Polenul de conifere

Elena Josan
Retete combinate cu miere si conuri de brad

Stramosii nostri ne-au lasat o metoda de tratament care se intalneste mai rar in literatura de specialitate, si anume: folosirea polenului de conifere. De regula, pinul si bradul infloresc impreuna cu marul, in luna mai. In perioada aceasta, se colecteaza polenul. Florile mascul care au polen se afla in marea majoritate in partea de sus a copacului. Ele seamana cu un stiulete de porumb in miniatura. Sunt cateva momente importante de care trebuie sa tineti cont. Trebuie urmarite cu atentie etapele de inflorire. La inceput, cand se apasa pe floare apare sucul limpede. Dupa aceea, florile se ingalbenesc putin si la apasare sucul e tulbure. Peste o zi, florile devin galbene si nu mai curge sucul. Este momentul potrivit pentru culegere.
Daca ati intarziat, tot polenul este suflat de vant. O galeata de flori de brad contine aproximativ un litru de polen. Florile se usuca intr-un strat, pe hartie, intr-un loc uscat si cald, ferit de curent. Cand polenul din flori s-a scuturat pe hartie, el se cerne prin sita fina. Ca sa nu se imprastie, pe sita se leaga o punga de plastic. Cand polenul este uscat bine, se toarna cu ajutorul palniei in sticle de plastic. Daca e crud, se mai usuca o data. Exista mai multe retete cu polen de pin.
Energizant: o lingura cu varf de polen se amesteca cu un litru de miere de albine, pana se coloreaza uniform, in galben. Se consuma cate 2 lingurite, de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa sau cu o ora dupa masa. Ultima data se consuma inainte de ora 19. O cura dureaza 2 luni. Urmeaza o pauza de doua saptamani, apoi cura se repeta, pana la imbunatatirea starii de sanatate.
Mierea cu polen se tine in gura mai mult timp, pana se absoarbe aproape toata cantitatea de preparat, restul se inghite impreuna cu diferite ceaiuri din plante. De exemplu: in caz de tuse uscata, se combina cu ceaiuri din trifoi, seminte de in, flori de tei sau de floarea-soarelui. Iar in caz de tuse cu sputa, polenul se bea cu ceai din sovarf, podbal, mierea-ursului, ciubotica-cucului, pir tarator, patlagina.
* Lipom, emfizem pulmonar, leicoza, afectiuni renale. Polenul se amesteca cu miere de albine in proportie de 1:1 si se consuma cate o lingura de 3-4 ori pe zi, la o ora dupa masa. Amestecul de miere si polen se ia impreuna cu ceai de sovarf. O lingura de planta se amesteca cu un pahar de apa sau de lapte, se aduce pana la fierbere si se lasa pe un foc foarte mic 2-3 minute, apoi se infuzeaza in termos timp de 12 ore. Cu fiecare doza de polen se beau 75-100 ml de infuzie. Amestecul da efect pozitiv si in caz de adenom de prostata, anemie, afectiuni ale tractului digestiv si istovire.
* Reglarea tensiunii marite. Dimineata, cu o ora inainte de masa, se amesteca 100 ml lapte nefiert cu un sfert lingurita de polen. Se bea zilnic, timp de 2 luni, cu pauza de doua saptamani dupa fiecare cura.
* Curatarea colecistului, ficatului, rinichilor. Intr-un termos se toarna 500 ml de lapte cald, se adauga 3-4 muguri de brad si o lingurita de rasina. Se infuzeaza 3-4 ore si se strecoara. Se bea cate un pahar dimineata pe nemancate si seara inainte de culcare.
* Pentru dureri lombare se prepara un sirop din muguri de pin sau de brad, tocate si amestecate cu zahar. La 2 kg de muguri se adauga 1 kg de zahar. Amestecul se tine in frigider, intr-un borcan inchis bine, timp de doua saptamani. Cand preparatul isi schimba culoarea si din verde devine maro, este gata. Se consuma cate o lingurita, de trei ori pe zi, cate 2-3 saptamani.
Efectul terapiei cu medicamente din farmacie creste de 5 ori daca ele sunt administrate impreuna cu polen.