Cine are interes sa distruga industria nationala de medicamente?

Ion Longin Popescu
Dr. MONICA BALTEANU - Vicepresedinte al sindicatului TESA al Institutului National Cantacuzino

"De la 400 de seruri si vaccinuri produse in 1989, Institutul Cantacuzino a ajuns sa produca astazi numai unul singur!"

Institutul de seruri si vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino" face parte din Tezaurul National de creatii strategice ale statului roman modern. A fost infiintat in 1921, pe structura "Laboratorului de Medicina Experimentala", creat inca in 1901, de marele profesor I. Cantacuzino. Intr-un raport redactat la inceputul anului 1921, savantul scria astfel: "Inca de la inceputul razboiului national si de-a lungul intregii sale durate (1916-1918), laboratorul nostru a avut ca sarcina de a produce toate vaccinurile si serurile necesare armatei, cat si populatiei din Moldova, unde laboratorul nostru a fost evacuat. In aceste imprejurari si in ciuda dificultatilor tehnice, am reusit sa facem fata necesitatilor colosale ale razboiului, fara a fi obligati sa apelam la un ajutor venit din strainatate". Asadar, in timpul cumplitului razboi de intregire a tarii, laboratorul profesorului Cantacuzino a reusit sa supravietuiasca si sa asigure dozele de vaccin necesare armatei si populatiei, fara a apela la importuri. Astazi, in schimb, in timp de pace si sub umbrela Europei Unite, institutul purtand numele marelui inaintas poate sucomba intr-o luna de zile (dupa ce, printr-o decizie legala, dar parca prea cusuta cu ata alba si purtand ochelari de cal europeni, Agentia Nationala a Medicamentului a retras Institutului licenta de fabricare a vaccinurilor, cu o singura exceptie: vaccinul gripal sezonier). Importatorii, sustinuti din umbra de diversi responsabili ai statului, isi freaca deja mainile de satisfactie, asteptand comenzile de milioane de euro. Comparand cele doua situatii, din vreme de razboi si din vreme de pace europeana, nu poti sa nu te intrebi cine are interesul de a distruge pana la temelie industria, cercetarea si stiinta romaneasca, magnifica traditie interbelica in medicina. "De la 400 de seruri si vaccinuri produse in 1989, Institutul Cantacuzino a ajuns sa produca astazi numai unul singur!". Dramatica si dureroasa informatie, oferita de dr. Monica Balteanu, vicepresedintele sindicatului TESA al Institutului din Splaiul Independentei, in cadrul acestui interviu.

"Izolarea si identificarea virusului gripal aviar H5N1 a fost facuta la noi, inainte de a fi confirmata de laboratorul de referinta din Anglia!"

- Prin ce este unic acest institut, stimata d-na doctor? Care este importanta respectarii traditiei "cantacuziniste" in activitatile de cercetare si productie?

- Institutul Cantacuzino este singura institutie care are personal inalt specializat, colectie de tulpini microbiene de acum 80 de ani (cum putine institute similare din lume au), si o dotare tehnica corespunzatoare pentru realizarea unui diagnostic de precizie si rapid, in cazuri de urgente epidemiologice (nu intamplator, izolarea si identificarea virusului gripal aviar H5N1 a fost facuta la noi, inainte de a fi confirmata de laboratorul de referinta din Anglia!). In traditia institutului s-a aflat in prim-plan legatura permanenta intre cercetare si productie, intre acestea si activitatea didactica si de sanatate publica, precum si formarea de tineri specialisti, cu un inalt nivel de pregatire. Trasatura esentiala a activitatii profesorului Cantacuzino si a colaboratorilor sai a fost orientarea investigatiilor spre solutionarea problemelor practice de sanatate. De numele profesorului Cantacuzino si al colaboratorilor sai se leaga succese rasunatoare in tratarea si, in unele cazuri, eradicarea unor boli: scarlatina si holera (I. Cantacuzino), tuberculoza (I.. Cantacuzino, Al. Slatineanu, M. Nasta), infectiile intestinale (Gh. si Alice Magheru, I. Balteanu), poliomielita (C. Ionescu-Mihaiesti), difteria si tetanosul (P. Condrea), tifosul exantematic (D. Combiescu), paludismul si parazitozele (Gh. Zotta, M. Ciuca). Unele dintre aceste cercetari au fost prestigioase premiere mondiale, in special cele privitoare la transformarea bacteriilor, la studiul virusului poliomielitic, la patogenia tuberculozei etc.

