HEPATITELE VIRALE

Ilie Tudor
De curand, am intalnit un caz al unui bolnav cu hepatita virala cronicizata care m-a... entuziasmat. Diagnosticat in urma cu patru ani cu hepatita produsa de virusul C, pacientul, in varsta de 45 de ani la vremea respectiva, prezenta toate semnele bolii: pielea si corneea capatasera nuanta galbena, specifica, ficatul era marit, pofta de mancare scazuse simtitor, pierduse in greutate aproape zece kilograme intr-un an, iar capacitatea de efort era aproape de zero.

Analizele de sange erau dezastruoase, aratand ca sub actiunea virusului, ficatul suferea procese de distructie majore, evolutia spre ciroza fiind aparent de neoprit. Tratamentul medicamentos i-a dat pusee puternice de febra, reactii cutanate intense, in timp ce rezultatele terapeutice intarziau sa apara. Atunci, omul nostru a facut ceea ce tot mai multi pacienti aleg ca ultima solutie: a inceput un tratament naturist. A trecut la regim vegetarian cu multe cruditati si cu sucuri de zarzavaturi, a eliminat carnea si alimentele cu aditivi, a inceput de urgenta un tratament cu un produs romanesc din plante medicinale, numit "CAROSIL" (vom vorbi pe larg despre el in acest articol). Tratamentul naturist a durat nu mai putin de trei ani si, cum se intampla de obicei in cazul hepatitei virale cronicizate, starea de sanatate a pacientului a avut suisuri si coborasuri. Insa persoana despre care va vorbesc avea o calitate rara: consecventa, si a urmat tratamentul pas cu pas, in ciuda rezultatelor slabe de la inceput. Efectele terapeutice mai clare au aparut abia dupa un an si jumatate, cand a inceput sa se simta mai bine, sa ia in greutate, iar analizele de sange erau aproape normale. Dupa doi ani si jumatate, simptomele hepatitei erau practic inexistente, iar noi analize de sange dovedeau ca, pur si simplu, virusul hepatitic C nu mai era prezent in organism! Analizele au fost repetate la un alt laborator, dar rezultatele au fost aceleasi. Cazul despre care va vorbesc este rarisim, eliminarea virusului hepatic B sau C din organism fiind o performanta nu foarte des intalnita, insa arata valoarea unui tratament naturist bine ales si condus, in cazul hepatitei virale. Un tratament de care tot mai multi romani au nevoie, asa cum vom vedea in continuare.

Tratamentul natural al hepatitei virale

Ca este vorba de hepatita virala A, B sau C, tara noastra detine un record nedorit in Europa, atat ca numar de persoane infectate, cat si ca mortalitate produsa de aceste afectiuni. O statistica foarte clara nu exista in acest sens, dar oficialii romani estimeaza ca aproape 2 milioane de oameni din tara noastra sunt infectati cu hepatita virala, dintre care un milion au hepatita B, iar restul hepatita C. La nivel mondial, 2 miliarde de oameni sunt infectati cu virusi hepatici si un milion dintre acestia mor, anual, din cauza complicatiilor. Cele mai periculoase forme de hepatita sunt produse de virusii B, C si D, la care ne vom referi preponderent in acest articol. Terapia naturala vizeaza blocarea sau incetinirea proliferarii acestor virusi, protejarea ficatului de actiunea lor distructiva, cresterea capacitatii de lupta a sistemului imunitar. Atingerea acestor deziderate presupune, insa, un efort remarcabil din partea pacientului, pentru ca tratamentul natural are anumite reguli care trebuie respectate cu strictete, in cazul acestei afectiuni. Baza acestui tratament sunt administrarea plantelor medicinale si respectarea unui regim alimentar foarte strict, cele doua terapii fiind corelate cu un stil de viata sanatos. Sa vedem, in continuare, detaliat care sunt remediile folosite in aceste afectiuni:

