"Vulcanul" muzicii lirice romanesti a erupt din nou: RUXANDRA DONOSE

Dana Ene
"Nu exista stavila pentru lava pe care o produce in performanta ei vocala sau scenica"

21 mai 2010. Sute de melomani au infruntat norii negri si amenintarile ploii ca sa ajunga la Sala Radio din Bucuresti pentru un eveniment muzical de exceptie: recitalul marii mezzosoprane Ruxandra Donose, alaturi de Orchestra Nationala Radio, dirijata de Horia Andreescu. A fost o intalnire superba cu una dintre reginele internationale ale genului liric, absenta de multa vreme de pe scenele romanesti. "Mezzosoprana romanca Ruxandra Donose este o vampa vulcanica, si nu exista stavila pentru lava pe care o produce in performanta ei vocala sau scenica", scria cunoscuta revista britanica "The Times", pe 19 octombrie 2009, dupa ce englezii se delectasera cu performantele artistei in "L'Heure espagnole" ("Ora spaniola"), de Maurice Ravel.
Ultima aparitie la Bucuresti a Ruxandrei Donose, intr-un concert vocal simfonic, a avut loc in stagiunea 2001-2002, la Ateneu, cand a incantat publicul cu "Kindertotenlieder" (Cantecele copiilor morti), de Gustav Mahler. Dupa cei opt ani scursi de atunci, celebra mezzosoprana, venita in Romania dupa o serie de concerte si spectacole ce au purtat-o in aceasta stagiune pe multe scene ale lumii, era vizibil emotionata de reintalnirea cu publicul bucurestean. A aparut pe scena Salii Radio ca o adevarata ivire de primavara, blonda si zvelta, imbracata intr-o rochie de culoarea vinului, si a cantat impecabil "Moartea Cleopatrei", de Berlioz. (Povestea mortii reginei Egiptului, muscata de un sarpe veninos, si infruntand un final de destin cumplit, a devenit la finalul secolului XX una dintre lucrarile favorite ale sopranelor si mezzosopranelor din intreaga lume.)
Orchestra Nationala Radio, aflata sub bagheta magica a dirijorului Horia Andreescu, a completat programul unei seri minunate, ce a mai cuprins Uvertura Tragica de Brahms si Cvartetul cu pian in sol minor, op.25 de Brahms/Schonberg.
Publicul bucurestean a fost si el la inaltimea artistilor. Ropote de aplauze au punctat finalul fiecarei parti, iar ovatiile furtunoase au facut-o pe mezzosoprana sa revina de trei ori pe scena, pentru a multumi si a culege ofranda de flori de la admiratori.
Iata impresiile catorva dintre spectatorii prezenti in sala:

Nastase Elena (45 ani, profesoara)

"A fost o seara extraordinara. Acest concert a fost cadoul pe care mi l-am oferit singura de ziua mea. Sunt o mare admiratoare a Ruxandrei Donose, pe care am ascultat-o si acum 10 ani, cand a cantat in Romania. Seara aceasta a fost pentru mine magica, chiar daca nota recitalului ei a fost trista. Mi-ar fi placut ca aparitia ei scenica sa fi fost mai lunga. Inca mai sper s-o pot revedea cat de curand. Poate va ajunge sa cante, din nou, si pe scena noastra, intr-un spectacol de opera".

Alin (22 de ani, student)

"Recunosc ca eu am venit tarat de prietena mea. Ea este studenta la Conservator si dorea foarte mult sa vada concertul. In general, vine cu prietenii si colegii ei, dar de data aceasta, m-am lasat convins s-o insotesc. Eu sunt informatician si nu sunt un mare cunoscator in ale muzicii clasice, asa ca nu pot sa-mi dau cu parerea asupra calitatii executiei. Ceea ce va pot spune este ca m-a surprins placut si m-a incantat tot concertul. Am ramas cu o stare de visare si expectativa. Mi-as mai fi dorit s-o mai ascult cantand pe Ruxandra Donose. Cred ca este un semn bun. Sa asculti un artist si sa-ti placa atat de mult incat sa-ti doresti sa-l mai auzi, iar si iar".

Antonescu Liliana (65 ani, pensionara)

"A fost un eveniment extrem de important pentru cultura romaneasca, la care, din pacate, dupa cum vedeti, lumea nu s-a inghesuit in numar prea mare. Eu am abonament la concertele de la Sala Radio. Nu vin chiar la toate, dar am un respect deosebit pentru maestrul Horia Andreescu. Constat cu tristete ca si concertul din aceasta seara se incadreaza in linia generala de non-respect pentru valorile romanesti. Desi evenimentul a fost anuntat pe posturile de radio, se pare ca nu a fost suficient. Altfel nu-mi explic de ce un concert cu Ruxandra Donose nu face Sala Radio plina. Mi-as dori ca stirile sa se deschida cu anunturi despre astfel de evenimente. Exista la noi multi tineri iubitori de arta si de frumos. E o placere sa le vad chipurile in sala, la concerte. Daca s-ar face putin efort si ar fi prezenta in mai multe emisiuni de televiziune, muzica clasica ar putea sa castige iar teren. E o incantare si o desfatare pentru suflet. Din pacate insa, adevaratele valori nu sunt promovate... Peste tot vezi numai dudui dezbracate care, chipurile, canta... iar la orele de maxima audienta sunt numai emisiuni cu scalambaieli".