Raspuns pentru COZMA MIHAI - Brasov, F. AS nr. 908 - "Sufar de laringita cronica"

Redactia
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

Laringita cronica este o inflamatie nespecifica, cu evolutie prelungita la nivelul laringelui, care se manifesta cu: disfonie (raguseala), fonastenie (oboseala vocii), rezastenie (oboseala vocii la cant), afonie (voce fara timbru), tuse seaca, iritativa, parestezii, hemaj, uneori dispnee (lipsa de aer). Laringita cronica este frecvent intalnita, in mod deosebit la barbati, care sunt mai expusi factorilor iritativi favorizanti: fum de tigara, alcool, noxe profesionale (gaze si vapori toxici, praf). Alti factori etiologici sunt: suprasolicitarea cronica a vocii (cantareti, profesori, avocati, profesionisti vocali), obstructia nazala (nas infundat), cu respiratie orala si gat uscat, infectiile cronice rino-sinusale, dentare si bronho-pulmonare, boala de reflux gastro-esofagian.
Tratamentul etiologic al laringitei cronice consta in evitarea noxelor si a factorilor iritanti (praf, tutun, alcool, substante chimice), tratamentul suferintelor rino-sinusale si a diatezelor generale, repaus vocal si reeducare foniartica in caz de malmenaj vocal.
Tratamentul local consta in:
* substitutie lichidiana cu ceaiuri din: podbal, pluminarica si lichen de piatra (se prepara o infuzie dintr-o lingurita planta la 200 ml apa clocotita).
* gargara cu infuzie de musetel, salvie, galbenele, arnica si tataneasa.
* refacerea troficitatii mucoasei prin apiterapie: Proposept (3x1 tablete/zi).
* miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit.
* sustinerea terenului imunologic cu: Imunorezistan Forte (extract din echinacea) per os si Polidin injectabil.
* unde scurte in doze medii, 10 sedinte, cu durata de 10-15 minute, regiunea cervicala.
* 10 sedinte aerosoli cu: dezametazona sau flixotide nebules, gentamicina si ser fiziologic.
* tratament balneoclimateric cu aerosoli, in statiunile: Ocna Sibiului, Govora, Praid.
* "Salina la domiciliu" - o metoda comoda si eficace o constituie inhalatiile si pulverizatiile cu Ocnasept - aerosol salin cu extract din plante medicinale aromatice. (Ocnasept poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, fax: 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@ online.asconet.ro)

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus" Bucuresti, tel./fax 021/316.43.92, 0733/35.40.00, www.energy-plus.ro

"Cum sa scap de parul de prisos"
(Raspuns pentru FLORENTINA, F. AS nr. 909)


Cresterea excesiva la femei a firelor de par pe piept, barbie, gat, deasupra buzei superioare, abdomen, spate (zone care sunt sensibile la hormonii masculini) poarta numele de hirsutism. Cauzele hirsutismului pot fi excesul de hormoni masculini (principalul hormon masculin este testosteronul), familiale (nu depind de nivelul de testosteron), idiopatice (necunoscute) si medicamentoase (medicamente cu efect androgenic), sensibilitatea foarte mare a foliculului pilos la actiunea hormonilor masculini. Hirsutismul nu este, deci, doar o problema estetica care se poate rezolva prin epilare, ci una de sanatate si trebuie tratata ca atare. Hirsutismul poate fi insotit de oligomenoree (micsorarea cantitatii si duratei fluxului menstrual), acnee, virilizare (masculinizare). Testosteronul este produs in organismul femeilor de ovare si de glandele suprarenale. Functionarea acestor organe trebuie testata prin analize de laborator (dozari hormonale). Pe baza analizelor medicale se stabileste cauza si tratamentul necesar hirsutismului. Exista diferite tehnici de indepartare a parului, dar in paralel cu acestea, trebuie efectuat un tratament de echilibrare hormonala, care se desfasoara pe termen lung.
Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" va ofera o informare naturopata, in cadrul careia vi se va explica in detaliu sindromul hirsutismului, se vor recomanda si interpreta analize medicale necesare. Dupa evaluarea starii generale de sanatate, veti primi programul de tratament natural corespunzator.
Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" foloseste pentru evaluarea starii de sanatate a pacientilor si pentru urmarirea eficientei tratamentelor Sistemul de Electroscanare Interstitiala - EIS. Electroscanarea se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat in Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania. Testarea prin EIS permite detectarea riscurilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel si tratamente profilactice (care previn imbolnavirile sau reduc gravitatea simptomelor). De mentionat ca sistemul de testare EIS este foarte util si in cazul copiilor cu ADHD. Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de ejaculare rapida"
(Raspuns pentru C. NELU, F. AS nr. 911)


