Draga "Formula AS"...

Cititor Formula AS
"Intalniri cu ingerii pazitori"

(Text semnat de ANDREI CHERAN, F. AS nr. 897)

"Fiinta de lumina"

Eu cred in povestile cu ingeri, pentru ca mie nu mi s-a dat o alta alegere, nu mi s-a dat posibilitatea de-a ma indoi. Inaintea varstei de 6 ani, am avut de mai multe ori viziunea unei fiinte de lumina, care nu-mi vorbea, nu ma privea, ci doar facea pasi in camera mea. Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa-i vorbesc. In inocenta mea credeam ca toata lumea e la curent si o poate vedea. Ani de zile mai tarziu i-am vorbit mamei despre asta. Nu stiu daca m-a crezut in totalitate. Dupa varsta de 6 ani, viziunile au disparut complet. Ca sa revina intr-o noapte, cand imi petreceam un sfarsit de saptamana la parintii mei (aveam 21 de ani). M-am trezit dintr-o data in toiul noptii, cu senzatia foarte clara ca nu sunt singura. M-am intors spre stanga, si am vazut o fiinta de lumina care nu avea forma umana. Era mai degraba un stalp extrem de stralucitor, dar care nu raspandea deloc lumina in jurul lui. In partea superioara, acolo unde ar fi trebuit sa se afle capul, se contura ceea ce am putea numi o fata. Nu pot spune ca aceasta fata ar fi fost frumoasa. Ar fi mult prea putin. Aceasta fata emana o dragoste imensa, o tandrete de nedescris, o prezenta cum nu am mai simtit niciodata in viata mea. Era insasi viata, insasi dragostea, insasi bunatatea. Dupa cateva secunde, m-am speriat si m-am ascuns sub plapuma cu un tipat, ramanand asa o ora buna. Cand mi-am revenit si m-am hotarat sa ies de sub plapuma, decisa sa pun intrebari si sa obtin raspunsuri, aparitia disparuse, ca sa nu mai revina niciodata de atunci. Va indoiti de adevarul spuselor mele? Si eu ma indoiesc uneori. Precizez ca nu consum niciodata bauturi alcoolice sau droguri sau alte substante de genul asta. Nici nu eram in perioada de post negru, rugaciuni sau cautari mistice. Sunt credincioasa, dar la momentul ultimei aparitii, strabateam o perioada a vietii mele in care lasasem deoparte evlavia si elanurile crestinesti. Eram studenta si-mi petreceam viata ca toti studentii - cu prieteni, petreceri si, din cand in cand, cursuri si examene. Un pic de stres, uneori, dar nici o problema psihica majora. Sunt absolventa a unei facultati de stiinta si am participat si eu la lectiile despre evolutie si selectie naturala. Nu stiu inca cum sa interpretez aceste aparitii, si e clar ca nu am nici o putere de-a le controla, invoca sau a comunica cu ele. Aceste fenomene au avut totusi rolul de a nu-mi permite nici o clipa indoiala. Dumnezeu si lumea de dincolo exista.
MARIA RUS

"Cartea cu sfinti: Pelerinul basarabean Ioan Zlotea"
(Text semnat de VASILE ANDRU, F. AS nr. 900)

Manastirea de la Zloti

As vrea sa mentionez faptul ca Ioan Zlotea este cinstit si astazi in Basarabia. Mai exact, in raionul Causeni (fostul judet Tighina, de unde vin si eu). La cativa kilometri de Salcuta, se afla o manastire inconjurata de padure, putinul ce a mai ramas. Acolo am mers nu o singura data cu clasa si cu doamna invatatoare. Si astazi, fostii mei colegi mai merg la manastirea ce adaposteste crestini din toata tara, le ofera salas de noapte, atat hrana necesara fiintei, cat si hrana spirituala, dupa povetele lui Ioan Zlotea. Citind acest articol, am reverberat placutele clipe ale copilariei. Am retrait ritualul "trecerii pe sub icoana", ce se mai pastreaza astazi la Manastirea Zloti.
LIUDMILA CERNAT

