Expunerea la soare - beneficiu sau risc?

Dr. Ion Nica
Recapitulari necesare:

In prag de sezon estival, dorul de odihna si soare, dar si dorinta de a ne bronza, aproape ca nu cunosc limite. Motiv pentru care incercam sa aratam inca o data avantajele, dar si riscurile expunerii necontrolate la soare. A curs multa cerneala pe tema aceasta, dar nu indestul. In ce priveste internetul, informatiile sunt contradictorii si adesea gresite. Or, cu soarele nu e de glumit. Fara el nu se poate, dar nici cu el in exces. Sa pastram echilibru si cumpatare in expunerea la lumina solara, pentru a ne face pielea mai sanatoasa, mai rezistenta la diferite agresiuni, infectii sau ulceratii.

Expunerea prudenta la soare avantajeaza sanatatea!

Exista indivizi a caror piele sensibila se inroseste inainte de a se "praji" la soare si altii care nu se feresc de soare, fiind, mai tot timpul, bronzati. Pentru ambele cazuri, sfatul este acelasi: numai o expunere ponderata la soare poate asigura o protectie naturala a pielii, care nu se poate obtine, in nici un caz, in doar cateva zile de plaja. Prima recomandare este sa nu se astepte aparitia inrosirii pielii, insotita de senzatia de arsura. Consecinta patologica a rosetii si, mai ales, a arsurilor, este ca prin depasirea capacitatii de toleranta a epidermei se poate ajunge la riduri mult mai vizibile sau, si mai grav, la un proces malign, in special al nevilor pigmentari.
Un sfat preventiv: un consult la specialistul dermatolog inainte si dupa sejurul la mare este o optiune inteleapta, care nu priveste doar pielea (eventualele modificari de structura si de culoare trebuie detectate rapid). Vara, la mare, dar si mai mult iarna, pe o zapada insorita, purtarea ochelarilor de soare trebuie sa fie - nu moda, ci mijloc real de protectie a ochilor, motiv pentru care se cere aviz de specialitate de la un medic oftalmolog. Ochelarii trebuie sa absoarba peste 50% din lumina soarelui, sa filtreze celelalte radiatii, deci sa aiba lentile care sa blocheze trecerea razelor ultraviolete. (Zilele trecute, intensitatea lor a fost maxima si mass-media a tras un semnal de alarma.) Persoanele cu disfunctii ale mucoasei conjunctive sa-si procure lacrimi artificiale din farmacii. Persoanele care poarta lentile de contact, in conditii de stat la soare pe plaja, pot simti o jena sub forma de arsura in ochi. Daca pot sa renunte la ele, ar fi un gest intelept. De asemenea: persoanele care citesc pe plaja, cu ochelari de soare incorecti, prezinta riscul de cataracta, de alterare a retinei si chiar cancer la ochi. Dar baia de soare facuta corect poate fi un stimul exceptional pentru sanatate. Ea optimizeaza imunitatea, metabolismul sistemului osteoarticular, reechilibrarea neuropsihica.

Daca vrem ca soarele sa nu ne devina dusman

Bolnavii, femeile gravide ori cele care alapteaza, bebelusii sub un an, femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele in varsta, tuturor acestora le recomandam sa evite baia prelungita de soare, expunandu-se zilnic doar 4-5 minute, si anume, pe suprafete reduse de piele, unde nu au nevi pigmentari (alunite), si cand soarele nu este puternic. Pentru acest nivel de expunere, nu sunt necesare masuri de protectie speciale, poate cel mult acoperirea capului cu o palarie si ochelari de soare adecvati. Abia la varsta de 18 ani pielea poseda toate mijloacele naturale de aparare, asa incat copiii pana la 2 ani nu trebuie expusi la soare decat invesmantati in tesaturi din bumbac de culoare alba si cu capul acoperit. Din cauza poluarii, patura de ozon mult subtiata mai scapa si cate un plus de raze ultraviolete la suprafata solului. Daca bagam de seama si incalzirea globala climatica raportata in ultimii ani, exploziile solare tot mai puternice, schimbarile meteorologice abrupte, vom intelege ca sanatatea ne este pusa greu la incercare, chiar si fara sa facem plaja.

