Raspuns pentru G.M. - Bucuresti, F. AS nr. 877 - "Vecinului meu i s-au anchilozat membrele inferioare"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Cauzele ce determina neuropatiile periferice sunt numeroase: leziuni traumatice, presiunea exercitata asupra unui nerv, deteriorarea nervoasa datorata unei boli autoimune (Lupus), poliartrita reumatoida, boli hepatice, tiroidiene, renale, substante toxice, medicamente antineoplazice, microorganisme etc. Insa cele mai obisnuite cauze de neuropatie periferica sunt reprezentate de diabet si alcoolism, asociate malnutritiei si carentelor de vitamine. In cazul diabetului (este si cazul dvs.), semnele si simptomele neuropatiei periferice apar doar dupa o evolutie indelungata a bolii. Daca diabetul este insuficient controlat, simptomele de neuropatie periferica pot aparea mult mai devreme, mai intai cu senzatie de parestezie (amortire) la nivelul degetelor de la picioare sau al talpilor, eventual cu iradiere la nivelul mainilor, slabiciune musculara, nevralgie parestezica, caracterizata de senzatii de arsura, pareza si hiperstezie pe fata laterala a coapsei. Spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului periferic se pot regenera in urma unor ingrijiri corecte, desi exista cazuri in care, cu toate ca regenerarea nervoasa se produce, semnele si simptomele pot reveni daca nu este eliminata cauza (hiperglicemia). Neuropatia diabetica poate afecta multe regiuni ale organismului si poate determina numeroase complicatii. Spre exemplu, in cazul in care sunt deteriorati nervii asociati digestiei, stomacul se va goli mai lent, rezultand greata, vomismente insotite de balonare, constipatie sau diaree. Deteriorarea nervilor periferici de la nivelul fetei poate creste riscul leziunilor determinate de presiune, care, alaturi de o proasta circulatie a sangelui, pot duce la aparitia ulceratiilor pielii si chiar la gangrene. Tratamentul vizeaza cauza neuropatiei periferice prin controlul mai bun al cauzelor subiacente, ex.: efectuarea regulata de injectii cu vitamina B12, pentru anemia pernicioasa, mentinerea unui nivel adecvat al glicemiei (in caz de diabet) sau evitarea consumului de alcool.
Nu specificati ce tip de medicatie alopata vi se administreaza, insa, indiferent care ar fi aceasta, urmatoarele remedii naturiste pot completa cu succes tratamentul medicamentos.
* Unguentul topic capsaicin (Captasin, Zostrix) - amelioreaza durerile neuropate periferice care apar in diabet. Desi instalarea efectelor terapeutice in cazul administrarii de capsaicin poate dura 1-2 saptamani, acesta are putine efecte adverse - usoara senzatie de furnicatura, arsura sau iritatie a pielii la locul de aplicare a cremei. Se fac 1-2 aplicatii zilnic, pe zonele afectate, timp indelungat (2-3 luni).
* Schinduf - preparatele pe baza de schinduf, datorita metil-betainei acidului nicotinic (vit. PP), joaca un rol deosebit in metabolismul glucidic, protidic, lipidic si al sistemului nervos, constituind un bun stimulator neuromuscular. In acelasi timp, schinduful prezinta o puternica actiune hipoglicemianta la persoanele sanatoase, iar la persoanele insulinodependente, administrarea zilnica a 25 grame pulbere de seminte reduce glucoza plasmatica, glicozuria si necesarul de insulina zilnic, dupa 8 saptamani.
Se administreaza sub forma de faina proaspat macinata, pana la 10 g pe zi. Exista si capsule operculate de 290 mg, continand 0,45% trigonelina, din care se iau 6 capsule pe zi.
* Ulei de seminte de luminita-noptii - stopeaza aparitia complicatiilor diabetului zaharat si este indicat in patologii precum scleroza multipla, sindromul Raynaud si neuropatia diabetica. Se administreaza 3 x 1 capsule pe zi, inainte de mesele principale, cu mult lichid (apa minerala, suc de fructe sau ceai).
* Daitab - produs ayurvedic, hipoglicemiant vegetal, indicat in diabetul tip II insulino-independent, bun protector si regenerator al celulelor beta-pancreatice. Se administreaza conform prospectului insotitor.
* Ulei volatil de Eucalipt - indicat in pareze si paralizii de diferite etiologii, inclusiv cele consecutive neuropatiei diabetice. Se aplica uleiul si se frictioneaza energic zonele afectate, 1-2 aplicatii zilnic. Efectul terapeutic creste daca se asociaza cu ulei volatil de rozmarin si busuioc.
In completare, trebuie administrate suplimente care vizeaza imbunatatirea circulatiei periferice (Ginkgo-biloba, paducel, azotat de magneziu), refacerea (regenerarea) structurilor nervoase periferice deteriorate (placi motorii).
Omega 3, 6, 9, vitamina E (ulei de germeni de grau) si stimularea biosintezei de neuromediatori chimici (acetil-colina, dopamina) care inlesnesc propagarea influxului nervos la nivel sinaptic (laptisor de matca, Kaunch, ulei esential de cimbru). Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Astmul alergic al cumnatei mele se agraveaza de la an la an"
(Raspuns pentru FELICIA COMSA, F. AS nr. 885)


De multe ori, astmul este rezultatul toxinelor provenite dintr-un metabolism deficient de amidonuri si zaharuri, fara eliminarea corespunzatoare. Sucurile de fructe, ca merele, portocalele, ananasul etc. promoveaza vindecarea tusei, pneumoniei, bronsitei si astmului, actionand ca antidot natural. Bineinteles ca acestea ajuta intr-o faza incipienta a bolii, insa, treptat, astmul devine alergic si cronic la tot mai multi alergeni.
