Raspuns pentru TEODORA STEFAN - Bucuresti, F. AS nr. 878 - "Sora mea are probleme dupa histerectomia totala"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In mod normal, situatia in care se gaseste sora dvs. (menopauza chirurgicala) reclama o serie de masuri terapeutice care sa atenueze simptomele si sa reduca frecventa afectiunilor asociate cu scaderea nivelurilor de estrogeni. Practic, aceste masuri cuprind, in principal, unele modificari in stilul de viata si tratamentul medicamentos, in speta, terapia de substitutie hormonala. In privinta stilului de viata, o dieta echilibrata, exercitiul fizic regulat si evitarea tuturor emotiilor negative o pot ajuta pe sora dvs. sa treaca mai usor prin acest stadiu din viata. O dieta hranitoare, dar saraca in grasimi saturate si colesterol, mentinerea unei greutati corporale adecvate pot determina reducerea valurilor de caldura (bufeuri) si riscul de aparitie a bolii coronariene. Pentru a ajuta la reducerea riscului de osteoporoza, este necesara o dieta bogata in calciu, gasit in produsele lactate si in legumele verzi. Femeile cu varsta sub 50 de ani trebuie sa aiba un aport zilnic de 1000 mg calciu, iar cele de peste 50 de ani, 1200-1500 mg, zilnic. Exercitiul fizic (mersul pe jos, inotul, gimnastica, alergari usoare) sau ridicarea greutatilor pot diminua pierderea osoasa, contribuind la ameliorarea starii generale. Pentru a reduce valurile de caldura si transpiratiile nocturne, identificati factorii declansatori (stres, caldura, alimente condimentate, cafeina, bauturi fierbinti) si incercati sa-i evitati.
In privinta terapiei de substitutie hormonala trebuie sa stiti ca aceasta inlocuieste partial hormonii care se diminueaza odata cu menopauza. Se realizeaza prin administrarea unei doze mici de estrogen, in combinatie cu un progestativ (o forma naturala sau sintetica de progesteron). Totusi, in ciuda folosirii de mult timp incoace, beneficiile si riscurile terapiei hormonale de substitutie nu sunt inca pe deplin cunoscute. Studii de amploare indica faptul ca terapia ar putea prezenta mai multe riscuri decat beneficii. Este deja cunoscut faptul ca riscul de aparitie a cancerului de san, a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale este usor mai mare la femeile supuse tratamentului cu estrogeni si progestative (ex. Prempro). Este deci foarte important de cantarit impreuna cu medicul dvs. curant beneficiile si dezavantajele terapiei de substitutie hormonala, o decizie in acest sens trebuind luata de comun acord.
Ar mai fi totusi de semnalat ca estrogenii si progestativele se gasesc si sub forma de plasturi, creme sau geluri aplicabile o data sau de doua ori pe saptamana, cu eliberare directa, prin piele in sange. Aceste metode au avantajul ca ficatul este initial omis din circuitul medicamentului, reducand astfel efectele adverse pe care estrogenii administrati pe cale orala le pot avea sau prin cresterea nivelurilor trigliceridelor. Plasturii sunt comparabili cu estrogenii administrati pe cale orala in ce priveste atenuarea simptomelor menopauzei si prevenirea osteoporozei.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, toate simptomele subiective si obiective caracteristice menopauzei pot fi combatute prin numeroase specii de plante si produse fitoterapeutice, care contribuie, atat preventiv, cat si curativ, la ameliorarea manifestarilor suparatoare, pentru majoritatea femeilor ajunse in aceasta stare fiziologica. Va recomand urmatoarele remedii:
* Menobrake - contine plante atent selectionate (shatavari, marar, soia, trifoi rosu, roinita, lipicioasa, lemn-dulce), foarte bogate in fitoestrogeni, cu o actiune de contracarare a modificarilor de degenerescenta aparute la menopauza. Protejeaza impotriva pierderii de masa osoasa, prin inhibarea activitatii celulelor osteoclastice, cresc activitatea antioxidanta, au efect antiproliferativ si antitumoral, prin mecanism citostatic si citotoxic, reduc numarul si intensitatea bufeurilor, amelioreaza starea psiho-emotionala. Fitohormonii estrogeni nu au efectele adverse ale estrogenilor de sinteza. Produsul este recomandat in pre si postmenopauza, bufeuri, iritabilitate, depresie, osteoporoza, post histerectomie (numai dupa 4-6 luni de la interventia chirurgicala). Se administreaza 1 comprimat de 3 ori pe zi.
* Klimaktoplant - medicament homeopat, indicat in tulburari ale instalarii menopauzei, cum ar fi bufeuri, transpiratie, palpitatii, neliniste, tulburari ale somnului, tulburari si instabilitate emotionala. Se administreaza 2 comprimate de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Vor fi lasate sa se dizolve incet, in gura.
* Kamaiany - produs ayurvedic complex, care contribuie la mentierea echilibrului hormonal, recomandat a fi utilizat in pre si post menopauza. Se administreaza conform prospectului insotitor.
* Schinduf - prin reglarea activitatii endocrine, previne eliminarea masiva de calciu, mentine tonusul tesuturilor, preintampina neoplasmul mamar, ajuta la pastrarea fortei musculare. Se administreaza sub forma de infuzie concentrata, 2-3 cani pe zi, in cure de 30 de zile, cu 2 saptamani pauza intre ele.
In completare, se pot utiliza, de la caz la caz, produse precum Tonic feminin, Catinovit, Emocalm, Ganoderma, Geriforte, Gydrelle Phyto, B-complex, vitaminele C si E, suplimente pe baza de calciu asociat cu magneziu, bor si vitamina D3 (Farmecvital).
Foarte important in tratamentul osteoporozei consecutive menopauzei este siliciul, care poate fi procurat zilnic, dintr-o infuzie de coada-calului si din fulgi de ovaz nedecorticat.
Sa auzim numai de bine!
(Raspuns valabil si pentru ANDREEA, "Solicit un tratament hormonal substitutiv pe baza de plante", F. AS nr. 878)

