OMULETUL LUI GOPO A FOST DECERNAT!

Oana Darie
A patra editie a Galei Premiilor Gopo tocmai s-a incheiat.

Luni, 29 martie 2010, Sala Unirii din Palatul Parlamentului a marcat un moment de unire simbolica a cinematografiei romanesti cu largul public care a urmarit tremurul si emotiile Galei Gopo, in direct la TVR. Frumoasele trofee realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu, dupa chipul si asemanarea unuia dintre cele mai iubite personaje ale filmului romanesc - Omuletul Gopo - au rasplatit performantele anului trecut si pe proaspetii laureati ai acestei editii.

PREMIILE

Filmul lui Corneliu Porumboiu, "Politist, adjectiv", a castigat cele mai importante sase trofee si s-a impus drept marele invingator. Porumboiu insusi a obtinut trei dintre trofee (Cel mai bun scenariu, Cea mai buna regie, Cel mai bun film). Dragos Bucur - Cel mai bun actor intr-un rol principal, Vlad Ivanov - Cel mai bun actor intr-un rol secundar si Marius Panduru - Cea mai buna imagine au completat palmaresul.
Aplaudat furtunos de cei prezenti in sala, Corneliu Porumboiu a spus: "As vrea sa-i multumesc domnului Dumitru Carabat (emerit teoretician de film si fost profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Film I.L.Caragiale). "Mi-e teama ca cinema-ul sa nu devina un fel de fotbal la care toata lumea sa-si dea cu parerea si, de fapt, sa nu stie nimic".

"Concertul"

Pelicula lui Radu Mihaileanu, "Concertul", a obtinut patru trofee Gopo, dintre cele 8 pentru care fusese nominalizata: Cea mai buna muzica originala (Armand Amar), Cel mai bun montaj (Ludo Troch), Cea mai buna scenografie (Cristian Niculescu) si pentru Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura (Michelle Constantinides, Dana Busoiu, Catherine Crassac, Adelina Popa). Armand Amar i-a multumit lui Ceaikovski pentru aportul lui sonor la acest film si pentru ca i-a servit ca sursa de inspiratie, iar Dana Busoiu a primit premiul in numele intregii echipe de machiaj, spunand cu emotie: "Am doua trofee, Gopo si "Concertul"".

Amintiri din Epoca de Aur - Premiul publicului si Cel mai bun sunet

Premiul publicului a fost decernat fara surprize, Diana Cavallioti si Radu Iacoban, printre putinii membri ai echipei "Amintirilor din Epoca de Aur" prezenti la Gala, au fost cei care au ridicat Premiul publicului, in absenta regizorilor semnatari. "Multumim celor care au vazut filmul si ii asteptam in continuare pe cei care nu l-au vazut inca".
Alaturi de "Pescuit sportiv", al regizorului Adrian Sitaru, si "Cea mai fericita fata din lume", a lui Radu Jude, filmul "Amintiri din Epoca de Aur" este printre marii nedreptatiti. Din cele 6 nominalizari, filmul colectiv al regizorilor Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu a mai obtinut un singur premiu, cel pentru sunet. Dana Bunescu si Cristinel Sirli si-au invitat, emotionati, toata echipa de sunet pe scena, impartind acest premiu cu acei oameni invizibili care au contribuit alaturi de ei la realizarea lumii sonore a "Amintirilor din Epoca de Aur".

Celelalte premii

* Cea mai buna actrita intr-un rol principal - Hilda Peter - pentru rolul Katalin Varga, din filmul "Katalin Varga".
* Cea mai buna actrita intr-un rol secundar - Luminita Gheorghiu - pentru rolul Ana, din filmul "Francesca".
* Cel mai bun film documentar - "Lumea vazuta de Ion B.". Producatori: Carmen Harabagiu, Aurelian Nica, Andrei Cretulescu. Regia: Alexander Nanau.
* Cel mai bun film de scurt metraj - "Nunta lui Oli". Producator: Tudor Giurgiu. Regia: Tudor Cristian Jurgiu.
* Premiul "Tanara Speranta" - Andreea Bosneag - "Cea mai fericita fata din lume".
* Cele mai bune costume - Svetlana Mihailescu - "Calatoria lui Gruber".

Declaratii
* Hilda Peter (o puteti urmari saptamanal la Teatrul Maghiar din Cluj Napoca in oricare din piesele "Trei surori", "Richard al treilea" sau "Unchiul Vanea"): "inca sunt emotionata, nu cred ceea ce mi s-a intamplat, ma bucur tare mult. Chiar n-as fi crezut ca voi primi premiul. Pentru mine e mare lucru sa fiu aici. Mi-a placut foarte mult atmosfera si totul, totul".
* Alexander Nanau: "Cu toate ca sunt un "expat" si un emigrant, ma bucur sa fac parte din cinematografia romaneasca".
* Tudor Cristian Jurgiu: "Ma bucur. Mi-a placut cum a anuntat Radu Mihaileanu acest premiu: "pentru film scurt, un Gopo la fel de mare". E o distinctie onoranta sa fii votat de oameni consacrati. Eu, oricum, raman la indoielile mele. Pentru "Nunta lui Oli" as vrea sa le multumesc, in primul rand, lui Olivian si lui Dorel si lui Sarah. Ma consider oarecum norocos ca mi-a cazut acest subiect din cer. Le multumesc celor care isi traiesc viata asa cum si-o traiesc, pentru ca eu sa am ce sa povestesc".

Premii onorifice

* Premiul pentru intreaga activitate - Dumitru CarabaT:
Unul dintre cele mai emotionante momente ale serii a fost acela in care fostele sale studente, scenaristele Ana Agopian si Oana Rasuceanu, precum si regizoarea Iulia Rugina, i-au inmanat domnului Dumitru Carabat un premiu Gopo, incarcat cu recunostinta vie a unei intregi bresle si a multor, multor generatii de absolventi ai facultatii de film.
* Premiul pentru intreaga cariera - Draga Olteanu Matei:
"Pentru mine, acest premiu inseamna mult mai mult decat am facut intr-o viata intreaga, pentru ca il reprezinta pe Ion Popescu Gopo, pe care l-am iubit, l-am admirat si l-am pretuit nespus".
* Premiul special pentru sustinerea cinematografiei din Romania - Henri Paul, Ambasadorul Frantei la Bucuresti:
"De obicei, eram chemat sa primesc premii in numele unor concetateni francezi, pentru calitatile deosebite ale operelor lor. Sau eram chemat sa inmanez premii in numele Frantei. E pentru prima oara cand primesc eu un premiu, ma simt deosebit de onorat, continuu sa fiu un fan al filmului romanesc".

Foto: Adi Marineci (4); Ovidiu Huiban (2)