Plantele medicinale

In putine afectiuni trebuie administrate atat de multe remedii fitoterapeutice ca in hepatitele virale. Aceasta, deoarece se folosesc mai multe categorii de plante, toate necesare pentru a tine sub control boala. Iata in continuare plantele care si-au demonstrat eficienta, in bolile produse de virusii hepatitici:
* Armurariul (Silybum marianum) - este considerat campionul absolut in lupta cu toate tipurile de hepatita virala. Mai multe studii facute pe pacienti cu hepatita B si C, mai ales, au aratat ca rata evolutiei spre ciroza si spre cancer hepatic este mult mai redusa la cei care folosesc regulat aceasta planta. Comisia guvernamentala germana pentru avizarea plantelor medicinale (celebra "Comisie E"), a aprobat utilizarea plantei ca tratament de sustinere in boli inflamatorii cronice ale ficatului si in ciroza, precum si pentru afectarea toxica a ficatului. Principiile active ale armurariului actioneaza prin modificarea si intarirea structurii membranelor exterioare ale celulelor hepatice, prevenind patrunderea toxinelor in ficat, stimuland capacitatea regenerativa a acestuia si formarea de noi celule hepatice. Administrarea acestei plante are, insa, un secret, care a fost pus in evidenta de curand: Silimarina, cel mai important principiu activ din armurariu, se oxideaza foarte usor in timpul prepararii si, in stare oxidata, poate deveni chiar toxica pentru ficat. Ca atare, administrarea armurariului in forme traditionale, cum ar fi pulberea sau ceaiul, nu mai este recomandata. Cele mai bune sunt produsele sub forma de comprimate sau capsule, cu extract de armurariu, iar unul dintre aceste produse este CAROSIL.
* Astragalus (Astragalus membranaceus) - este o planta "imprumutata" din medicina chineza, care a demonstrat o eficienta extraordinara in bolile virale, in general, si in hepatita, in special. Principiile active din radacina de astragalus stimuleaza producerea de celule imunitare si de anticorpi (mai ales de interferon) specializati in lupta cu organismele virale. Mai mult, studii de laborator au aratat ca extractele din aceasta planta blocheaza replicarea virusului hepatitic B. Trei studii realizate in China, totalizand 307 pacienti cu hepatita C, au aratat ca, dupa 6-12 luni de tratament cu astragalus, starea lor clinica generala s-a imbunatatit, la fel ca si analizele de sange. In magazinele si farmaciile noastre naturiste, gasim astragalusul conditionat sub forma de capsule, produse de firma romaneasca "Vitalia K". Zilnic, se administreaza 6-8 asemenea capsule (a cate 150 mg de extract fiecare), in cure de 3 luni, urmate de 1 luna de pauza, dupa care tratamentul se reia.
* Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - este o planta foarte intens studiata in spitalele universitare si in laboratoarele de medicina experimentala din Japonia. Studiile publicate de dr. Okuno Takahaze si colaboratorii sai arata ca administrarea de radacina de lemn-dulce reduce riscul aparitiei cirozei si a cancerului hepatic (complicatii frecvente ale hepatitei B si mai ales C), inhiba si, in unele cazuri, distruge virusii care produc hepatita. Mai mult, administrarea de lemn-dulce in timpul tratamentelor cu interferon reduce efectele adverse ale acestuia si ii potenteaza actiunea terapeutica. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate o jumatate de lingurita, de 4-6 ori pe zi, in cure de cate 20 de zile, cu 10 zile de pauza.
* Papadia (Taraxacum officinalis) - ati citit bine, este vorba de aparent banala papadie, care face insa minuni in cazurile de hepatita. Se foloseste pulberea de frunze si de radacina, obtinuta prin macinarea plantei uscate, cu ajutorul rasnitei electrice de cafea. Zilnic se iau cate patru lingurite de pulbere, pe stomacul gol, in cure de o luna, urmate de 1-2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Conform unor studii facute in Coreea de Sud, in anul 2000, si in China, in anul 2003, principiile active din papadie inhiba diviziunea virusilor hepatici, previne fibrozarea ficatului, stimuleaza regenerarea celulei hepatice. Mai mult, papadia stimuleaza apetitul alimentar si digestia bolnavilor de hepatita.

