Mare-i gradina lui Dumnezeu

N. C. Munteanu
Europa e in criza, euro in scadere.

Nici Romania si nici leul nu se simt prea bine. Se taie la cheltuieli. Se taie din salarii, din pensii, se taie subventiile, multe din ajutoarele sociale vor fi si ele taiate. Vine curba de sacrificiu. Toata lumea taie de unde se poate si chiar de unde nu se mai poate. Numai Biserica nu taie nimic. Dimpotriva. Biserica are solutii pentru iesirea din criza. Cine ar fi crezut! Normal, Biserica s-a aflat intotdeauna alaturi de popor la vreme de restriste.
Daca tara se confrunta cu o severa criza economico-financiara, mai marii Bisericii considera inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii. Ce trebuie facut? Biserici. Prin edificarea unui lacas de cult se intaresc solidaritatea, cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza. Criza actuala este rezultatul unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult. In plus, construirea bisericilor asigura noi locuri de munca. Iata si argumentul economic pentru combaterea somajului. Insa pentru ridicarea de noi lacasuri de cult e nevoie de bani, iar banul este ochiul dracului. De unde bani? Pai, de la cutia milei, de la guvern si de la credinciosi. Deci, dati poporului cat mai multe biserici. Somerii, in loc sa faca greve, vor fi la slujba, in rugi pioase pentru locuri de munca. Si daca vindem niste lumanari, ceva tamaie si cu cateva acatiste, ne-am scos.
Reprezentantii lui Dumnezeu au fost auziti. Bisericos, guvernul a acordat fonduri de circa 68 milioane de lei, intre altele pentru 1.334 de unitati de cult, 348 de unitati de invatamant, 40 de unitati sanitare si doua puscarii. Frumos, nimic de zis, insa o tara care da mai multi bani pentru biserici decat pentru scoli parca ar avea o problema. Si precum in cer, asa si pe pamant, cine imparte parte-si face. Ziaristi destoinici si antiguvernamentali au descoperit ca satul natal al premierului a primit ceva bani, intre altele si pentru repararea bisericii. Iar daca diavolul de la Guvern face ce face cu banul public, musai sa vedem ce face Satana de la Cotroceni. Si el tot cu biserici s-ar indeletnici. Potrivit acelorasi ziaristi, indignati la culme: "Basescu isi poleieste cu aur de 50.000 de euro biserica". Este vorba de o biserica demolata de Ceausescu, in 1984, reconstruita dupa revolutie si care va fi inaugurata in august, anul acesta. Hotarat lucru, orice ar face Traian Basescu nu e bine. Bea la "Golden Blitz", nu e bine, inzestreaza o biserica, nu e bine. Dumnezeu sa-i inteleaga pe ziaristii intransigenti si antiprezidentiali!
Pe intelegerea lui Dumnezeu conteaza si romanii din Las Vegas. Da, au ajuns si in capitala jocurilor de noroc. Iar ispitele diavolesti nu-s departe, si de ele nu te poti feri ridicand o biserica. Sunteti invitati sa dati cat va lasa inima intru salvarea oitelor ratacite prin Nevada. Sigur, romanii de acolo ar putea da o raita prin cazinouri, poate au noroc la ruleta, dar cum sa faci o biserica cu bani de la babaroase? Asa ca apeleaza la milostivii din tara. Dar ce-ar fi viata noastra, aici, pe pamant, daca omul nu s-ar gandi si la viata de apoi? Mai ales la vreme de restriste. Iar senatorul Catalin Voicu e la greu. Dupa gratii, pentru afaceri de coruptie. Omul care nu corupea un judecator fara "Sa va dea Dumnezeu sanatate" s-a gandit la viata de apoi, aici pe pamant. Si-a ridicat mandrete de cavou la Belu. A obtinut un loc prin pile, la seful cimitirelor, un coleg de la PSD. Iar pe crucea de marmura neagra a scris: "O viata daruita statului roman". Statului, nu tarii. Normal, cu statul a facut afacerile frumoase care l-au dus dupa gratii. Mare-i gradina lui Dumnezeu in Romania si multa lume necajita ii sare parleazul.