Raspuns pentru POP ANANIE - loc. Urisor, jud. Cluj, F. AS nr. 826 - "Prietena mea nu poate scapa de raguseala"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Prietena dvs. poate scapa de disfonia (raguseala) ce o impiedica sa performeze ca solist vocal cu ajutorul urmatoarelor remedii:
* Nalba-mare - actiunea demulgenta (emolienta, calmanta) a radacinilor de nalba-mare se datoreaza polizaharidelor hidrocaloide care formeaza un strat protector al mucoaselor orofaringiene, inlaturand iritatiile locale si inflamatiile.
Extractele apoase din radacina stimuleaza fagocitoza, induc eliberarea cytocinelor (interleukina-6), marind actiunea antiinflamatoare si imunostimulenta. Administrarea pe cale orala a fractiunilor polizaharidice izolate din radacinile de nalba-mare (mai eficiente decat prenoxidiazina) micsoreaza, in cazul in care este nevoie, intensitatea si frecventa tusei.
In scopul combaterii disfoniei se vor mastica bucati de radacina, iar saliva se va inghiti. Partea lemnoasa se arunca dupa masticare. Pentru gargara se prepara o infuzie din 2 linguri (flori, frunze, radacini) la 500 ml apa.
* Lichen de piatra - indicat in special in faringite, laringite sau bronsite, se utilizeaza sub forma de infuzie sau decoct - 1 lingura la o cana de apa, 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere.
* Plop negru - are actiune antibacteriana, datorata in special derivatilor fenolici, si actiune expectoranta, atribuita uleiului esential. Este recomandat ca antiseptic si antiinflamator, sub forma de gargara - 1 lingurita extract glicerinat de muguri de plop la 100 ml apa -, in combaterea disfoniei ca simptom al laringitei. Actiunea antiinflamatoare se explica prin biosintetizarea acidului salicilic continut in aspirina.
Trebuie stiut ca laringitele cronice sunt favorizate in special de intoxicarea alcoolo-tabagica, surmenajul vocal (cazul dvs.), infectia si obstructia nazala cronica, iar tratamentul lor presupune obligatoriu indepartarea factorilor favorizanti si a focarelor infectioase din vecinatate (cura cu antiinflamatoare nesteroidiene), repaus si reeducare vocala (foniatrica).
La fel de importanta este si supravegherea (2-3 ori pe an) medicala prin laringoscopie sau stroboscopie, pentru studierea mobilitatii corzilor vocale si a aspectului mucoasei (hipertrofica rosie, hipertrofica alba, leucoplazica cu keratoza, pseudomixe-dermatoza). Nu neglijati, deoarece aspectele amintite anterior constituie, nu de putine ori, un risc de aparitie a leziunilor precanceroase la nivelul laringelui.
Pentru anihilarea agentului patogen (mentionati prezenta streptococului) utilizati formula urmatoare:
* Ulei esential de levantica, ulei esential de pin, ulei esential de cimbrisor, ulei esential de eucalipt. Cate 5 picaturi din fiecare se pun intr-un bol cu apa fiarta sau lampa de aromaterapie si se fac inhalatii zilnice, 15-20 de minute, pana la disparitia simptomelor. Sa auzim numai de bine!

Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12, ww.doctor-badea.com

"In urma unui tratament, mi-am pierdut memoria"
(Raspuns pentru FLORIANA GEORGESCU - Babadag, F. AS nr. 857)


Daca, intr-adevar, tulburarile de memorie au aparut in urma acelui tratament si nu sunt secundare unei depresii, reprezentand, de fapt, tulburari de atentie, puteti lua Mentat, cate 2 tablete, de doua ori pe zi, timp de doua luni. Asociati Polenolecitin sau alt produs cu polen, Schizandra fruit (Schisandra este folosita in medicina traditionala chineza), cate 1-2 capsule, de doua ori pe zi, Resveratrol, cate 1-2 tablete pe zi. Atentie! Daca suferiti de o afectiune convulsivanta, intrebati medicul daca puteti folosi aceste produse naturiste. Doar polenul nu are contraindicatii.

"Nepotica mea sufera de anorexie nervoasa"
(Raspuns pentru SPRINCIANU CONSTANTIN, F. AS nr. 857)


Anorexia mentala este o afectiune psihica severa, ce se manifesta in perioada post-pubertara si a adolescentei. Se poate asimila cu o forma severa de depresie, constituind o urgenta psihiatrica, pentru ca poate fi amenintatoare de viata. Refuzul alimentatiei este un simptom de o gravitate deosebita. Asa ca nu mai amanati spitalizarea, altfel copila poate ramane cu sechele toata viata. Va sfatuiesc, totusi, ca, daca nu e intr-o conditie fizica foarte proasta, sa apelati si la sfatul unui psiholog. Oricum, nu mai amanati decizia. Multa sanatate.