CLOROFILA

Pacientul diagnosticat cu hepatita virala trebuie sa accepte, macar pentru un timp, faptul ca substanta care da culoarea verde frunzelor diferitelor legume va face parte din meniul sau zilnic. Experientele de laborator si de medicina experimentala arata ca suplimentarea puternica a clorofilei in alimentatie inhiba diviziunea virusilor hepatici, impiedica fibrozarea ficatului si ajuta la regenerarea celulei hepatice. Dupa 6 saptamani de cura de clorofila (combinata cu ceilalti factori terapeutici si de stil de viata), analizele de sange se imbunatatesc, tegumentele tind sa isi recapete culoarea normala, apetitul alimentar este echilibrat. Clorofila este cel mai bine administrata sub forma sucurilor proaspete, obtinute din cateva zarzavaturi, pe care le vom prezenta in continuare:
- Sucul de frunze verzi de patrunjel - se obtine cu ajutorul mixerului electric, in care se pun doua legaturi de patrunjel bine spalate si un pahar cu apa de izvor. Intreg amestecul se mixeaza vreme de doua minute, apoi se lasa la macerat alte zece minute, inainte de a fi consumat pe stomacul gol. Se beau doua asemenea pahare pe zi. Tratamentul activeaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte singur impotriva microorganismelor care produc hepatita si, mai mult, are o actiune directa de inhibare a multiplicarii acestor virusi. Pe perioada verii si a toamnei, cand se gasesc frunze proaspete de patrunjel crescute pe camp (asa incat sa secrete maximum de principii active), se bea acest suc. El este inlocuit, pe timpul sezonului rece, cu cel obtinut din radacina.
- Sucul de frunze si tulpini de urzica - se obtine cu ajutorul storcatorului electric centrifugal, in care se pun frunzele proaspete de urzica, bine spalate. Se consuma cate 50 ml (un sfert de pahar) pe zi, in combinatie cu suc de morcov. Sucul proaspat de urzica este cel mai bogat in clorofila dintre toate sucurile folosite in terapie. Contine substante imunostimulente puternice si ajuta la reglarea valorilor bilirubinei (substanta care, atunci cand este in exces la bolnavii hepatici, da aspectul galben bolnavicios tegumentelor si corneei).
- Sucul de frunze de leurda - se prepara la fel ca si sucul de frunze de patrunjel. Se consuma cate patru linguri de suc de leurda, de trei ori pe zi, pe timpul sezonului in care se gaseste aceasta delicatesa a padurii. Sucul de leurda are un puternic efect antiviral, studii de laborator aratand ca substantele volatile pe care le contine inhiba si chiar distrug virusii hepatitici.

Regulile "de fier" ale alimentatiei

Dieta are un rol decisiv in reusita tratamentului acestei afectiuni si, mai mult decat atat, respectarea ei este chiar o conditie pentru supravietuirea pacientului. Iata in continuare cateva indicatii referitoare la alimentatie, ce trebuie respectate cu strictete:
* Eliminati toate produsele cu aditivi sintetici - afanatorii, aromele sintetice, conservantii si colorantii artificiali suprasolicita ficatul, care este obligat sa le "filtreze". Ele inhiba activitatea sistemului imunitar, blocand procesul de vindecare naturala. Renuntati la aceste otravuri, la fel ca si la alimente cum ar fi zaharul, margarina, faina alba, conservele de tot felul.
* Nu mancati prajit - in procesul prajirii se formeaza substante grase, care supun ficatul la eforturi imposibile, accelerand evolutia bolii.
* Renuntati complet la consumul de carne - proteinele animale suprasolicita ficatul obosit, blocheaza procesele de eliminare, contin toxine care favorizeaza evolutia spre cancer hepatic si ciroza.
* Consumati salate de legume crude - prin continutul lor de enzime, de vitamine, de minerale si de fibre alimentare, acestea constituie un adevarat elixir in tratamentul hepatitei.
* Mancati fructe din belsug - ele sunt un adevarat catalizator pentru digestie, elimina constipatia, confera tonus si energie. In tratamentul hepatitei (cronice sau acute), 60-70% din hrana trebuie sa fie alcatuita din legume si fructe crude.
* Eliminati imediat alcoolul si tutunul - aceasta regula nu mai are nevoie de justificare. Este demn de mentionat, insa, ca cele doua vicii sunt un catalizator al evolutiei hepatitei spre ciroza si, mai ales, spre cancer.
* Consumati proteine si grasimi vegetale naturale - din leguminoase (linte, naut, soia), din nuci, din arahide si alune neprajite, din seminte de dovleac si de floarea-soarelui, din susan. Acestea constituie alimentele cu toxicitatea cea mai scazuta, dar care confera organismului o energie extraordinara, menita sa-l ajute sa lupte si sa invinga boala. Pentru ca organismul fiecarei fiinte umane este programat de natura astfel ca in conditii favorabile sa invinga orice boala, inclusiv hepatita virala.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

