Dezintoxicarea de primavara: CURATENIA INCEPE CU NOI

Dr. Cristina Aosan
"Dupa atata frig si ceata/ Iar s-arata soarele.

De-acum nu ne mai ingheata/ Nasul si picioarele"

Dupa o iarna aspra si lunga, precum in povestirile bunicilor, ne bucuram in aceste zile de preludiul Rapsodiei Primaverii. E vremea pentru curatenie in intreaga natura, dar si in propria noastra viata. E vremea sa eliminam toate reziduurile adunate din toamna si de peste iarna in organism. Anotimpul rece este cel in care se creeaza in mod inevitabil depozite ce trebuie curatate primavara, spre a incepe un nou ciclu al vietii cu limpezime, usurime si claritate. Este suficient sa ne gandim doar la cateva lucruri: ca peste iarna, mancarea a fost mai grea, mai grasa, s-au consumat mai putine legume si fructe proaspete, am facut miscare mai putina, pentru ca frigul ne-a indemnat sa stam mai mult in casa. Alimentele mai grele, mai vascoase, care au tendinta de depunere, combinate cu o circulatie sanguina mai statica, pe fondul frigului care incetineste totul, creeaza depozite ce trebuie curatate de deseurile daunatoare. Iarna care tocmai a trecut, pe langa frigul intens, a mai avut o caracteristica importanta: uscaciunea. In conditii de frig intens si uscaciune, corpul creste nevoia si consumul de grasimi. Datorita uscaciunii, cu atat mai mult depozitele care rezulta in mod inevitabil sunt mai aderente.
Sub influensa factorilor naturali, corpul omenesc are tendinta de a se curata de la sine de anumite reziduuri. Asa cum primavara, gheata se topeste, iar apa curge in siroaie, la fel in organismul nostru, atunci cand soarele ne zambeste calduros, incep sa se "topeasca" unele depozite care devin fluide si incep sa curga. Pot aparea secretii care se scurg prin nas sau pe peretele posterior al faringelui. Ele rezulta din mucozitatile adunate in sinusuri. Tot prin expunere la soare, poate aparea stranutul, care este cauzat tot de mici cantitati de fluide, care se elimina prin nas. Acestea stimuleaza mucoasa nazala si provoaca stranutul, care in fapt grabeste evacuarea lor.
In aceasta situatie, nu trebuie facuta confuzie cu raceala si nu trebuie administrate remedii care sa opreasca secretiile. Ar fi o greseala, caci acele acumulari nedorite ar stagna, ceea ce poate conduce in timp la stari reale de boala. In intregul organism, la venirea caldurii se topesc depozitele iernii care se pot raspandi in corp, producand diverse boli cu consecinte nedorite. In aceasta perioada, este bine sa se consume alimente calde si penetrante, care deschid canalele corpului si favorizeaza eliminarea toxinelor. Supele sa fie calde, si nu fierbinti, pentru ca ar amplifica "topirile", sa fie usoare, de preferinta din legume, cu condimente care incalzesc (piper). Fata de supele mai grele, din carne, supele din legume nu vor crea alte depuneri, ci vor ajuta la limpezirea mediului intern. Si cuisoarele aromate sunt utile in aceasta perioada. Ele pot fi mestecate in loc de guma, cate un cuisor din timp in timp. Improspateaza respiratia.
Curatenia de primavara vizeaza atat corpul fizic, cat si pe cel spiritual. Are in vedere corpul fizic atat la interior, cat si la exterior.

Remedii externe

* Aplicatii cu miere. Sunt un remediu ideal, pentru a ne curata pielea. Se fac masaje speciale cu miere sau simple aplicatii, pe intreg corpul sau doar pe porsiunile dorite. Se lasa sa actioneze minimum 30-60 minute; cu cat durata este mai lunga efectul este mai puternic, fara sa apara nici un efect neplacut. Apoi se spala pielea cu apa. Se constata pe loc supletea si catifelarea ei. Reduce si depozitele de tip celulitic.
* Aplicatii cu ulei cald. Se foloseste un ulei curat, nerafinat, care se aplica pe intreaga suprafata a corpului prin masaj din toate partile, incat sa patrunda in piele. Efectele sunt de inlaturare a oboselii si de calmare a fenomenelor rezultate din uscaciunea iernii, de inmuiere a pielii si fortificare a musculaturii, de imbunatatire a somnului si chiar a vederii. Primavara este util uleiul in care s-a dizolvat camfor, care penetreaza si deschide canalele corpului. Aplicatia de ulei nu se face in cazuri de febra, indigestie, sau la cei cu sinuzite cu depozite mucoase. In Ayurveda, aceasta procedura poarta numele de Abhyanga, si se recomanda pe intreaga durata a anului. Se face dupa toaleta completa de dimineata. Uleiul trebuie lasat sa actioneze minimum 12-15 minute. Apoi se face dus, dar nu cu sapun obisnuit, ci folosind plante. Pulberile de plante elimina de pe piele nu doar surplusul de ulei, dar si diverse mucozitati. Aceasta manevra poarta numele de Udwartana. In India se foloseste, de exemplu, pulbere de linte si de turmeric, amestecate cu lapte. La noi se poate utiliza pulbere de obligeana sau cimbrisor, amestecata cu miere. Dupa ce se aplica un astfel de amestec, se face dusul cald, nu fierbinte. Drept urmare, se elimina grasimea in exces, se elibereaza porii, pielea este mai stralucitoare, intreg corpul este curatat, revigorat, energizat.

