Noi medicamente din plante realizate la Iasi - Conf. dr. Christache Zanoschi

Florentin Popa
"Natura ne-a pus la dispozitie toate remediile bolilor trupesti si sufletesti. De ce nu am apela la ele, ca sa fim sanatosi?"

Dupa marele succes numit CERVUGID, cercetatorii ieseni isi continua ofensiva

- In urma cu cativa ani, intr-un interviu publicat in "Formula AS", anuntati aparitia pe piata medicamentelor a ovulelor CERVUGID, recomandate in patologia cervico-vaginala. Eficienta lor a fost confirmata rapid de medici si cititori, care si-au exprimat in scris multumirile. Si iata-va anuntand noi produse, de data aceasta realizate cu substante active din plante. Un medic pasionat de medicina naturii? Cam rar...

- Remediile naturale au insotit omul din cele mai vechi timpuri. Folosirea instinctiva a diferitelor plante sau minerale ca remedii pentru vindecarea unor afectiuni este caracteristica atat omului, cat si animalelor. Dupa explozia cunostintelor medicale din ultimele doua secole, mai ales dupa ce chimia de sinteza a inlaturat aproape complet medicamentele de origine naturala, astazi asistam la o revigorare a tratamentelor traditionale, pentru ca s-a dovedit faptul ca acestea nu aduc, secundar, nici un prejudiciu organismului. Un preparat trebuie sa aiba ca obiectiv cresterea calitatii vietii si nu trebuie sa fie neaparat un medicament chimic. Daca natura ne-a pus la dispozitie toate remediile bolilor trupesti si sufletesti de ce nu am apela la ele, ca sa fim sanatosi? Cu o precizare importanta: pentru a avea rezultatul scontat, preparatele de origine naturala presupun o activitate stiintifica extrem de riguroasa, care necesita cunostinte aprofundate asupra principiilor active din plante, asupra tehnologiei de fabricatie, dar mai ales cunostinte extrem de solide despre patologia afectiunii sau afectiunilor carora li se adreseaza. Este si cazul colectivului de specialisti ai firmei IRCON din Iasi, carora m-am alaturat pentru a studia si elabora noi retete, cu efecte terapeutice de exceptie. Preparatele realizate de noi sunt originale si naturale, fiind destinate imbunatatirii starii de sanatate. In demersul nostru am fost incurajati si de succesul deosebit al medicamentului Cervugid, unul din cele mai eficiente produse pentru tratamentul infectiilor cervico-vaginale, a ranilor pe colul uterin, si a starilor precanceroase ale colului uterin determinate de infectia cu virusul papilomatozei umane (HPV). Rezultatele, dupa tratamentul cu ovule Cervugid, sunt de exceptie: testele Papanicolau redevin normale, dupa o cura relativ scurta.

Prim ajutor pentru ovare: MAMELDIN

- Ce zone de sanatate vizeaza noile produse realizate la Iasi?

- Primul este un produs pentru femei, sub forma de unguent, numit Mameldin. Corecteaza disfunctiile hormonale provocate la nivelul ovarului. Contine substante extrase din Branca-ursului (Heracleum sphondylium) si Mielarea (Vitex agnus castus). Mameldin previne tulburarile ce apar in cadrul sindromului premenstrual: dureri la nivelul sanilor (mastodinie); dureri menstruale insotite de hemoragii abundente, cu cheaguri; dureri lombare sau in etajul inferior; balonari si disconfort. Mameldin are eficienta maxima in tratamentul nodulilor mamari, al mastozelor microchistice sau al nodulilor aparuti dupa tratamentele cu anticonceptionale.
Observatiile clinice au aratat disparitia totala a durerilor de la nivelul sanului si resorbtia in proportie de peste 95% a formatiunilor nodulare singulare sau multiple, din mastozele fibrochistice (nodulii nu mai pot fi depistati prin palpare sau la examenul ecografic). Concomitent, s-a constatat reducerea durerilor pelvine si a abundentei sangerarilor menstruale din timpul ciclului menstrual. In caz de mamela secretanta, intotdeauna s-a produs oprirea secretiei lactate, inclusiv in situatiile rebele la alte tratamente. Daca ne gandim ca o parte din situatiile de mai sus sunt considerate stari precanceroase ale sanului, intelegem de la sine importanta unui tratament eficient si atentia care merita sa i se acorde. Toate aceste efecte s-au constatat in urma studiilor clinice efectuate pe bolnave voluntare. La absolut toate femeile testate, s-a evidentiat reducerea formatiunilor nodulare, iar la majoritatea, ele au disparut cu desavarsire.