Ejacularea precoce, ca forma de disfunctie sexuala masculina, este o manifestare frecventa, mai ales in cazul barbatilor tineri, si care uneori devine atat de frustranta, incat subiectii in cauza pot, eventual, ajunge pana la disfunctii erectile severe (impotenta). Desi ejacularea prematura nu este un fenomen grav (cauza este rareori fizica), netratata (sau incorect tratata) ea poate avea efecte daunatoare asupra vietii sexuale a ambilor parteneri, in special datorita nesincronizarii - partenera dvs. nu are timp sa ajunga la orgasm, iar dvs. atingeti punctul culminant dupa o activitate sexuala foarte scurta, situatie care va priveaza pe amandoi de realizarea unui act sexual implinit. Ca metoda de tratament, ajutorul din partea partenerei este hotarator, si mai intotdeauna incununat de succes. Ma refer aici la metoda de pensare, care se deruleaza astfel: dupa debutul activitatii sexuale, in momentul in care ejacularea este pe punctul sa se produca, partenera penseaza (strange) locul in care glandul se uneste cu corpul penian si mentine strangerea timp de cateva secunde, pana cand senzatia de ejaculare trece. Procedeul de pensare diminueaza din intensitatea erectiei, dar de indata ce stimularea sexuala este reluata, erectia completa va reveni. Repetarea acestui procedeu de cate ori este nevoie duce, dupa mai multe sedinte, la instalarea autocontrolului necesar amanarii actului ejaculator, chiar in absenta ajutorului oferit de partenera. In acelasi scop, asociati acestui procedeu urmatoarele remedii naturiste:
* Extractul de amenti de salcie - foarte util in hiperexcitabilitate sexuala (eretism genital) si ejaculare precoce, se administreaza cate 50 picaturi, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Rozmarin - desi prezinta efect antigonadotrop (inhiba formarea celulelor sexuale), rozmarinul nu este un anafrodisiac, ci dimpotriva, constituie un adjuvant remarcabil pentru barbatii care se confrunta cu suparatorul fenomen de ejaculare precoce. Utilizat in doze moderate - un varf de cutit pulbere, de 2-3 ori pe zi - rozmarinul este un remediu remarcabil pentru acest gen de tulburare sexuala.
* Viril-X - produs promovat de Smart Living - contine L-Arginina, extract de Tribulus Terestris standardizat in protodioscina (efect pozitiv asupra calitatii si duratei erectiei), extractul de scoarta de Maca si extractul din Epidemium - doua ingrediente cu rol important in prevenirea ejacularii precoce si in asigurarea unei vieti sexuale adecvate.

"Caut tratament pentru tumora ovariana"
(Raspuns pentru RUS MIRELA - Baia Mare, F. AS nr. 911)


Nu doresc sa comentez decizia mamei dvs. de a refuza interventia chirurgicala, dar va aduc la cunostinta ca, in cazul in care tumora ovariana se dovedeste a fi de natura maligna, doar un tratament agresiv (chirurgical si chimioterapic) este, in prima instanta, solutia de urmat, stiut fiind faptul ca neoplasmul ovarian este detectat de obicei (70-80% din cazuri) in faze tardive (stadiul III), atunci cand determina semne si simptome caracteristice (distensie abdominala, ascita etc.). Practic, acest tip de cancer necesita indepartarea ambelor ovare, precum si a uterului, trompelor uterine, ganglionilor limfatici din vecinatate si a omentului, urmata de chimioterapie si, eventual, radioterapie, in functie de bilantul operator.
In post-operator, supravegherea clinica (descoperirea unor eventuale recidive), biologica (prin dozarea markerilor tumorali - ACE si CA-125), radiografica (plamani) si ecografica (hepatica), este de asemenea de importanta capitala, atat pentru depistarea unei eventuale recidive, cat si, mai ales, pentru depistarea posibilelor metastaze. Daca, totusi, mama dvs. este in continuare hotarata sa evite interventia chirurgicala, remediile naturiste care trebuie utilizate pentru combaterea tumorilor ovariene sunt urmatoarele:
* Remedii pentru detoxifiere: armurariu, drojdie de bere, Zeolith, concentrat Biocel-10 din suc de iarba verde de grau.
* Remedii antitumorale: Shitake, Maitake, Ganoderma, extractul de cimisir, norocel, limba-boului, rostopasca.
* Remedii imunostimulante si citostatice: saschiu, napraznic, astragalus, gheara-matei, spanz.
In incheiere, vreau sa subliniez importanta sucului de iarba verde de grau in tratamentele antineoplazice, atat ca detoxifiant puternic, cat mai ales pentru continutul mare de vitamina B17 (amigdalina), agent anticancerigen determinant in lupta contra patologiilor maligne, cu diferite localizari, cu rol important in distrugerea celulelor canceroase si fara implicatii asupra celulelor normale. Pentru stabilirea unei scheme terapeutice, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!