Copiii putregaiului

N. C. Munteanu
La sfarsitul anului trecut, pentru refuzul de a se prezenta la Directia Nationala Anticoruptie, Catalin Voicu a fost saltat de pe strada, ca orice borfas care sfideaza justitia.

A urmat furtuna mediatica si protestele colegilor. Nu a colegilor borfasi, ci a colegilor de partid. Omul e senator PSD, are imunitate, si in apararea lui au sarit cei cu care s-a adunat, toti anticorupti pana-n maduva oaselor. Cel mai vocal a fost saracul si cinstitul Ion Iliescu: "Indiferent de motivatii si de argumente este stupefiant ca un senator al Romaniei este saltat de pe strada si arestat. Mi se pare un lucru revoltator, si incalcarea oricaror principii ale democratiei si ale statului de drept. Chiar in halul acesta! Asta este ceea ce promite domnul Basescu pentru tara? Sa intram intr-o faza a unui stat politienesc?". Lui Ion cel sarac i-a cantat in struna Viorel Hrebenciuc (arestarea e o "actiune pur politica"), iar si mai cinstitul Adrian Nastase a invocat prezumtia de nevinovatie, sub care se ascunde si el.
Ministerul Justitiei a cerut avizul Senatului pentru arestarea lui Catalin Voicu. Motivatia: a stabilit, in timp, "un cerc relational, format din judecatori, procurori si ofiteri de politie", care ocupau functii de conducere in cadrul autoritatilor si institutiilor publice la nivel central, "demnitari, lideri politici, oameni de afaceri importanti", intermediind intre acestia "rezolvarea in afara cadrului legal" a unor interese private, vizand in principal "actul de justitie, promovarea in functii, obtinerea de foloase materiale necuvenite". Totul probat cu stenogramele unor interceptari telefonice.
Convorbirile, halucinante, dau masura in care cancerul coruptiei a cuprins lumea politicii, a afacerilor si institutiile statului de drept. Desi omul pare a fi absolvit in mai putin de patru ani doua facultati, probabil private si la fara frecventa, si este si doctor in drept, limbajul lui ar face sa roseasca de placere sau de invidie, chiar si pe borfasul cel mai spurcat la gura. Ma rog, stilul e omul. Ceea ce e si mai uluitor este gandirea lui unsuroasa, absolut porcina, despre institutiile statului de drept. Iata-l pe cel pe care aripa PSD Hrebenciuc - Vanghelie l-a vrut ministru de interne, explicand unui invatacel intr-ale politicii ce se poate face: "Daca m-am dus la Interne, omule, ai toata procuratura la dispozitie, ai toata justitia in mana, si in trei ani, am reteaua mea in toata Romania".
Senatorul Catalin Voicu visa la un stat in care sa controleze toata justitia pe baza de santaj si dosare compromitatoare. Dialogurile lui cu oamenii de afaceri, cu colegii de partid, cu judecatorii de la inalta Curte de Casatie si Justitie arata masura in care, vreme de 20 de ani, acest om a cangrenat un lung sir de institutii, si sfideaza fantezia fictiunilor cu gangsteri americani, mafioti sicilieni, dictatori sud-americani, la care se adauga o nota nationala, via tiganiada.
Acest individ in fata caruia fac sluj oameni de afaceri si inalti magistrati, cumparati cu bani grei, avea tarife fixe, "stacheta mea e asta, un miliard plus TVA", disimula spaga sub forma de plati prin contracte de consultanta, prin cabinetul propriu de avocatura.
Catalin Voicu este partea vizibila si monstruoasa a caracatitei coruptiei care sufoca Romania de doua decenii. Este, in acelasi timp, piatra de moara de gatul PSD-ului si al Parlamentului care va aviza sau nu arestarea lui, dar si o piatra de incercare pentru justitie si pentru statul de drept. Este si o piatra din dominoul coruptiei. Toti sunt copiii putregaiului din umbra lui Ion Iliescu: Nastase, Geoana, Vanghelie, Oprisan, Mazare, Hrebenciuc, Musetescu, Mitrea, Dan Ioan Popescu, noua, si cu Voicu zece, care-i si intrece!