* Drojdia de bere - este valoroasa in tratamentul hepatitei, mai ales datorita continutului sau extrem de ridicat in vitamine din complexul B, vitamine care sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului organismului bolnavilor hepatici. Se administreaza sub forma de tablete, pe care le gasim in farmacii si in magazinele naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie, conditionate sub forma de comprimate. Sunt de regula foarte eficiente in terapie, fiind obtinute din culturi de drojdie selectionate, asa incat sa aiba o concentratie ridicata de vitamine din complexul B si de seleniu. Se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinala), urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
* Spirulina - se gaseste in magazinele noastre naturiste, sub forma de comprimate, care se administreaza conform prospectului. Studii de medicina experimentala si clinice facute in Ucraina arata ca administrarea de spirulina vreme de trei luni creste raspunsul imunitar, imbunatateste starea de vitalitate si calitatea vietii pacientilor cu hepatita. De asemenea, cura cu spirulina incetineste sau opreste procesul evolutiv al hepatitelor cronice spre ciroza. Mai mult, administrarea de spirulina a diminuat reactiile adverse ale organismului la medicamentele foarte puternice cu care se trateaza hepatitele virale B, C si D.

APITERAPIA

* Propolisul se administreaza in miere - 50-75 de picaturi de tinctura de propolis se amesteca bine cu doua-trei linguri de miere si se administreaza pe stomacul gol, o data pe zi. Are efecte antivirale directe si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar. Se tin cure de cate 30 de zile cu tinctura de propolis, care diluata cu suficienta miere (asa incat sa fie diminuata concentratia alcoolica) nu are efecte daunatoare asupra ficatului.
* Laptisorul de matca - se administreaza in cure de 30 de zile, cu doua saptamani de pauza. Pe timpul curei se administreaza laptisorul de matca crud (se gaseste in magazinele apicole si in farmaciile naturiste), cate 500-1000 mg pe zi. El intareste organismul pe ansamblu, impiedica sau reduce scaderile in greutate si, important, ajuta la mentinerea tonusului psihic care, dupa cum vom vedea in continuare, este extrem de important pentru bolnavul de hepatita.

CATEVA ELEMENTE DE PSIHOTERAPIE

Nu putem incheia acest articol, fara a spune cateva lucruri despre un domeniu extrem de important pentru bolnavii cu hepatita virala cronicizata, dar despre care se vorbeste inca foarte putin, si anume: emotiile. Este cunoscut faptul ca virusii ce produc hepatitele de tipul B si C, care fac cele mai multe victime, stau in organism in stare latenta vreme de 10-30 de ani (adesea fara ca cel infectat sa stie ca este bolnav), pentru ca brusc sa "atace" si sa provoace complicatii grave. Ei bine, ceea ce se spune foarte rar este ca la aproape toti bolnavii care au ajuns sa aiba un puseu acut al unei hepatite, acesta a aparut pe fondul unor tensiuni emotionale puternice si al unor sentimente predominante de furie sau de frustrare. Mai mult, specialistii in medicina psihosomatica au mai remarcat ca starea pacientului cu hepatita se inrautateste foarte mult, si cu o viteza incredibila, atunci cand acesta este revoltat pe boala, atunci cand traieste stari de suparare si de pesimism. In schimb, atunci cand pacientul se echilibreaza emotional prin odihna, prin relaxare activa, prin tehnici yoga sau de gimnastica psiho-somatica ori prin rugaciune, starea pacientului cu hepatita se imbunatateste incredibil de rapid, lucru obiectivat si de analizele de sange. Ca atare, efortul de vindecare este necesar a fi indreptat si in domeniul emotiilor, care trebuie supravegheate si transformate cu aceeasi tenacitate cu care este respectat regimul alimentar, de exemplu.
Rigorile unui tratament naturist nu pot fi respectate vreme indelungata decat cu ajutorul unei credinte ferme in vindecare si al unui optimism care poate si trebuie castigat pas cu pas. Pentru a ne mari increderea in tratament si in vindecare, sunt foarte utile autosugestiile pozitive, repetate de mai multe ori pe zi. Un enunt de genul: "Sunt din ce in ce mai sanatos!" ori "Tratamentul este puternic si ma face sa ma simt din ce in ce mai bine!", repetat interior, inainte de culcare, este de un imens ajutor. In afara autosugestiei pozitive, un remediu foarte puternic este si rugaciunea, spusa din suflet, cu consecventa, zilnic. Prin rugaciune, bolnavul isi purifica emotiile, isi descopera resurse de vointa si de optimism, necesare ducerii la bun sfarsit a tratamentului. In plus, rugaciunea mai are o calitate extrem de pretioasa: aduce consolarea si mangaierea atat de necesare in momentele de boala, accelerand incredibil de mult procesele de vindecare.


