"Crescatoria de ingeri"

Corina Pavel
Silvia Kerim, colega noastra de redactie (si de pagina), le daruieste de ziua lor, tuturor copiilor, mici si mari, o carte cu povesti: "Crescatoria de ingeri" (editura "Tamar").

Si nu orice fel de povesti, ci din acelea cu si despre necuvantatoare: catei, motani, iepurasi, pitigoi, copacei, cu toate neamurile lor imblanite, inaripate sau infrunzite. Pe care Silvia, precum fata babei cea harnica si cuminte, "le tine pe langa casa, le dragaleste, le laie in copaie si le da de mancare", fara sa se gandeasca daca Sfanta Duminica tine pentru ea in pod un ladoi plin de bani si giuvaieruri.
Cartile cu povesti ale Silviei Kerim sunt un fel de mreje fermecate pe care le arunca peste copii, sau peste suflete de copii care traiesc in oameni mari, cu care ne trag inapoi, in luntrea copilariei. Cea care semneaza ilustratia cartii, artista plastica si scenografa Mihaela Dima Pitigoi, ne marturiseste ca a fost o bucurie sa intre in lumea povestilor Silviei Kerim si sa o transpuna in imagini, sa o populeze cu fiinte necuvantatoare, cu ochi mari, intrebatori si candizi, cu mutrisoare intelepte si zambitoare, si care ofera dragoste si sprijin neconditionat, ca niste adevarati ingeri pazitori. "Sunt la a treia colaborare pe o carte a Silviei Kerim si ii sunt recunoscatoare ca ma primeste in lumea povestilor ei, pe care le citesc cu aceeasi placere ca si un copil. Cand primesc manuscrisul de la ea, discutam mult, incerc intai sa intru in spiritul, in atmosfera epocii povestii, iar personajele care o populeaza si care au trait aievea sau inca mai traiesc, incerc sa le desenez in miscare, insufletite de sentimente, transpunandu-le in situatii oarecum dramatice, teatrale, dar pastrandu-le un aer copilaresc".
Cand esti copil, orice poveste sau orice joc ai incepe, e suficient sa spui: "Se facea ca...", sau "Ziceam ca..." - si o alta dimensiune a firii ti se deschide in fata. Abilitatea aceasta am pierdut-o cei mai multi dintre noi, dar Silvia o pastreaza, vie, in inima ei, ca pe o cheita fermecata. Silvia Kerim lucreaza cu mintea, dar si cu inima, cu informatia, dar si cu sensibilitatea, urmand o logica a sensibilului, regula a lumii magicului, din "illo tempore", din lumea lui "a fost odata ca niciodata". De aceea, si cartile sale au un succes urias. Silvia a fost invitata trei ani la rand la Targul international de carte pentru copii de la Bologna, Italia, si a fost fericita sa vada acolo mii de edituri intrecandu-se sa publice carti pentru copii cat mai frumoase. Penultima ei carte, "O poveste cu noua povesti", a fost selectata pentru "Excelenta scrisului" de catre Juriul international de literatura pentru copii, IBBY. Silvia Kerim a fost aleasa sa figureze pe o "Lista de onoare", alaturi de alte 163 de personalitati din intreaga lume (autori, traducatori si ilustratori de carti pentru copii). Cartea ei urmeaza sa circule in lume, reeditata in limba engleza.