Sfaturi de protectie solara

* Inainte de vacanta pielea trebuie pregatita prin expuneri scurte la soare, de 5-10 minute pe zi. Persoanele cu pielea deschisa la culoare, foarte sensibila, trebuie sa stie ca in zilele insorite de vara, intre orele 11-15, razele ultraviolete sunt foarte incisive, chiar si la umbra, deci trebuie sa apeleze la mijloace de protectie (ca si in cazul copiilor).
* Ar fi bine sa se evite obiceiul de a adormi pe plaja, chiar si la umbra. Va puteti trezi racit bine, in plina vara.
* Evitati sa aplicati namol pe suprafete intinse de piele, pentru a preveni cresterea peste masura a temperaturii corpului.
* Arsurile si insolatia, cand sunt usoare, necesita repaus, lichide, sucuri de fructe diluate cu apa, baute in ritm de circa 300 ml pe ora.
* Arsurile se pot ameliora prin comprese cu apa rece, schimbate repetat la cateva minute. In cazurile de insolatie mai severa, cu varsaturi, diaree, dureri de cap, febra, frisoane, ameteli sau lesin, aparute la un adult sau la un copil, cea mai inteleapta masura este apelarea la serviciul medical de urgenta.
* In ce priveste consumul apei la plaja, regula generala prevede 300 ml de apa la fiecare 30 de minute de stat la soare. Retineti: apa si nu cafea, sucuri preparate industrial, bauturi acidulate sau alcoolizate, deoarece toate sporesc pierderea de apa din corp, prin cresterea diurezei.
* In ultimii ani, numarul leucemiilor la copii a crescut ingrijorator in tara noastra, de unde recomandarea de a nu-i lasa ore in sir in bataia razelor dogoritoare ale soarelui, stiut fiind ca ele pot produce si boli de sange.
Avertisment: extinderea rapida a unui nev sau modificarea culorii sale, insotita de prurit, inrosirea pielii din jurul lui pot ridica suspiciunea de cancerizare, mai ales cand persoanele in cauza au facut ani la rand cure heliomarine intense, de cate una pana la doua saptamani! In aceasta situatie, apelati in graba la medic!


REMEDII POPULARE PENTRU ARSURI

* Ulei de floarea-soarelui

Remediul aztec contra arsurilor solare consta intr-un masaj bland al locului vatamat cu untdelemn de floarea-soarelui.

* Cartofi cruzi

La origine este un leac tiganesc stravechi, pe care il foloseau mai ales nomazii care cutreierau Europa in carute. Se spala cartoful, se taie felii si se lipesc cu partea proaspata de arsura. Cartofii rasi, aplicati sub forma de cataplasma, au eficienta sporita.

* Bicarbonat de sodiu

Pentru o usurare a intregului corp, faceti o baie usor calduta, in care adaugati 2 linguri de bicarbonat de sodiu.

* Otet de mere

Taranii silezieni foloseau spalaturi cu otet de mere, diluat cu putina apa, pentru a-si potoli arsurile provocate de soare la munca campului.

* Fragi si zer

Zdrobiti cu furculita un pahar de fragi si amestecati-i cu zer de lapte, pana ce obtineti o pasta. Aplicati-o pe arsuri. Fragii diminueaza roseata, iar zerul calmeaza iritatiile.

* Castravete proaspat

Un remediu vechi recomanda aplicarea de rondele de castraveti sau castraveti rasi proaspat pe locurile arse de soare. Calmeaza pielea si o vindeca repede.

* Faina de malai

Amestecati putina faina de malai cu apa, pana se formeaza o pasta. Aplicati-o pe arsuri. Pasta se usuca si cade, in 10-15 minute. Repetati procedeul, pana ce apare senzatia de usurare.

* Pasta de orz

Zdrobiti un pumn de graunte fierte de orz, amestecati-le cu miez de paine si ulei de gatit, pana ce obtineti un terci mai gros. Aplicati-l pe arsura si puneti deasupra un bandaj.

* Apa rece

Cea mai importanta masura in caz de arsura solara este racirea pielii cu apa rece. Inmuiati vreme de 15 minute zonele arse de soare intr-o baie de apa rece sau aplicati pe locurile cu probleme comprese de tifon inmuiate in apa rece.

* Ceai verde

Preparati o infuzie de ceai verde intr-un ibric mai mare si lasati-o sa se raceasca. Inmuiati o bucata de panza curata si aplicati-o pe locul ars. Ceaiul verde contine substante care reduc inflamatia.