DAN ANDREI - Iasi, tel. 0770/49.25.83

"Cum se poate ameliora spondilita anchilozanta?"
(Raspuns pentru VALENTIN BRASOVEANU - Sibiu, F. AS nr. 893)


Doresc pe aceasta cale sa va recomand un produs deosebit pentru pastrarea tineretii, vigorii si sanatatii. Se numeste 100% Pur Collagen si a fost prezentat intr-un numar trecut al revistei "Formula AS", obtinut din stern de pui si este rezultatul cercetarii si productiei firmei "Encore Collagen Ich." SUA. Americanii il numesc "pilula tineretii" pentru ca asigura o regenerare a intregului organism. Are efecte benefice asupra circulatiei periferice, asupra inimii (inaintea unei operatii de valve, by-pass etc., se face o cura de 3 luni cu 100% Pur Collagen) si, in special, asupra articulatiilor si bolilor acestora (artrite si poliartrite reumatoide, artroze, coxartroze, discopatii). Nu in ultimul rand, este un produs cu un efect miraculos asupra tenului (inlocuieste cu succes si pe termen lung acidul hialuronic, biotonina si alte descoperiri recente, in materie de eliminare a ridurilor si de intinerire), asupra celulitei, dar rolul lui major este de vindecare si regenerare a intregului organism. Puteti afla mai multe noutati intrand pe www.centrofarm.ro, forum de sanatate, "Produse naturiste" sau contactandu-ma la tel. 0770/49.25.83, e-mail: andreidan51@gmail.com, O.P. 1, C. P. 174, Iasi.
(Raspunsuri valabile si pentru Olga S. - Iasi, "Sufar de colagenoza nediferentiata", F. AS nr. 668 si DRIMBE PETRU CRISTIAN, "Am tumora osoasa si durerile au devenit foarte intense", F. AS nr. 887)

NICIU ZOE MAGDALENA - biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70

"Cum ma pot trata de ulcer pentru a scapa definitiv de el"
(Raspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 897)


Stimata d-na Emilia, ulcerele pot fi gastrice sau duodenale, si cele mai multe din ele apar cand o bacterie numita Helicobacter Pylori invadeaza mucoasa stomacului sau a duodenului. Ulcerul gastric poate provoca o durere abdominala ascutita, cand mancati, si se poate accentua ziua, de asemenea, poate provoca pierderea apetitului, greata, vomismente. Ulcerul duodenal se manifesta ca o arsura, cel mai frecvent in capul pieptului, uneori mergand pana la mijlocul spatelui si se poate accentua noaptea.
Avand in vedere ca aveti si alte afectiuni, si medicamentele alopate nu au avut efectul scontat, medicina cuantica va poate veni in ajutor. Diagnosticarea intregului organism prin biorezonanta cauta cauzele bolilor. Medicul va recomanda un tratament naturist pentru toate afectiunile. Aceasta diagnosticare nu iradiaza si se vad si riscurile pe viitor de diverse boli. Vi se recomanda si sedinte de tratament si, bineinteles, o dieta si un regim de viata corespunzator. Dintre medicamentele naturiste recomandate sunt: Green Care, Acidophylus, Garlic caps, Morinda Citrifolia.
Va doresc sa luati cea mai buna hotarare pentru sanatatea dvs.!

