"Sa considerati Rosia Montana pamantul sfant al Romaniei, d-le Traian Basescu!"

Cititor Formula AS
Sunt unul dintre cititorii fideli ai revistei "Formula AS", publicatie romaneasca ce se distinge printr-o tinuta grafica deosebita, dar si prin multitudinea de informatii utile catre cititorii sai, prin articole la obiect, scrise cu profesionalism de catre autorii lor.

In sensul acesta subscriu total opiniilor poetului Dinu Flamand, scriitor si jurnalist de la Radio France International, cu privire la Rosia Montana, exprimate in "Formula AS". Opinia mea am consemnat-o inca din anii trecuti, ca iubitor al poeziei si bun roman, prin cateva versuri adresate clasei politice de dupa '89, prin intrebarea: Strabunii-n Rosia Montana ne-au lasat/ Aur, argint si-un pitoresc neegalat./ Voi, lacomi, intrecand orice masura,/ Ce veti lasa? Deserte cu cianura!
La aceasta mai adaug speranta ca Traian Basescu, reales presedinte al Romaniei prin vointa majoritatii romanilor, confirmata de Curtea Suprema de Justitie si sfintita de Inalt Prea Sfintia Sa Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, isi va face datoria de aparator al pamantului stramosesc si, deci, al Rosiei Montana. Sa se impuna in fata ignorantei si lipsei de patriotism a clasei politice, a lacomiei ei, care in locul aurului si a celorlalte bogatii aflate acolo vrea sa aduca distrugerea zonei, cianura si moarte. Rosia Montana e un dar dumnezeiesc, ce ne-a fost dat din stramosi, noua, romanilor, si nu avem dreptul sa-l vindem sau sa-l distrugem, oricat de saraci am fi. Va cred un bun crestin, domnule Traian Basescu, singurul presedinte roman care a fost pe muntele Athos si la Mormantul Sfant. Sa considerati Rosia Montana "Pamantul Sfant" al Romaniei si sa dispuneti prin C.S.A.T. apararea acestuia, iar ce s-a vandut strainilor sa fie nationalizat. Cred ca, doar procedand asa, va veti putea respecta cu adevarat juramantul depus cu mana pe Biblie in fata natiunii romane. Sa va ajute Dumnezeu sa indepliniti acest deziderat!
PATRU VIOREL - Piatra Neamt

"Totul s-a intors cu susul in jos"

Buna ziua, sunt un cititor fidel al revistei dvs. Stiu ca ati luat atitudine totdeauna pentru Rosia Montana si va felicit pentru verticalitatea articolelor. Politicienii vor sa ingenuncheze aceasta tara, vor sa ne aduca in sapa de lemn, tot ce este bun se vrea a fi distrus, totul s-a intors cu susul in jos, s-a distrus sistemul valorilor. Nu le pasa de marea masa, ii intereseaza imbogatirea lor personala si dupa ei... potopul. Notiunea de "patriot" este desueta. S-a dorit privatizarea tuturor domeniilor. Eu am invatat la facultate ca domeniile de interes national: petrolier, energia electrica, gazele, caile ferate nu se privatizeaza. Toate ideile bune sunt lasate pe linie moarta. S-au distrus toate uzinele si fabricile, pe motiv ca nu sunt eficiente. Motivul adevarat este ca strainii aveau nevoie de piata de desfacere. Ne indatoreaza cu zeci si sute de miliarde de euro. De unde se vor lua banii pentru rambursarea creditelor, atata timp cat in aceasta tara nu mai exista productie? Se va vinde in continuare materia prima, in loc sa fie prelucrata in tara si sa se obtina bani frumosi? Se exporta masiv lemnul si ne plangem de inundatii. Normal ca natura isi cere drepturile, atunci cand este distrusa. Exista mii de hectare de terenuri agricole, pe care an de an cresc falnici ciulinii. Tari care nu au fost binecuvantate de Dumnezeu cu asa terenuri au o agricultura mult mai avansata decat noi. De ce nu se impoziteaza cu procente foarte mari terenurile arabile mai mari de 5 ha, necultivate, si cu acesti bani sa fie subventionati cei care vor sa faca treaba? Guvernantii au facut investitii neprofitabile pentru Romania, si atunci cand au furat, nu au intrebat pensionarii daca sunt de acord, iar acum vor ca pensionarii si bugetarii sa fie solidari cu ei. Notiunile de planificare, obiective, strategie au disparut, totul se face dupa ureche. Nu s-a pastrat nimic bun de pe vremea comunistilor, desi majoritatea romanilor asta au crezut ca se va intampla dupa revolutie, ca se elimina lucrurile negative si se dezvolta cele pozitive. In Finlanda, invatamantul este la mare rang, nu s-a privatizat si se face carte, nu gluma. A fi cadru didactic este o onoare, nu o rusine ca la noi, unde elevele vin la scoala in tinute mult mai elegante decat profesoarele lor. De ce la noi a fost nevoie de privatizare in invatamant? Pentru a scoate absolventi pe banda, cu diplome falsificate? Se stie ca un elev nu poate sa fie bun la toate materiile, de ce nu sunt lasati sa aprofundeze ceea ce le place si sa faca performanta, decat sa piarda vremea invatand la toate materiile, cand sistemul de departajare prin examen era foarte bun, nu pe baza mediilor de la bacalaureat? Sunt revoltat, dar, din pacate, nu ma pot razbuna decat scriind acest articol.
Va multumesc pentru timpul acordat la citirea acestor randuri si mai sper la o Romanie infloritoare. Cu respect,
BOGDAN PANAIT - Bucuresti