapeutic al rinitei alergice complicate cu astm bronsic se afla carenta alergenica, aceasta insemnand evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casa, mucegai, pene si fulgi, plante si animale de casa. Va recomand urmatoarea schita de tratament:
* Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale cu o solutie salina (1 lingura sare gema la 1 litru apa calduta), sau solutii sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi dintr-o solutie preparata (reteta proprie) si vitamina A uleioasa.
* 10 zile sedinte de aerosoli cu Dexametazona/ Flixotide nebules, in ser fiziologic. Pulverizati 20-30 pufuri de Ocnasept (deodorant-aerosol 100% natural), in aerul din incaperi, in special deasupra patului unde dormiti, in vederea optimizarii microclimatului ambiental si a indepartarii alergenilor din aerul respirat.
* Completarea tratamentului alopat cu fito-gemoterapie: extract de coacaz negru, fiole buvabile 2x1 fiola/zi si ceai de trei-frati-patati, 2 cani pe zi.
* Apiterapie: inhalatii cu o solutie hidroalcoolica de propolis concentratie 5-10%.
* Terapie cu ultraviolete, doze eritem, in campuri toracice, la 2 zile interval.
* Ionizari endonazale cu clorura de calciu sau hiposulfit.
* Obstructiile importante ale foselor nazale (hipertrofia cornetelor, deviatia de sept, polipoza nazala) asociate rinitei alergice de care suferiti beneficiaza de mucotomie, septoplastie si chirurgie endoscopica a sinusurilor paranazale.