CANCERUL ESOFAGIAN SI FARINGIAN

Eugen Giurgiu
- Tratamente cu plante -

Cauzele care pot fi favorizante aparitiei acestui tip de cancer sunt modul de viata gresit, predispozitia la cancer, consumul alimentelor prea reci sau prea calde, fumatul si consumul de bauturi alcoolice tari. La acestea se mai pot adauga unele afectiuni ale esofagului care nu au fost tratate corespunzator si s-au cronicizat.
Simptomele: apar foarte tarziu, cand procesul tumoral este deja avansat. Se acuza in cele mai multe cazuri dificultati la inghitire, durere, regurgitare. In fazele avansate, apar voma, secretie salivara abundenta, eructatii, astenie, anorexie, pierderea in greutate. Refluxul acid netratat se transforma, uneori, in boala canceroasa. Greutatea la inghitit alimentele este un semn precoce al cancerului de esofag.
Ce favorizeaza aparitia acestui tip de cancer. Se presupune ca una din cauzele bolii este consumul ceaiului bogat in tanin (rusesc, chinezesc etc). Apoi ar mai fi abuzul de carne si peste conservate prin afumare, din pricina cantitatii sporite de hidrocarburi cancerigene. De asemenea, fumatul contribuie si el la aparitia acestei afectiuni.
Tratament alopat: Se va respecta cu strictete tratamentul medical indicat.

Tratament complementar

Tratamentul naturist se va aplica cu acordul medicului oncolog. Avand in vedere ca unii bolnavi nu pot inghiti decat lichide, acestea vor fi neaparat si sucuri de legume si fructe proaspete, atunci preparate.
Atentie! Nu este indicata folosirea mierii la acesti bolnavi. In schimb, celelalte produse ale stupului, in special tinctura de propolis, sunt benefice. Daca este posibil, se va lua zilnic, de trei ori. La acesti bolnavi se pune accent mai mare si pe consumul uleiului de peste si Omega 3, care nu pot lipsi din tratament. Argila este, de asemenea, foarte indicata in toate afectiunile canceroase.
Plante medicinale: brusture, busuioc de camp, cartof, catina, ceapa, coltunasi, fasole, ghiocel, marul lupului, menta broastei, mure, nalba, podbal, rostopasca, salata verde, sanziene, usturoi, varza.