Criza de astm poate fi provocata de elemente de dieta si mediu ambiant (fum, frig, umiditate), infectie respiratorie si tulburari emotionale sau digestive. Teoretic, noua din zece cazuri de astm pot fi atribuite unei conditii toxice din organism. O schimbare in flora intestinala si normalizarea functiei colonului vor asigura rapid si durabil usurarea, in marea majoritate a cazurilor de astm cronic la adulti. Intestinele trebuie sa se evacueze de trei ori pe zi. Consumul de carne trebuie sa fie in totalitate abandonat, iar consumul de oua trebuie redus cantitativ.
Exista cel putin trei tipuri de astm. Unul dintre ele apare datorita starii toxice a intestinelor. Otravurile absorbite de colon afecteaza evacuarile din plamani, iritand astfel mucoasa si provocand contractii si spasme. Alt tip de astm, mai putin cunoscut, apare datorita guturaiului bronhial. Al treilea tip provine din starea de debilitate a inimii. In aceasta conditie, circulatia de la plamani este incompleta si ei devin congestionati.
Astmul poate aparea si din cauza ingerarii proteinelor. De asemenea, este bine sa evitati alimentele preparate cu zahar rafinat. O alimentatie vegetariana integrala, cu o buna varietate de fructe si verdeturi crude, aduce alinare multor astmatici.
Ca tratament, produsele naturiste si homeopatice sunt foarte eficiente, acestea se administreaza intensiv sase luni, dupa care se recomanda o schema de intretinere pe timp indelungat:
* Intern: oua de prepelita japoneza, Bettarax, Salutil, Flu Shield, Bronchofort, Tonic Imunitar "E-lite", Corizalia, Histaminum CH30.
* Local: Proposept, Rinosan.
Tonicul Imunitar "E-lite" este un preparat naturist foarte complex, ce contine miere, propolis, extracte din muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor, muguri de brad, geraniu. Are efecte remarcabile asupra aparatului respirator, calmeaza tusea, are efect antiinflamator, imunostimulator si antiviral.
Tonicul Imunitar "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Cum imi pot ameliora trombocitopenia si purpura?"
(Raspuns pentru MARIA, F. AS nr. 891)


Trombocitopenia apare datorita insuficientei de productie a plachetelor (trombocite) de catre maduva osoasa, sau printr-o distrugere excesiva a acestora, in urma unor afectiuni sau a unui tratament cu corticosteroizi - chimioterapie - interferon.
Purpura trombocitopenica ce va afecteaza vasele mici din tegument la nivelul gambelor poate aparea, in general, cand numarul trombocitelor scade sub 50.000 sau se poate lua in calcul si o afectiune inflamatorie a peretilor vaselor de sange (angeita), cauzata de numeroase boli (diabet, nefrita, poliarterita). Boala afecteaza persoane de orice varsta, mai frecvent femeile si adultii tineri. Inlocuirea plasmei sanguine (plasmafereza), transfuziile de trombocite si hematii, precum si unele medicamente antiagregante (Aspirina, Repro, Plavix) constituie tratamentul de baza, vindecand 2/3 din bolnavi. Numarul normal de trombocite este 150.000 - 350.000/ul. In cazul cand acestea scad sub 10.000 pot aparea hemoragii importante, frecvent nazale, purpura trombotica, trombocitopenica si anemie hemolitica.
Leziunile purpurice la nivelul pielii si aparitia unor sangerari la nivelul mucoaselor si articulatiilor se mai pot datora si unor anomalii ale peretilor vasculari sau scaderii factorilor de coagulare.
Cele mai cunoscute cauze ale trombocitopeniei sunt: afectiunile autoimune cu anticorpi antiplachetari (HIV, limfom), anemie aplastica, iradiere, agenti chimioterapeutici, splenomegalie, leucemie, fibroza, carcinom, distructie medulara medicamentoasa etc.
Tratamentul naturist consta in administrarea produselor: Dong Quai, Anticancerlin, Multi Gland Caps Femei, EPA-18. Intr-un recipient de sticla de 2 kg amestecati 1 kg gel Aloe Vera (Forever), 1 kg de miere si 1 baton de propolis dat pe razatoare. Peste acest amestec puneti 5-10 g laptisor de matca si lasati borcanul 10 zile la rece, in camara. Dimineata, la pranz si seara, se ia cu o lingura de plastic, cu 1/2 ora inainte de mese, 30 g din acest preparat. La sfarsit, se face pauza 30 zile, apoi cura se reia.
Pentru tratarea constipatiei, consumati 1/2 para pe stomacul gol, dimineata; Diabetul de tip 2 poate fi tinut sub control prin dieta cu indice glicemic scazut (sunati-ma pentru diete variate), consum de catina, mere "Renet", 1/4 gutuie zilnic - 3 luni, ceai din: afin, frunze de dud, nuc, papadie, teci de fasole, radacina brusture, rostopasca, lichen de piatra. Faceti 40 de zile o cura cu Aloe Vera (1 lingura/zi) si consumati minerale: Crom, Vanadiu, Zinc, Calciu, Ulei de luminita-noptii, Ginkgo Biloba, ardei iute.
Produse naturiste cu rezultate deosebite in scaderea si mentinerea glicemiei: Diabetico, Glucoze Optimizer, Nopalin, Chromium Max 500, The Ultimate Glucoze Balance. Multa sanatate!