"Rosia Montana vazuta dela Paris - Dinu Flamand"
(Interviu realizat de ION LONGIN POPESCU, F. AS nr. 904)

Aur si cianura

Excelenta pledoaria poetului si jurnalistului Dinu Flamand, pentru Rosia Montana! E scris in destinul omului ca trebuie sa aleaga intre bine si rau, intre valoare autentica si falsa stralucire sau chiar intre eternitate si vremelnicie. Uneori, este foarte greu sa alegi binele de rau, dar cred ca in cazul Rosiei Montane este evident faptul ca o mana de "intreprinzatori", orbiti de un fel de "stralucire metalica", doresc sa puna punct istoriei unei zone al carei tezaur natural si cultural nu apartine, in nici un caz, vremelniciei dumnealor. In opinia acestor "isteti intreprinzatori", este mai bine sa fie demolati cativa munti, usurati de aur si de alte metale, mai mult sau mai putin "grele" (caci aurul este frate cu banul, si banul este "ochiul dracului", nu-i asa?), in acest fel, "binefacatorii" vor elibera pentru totdeauna Rosia Montana de "patima aurului" in doar cativa ani (ce eficienta, nu-i asa?) si vor lasa in urma lor "pacea vesnica"... "Nu, nu, istoria Rosiei Montane nu se sfarseste aici", ar spune ei, "ea va fi prezentata turistilor de un decor de mucava, poleit cu o farama din aurul extras".
P.S. Intr-adevar: "Rosia Montana e un caz de constiinta, nu un caz industrial".
HORIA STOICHITA

"In dialog cu pr. Constantin Necula"
(Interviu realizat de BOGDAN LUPESCU, F. AS nr. 905)

Multumiri

Am plans de bucurie citind acest articol. Mi-a atins sufletul... In zbaterea si framantarile acestor vremuri, mai exista si faruri care sa ne tina pe calea cea dreapta. Ma bucur ca El a ingaduit un asa mare duhovnic... Inima mea va multumeste!
MIHAELA DATCU

"Medicina lui Dumnezeu - Hildegard van Bingen (I)"
(Text semnat de GABRIEL MARGARIT, Konstanz, Germania, F. AS nr. 906)

"Dumnezeu nu joaca zaruri"

Lucrurile pe care le stiam in mare parte au acum argumente din partea unui medic si asta imi intareste credinta ca plantele sunt un remediu bun daca stim sa le folosim. "Dumnezeu nu joaca zaruri", deci nimic nu a fost creat la intamplare. Problema este sa nu exageram in a crede ca, de exemplu, in locul unei operatii am putea folosi plante si am rezolva problema. Pe de alta parte, conteaza de unde culegem aceste plante si in ce perioada. Exista o intreaga literatura in legatura cu aceste lucruri, numai sa apelam la ea. "Formula AS" ne face un mare serviciu atunci cand ne informeaza in legatura cu plantele. Experienta fiecaruia dintre noi le poate fi utila altora. Eu sunt pasionata in a cunoaste cat mai multe lucruri despre plante si in a le culege. Asa am siguranta ca am ales locuri nepoluate si am respectat regulile de uscare si pastrare. E prima data cand aflu ca plantele se usuca la soare. Din experienta, eu stiu efectul vizibil: cele uscate la soare isi pierd culoarea, care mi se pare importanta (de pilda, ca cele ce dau in ceaiuri culoarea galbena, care sunt bune pentru probleme psihice). Conteaza chiar forma frunzelor si a florilor (cele cu frunza in forma de inima ar fi bune pentru maladii cardiace). Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca am crescut la tara, in moralitate deplina, si am invatat din mers multe plante medicinale. Dar copiii mei nu au nici o chemare spre aceasta zona; prefera sa cumpere plantele. Situatia asta se multiplica la tineri, in general. M-am gandit de multe ori daca nu ar fi necesara o initiere in identificarea plantelor, stiut fiind ca pot fi confundate (de pilda, exista coada-calului si coada-manzului, usor confundabile, din care numai prima este valoroasa). Eu nu cunosc branca-ursului, despre binefacerile careia am citit acum in revista. Creste chiar in zona in care locuiesc o planta care se aseamana perfect cu cea prezentata, dar nu am siguranta ca este chiar ea (eu o foloseam dupa ce-i cadeau semintele, vopsita in alb, ca element decorativ natural la impodobirea pomului de iarna). M-ar ajuta sa stiu daca este cea prezentata. Este bine ca atunci cand culegem plantele sa lansam o multumire catre creatorul lor si, asa cum am citit odata, sa ne cerem iertare ca le intrerupem viata. Multumiri din suflet, "Formula AS", pentru tot ce face pentru noi. Pentru mama mea, la 83 de ani, "Formula AS" este medicul curant.
SANDU MARCELA

