Umbra lui Videanu la Rosia

Ion Longin Popescu
Cum era de asteptat, ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a grabit sa-si viziteze "finii" de la Rosia Montana: compania RMGC, primaria, ONG-urile corporatiste si, ca scenariul sa fie ca la carte, sindicatele (fara mineri), de partid si de stat.

Nici un cuvant, nici o privire aruncata macar in fuga asupra celor care se opun si rezista eroic, de peste un deceniu, tavalugului smecheriilor si lacomiei institutionalizate. Desi reprezinta Guvernul Romaniei, domnul ministru pare a-si fi pus pe piept o pancarta pe care scrie, cu cerneala simpatica, sa vada doar cine trebuie: "Goldisti, va rezolva baiatul!". In intelepciunea sa proverbiala, domnul Videanu, inveselit de porecla pe care a primit-o recent din partea ONG-urilor adevarate, "Vi(n)deanu", ne avertizeaza ca n-ar trebui sa-i subestimam cunostintele din domeniul bursei si al finantelor, afirmand categoric: "Eu stiu si care este starea de spirit in jurul acestui proiect pe pietele unde este listat. A inceput sa existe un semn de intrebare, de neincredere asupra proiectului, de aceea autoritatile statului trebuie sa ia o decizie". Iata-l si agent de bursa pe domnul Videanu! Cu un tupeu specific dambovitean (domnia sa fiind un exponent tipic al aripii dambovitene din politica), ministrul bordurilor de marmura a exclamat: "Proiectul nu trebuie blocat administrativ"!. Ce o fi vrut sa spuna? Indraznesc o "traducere" a propozitiei de mai sus: vasazica, economistul sef al patriei nu-i vede cu ochi buni pe acei oficiali ai statului, precum Korodi Attila, fostul ministru al Mediului, care au blocat proiectul din motive intemeiate pe sentinte judecatoresti. Desi proiectul este in afara minimei legalitati, neavand nici o autorizatie valabila (tot ce-a "agonisit" compania intr-un deceniu a fost anulat de justitie!), pentru domnul ministru nu conteaza; "intreg aliotmanul" de interese pe care le apara nu se poate impiedica de un ciot "administrativ", cum indirect numeste dansul justitia. Din pacate, "umbra" lui Videanu la... Rosia se intinde peste intreg guvernul si peste structurile partidului de guvernamant. Si e nedrept ca d-l Videanu este lasat sa vorbeasca in numele tuturor liderilor PDL, pentru ca nu toti sunt aparatori ai proiectului Gold Corporation.

Certej, noua Rosie Montana!

La adapostul scandalului de la Rosia Montana, a avansat neobservat un alt proiect minier semnat "Frank Timis": Certej. Situat langa Hunedoara, in coltul de rasarit al Patrulaterului aurifer, si acest sat cunoaste mirajul aurului inca din antichitatea daco-romana. Zacamantul de aici face parte din concesiunea la pachet pe care a semnat-o ministrul Berceanu in 1997, cand o suprafata de 52.000 de hectare din Muntii Apuseni a fost practic daruita pe 20 de ani d-lui Frank Timis, contra unei sume modice. De data asta, a intrat in lupta pentru apararea Certejului un grup puternic de 13 ONG-uri, in frunte cu Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca si Alburnus Maior. ONG-urile contesta avizul de mediu pentru mina de aur, propus de "Deva Gold" la Certej, aviz acordat cu suspecta ingaduinta de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Timisoara. Daca Agentia nu isi revoca decizia, atunci plangerea celor 13 organizatii reprezinta primul pas pentru promovarea unei actiuni judecatoresti. Dupa cum ne asteptam, si procedura de evaluare a impactului asupra mediului, si acordul de mediu, si alte aprobari acordate sau in curs de acordare de catre autoritatile statului, sunt viciate de ilegalitati. La Certej, ca si la Rosia Montana, proiectul incalca perimetrul aprobat, nu contine evaluarea starii de sanatate a populatiei, detine un certificat de urbanism ignorat chiar de catre investitori; au fost schimbate locurile iazurilor de decantare, procedura s-a desfasurat fara consultari cu statele vecine, documentatia nu precizeaza masura in care proiectul se conformeaza Conventiei Europene a Peisajului etc. Pe scurt, o noua Rosie Montana a aparut, iata, la orizontul actualitatii romanesti. Fie ca rusinea Agentiei din Timisoara s-o spele stabii implicati, cu functiile! Speranta legata de triumful justitiei este cu atat mai mare, cu cat romanii sunt disperati ca autoritatile au ajuns sa le vanda pana si cenusa din vatra.