Modul de folosire a plantelor medicinale

In toate cazurile cand se poate lua pulbere, se va macina planta uscata cu rasnita de cafea, apoi se va cerne cu sita deasa. Se ia un varf de cutit de praf. Se tine in gura pentru 10 minute, pentru a se imbiba bine cu saliva si apoi se va inghiti cu apa. Se administreaza intotdeauna inaintea meselor cu 15 minute. Este cea mai eficienta metoda.
* Brusture (Arctium lapa) - 1 lingurita de radacina se pune maruntita la 250 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Mareste cantitatea de secretii si, in plus, ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Extern, se pot pune comprese calde pe gat sau cataplasma calda cu plantele fierte.
* Busuioc (Ocimum basilicum) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Mareste cantitatea de secretii. Se pot consuma 3 cani pe zi.
* Cartofi (Solanum tuberosum) Macerat din germeni de cartof. Reteta: Intr-un borcan umplut cu colti de cartofi tocati (muguri albi care ies pe tuberculi), se toarna tuica cat sa-i acopere, se inchide vasul ermetic si se lasa la macerat 21 de zile agitand des. In caz de cancer, batranii foloseau tinctura aceasta si pentru uz intern, incepand de la 3-5 picaturi, diluate in 150 ml apa, de 3 ori pe zi. Se foloseste cu succes si la frectii in caz de artrita, miozita, dureri reumatice.
* Catina (Tamarix ramosissima) - se indica sa se consume zilnic fructe de catina, cate 100 g, pentru multele vitamine pe care le contine. In plus, se mai pot consuma sirop de catina, ceai etc. In comert exista diferite preparate din catina. Se vor lua conform indicatiilor producatorului.
* Ceapa (Allium cepa) - se foloseste in alimentatie, daca este suportata cruda, sau se fierbe si se consuma apa in care a fiert. Se poate aplica si compresa externa cu ceapa coapta.
* Marul-lupului (Aristolochia clematitis) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, fara sa se inghita, fiind toxica. De asemenea, se poate folosi tinctura de marul-lupului, 2 lingurite de tinctura la 250 ml apa. Se face gargara sau se aplica extern comprese. Nu se inghite.
* Mure (Rubus fruticosus) Atentionare: murele sunt cel mai bun remediu natural contra cancerului, in special al cancerului esofagian. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatori din SUA, Canada si Australia, in urma studiilor efectuate in spitale, pe mai multe loturi de bolnavi. De asemenea, pot restabili echilibrul acid- alcalin la nivelul tubului digestiv, stopand extinderea in profunzime a arsurilor provocate de refluxul gastric. Este suficient sa se consume aceste fructe ca desert, de 2 ori pe zi, in cure.
* Nalba (Malva crispa) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Este o planta foarte emolienta, care se poate administra chiar si in cantitate mai mare de trei cani pe zi. Extern, se pot aplica comprese si cataplasme calde cu aceasta planta.
* Podbal (Tusilago farfara) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Ajuta la trecerea senzatiei de jena din gat. Se pot consuma 3 cani pe zi.
* Rostopasca (Chelidonia majus) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma in cursul zilei. Extern, se poate aplica compresa calda.
* Salata verde (Lactuca sativa) - se indica folosirea sucului proaspat, obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, in combinatie cu morcov, in parti egale. Morcovul ajuta prin vitamina A si salata prin substantele calmante. Impreuna sunt si emoliente. Se poate folosi si impreuna cu suc de varza sau cartofi.
* Sanziene (Asperula odorata) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Macerat: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa si se lasa timp de 12 ore la macerat, apoi se incalzeste doar la 40 grade si se strecoara. Se face apoi gargara de mai multe ori pe zi. Extern, se poate aplica alifie, care se gaseste la toate magazinele naturiste.
* Usturoi (Allium sativum) - se consuma in alimentatie cat mai mult.
* Varza (Brasica oleracea) - se consuma suc de varza cu morcovi, salata, cartofi. Ajuta foarte mult la vindecarea sau cel putin la ameliorarea bolii canceroase. Este indicat sa se consume zilnic.
Sucurile proaspete se iau intotdeauna inaintea meselor. Se consuma in cantitate cat mai mare, ele ajutand la vindecare. Sunt obligatorii in tratament. Se pot folosi in orice cantitate, cu cat mai mult, cu atat mai bine, dar trebuie consumate doar foarte proaspete, inainte de a se oxida. Inca un amanunt. Cautati sa respectati cu strictete regulile de igiena la prepararea sucurilor, si dupa fiecare folosire, opariti aparatul, pentru a se distruge microbii care pot fi prezenti.

Alte remedii

* Impachetari cu argila. Se pun 1-2 linguri de praf de argila pe o bucata de panza inmuiata inainte cu ceai cald si se aplica pe gat si pe piept. Se mentine in functie de toleranta locala, minimum 1 ora.
* Cataplasme locale cu foi de varza sau brusture, tataneasa, aplicate dupa ce au fost in prealabil strivite cu o sticla pe o suprafata de lemn plana.

Murele, cel mai bun remediu natural anti-cancer

Alaturi de broccoli, murele par sa fie cea mai eficienta vegetala impotriva dezvoltarii unui cancer de esofag. Date coroborate ale unor studii realizate in Statele Unite, Canada si Australia denota ca un consum constant de fructe de padure, ca desert (de cel putin 2 ori pe zi), poate tine departe temuta boala. In mod particular, substantele aflate in componenta murelor impiedica producerea asa-numitului sindrom Barrett, o leziune precanceroasa cauzata de refluxul gastro-esofagian. Antioxidantii, vitaminele, mineralele si alte fitochimicale continute de delicioasele fructe negre pot restabili echilibrul acid-alcalin la nivelul superior al tubului digestiv, stopand extinderea in profunzime a arsurilor provocate de refluxul gastric. Specialistii canadieni au demarat aceasta cercetare statistica dupa ce au observat ca la persoanele din regiunile impadurite din nordul tarii, unde fructele mentionate fac parte din regimul alimentar zilnic, numarul de cazuri de cancer esofagian este extrem de redus. Roadele padurii sunt, asadar, recomandate tuturor persoanelor cu risc de a dezvolta cancer de esofag.

Alba Iulia, tel. 0741/92.88.80