Basarabia din... manecutele birocratilor

Ion Longin Popescu
Asa cum era de asteptat, clipele idilice ale semnarii acordului de mic trafic fara viza intre Romania si Basarabia au fost scurte.

Una s-au inteles oamenii politici din primul esalon, de la Bucuresti si Chisinau, si alta au... fumat birocratii MAE, suspectati a fi un fel de coloana a cincea a intereselor rusesti in Romania. Cand s-au prezentat la ghiseele fratesti de la ambasada, spre a se inscrie pentru permisul mult visat, basarabenii s-au izbit de un munte birocratic de nepatruns. Lista documentelor ce trebuiau prezentate era ametitoare. Sarmanii entuziasti de peste Prut au inteles iute ca e mai greu sa obtii permisul de mic trafic decat viza de Romania. Mai greu si mai scump. E inutil sa insiram lista respectiva, au scris ziarele la timpul potrivit. Important e ca domnii din umbra, de la MAE, si-au atins pe moment tinta. Gazetarii de la Chisinau au si titrat, pe buna dreptate, revoltati: "Pleaca jandarmul, vine functionarul?", cu referire la jandarmul Romaniei Mari dintre 1918-1940. "In locul "jandarmului roman" de ieri va fi asezat, tacit sau explicit... "birocratul roman" de astazi", scria analistul Dan Dungaciu in ziarul basarabean Timpul. "Si el va deveni, pentru perpetuatorii de ieri ai mitului ocupatiei romanesti, chintesenta dezinteresului, a dispretului si a lipsei de consideratie a Bucurestiului fata de basarabeni". De notat ca premierul Emil Boc s-a suparat foarte tare, a intervenit ca sa se respecte procedura simpla convenita in Acord si a cerut pedepsirea celor vinovati. Stim ca s-a trecut imediat la normalitate, lucru salutat de prim-ministrul basarabean Vlad Filat, dar n-am auzit ce pedepse au primit cei in cauza. Basarabia din... manecutele lor ne doare pe fiecare.

"Jurnal TV", o noua televiziune in limba romana a Basarabiei

Agentia "Romanian Global News" ne informeaza ca "Jurnal TV", televiziunea pe internet, care a fost singura legatura a Chisinaului cu lumea, in zilele de 7-8 aprilie 2009, atunci cand Moldova fierbea si cand jurnalistii erau vanati, iar prin oras suierau gloante, a devenit cea dintai televiziune de stiri in limba romana. Considerat un eveniment istoric pentru presa din Basarabia, prima zi de emisie a fost 5 martie. Obisnuiti sa spuna adevarul, jurnalistii care si-au riscat viata in zilele "revolutiei" basarabene si-au vazut visul cu ochii, deoarece postul este dotat la cel mai inalt standard tehnic din lume. Potrivit agentiei citate, "noua televiziune reprezinta o investitie fara precedent in mass-media de peste Prut si este sustinuta de o echipa tanara, puternica si dinamica. Misiunea principala a celor 50 de reporteri, 35 de cameramani, 100 de tehnicieni si circa 20 de producatori si editori de la Jurnal TV va fi de a reflecta, clipa de clipa, toate evenimentele importante care se petrec in Basarabia si in lumea intreaga". Televiziunea dispune de aparatura de trasmisiuni in direct prin satelit de ultima ora.

Presedintele Basescu, in vizita la romanii din Kazahstan

In cadrul vizitei pe care Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a efectuat-o in Republica Kazahstan, a figurat si o intalnire, in orasul Karaganda, cu cativa reprezentanti ai comunitatii romanesti locale, membri ai Societatii Culturale "Dacia" - transmite agentia Romanian Global News. In mod firesc, presedintele i-a informat pe urmasii etnicilor romani deportati in perioada stalinista in legatura cu programele elaborate de statul roman pentru a sprijini pastrarea identitatii si a traditiilor romanesti. In acest context, presedintele Basescu a informat ca, in curand, va functiona, in cadrul Universitatii din Karaganda, un lectorat de limba romana. Delegatii Societatii "Dacia" au fost foarte interesati de simplificarea redobandirii cetateniei romane de catre cei ce si-au pierdut-o fara voia lor si de catre urmasii acestora, pana la rudele de gradul III. "Suntem gata sa trimitem cadre specializate in limba romana, pentru a face o scoala de duminica pe langa Ambasada Romaniei, care sa ajute copiii, chiar si pe cei mai in varsta, sa redobandeasca deprinderile legate de vorbirea si scrierea limbii romane", a declarat Traian Basescu. Dorind sa aiba un centru cultural romanesc la Karaganda, unde sa-si dea copiii la invatatura romaneasca, romanii din Kazahstan s-au lovit ani buni de indiferenta Bucurestiului. Indiferenta stinsa intr-o clipa, de vizita presedintelui roman.