Somnul natiunii

N. C. Munteanu
Hotarat lucru, o nenorocire nu vine niciodata singura.

Ca si cum nu ne-ar fi ajuns guvernul Boc, scaderea salariilor, explozia preturilor si inundatiile, a fost scos de la naftalina partidul comunist roman. Nu-i o gluma, nici macar proasta. Asa ca daca vi s-a facut dor, vreti sa vedeti, sa traiti sau sa retraiti cozile la magazine goale, bucuria zilelor cand in alimentare se bagau picioare de porc si gheare de pasare si a noptilor cand la vreme de iarna temperatura din camera nu era mai mare de zece grade, spre deosebire de strazile care erau pline de grade, dar si in civil, pe traseele pe unde trecea cel mai bun fiu al poporului, daca tanjiti dupa cuvantari magistrale, indicatii pretioase, vizite de lucru, defilari de 23 august, programe de doua ore la televizor si dupa multe alte binefaceri ale epocii de aur, nu mai stati pe ganduri, intrati in randuri. Partidul comunist va asteapta cu bratele deschise. Grabiti-va, poate mai apucati. Cateva sute de pensionari, fosti soimi ai cozilor pe vremea lui Ceausescu, v-au si luat-o inainte. Si au si votat, in prafuita sala a Palatului Pionierilor, ctitorita de Nicolae Ceausescu, infiintarea Partidului Comunist. A fost inaltator. Zapaciti de caldura, nu de emotie, au cantat Internationala, cu pumnul sus, nu la adresa burghezo-mosierimii, ci a "burgheziei proletare", au recitat poezii de Cenaclul Flacara, au ascultat cuvantari mobilizatoare, au aplaudat indelung si au laudat "realizarili" lui Ceausescu. Insa nu numai prezenta tutelara a lui Nicolae Ceausescu e semn ca actualul PCR e o ciorba reincalzita. Partidul Alianta Socialista, devenit noul PCR, este o aschie mai de stanga a Partidului Socialist al Muncii, infiintat de Ilie Verdet, nomenclaturist de cursa lunga inainte de 1989. Cum aschia nu sare departe de trunchi, de adaugat ca Nicolae Rotaru, liderul noului PCR, a fost si el membru al vechiului PCR inca din 1977.
In afara de nostalgia pentru regimul Ceausescu, ale carui greseli ar fi fost provocate de "tradatorii din interior", ca Ion Iliescu, de retorica comunista, cum ar fi demnitatea poporului, locuri de munca, locuinte, asistenta medicala pentru toata lumea si invatamant gratuit, doctrina noului PCR e nebuloasa si fara solutii la problemele Romaniei de azi. Drept care, batranul strigoi comunist Ion Iliescu nu da nici o sansa noului PCR. Nicolae Rotaru are o explicatie. Sistemul politic actual ar fi handicapat, i-ar lipsi mana stanga. Noul PCR ar trebui sa fie aceasta mana, tocmai cand istoria i-a conferit rolul de mana moarta. Noul PCR nu sufla o vorba de securitate, iar comunismul fara o politie politica vigilenta este ca nunta fara lautari si Stalin fara gulag. O singura data, in contextul raportului pentru condamnarea regimului comunist, Nicolae Rotaru intreaba ce-a facut comunistul si securistul Traian Basescu inainte de 1989, uitand ca tot atunci a fost coleg de partid cu comunistul si securistul. Altfel, noul PCR s-a bucurat de ceva solidaritate internationala. China si Coreea de Nord s-au multumit cu prezenta simbolica a doi consilieri de ambasada. Comunistii moldoveni l-au trimis pe deputatul Iurie Stoicov, cu un mesaj din partea lui Vladimir Voronin, care le-a urat comunistilor romani sa acceada la putere cat mai repede. Reactia salii la mesaj a fost: "Vrem unire cu Republica Moldova"! Lipsa de inspiratie sau gafa de protocol, cert e ca obiectivele comunistilor de pe cele doua maluri ale Prutului nu par identice fara Kremlinul pe care ardea steaua rosie a internationalismului proletar. Voronin nu vrea unirea, nici amenintat cu Siberia. Si, oricum, lozinca marxista era "Proletari din toate tarile, uniti-va", nu "unirea cu Moldova"!
Deocamdata, ne multumim sa constatam ca daca somnul ratiunii naste monstri, somnul natiunii naste partide comuniste. Pe ambele maluri ale Prutului! Nu este chiar cel mai bun motiv de unire!