Dr. ANA COSTEA - Bucuresti, "Energy Plus", tel. 021/316.43.92, 0748/88.00.59

"Am fost diagnosticata cu retinopatie pigmentara"
(Raspuns pentru LENUTA COPAE, F. AS nr. 900)


Retinopatia pigmentara (RP) este o boala ereditara (mostenita), care provoaca degenerarea retinei ambilor ochi. Retina este portiunea ochiului sensibila la lumina, care contine celule cu conuri si bastonase ce ne permit perceptia culorilor, respectiv vederea in intuneric. Persoanele cu RP pot avea urmatoarele simptome: tulburari ale vederii colorate (rosu, verde, albastru si combinatii ale lor), vederea slaba seara si noaptea, adaptarea dificila la schimbarea luminozitatii, restrangerea campului vizual (nu se mai vad obiectele asezate lateral sau jos). In timp, se poate ajunge la orbire si la lipsa totala de percepere a culorilor. Deoarece retinita pigmentara este o tulburare mostenita, poate afecta si alti membri ai unei familii. De aceea este bine ca toti acestia sa efectueze controale oftalmologice. Retinita pigmentara poate fi primara sau asociata altor afectiuni, fapt ce influenteaza optiunile de tratament.
Pentru a va putea indica o combinatie de produse eficiente cazului dvs., care sa incetineasca evolutia bolii, ne puteti contacta la tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, sau la adresa www.anticancer.ro, info@anticancer.ro

Dr. IVAN SECRIERU - Brasov, tel. 0268/41.16.54, 0723/19.51.11

"Am nevoie de un tratament naturist pentru desfundarea trompelor uterine"
(Raspuns pentru CORINA - Madrid, Spania, F. AS nr. 901)


Ati luat o decizie buna apeland la tratamente naturiste. Veti reusi sa va rezolvati problemele de sanatate, sa ramaneti insarcinata si sa nasteti un copil sanatos. Eu va recomand ca timp de 7 zile, inainte de culcare, sa faceti bai calde (37-38 grade), timp de 30-60 minute, care se vor termina neaparat cu un dus contrast (cald-rece) de 10-20 secunde. * Curatati-va intestinul cu clisme: la 2 litri de apa (37-38 grade) se adauga o lingurita sare si ceai de musetel. Se fac de 1-2 ori pe zi, pe o perioada de 30 de zile. * Beti zilnic 2 litri de apa plata, la temperatura corpului. * Beti de trei ori pe zi ceai de coada-calului si urzica, la care se adauga cate 20 picaturi tinctura de gentiana, trei-frati-patati si ienupar. * Faceti zilnic spalaturi vaginale cu ceai de rostopasca. * Tineti un regim preponderent crudivor. * Pe aceasta perioada de tratament, nu se recomanda sa intretineti relatii sexuale. Tratamentul se va termina cu CDFB (cura de dezintoxicare fiziologica benefica), care se va efectua sub supravegherea medicului specialist. Urmand acest tratament, veti reusi sa va bucurati de un copil sanatos. Va doresc toate cele bune. Pentru relatii suplimentare, nu ezitati sa ma contactati telefonic.

"Am o secretie nazala vascoasa, care ma impiedica sa respir"
(Raspuns pentru DAN MARINA - Bucuresti, F. AS nr. 901)


Va recomand ca pe parcursul zilei sa faceti spalaturi nazale cu ceai de musetel, la care se adauga putina sare. De trei ori pe zi beti o cana de ceai de coada-calului, la care adaugati o lingurita tinctura de trei-frati-patati. Seara, inainte de culcare, vreme de 15 minute se fac inhalatii cu o lingura sare, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita bicarbonat, musetel, coada-soricelului si 10 picaturi ulei de eucalipt. Regim preponderent crudivor. Zilnic, de baut 2 litri de apa plata la temperatura corpului. Pentru relatii suplimentare, sunati-ma!