- Dupa 1990, intr-o serie de tari europene, s-au desfiintat institutele de seruri si vaccinuri. Ce s-a urmarit?

- Mentinerea numai a catorva mari producatori globali de preparate biologice de uz uman. Institutul nostru a scapat de acel curent distructiv, gratie prestigiului sau international si sustinerii de care s-a bucurat din partea Institutului Pasteur din Paris, care l-a primit in reteaua sa internationala, ca institut asociat. Pana la urma, multe tari din Europa de Est si-au reinfiintat institutele lor nationale, pentru producerea doar a anumitor vaccinuri, deoarece s-a demonstrat ca producatorii transnationali nu pot acoperi necesitatile in caz de pandemii sau epidemii, iar preturile sunt sensibil mai mari decat ale produselor locale.

"Desi am avut profit intotdeauna, din ratiuni de neinteles, astazi institutul este practic inchis"

- De unde au provenit veniturile institutului in ultimii 20 de ani?

- Intotdeauna ne-am autofinantat. Practic, ministerul ne facea comanda de vaccinuri, noi le realizam, bineinteles la preturi mai mici decat cele din import. Revolutia ne-a gasit cu 400 de seruri si vaccinuri in productie, iar la ora actuala, producem un singur vaccin gripal sezonier! Chiar si asa, am avut profit intotdeauna: circa un milion de euro in 2008! Astazi insa, din ratiuni de neinteles, institutul este practic inchis, scos din circuitul national de produse biologice, sub diverse pretexte. Pana in 2008, institutul a avut suficiente resurse proprii sa se descurce cu materia prima, salariile si cercetarea. Dupa aceea, a inceput restrangerea si caderea. O serie de produse au fost abandonate, iar parerea noastra este ca vinovate au fost echipele de directori care nu au actionat in interesul institutului. La un moment dat, s-a dorit privatizarea, dar potentialii cumparatori nu erau interesati decat de pamant si cladiri, in scopuri pur speculative, imobiliare.

- Daca printr-un miracol, ati primi banii necesari pentru redeschiderea liniilor de productie inchise dupa 1990, cum v-ati descurca?

- Nu se mai poate face nimic. Ariile desfiintate nu mai pot fi redeschise, pentru ca nu mai avem personalul necesar. Multi dintre ei au plecat, ori s-au pensionat. Din produsele disparute, foarte utile romanilor, as aminti Antiherpinul si Oftalmoherpinul - rod al cercetarii romanesti, fara corespondente la nivel international, utile in tratamentul herpesurilor; de asemenea, vaccinul polio, vaccinul rujeolos, vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP) si, in curand, vaccinul tetanic adsorbit (VTA), ca si vaccinurile tific si dizenteric, care fac parte din rezerva antiepidemica a tarii, necesara in caz de calamitati, inundatii, cutremure etc. Institutul putea sa intervina imediat si sa trimita in focar vaccinurile necesare, ministerul nemaitrebuind sa organizeze licitatii pentru importuri care, pe langa pretul mai mare, ar fi intarziat cateva saptamani. Mai mult, rezerva antiepidemica a Ministerului Sanatatii, obligatorie in orice tara, era asigurata de Institutul Cantacuzino in mod gratuit.

"Problema directorilor este foarte spinoasa. Ei sunt impusi politic de minister"

- Ministerul Sanatatii a anuntat ca importa un milion de doze de vaccin BCG, desi Institutul Cantacuzino este unul dintre putinii producatori din Europa ai acestui vaccin. Crima cu premeditare?