"Sotul meu a fost diagnosticat cu boala Still"
(Raspuns pentru MARA, F. AS nr. 857)


Boala Still este o afectiune sistemica, ceea ce inseamna ca are manifestari si localizari multiple. In afara durerilor articulare, pot exista febra, splenomegalie, manifestari cutanate. Raspunsul meu ar fi fost mai individualizat, daca as fi stiut ce simptome are sotul dvs. Dar va pot sfatui ca, din tratamentul naturist, sa nu lipseasca plante precum pirul, merisorul, gheara-matei (Uncaria Tomentosa), gheara-diavolului (Harpagophytum), Astragalus Membranaceum (planta folosita in medicina traditionala chineza). La orice tratament veti recurge, adaugati Extract din scoarta de salcie, cate 50 picaturi, dimineata si seara, precum si Extract din mladite de vita-de-vie salbatica, tot cate 50 picaturi, dimineata si seara. Dupa cateva luni de tratament continuu, rezultatele vor fi incurajatoare. Mult noroc.

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"Sotia mea are un inceput grav de Alzheimer"
(Raspuns pentru NITU C., F. AS nr. 909)


Manifestarile bolii sunt tulburarile de memorie (mai ales memoria recenta), tulburarile de vorbire, de gandire, de calcul, imposibilitatea bolnavului de a efectua activitatile obisnuite zilnice, de a se orienta in timp si in spatiu, dificultati in recunoasterea persoanelor cunoscute, a obiectelor uzuale. Bolnavul este agitat, are halucinatii, se simte persecutat, are crize de gelozie, stari de depresie, anxietate, veselie exagerata, mananca excesiv, face gesturi obscene, isi satisface nevoile fiziologice in locuri neadecvate sau in prezenta altor persoane. Evolutia bolii este progresiva: stadiul 1 (precoce), stadiul 2 (mediu), stadiul 3 (tardiv). Durata medie de viata este de 10 ani, dar poate dura intre 2 si 20 ani.
Creierul unei persoane cu boala Alzheimer este redus in volum, circumvolutiunile sunt micsorate, iar printre neuroni se acumuleaza proteine formand "placi senile", care impiedica transmiterea impulsului nervos de la un neuron la altul. In cazul unui organism sanatos, aceste proteine sunt degradate si eliminate. Boala Alzheimer poate fi sporadica (90-95% din cazuri), sau familiala (poate sa afecteze mai multe generatii ale unei familii). Cauzele bolii nu sunt cunoscute, factorii de risc cunoscuti sunt ereditari (dementa in familie), varsta inaintata, sindromul Down, autismul. Persoanele cu o ruda de gradul I care sufera de boala Alzheimer au un risc de 26% pana la 45% de a dezvolta boala Alzheimer. Expunerea la plumb si alte metale grele, hipertensiunea arteriala, diabetul, ateroscleroza, fumatul, infectiile cu virusul herpetic 1, inflamatiile cronice, stresul psihic si oxidativ ar putea creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer. Boala Alzheimer debuteaza, in general, inaintea varstei de 60 de ani, rar chiar de la 30 de ani. Dupa varsta de 65 de ani, procentul de aparitie a bolii este de 1 pana la 5,8%. Dupa 85 de ani riscul de aparitie a bolii creste pana la 10%. Nu exista teste specifice care sa stabileasca diagnosticul de boala Alzheimer. Diagnosticul se pune dupa ce pacientul este evaluat de un medic neurolog psihiatru, psiholog, internist, endocrinolog, pentru eliminarea unor afectiuni care se manifesta asemanator: Parkinson, depresie, dereglari hormonale, tumori cerebrale, hematoame, accidente vasculare cerebrale etc. Investigatiile imagistice (C.T., R.M.N., PETscan) usureaza diferentierea bolii Alzheimer de alte afectiuni cerebrale. Cauzele bolii nefiind cunoscute, tratamentele nu vindeca, dar amelioreaza simptomele, imbunatatind foarte mult conditiile de viata si sansa de supravietuire. Tratamentele recomandate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" includ substante naturale care pot fi incorporate direct in celulele creierului. Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" foloseste pentru evaluarea starii de sanatate a pacientilor si pentru urmarirea eficientei tratamentelor Sistemul de Electroscanare Interstitiala - EIS, care se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat in Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania. Testarea prin EIS permite detectarea riscurilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel si tratamente profilactice (care previn imbolnavirile sau reduc gravitatea simptomelor). De mentionat ca sistemul de testare EIS este foarte util si in cazul copiilor cu ADHD. Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.