Grila de la Toledo

Ion Longin Popescu
Potrivit Agerpres, Romania va testa grila europeana a dezvoltarii urbane durabile, agreata prin Declaratia de la Toledo, din iunie, de catre ministrii responsabili cu dezvoltarea urbana din statele Uniunii Europene.

Arhitectul Anca Ginavar, director general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, spune ca ministerul condus de Elena Udrea va testa si in unele localitati din Romania, inclusiv in Bucuresti, acest "instrument". Autoritatile ar dori sa vada in ce masura dezvoltarea urbana de la noi este una durabila, pornind de la grila de criterii stabilita la Toledo. De fapt, ce urmareste "Grila de la Toledo"? Sa puna putina ordine in dezvoltarea urbana, deoarece s-a aflat ca Vestul Salbatic al urbanismului hraparet face de mult legea in capitala Romaniei. "Un proiect de dezvoltare urbana", spune doamna Ginavar, "nu trebuie sa raspunda doar interesului investitorului, ci sa asigure si un echilibru cu cerintele culturale, sociale si de mediu ale orasului respectiv". La Toledo s-a recomandat exact ceea ce lipseste Bucurestiului: planurile urbanistice sa fie integrate, bazate pe o strategie clara, pe termen lung, de dezvoltare a localitatilor. Din pacate, primariile Bucurestiului, in frunte cu Primaria Generala, ca si directiile de cultura municipala si de sector, vor ignora in continuare "Grila de la Toledo", fiind sufocate de o coruptie generalizata. Acestea vor da si pe mai departe tonul distrugerilor pe scara larga, facandu-se vinovate de un adevarat holocaust urban.

Casa printului Zizi Cantacuzino-Granicerul, aproape distrusa

Nu este saptamana din calendar in care ziarele sa nu publice vesti dramatice despre distrugerile practicate in Bucuresti cu metoda, cu cinism si furie de catre asa-zisi investitori, in fapt rechini imobiliari de cea mai demonica speta. Pe Calea Victoriei, langa un bloc nou, complet nepotrivit cu atmosfera de epoca ce domina zona, resedinta bucuresteana de la numarul 147 este tipica pentru sfarsitul secolului al XIX-lea. Fost "mic htel particulier", de un farmec aparte, figura, in urma cu ceva timp, ca fiind de vanzare, culmea cinismului, la sectiunea "terenuri". Din lipsa unei legi clare, proprietarul isi imagineaza ca poate dispune de acest superb mesager al Bucurestiului de odinioara cum ii pofteste inima si mai ales lacomia dupa bani. Elementele decorative au fost distruse, tencuiala a cazut, fierul forjat a fost furat. Este limpede ca se pregateste demolarea pe furis, punand autoritatile in fata faptului implinit. Intr-o situatie si mai grava se afla Casa printului Zizi Cantacuzino-Granicerul, de pe strada Gutenberg nr.3. Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii" anunta ca situatia casei din Gutenberg a ajuns intr-un punct de risc maxim. Principalul vinovat pentru aceasta situatie este Ministerul Culturii, care a trimis Prefecturii o adresa in care se afirma ca imobilul respectiv nu are statut protejat prin legea monumentelor istorice si, in consecinta, poate fi demolat! Iata cum parghiile legale care protejau pana acum cladirea s-au prabusit printr-o simpla semnatura a d-lui Kelemen, "protectorul" patrimoniului national.

Grila de la... Bucuresti

Culmea cinismului si ignorantei institutionale a atins-o, conform asociatiei "Carpatii", Nicolae Stan, directorul Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti, un personaj ghidat inca de preceptele comuniste asupra istoriei. Printre motivele respingerii clasarii Casei din Gutenberg 3 ca monument, ceruta de Asociatia Pro_Do_Mo, figureaza unul de-a dreptul scandalos: casa a fost un timp sediul Miscarii Legionare! In consecinta, trebuie demolata! Este incredibil ce fel de oameni detin functii de conducere in Romania! Arhitectul Adrian Craciunescu, recent demisionat din Comisia Zonala a Monumentelor, este scandalizat de atitudinea directorului Stan, care interpreteaza politic valoarea unui imobil monumental. Florin Dobrescu, presedintele Asociatiei "Carpatii", este categoric: "Vom cere ministrului culturii demiterea lui Nicolae Stan din functia de director coordonator". Asadar, inainte de a vorbi despre "Grila de la Toledo", poate ar trebui sa punem propria noastra "grila" in functiune, grila de la... Bucuresti, astfel incat clienti politici ca Nicolae Stan (si mentorul domniei sale, dusmanul monumentelor bucurestene, Stefan Damian) sa nu mai aiba putere de decizie in aceasta tara.