Ziua in care Traian va merge pe ape

N. C. Munteanu
Cand nu e nascut poet, mai nou, romanul e academician.

Avem la academii sa dam si la altii. In afara de Academia Romana, avem Academia de Politie, Academia de Studii Economice, Academia de Dans, Academia de stiinte Agricole, Academia Romana pentru Copii, Academia Catavencu si Mica Academie de sprit si Bere. Cum lipseste martie din post, avem si o Academie a Oamenilor de stiinta. In afara unor personalitati onorabile, despre care toata lumea se intreaba ce cauta acolo, restul membrilor alcatuiesc o lume pestrita de frustrati care n-au loc in Academia Romana, militari, popi, politicieni de la PSD sau de la PRM, cadavre didactice de la faimoasa Universitate "Spiru Haret", un culturnic care n-are nimic cu stiinta si chiar si un ziarist, cooptat probabil pentru ca din cand in cand se retrage la biblioteca Academiei.
Pe scurt, Academia Oamenilor de stiinta este o forma fara fond, plina de ifose academice, dar consumatoare de fonduri, doua milioane si jumatate de euro anual, prapadite pe indemnizatii. Forma fara fond, Academia are o uniforma cu vipusca si broderie cu frunze de stejar aurii. Asta atrage frustratii care cred ca haina il face pe academician. si ce face Academia cand n-are ce face? Exact. Face membri de onoare. Ultima oara i s-a pus pata pe Traian Basescu si, in cautare de protectori, i-a facut bucuria. Cainii si gazii de paza ai democratiei au sarit ca arsi in ziare, la televiziune, pe bloguri. A inceput dictatura! Basescu a devenit academician! Pana si Zoe Petre si-a pierdut universitarul calm olimpian si i-a aplicat marinarului vreo doua palme academice. Zoe Petre are sase academicieni in familie si nici unul nu semana cu Traian Basescu! E un argument, desi noua ni se pare normal ca Traian sa semene cu tatal lui. Cum marile spirite se intalnesc cand te astepti mai putin, mai urzicat s-a aratat fostul presedinte Ion Iliescu, care nu stie cum a ajuns Basescu peste noapte academician. "Nu stiu care este fundamentul stiintific... Asa a fost primit Ceausescu si Elena Ceausescu in Academie, deci pot sa ma jenez ca sunt membru intr-o asemenea Academie". Insa Iliescu nu pare deloc jenat ca a primit vreo sase titluri academice onorifice, convins fiind ca in joc au fost meritele sale stiintifice, dobandite intr-o cariera de activist comunist in care singura legatura cu stiinta a fost socialismul stiintific. si astfel demonstratia era facuta, Basescu a devenit academician ca Ceausescu, deci a luat-o pe calea dictaturii!
Indignatii alertati de ascensiunea academica a noului dictator n-au tinut cont ca omul e mereu imprevizibil si deloc vanitos. Politicos si scurt, Traian a taiat marinareste nodul gordian si a refuzat cu modestie neasteptata onoare, precizand ca acordarea unui sediu si promulgarea unei legi sunt obligatii de serviciu, care nu trebuie rasplatite cu titluri academice. Pe buna dreptate! Ce sa faca un om cu o meserie cinstita, in compania unui fost activist de partid ca Ion Iliescu, a unui politruc cultural cu "stefan Gheorghiu" la baza, ca Dinu Sararu, si a unui turnator cu patalama, precum Constantin Balaceanu Stolnici? Ar fi fost mai rau ca Iisus intre talhari!
Furtuna in paharul cu apa si cu marinarul la apa s-a stins dupa cateva zile. Om realist si cu simtul umorului, marinarul nu agreeaza tichiile de margaritar si nici apa chioara a vanitatilor academice. Prefera lichide on the rocks. Ion Iliescu a apreciat refuzul: "A procedat foarte corect". Pe bloguri n-a fost iertat. Mda! Nici Zoe Petre nu l-a iertat si l-a luat la spalat in alte ape tulburi. Hotarat lucru, eticheta de dictator s-a lipit de Traian Basescu ca marca de scrisoare. Desi marca e falsa. Probabil ca in ziua in care Traian va umbla pe ape, ca Iisus, "admiratorii" lui vor zice cu dispret: poftim, nici sa inoate nu stie! si mai condamna si comunismul!