Diferitele tipuri de hepatita virala

Daca in urma cu mai putin de doua decenii erau cunoscute doar doua tipuri de hepatita, A si B, cu trecerea timpului, literele alfabetului par a fi insuficiente pentru a desemna totii virusii, unii dintre ei foarte periculosi, care produc boala inflamatorie a ficatului. Iata, in continuare, cate o scurta definitie a celor mai frecvent intalnite forme de hepatita:
Hepatita A este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de un virus care se transmite direct, de la o persoana infectata la una sanatoasa, dar si prin apa sau prin alimente infectate. Se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii. Este o forma de hepatita care se vindeca spontan, doar respectand un minimum de reguli de dieta, si care rareori se cronicizeaza si devine evolutiva.
Hepatita B se transmite doar prin sange, aparand in cazul transfuziilor, al operatiilor facute cu instrumentarul nesterilizat, al contactului sexual neprotejat. Este una dintre cele mai severe forme de hepatita, fiind considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a doua cauza provocatoare de cancer, dupa fumat. Virusul hepatitic B este de 100 de ori mai contagios decat HIV. Din fericire, cele mai multe cazuri de hepatita acuta B sunt limitate ca evolutie, ele vindecandu-se in aproximativ 6 luni, si doar un procent mic transformandu-se in hepatita cronica.
Hepatita C este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. Virusul hepatitic C (prescurtat HVC), care produce aceasta boala, se transmite pe aceleasi cai ca si virusul hepatitic B si este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice si aproape 30% din cirozele si din cancerele hepatice inregistrate la nivel mondial. Datorita faptului ca virusul sufera mutatii rapid, modificarile capsulei (invelisului exterior) il ajuta sa scape de "atacul" sistemului imun, dar si al medicamentelor de sinteza.
Hepatita D este o infectie a ficatului cauzata de un virus de tip ARN, ce poate aparea doar impreuna cu infectia cu virus hepatitic B. Acestui virus hepatitic (numit si Delta) ii este specifica incapacitatea de a cauza o infectie singur, probabil datorita faptului ca este o particula virala incompleta. Pentru a se dezvolta, virusul hepatitic D are nevoie de acoperirea si de protectia virusului hepatitic B, cele doua virusuri impreuna producand adesea hepatite cronice evolutive.
Hepatita E este o maladie infectioasa acuta, provocata de virusul hepatitic E, care patrunde in organismul uman preponderent prin apa infectata. Este o boala similara, intrucatva, ca mod de transmitere si simptome, cu hepatita A, dar care este foarte rar intalnita in Romania, ea fiind mai degraba specifica zonelor tropicale si sub-tropicale.


CAROSIL - un remediu romanesc redutabil

Este un produs exceptional, romanesc 100%, fabricat de catre laboratoarele "PLANTAVOREL" din Piatra Neamt, contine armurariu (Silybum marianum), care este ajutat de alte doua plante valoroase: fructele de maces (Rosa canina) si... radacina de morcov (Daucus carota). Acest trio are o actiune foarte complexa la nivelul aparatului hepato-biliar, ajutand la regenerarea celulelor hepatice, stopand procesele de fibrozare a ficatului, blocand multiplicarea virusilor hepatitici. O cura cu acest produs dureaza in medie doi ani. "Carosil" se administreaza in paralel cu alte doua remedii produse la "PLANTAVOREL", si anume: ANTITOX (cu extract de papadie, de pir si de urzica) si FITOPAN (cu extract de traista-ciobanului, de troscot si de pelin).
Schema de tratament cu care s-au obtinut cele mai bune rezultate in hepatita este urmatoarea: zilnic se iau cate 6 comprimate de "Carosil", pe stomacul gol, in cure de 6 luni, urmate de o luna de pauza, dupa care tratamentul se reia. Din produsul "Antitox" se iau cate 4 pastile pe zi, vreme de o luna, dupa care se face o pauza de o luna, timp in care se ia produsul "Fitopan", cate patru pastile pe zi, apoi se ia din nou "Antitox" vreme de o luna s.a.m.d.
Gasim aceste trei remedii in farmaciile si in magazinele naturiste sau le putem comanda la telefonul 0745/43.58.77. ori pe internet, pe site-ul www.herbauniversal.ro