"Prof. dr. Florin Tudose - Televiziunile romanesti se manelizeaza cu o viteza astronomica"
(Interviu realizat de ION LONGIN POPESCU, F. AS nr. 906)


"Un circ de prost gust"

Si eu mi-am pus problema la un moment dat: ce a mai ramas din mass-media? Si am ajuns la concluzia ca doar internetul mai poate oferi un suport pentru oameni, numai el mai poate sa raspunda acestei nevoi a oamenilor de a cunoaste adevarata realitate, si nu una mistificata. Televiziunile romanesti s-au transformat intr-un circ al reality-show-urilor, al divertismentului de prost gust, al stirilor senzationale si al barfelor mondene. Televiziunea se afla in cadere libera, pierde foarte mult teren in fata Internetului si cred ca va ajunge la fel ca presa scrisa de astazi, cu un public foarte restrans si cu o gramada de trusturi de televiziune falimentare. Diferenta va fi ca presa scrisa are un public specializat, putin, dar bun, iar televiziunea va avea publicul pe care si l-a format, si anume cel al "manelarilor" si al amatorilor de barfe senzationale.
ECATERINA FLOREA

"Ce fel de scoala au acesti jurnalisti care se vand pentru doi lei in plus?"

Intre televiziunile care manipuleaza si denatureaza informatia, in frunte se situeaza postul Realitatea TV, care intretine un aer permanent de suspiciune. Emisiunile lor creeaza panica in randul telespectatorilor, comentand tendentios hotararile guvernului; mie, personal, imi creeaza o stare de rau, prin comentariile veninoase la adresa tuturor celor care nu sunt pe placul lui Sorin Vantu. Comentatorii sunt agresivi si obraznici. Nici emisiunile Antenei 2 nu stau mai bine. Urmariti-le si veti vedea cum moderatorii vorbesc agramat si cu accent pronuntat al etniei rome, in emisiunile de divertisment. Manelele sunt nelipsite din emisiunile lor. Urmariti emisiunile Antenei 3, si veti vedea cu cata agresivitate comenteaza orice stire venita dinspre guvern si presedintie. Jalnic.
VIORICA BUZDUGAN

"Politica si circ"
(Text semnat de N.C. MUNTEANU, F. AS nr. 907)


"O inteligenta superlativa"

D-l N. C. Munteanu este posesorul unei inteligente spirituale superlative, care da o greutate stralucitoare revistei "Formula AS". Citesc de fiecare data, cu mare interes, articolele domniei sale, si sunt fascinata de eleganta atat de profunda si cumpatata a limbajului dumnealui. Va multumesc, stimate domn, pentru minunata lectie de prezentare a realitatii, pe care o turnati de fiecare data in tipare ce nasc stima cititorului, stima ce vine din suflet si naste nerabdarea citirii urmatorului articol.
CARMEN DIACONU