Muzica si circ - EUROVISION 2010

Bogdana Tihon Buliga
Criticata de unii, laudata de altii, finala romaneasca a Eurovision a imbinat clowneria cu muzica. Trei participanti la eveniment isi spun parerea

MIHAI TRAISTARIU - membru al juriului

"Vocile sunt atuul nostru"

- Esti cantaretul nostru cu cel mai mare succes de public la Eurovision, iar anul acesta ai facut parte din juriul pentru interpretii romani. Cum ti s-a parut selectia?

- Eu ascultasem toate piesele participante la Eurovision inca de cand au fost date publicitatii, asta din simplul motiv ca sunt un mare, mare fan al acestui concurs-eveniment. Apoi am fost invitat in juriu, am acceptat, desi nu cred ca voi mai repeta experienta. De ce? Pentru ca am fost obligat, prin felul in care s-a conceput sistemul de acordare a notelor, sa dau sase note de 0, unor artisti pe care-i cunosc, cu care am cantat, pe care-i apreciez, dar pe care, in acest context, asa a trebuit sa-i notez. "Zero", ca si cum nu ai conta... imi pare rau. Oricum, odata acceptata provocarea jurizarii, am ascultat piesele cu si mai multa atentie, cu responsabilitate, ca sa pot fi obiectiv. Deci, la momentul adevarului, am putut sa-mi dau seama cine a urcat si cine a coborat piesele, prin prestatiile live. Dalma, de exemplu, are voce remarcabila, piesa a fost buna, dar biata de ea a avut o seara dezastruoasa. Emotiile, cred, au facut-o sa falseze in dese randuri, si asta a costat-o enorm. Nu stiu, insa, ce s-a intamplat in cazul Luminitei Anghel. Eu i-am acordat nota 10, dar au fost jurii, precum cel de la Timisoara, care au decimat-o, cu cinci note de 0. Nici chiar asa! Chiar si Bucurestiul a depunctat-o drastic, desi ea venea clar de pe pozitia favoritului. Eu zic ca prestatia lor a fost buna, poate doar spectacolul care a insotit interpretarea nu a fost cel mai fericit. Ideea de a "elibera" niste fluturi a esuat lamentabil, mai ales ca multi au pierit calcati in picioare, pe scena. Sa zicem ca asta a fost un esec, dar ce legatura are cu melodia? Ce legatura are cu vocile? Spectacolul se poate modifica oricand, piesa ramane. Am spus toate astea, pentru ca mi s-a parut nedrept ce i s-a intamplat Luminitei. Nu zic ca trebuia sa castige, eu insumi i-am votat castigatori (acordandu-le nota 12) pe Paula si pe Ovi. Spun doar ca Luminita a fost apreciata nedrept.

- Cum ti s-a parut spectacolul de la Circul Globus? Nu s-a pus prea mult accentul pe ideea de carnaval, in dauna interpretilor? In loc sa-i vedem in prim-plan, ca doar ei erau personajele principale, am vazut numere de jonglerie si de trapez. Si sunetul a lasat de dorit. Luminita Anghel abia de s-a auzit.

- Sincer sa fiu, mie mi-a placut spectacolul. Anul trecut a fost totul golas si stingher. Sigur, s-a exagerat putin, s-a trecut in extrema cealalta, dar mie mi-a placut. Asa se fac show-urile acestea. Finalele Eurovision sunt din ce in ce mai spectaculoase, se cauta tot felul de efecte vizuale, e mult teatru in jur, mult decor, multi figuranti, dansatori. Televiziunea Romana a incercat sa faca si ea la fel, cum s-a priceput, dar mai bine asa, decat o scena saracacioasa si doua, trei lumini. Despre sunet nu stiu, pentru ca eu am fost in sala, unde sonorizarea a fost buna. Daca nu s-a auzit bine la televizor, e mare pacat.

- Crezi ca a crescut in vreun fel nivelul participarii la acest concurs? Evoluam muzical de la un an la altul?

- In fiecare an cand se face selectia se spune ca avem piese proaste. Si cand am castigat eu s-a zis la fel. Mie mi se pare ca de data aceasta chiar au fost cateva piese bune. Preferatii mei, Paula, Luminita si Hotel FM, au fost valorosi. Si Catalin Josan, care a iesit pe locul trei la final, a avut o piesa buna. Chiar foarte originala, nu seamana cu nimic, iar el are o voce remarcabila. In concluzie, cred ca am inceput sa ne dam seama cam ce se cere la acest concurs. Intram, si noi, in adevarata lume a spectacolului.

- Ce sanse crezi ca vor avea Paula si Ovi in mai, la Oslo?

- Eu cred in sansa lor. Paula e o voce mare, exista in melodie pasajele acelea in care ea duce niste octave foarte sus si care vor conta foarte mult la juriu. Anul acesta va fi si un juriu in finala, iar el este compus din oameni de muzica, specialisti care vor remarca fara dubiu valoarea Paulei. Melodia lui Ovidiu Cernauteanu (Ovi) nu stiu cat va fi de apreciata. Nu pentru ca n-ar avea valoare, ci pentru ca Eurovisionul este din ce in ce mai surprinzator. Dar, repet, vocile sunt atuul participarii romanesti din acest an. La fel ca in cazul meu. Eu cred in continuare ca am terminat pe locul IV, mai ales datorita vocii. Da, melodia era usor de retinut, refrenul la fel, dar "trilurile" mele au punctat grozav. Sper ca la fel sa se intample si in cazul Paulei.

LUMINITA ANGHEL - locul al II-lea

"Ne consideram castigatorii din umbra"

- Ati terminat concursul pe locul doi, dar tu si colegii tai de scena sunteti considerati mai degraba marii perdanti, decat castigatorii locului secund. Ce s-a intamplat?

- A fost o batalie mare. O lupta in care unii ne-au dat drept favoriti cu mult inainte, pentru a distrage atentia de la jocurile pe care le facusera deja. Eu asa cred. Altfel nu-mi explic de ce nu mergeau liniile telefonice, de ce o admiratoare de-a mea a incercat sa sune timp de patruzeci si cinci de minute pentru a ma vota, chiar din fata cabinei mele, si nu a reusit. Cum nu-mi explic de ce unii membri ai juriului nu ne-au acordat nici un punct. Am "schiopatat" si noi in alegerea felului de a construi spectacolul, ideea fluturilor recunosc ca a esuat. Dar cu fluturi sau fara fluturi, trebuiau notate piesa si interpretarea. Dar asta este... Vreau sa se stie ca noi nu suntem deloc deprimati sau descumpaniti. Am pierdut cu onoare, am pierdut cu fruntea sus, cred despre noi ca suntem castigatorii din umbra.

PAULA SELING

"Traiesc intr-o poveste"

- Felicitari, Paula! Cum te simti dupa atata succes?

- Sunt atat de fericita, incat mi s-a umplut sufletul... Este cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat, profesional, pana acum! In toata perioada aceasta de pregatire am primit atatea incurajari si cuvinte frumoase din partea oamenilor, incat mi se pare ca traiesc intr-o poveste... Niciodata nu mi s-a intamplat asa ceva. Le multumesc tuturor pentru ca ne-au votat, pentru ca ne-au fost alaturi. Televiziunea Romana a oferit un spectacol minunat, iar mai mult decat in oricare an, concurentii si-au dat interesul, majoritatea au avut momente speciale pe scena, pline de creativitate si imaginatie. Ii felicit pe toti si le multumesc pentru fairplay. Sper ca anul acesta, odata cu Eurovisionul, drumul sa ne poarte in toata lumea, sa cantam muzica noastra romaneasca peste tot. Doamne ajuta!