GARANA JAZZ 2010

Iulian Ignat
Este deja luna iulie si atentia tuturor iubitorilor jazzului si muzicii in aer liber se indreapta spre un punct mic-mic de pe harta Romaniei, aflat in Banat, in apropierea varfului Semenic.

Parasit, in urma cu 20 de ani, de locuitorii sai germani, si descoperit de romani, care au cumparat aici case de vacanta, atrasi de peisaje si de aerul de munte, Garana este acum un sat infloritor. Inceputurile festivalului de jazz au fost spontane, ca niste cantari intre prieteni, ce au devenit apoi anuale, gazduite in curtea hanului "La Rascruce". Tot mai multi muzicieni romani de jazz au fost atrasi de frumusetea naturii, de spiritul boem de la Garana. Vestea s-a dus, astfel ca din 2004, festivalul a devenit international si s-a mutat intr-o poiana de la intrarea in sat. Garana Jazz Festival a ajuns la cea de-a 14-a editie si se poate lauda ca a adus, de-a lungul anilor, cei mai mari jazzmani contemporani din lume, pe scena dintre brazi: Jan Garbarek, Christopher Lloyd, Mike Stern, Steve Hackett, Victor Wooten si multi, multi, altii. Oamenii isi fac rezervari la pensiunile din sat cu mai bine de jumatate de an inainte, unii strabat tara intreaga si raman peste noapte in corturi, iar in Poiana Lupului, mii de spectatori stau pe busteni, pana la ore tarzii din noapte, cu paturi si haine groase pe ei, pentru a sorbi fiecare nota ce coboara dinspre scena. Chiar daca vine din ce in ce mai multa lume la Garana, iar infrastructura nu este pregatita pentru asta, aici se pastreaza o atmosfera cumva intima, blanda, boema. Este o poveste de succes, foarte rara in lumea jazzului, iar mai toti marii muzicieni ce au cantat aici s-au aratat incantati de idee, de loc si de oamenii intalniti.
Anul acesta, festivalul se va tine intre 22 si 25 iulie, ceea ce inseamna ca propune o zi in plus de concerte fata de anii trecuti, si va insuma 12 recitaluri. Va fi o editie atipica, in care centrul de greutate este situat in primele doua seri, de joi si vineri, cand vor canta mult apreciatii Terje Rypdall, Miroslav Vitous, Bella Fleck. Este un compliment adus festivalului faptul ca artisti asa de faimosi se intorc aici. Chitaristul si compozitorul norvegian Terje Rypdall a sustinut anul trecut, pe la miezul noptii, un recital minunat, si iata-l acum intorcandu-se intr-o noua formula. A doua seara a festivalului propune un supergrup, format din cel mai celebru manuitor de banjo din lumea jazzului, Bella Fleck, din contrabasistul Edgar Meyer si din indianul Zahir Hussain. La 18 ani, Zahir si-a inlocuit tatal, in formatia legendarului interpret de sitar Ravi Shankar, si a pornit intr-un turneu american, sustinand peste 150 de concerte pe an. A cantat de-a lungul anilor in diverse formule, alaturi de muzicieni straluciti ai jazz-fusionului, care au concertat de mai multe ori in Romania, precum John McLaughlin, Trilok Gurtu, Jan Garbarek.
Artistii romani sunt reprezentati de trupele Funky Growl, ce va deschide festivalul, si de Bega Blues Band, ambele avandu-l in componenta pe saxofonistul Lucian Nagy. Prezenta constanta la Garana inca din vremea in care se canta in curtea hanului, Bega Blues Band vine pentru prima oara aici fara regretatul Bela Kamocsa, liderul trupei, intr-o componenta care cuprinde atat instrumentisti foarte tineri, cat si cu experienta indelungata pe scena. O trupa nou-nouta este Funky Growl, in formula careia se regasesc trei componenti ai formatiei Blazzaj. Formata anul trecut ca un cvartet, trupa numara acum 8 instrumentisti, si va prezenta la Garana un recital foarte ritmat si modern, in care se topesc elemente de jazz, soul, funk, hip-hop.