- Agentia Nationala a Medicamentului a gasit de cuviinta sa ne inchida tocmai acum aria de productie, pana cand o vom dota la standarde GMP (good manufactory practice), adica cele mai inalte din lume. Noi dorim acest lucru, dar cu ce bani? Desi ne-au fost alocati, pe hartie, un milion de lei de la buget, fostul director n-a reusit sa vina cu partea noastra de contributie, adica tot cu un milion. Asta, in conditiile in care, in primii 10 ani de dupa 1990, am avut suficiente fonduri. Din nefericire, nici un director nu i-a investit in partea principala a productiei, ci in sectoare finale, adiacente, cum a fost o uriasa masina de infiolat, atat de nepotrivit de mare, incat, dupa vreo zece ani de tergiversari, cand iesise din garantie, au fost nevoiti sa construiasca o cladire speciala, in care sa incapa. O poveste demna de Pacala si Tandala. De altfel, problema directorilor este foarte spinoasa, deoarece sunt numiti de Ministerul Sanatatii, dar nimeni nu le mai controleaza activitatea dupa instalarea in functie. Gratie acestor directori impusi politic de minister, a caror activitate n-a prea interesat pe nimeni, Romania a ajuns azi sa nu mai produca BCG, desi are o experienta de peste 80 de ani in domeniu, pe cand Bulgaria, spre exemplu, si-a redeschis institutul desfiintat la sugestia OMS si produce BCG, nu-l importa. De altfel, in 2008 si 2009, Cantacuzino a asigurat acest vaccin pentru nou nascuti, dar in februarie 2010, domnii de la Agentia Nationala a Medicamentului au zis, pe buna dreptate, stop! Vina principala a purtat-o fostul director Iordachel, destituit intre timp din functie de ministrul Sanatatii. Ca urmare, mai avem bani de salarii doar pentru o luna, dupa aceea specialistii nostri de inalta clasa, formati cu atatea eforturi, vor pleca unii in somaj, altii la pensie sau in strainatate.

"Se merge in orb, numai sa se importe cat mai mult"

- Nu demult, s-a scris in presa ca ministerul a importat si alte vaccinuri. Care sunt acestea?

- Deoarece la noi nu se mai produc vaccinurile diftero-tetanic si rujeolos, ministerul a organizat o licitatie si a importat vaccinuri polivalente. Din pacate, aceste vaccinuri din import, administrate de-a lungul ultimilor ani, nu si-au facut efectul si nu exista un studiu in populatia infantila, sa se vada cum raspund copiii la vaccinari, daca fac sau nu anticorpi. Noi, medicii pediatri, stim ca vaccinurile polivalente de import reprezinta un stimul mult prea puternic pentru sistemul imunitar al copiilor si exista sansa, dovedita, sa nu raspunda deloc sau sa raspunda numai la anumite componente. In vremea cand produceam noi aceste vaccinuri, in fiecare toamna, faceam testarile respective si urmaream indeaproape imunogenitatea produselor. Pe masura ce s-au inmultit importurile, nimeni n-a mai facut aceste studii, se merge in orb, numai sa se importe cat mai mult!

"Nu stiu daca la mijloc este vreo conspiratie a importatorilor, a politicienilor dornici de comisioane, ori a directorilor numiti de minister"

- Este impresionant evantaiul de activitati desfasurate de acest institut! Cum este posibil sa aiba atatea probleme?

- Nu stiu daca la mijloc este vreo conspiratie a importatorilor, a politicienilor dornici de comisioane, ori a directorilor numiti de minister. Ceea ce pot sa spun este ca, incepand cu anul 2000, tendinta a fost de desfiintare a institutului. Una dintre persoanele care au dorit pe fata acest lucru a fost ministrul interimar Blanculescu. A venit, a inteles, dar a fost schimbat. A venit apoi domnul ministru Branzan. Si dansul a dorit desfiintarea, pentru ca, in viziunea sa, institutul nu mai avea nici un rost. Alte memorii, alte explicatii; a inteles in cele din urma, dar a fost schimbat. Dupa dansul a venit profesorul Cinteza, care ne-a ajutat cat de cat, ignorandu-ne. Domnul Nicolaescu, ministrul liberal, a fost cel dintai care a dat o hotarare prin care a acceptat sa achizitioneze produsele noastre, chiar daca nu intruneau normele internationale.

- Practic, exista pericolul ca Institutul Cantacuzino sa fie inchis pentru totdeauna. Ce mesaj transmiteti autoritatilor?

- Sunt un cetatean roman si nu inteleg cum e posibil sa inchidem acest institut in vreme de criza, cand ar trebui sa evitam importurile de orice fel si sa folosim produse romanesti. Daca vaccinurile gratuite, de import, nu vor ajunge, si s-a vazut deseori ca acest lucru se intampla, ma intreb cati romani isi vor permite sa le cumpere din farmacii? Cine gandeste pentru noi atat de stramb, atat de impotriva noastra?