- Cum se foloseste unguentul Mameldin?

- Se recomanda aplicarea pe suprafata sanului a 3-4 ml de unguent, care se maseaza pana la patrunderea completa in piele. Se fac 3-4 aplicatii zilnic, inclusiv in perioada ciclului menstrual. Durata tratamentului poate fi de 3-4 luni, in functie de modul de remitere a simptomatologiei. La nevoie, tratamentul poate fi prelungit.

Pentru arsuri si escare: DERMATROFIN

- Un alt produs, la fel de eficient, este Dermatrofinul, un unguent destinat tratamentului plagilor cauzate de arsuri si al escarelor. Unguentul Dermatrofin este realizat pe baza de ceara naturala si ulei de floarea-soarelui, la care se adauga o serie de substante cu rol dezinfectant si stabilizant. Dermatrofin rezolva in totalitate problemele determinate de arsurile de gradul I, II si III (cele de gradul III, daca sunt de intindere mai mica). De asemenea, este recomandat pentru reducerea timpului de epitelizare a plagilor postoperatorii sau post-traumatice, a arsurilor solare, chimice sau actinice (aparute dupa iradierea pentru tratamentul diferitelor neoplazii), in tratamentul escarelor la persoanele bolnave imobilizate temporar sau la batranii imobilizati la pat si pentru igiena nou-nascutilor (care fac deseori iritatii locale, in zona regiunii genitale sau intre coapse). Rezultatele unguentului Dermatrofin in tratamentul escarelor, la ingrijirea nou-nascutilor, in arsurile de gradul I sau II, sunt neegalate ca eficienta, de alte produse.

- Una dintre problemele majore cu care se confrunta pacientii cu arsuri este aderenta pansamentului la plaga, fapt ce duce la distrugerea tesutului nou format. V-ati gandit si la acest lucru?

- Acesta este chiar elementul care ne diferentiaza de alte produse destinate tratamentului arsurilor. Dermatrofin se aplica pe suprafata arsa sau pe plaga ce urmeaza a fi tratata, dupa curatirea acesteia cu apa oxigenata, realizandu-se un usor masaj al plagii in timpul aplicarii, care va duce la o intindere uniforma a unguentului. Apoi, se aplica un strat de hartie sanitara celulozica netesuta (sterila) peste plaga. In felul acesta, mugurii carnosi de reparatie care se formeaza nu vor fi distrusi de aderenta pansamentului. In absenta hartiei sanitare, unguentul se poate aplica direct pe plaga. La schimbarea pansamentului, se va constata ca stratul profund al acestuia nu va adera pe plaga, fapt ce va permite indepartarea lui cu usurinta, fara durere si fara sangerare.
Folosirea unguentului Dermatrofin stimuleaza procesul de refacere a tegumentelor, fapt ce duce la injumatatirea timpului de vindecare a plagii. In aceste situatii, aplicarea preparatului previne aparitia suprainfectiei plagilor si formarea escarelor vicioase.

Sampon antiseboreic: ACNISTAT

- Cel mai nou produs este un sampon antiseboreic, destinat combaterii matretii si opririi caderii parului. Si in acest caz, aveti o concurenta serioasa pe piata produselor parafarmaceutice...

- Elaborarea retetei samponului Acnistat a fost deosebit de laborioasa. Impreuna cu cercetatorii de la IRCON, am studiat procesul de aparitie a sindromului seboreic pentru a afla adevarata cauza de producere a ei. Samponul antiseboreic Acnistat este livrat impreuna cu o lotiune antiseboreica, fiind utilizate ca un tratament. Rezultatele nu se lasa asteptate: dupa circa o luna si jumatate de folosire a samponului antiseboreic si a lotiunii Acnistat, se vor observa disparitia matretii si oprirea totala a caderii parului.


D-l dr. CRISTACHE ZANOSCHI poate fi contactat la sediul firmei IRCON din Iasi, str. Pinului nr. 9, cod 700109, tel. 0332/40.97.46, 0745/35.68.22, e-mail: info@ircon.ro