Romania la coada

Ion Longin Popescu
Potrivit raportului anual elaborat de prestigioasa fundatie americana "Freedom House", Romania se afla pe locul 88 in clasamentul anual al libertatii presei, alaturi de Bolivia, El Salvador si Brazilia, dar dupa Mozambic, Burkina Faso si Croatia!

Practic, presa din Romania este "partial libera", mult in urma celorlalte tari foste comuniste. In acest context, organizatia Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (membra a retelei Reporteri fara Frontiere) a dat publicitatii Raportul "FreeEx", in care sunt analizate respectarea dreptului la libera exprimare si a libertatii presei in tara noastra. Lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei (3 mai), raportul intareste concluziile "Freedom House", oferind o panorama dramatica a anului 2009. Desi s-au intamplat sub ochii nostri, evenimentele cu impact asupra libertatii de exprimare par a fi trecut neobservate de marele public. De aceea, raportul agentiei conduse de jurnalistul Mircea Toma le reaminteste pe cele mai importante.

4.000 de angajati din mass-media, concediati in 2009 si 2010!

* Criza economica a dus la concedierea a 4000 de angajati din mass-media (jurnalisti si personal tehnic) din Romania in 2009 si in primele luni din 2010. Au fost inchise zeci de publicatii si s-au prabusit veniturile din publicitate, motive care au facut ziarele si televiziunile vulnerabile la presiuni politice si economice (vezi reclama RMGC despre binefacerile de la Rosia Montana).
* Patroni ai grupurilor de presa s-au dovedit a fi angajati in sustinerea unuia sau a altuia dintre candidatii la presedintie. Ei si-au impus optiunile in politica editoriala si au asezat in prima linie de vizibilitate si decizie persoane obediente. Multi dintre jurnalisti nu au rezistat presiunii, au oferit publicului relatari partinitoare si au comis grave derapaje etice, contribuind la scaderea increderii in presa si, uneori, la prabusirea tirajelor.
* A revenit in forta controlul politicienilor asupra institutiilor mass-media, prin contracte de publicitate, fenomen mai evident in presa locala.
* Au continuat agresiunile si amenintarile la adresa jurnalistilor, fara ca responsabilii sa fie pedepsiti sau sanctionati public.
* Televiziunea publica este in continuare vulnerabila la presiunile politice.
* Ca in fiecare an, jurnalistii nu au scapat de pumni, imbranceli, amenintari cu violul, aparate foto sparte si chiar scuipaturi si injuraturi in platourile de filmare. In unele cazuri, agresiunile au avut loc in prezenta fortelor de ordine, care au asistat pasiv la aceste acte. Si autoritatile locale au pus umarul la ingradirea libertatii de exprimare. Un concert rock al unei formatii olandeze a fost blocat la Oradea de un consilier local liberal. In fine, raportul FreeEx arata ca, in Romania, accesul la informatiile de interes public ramane problematic, fie din cauza ca jurnalistii si cetatenii nu-si cunosc drepturile, fie pentru ca in institutiile statului nu exista obiceiul transparentei si se perpetueaza, la 20 de ani dupa caderea dictaturii, o secretomanie incompatibila cu democratia.

Premiul "Vine DNA sa-mi ia redactia"

In seara zilei de 3 mai, la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, cu ocazia "Chefului Presei", Agentia de Monitorizare a Presei a anuntat premiantii si repetentii libertatii de exprimare. Printre premianti se afla, spre exemplu, jurnalistul Catalin Cocos de la Adevarul, care a refuzat sa balacareasca un grup media concurent. Invocand clauza de constiinta, el a fost izolat, lasat fara calculator, fara telefon, fara e-mail. Un premiu special a fost intitulat "Rezistenta din muntii TVR-ului", acordat celor 300 de jurnalisti din TVR care au curajul sa lupte pentru dreptul de a-si practica profesia liberi de orice influenta. La sectiunea "Repetentii libertatii de exprimare", premiul "Vine DNA sa-mi ia redactia!" a fost acordat procurorilor DNA Arges care, inhaitati cu... militieni de drept comun si cu mascati, au saltat sapte computere, agende si alte obiecte din redactiile cotidianului TOP si televiziunii Arges TV. Nici pana la aceasta data, hard-discurile nu au fost returnate. Un alt premiu destinat repetentilor se numeste "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!" si a fost acordat "mogulilor care au distrus credibilitatea presei, asmutindu-si armata de ziaristi asupra unuia sau a altuia dintre candidatii la presedintie". La 17 ani de la infiintare, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei isi confirma, o data in plus, rolul esential in "detoxifierea" mass-media. Ei sunt aici, ei stiu ce se intampla, ei nu trec cu vederea.