Remedii interne

* Seva de vita-de-vie este unul din darurile de sanatate ale primaverii. Aplicata sub forma de picaturi in ochi, este un foarte bun curatitor al acestora, inclusiv in cazuri de cataracta, care se poate limpezi.
* Seva de mesteacan este renumita, si ea, pentru efectele de detoxifiere a sangelui si organelor interne, ca revigorant, vitaminizant, mineralizant. Se poate bea zilnic, de la un pahar si pana la 1-2 litri. Persoanele care o recolteaza, sa aiba grija sa nu vatame arborii. Adica, sa nu perforeze prea adanc si in repetate randuri acelasi arbore... Este bine sa le multumim copacilor pentru generozitatea lor, nu sa ii rasplatim cu rau.
* Alimentatia - trebuie sa devina si ea mai usoara, sa contina mai multe cruditati de sezon. Acestea "matura" intestinele de depunerile de peste iarna, imbunatatesc tranzitul si corecteaza absorbtia. Limpezesc sangele, prin enzimele lor si prin sucurile vegetale ce contin o apa usoara, benefica pentru sanatate. Sunt foarte gustoase si sanatoase salatele de leurda, de frunze proaspete de papadie, de grausor de padure. Apar urzicile tinere si stevia, numai bune pentru diverse mancaruri. Cerealele mai potrivite sunt cele de un an vechime, caci sunt mai usoare decat cele mai proaspete.
* Postul dinaintea Sfintei Sarbatori a Pastelui este un remediu de exceptie, atat pentru suflet cat si pentru trup. Postul curata trupul prin alimente usoare si curata sufletul, prin eliminarea gandurilor rele, aducerea celor bune, prin spovedania care ii urmeaza. Sufletul omului care poate lua Sfanta impartasanie si poate primi dupa cuviinta invierea Domnului se trezeste din iarna.
* Cura cu argila. Persoanele sanatoase pot face o cura de o luna, pentru detoxifiere. Se ia dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita, pusa in apa de cu seara. Poate mai util este Zeolitul, pe care l-am putea numi Regele argilelor. El are laudate proprietati detoxifiante, atat pentru intestine, cat si generale. Este un bun imunomodulator, absorbant al microbilor, chelator de metale grele, dusmani de temut in zilele noastre, caci sunt prezente in multe produse de larg consum. Unul dintre cele mai obisnuite este aluminiul, cunoscut drept puternic toxic pentru sistemul nervos, direct asociat cu boala Alzheimer. Gasim aluminiu in recipiente alimentare (ex: doze de bere sau sucuri), in foliile alimentare pentru gatit, unele vase de bucatarie sau voiaj, in cosmetice (unele deodorante il au in compozitia lor; multe dintre recipiente sunt facute tot din aluminiu). Expunerea la acest toxic este larga in viata moderna. Cu atat mai util devine un remediu care fixeaza metalele din corp si le elimina (adica chelator de metale), cum este Zeolitul. De putin timp, el este disponibil si pe piata romaneasca, sub diverse forme de prezentare, cel mai simplu mod de administrare si fara urmari colaterale fiind, ca si in cazul argilei, administrarea sub forma de pulbere (a se vedea www.melidava.ro). Se poate lua ca atare, si se bea apa dupa el.
* Propolisul este un alt minunat chelator de metale. Pe langa efectele detoxifiante pe care le are, este un puternic intaritor al sistemului imunitar, care a fost incercat din greu in perioada iernii. Curata si tonifica plamanul si intregul arbore respirator, dar si respiratia celulara. Se poate utiliza sub forma de tinctura sau chiar brut, mestecat. Actioneaza bine si local, pentru gat, nas, sinusuri, urechi.
Primavara este timpul sa ne curatam si organele de simt. Sa amanam macar putin televizorul, computerul, reclamele care ne asalteaza si ne intoxica simturile si creierul. Sa ne plimbam cat mai mult in aer liber, in mijlocul naturii, sa ne eliberam spiritul de toate poverile de peste iarna, apoi sa privim in jurul nostru, sa privim si sa ascultam viata ce reizbucneste pretutindeni, sa imbratisam un copac, sa lasam adierea usoara a vantului bland al primaverii sa ne atinga pielea. Atunci ni se vor umple simturile de culorile, sunetele, vibratiile voioase si armonizatoare ale Firii renascute...

(www.melidava.ro)