Un antidot contra crizei: Cartea Religioasa

Delia Hanzelik
VALENTIN AJDER - Editura "Eikon"

"Speram sa depasim impreuna cu cititorii starea de confuzie in care traim"

- Editati, de aproape un deceniu, carte religioasa. Ce v-a determinat sa va indreptati tematic spre un domeniu aproape interzis in epoca Ceausescu?

- Editura Eikon a fost infiintata cu sapte ani in urma si a inceput cu colectia Biblioteca Ortodoxa. Multa vreme a fost cea mai dezvoltata colectie, in care au aparut zeci de titluri. Intre timp, am publicat peste 600 de titluri, din domenii diverse, conturand un profil editorial enciclopedic, in cateva zeci de colectii, cum ar fi "Academica", "Universitas", cu seriile - "Filosofie", "Sociologie", "Psihologie", "Pedagogie", "Biologie", "Psihopedagogie"...; Eikon Educational, Poezie, Proza, Eseu, Critica literara, Teatru, Convorbiri, Biografii, Amintiri, Mituri contemporane s.a.
Carte religioasa s-a editat masiv dupa anii '90, poate si ca o revansa a libertatii. Noi am incercat sa oferim carti scrise de mari duhovnici, carti care pot schimba destine, vieti. De exemplu, prima carte editata a fost a Parintelui Teofil Paraian, in 3 martie 2003: "Maica Domnului - Raiul de taina al Ortodoxiei". Atunci putem spune ca a fost si botezul editurii. De atunci, in colectia Biblioteca Ortodoxa, au aparut peste 30 de alte titluri, iar de curand, am initiat o noua serie, Pedagogia Mantuirii. Seria a inceput cu "Daruri duhovnicesti", carte a Parintelui Iustin Parvu, ingrijita de poetul Adrian Alui Gheorghe, care a realizat multe interviuri cu Parintele Iustin. Pedagogia mantuirii este o serie pentru omul grabit, care contine sfaturi duhovnicesti, structurate alfabetic, pentru cele mai importante situatii de viata. In curand, va aparea al doilea volum al Parintelui Iustin Parvu, in aceeasi serie: "Semnele vremii noastre".

- Ce fel de public alege cartea religioasa?

- N-am facut un profil riguros al cititorilor nostri. Sigur este ca cititorul de azi a devenit mai selectiv, nu citeste orice carte cu aparenta religioasa. De la adolescenti si pana la cei trecuti de 80 de ani, exista inca multi cititori de carte religioasa, iar trasatura comuna este ca toti cauta sa dobandeasca mantuirea. Sunt oameni credinciosi. Nu oscileaza si nu au nevoie de confirmari stiintifice pentru crezul lor. Exista insa si multi oameni care cauta adevarul prin explicatii "complicate", justificate riguros si argumentate stiintific. Pentru astfel de cautari recomandam cartile domnului Dumitru Constantin-Dulcan, "In cautarea sensului pierdut", "Inteligenta materiei", "Catre noi insine", volum realizat in dialog cu Stela-Maria Ivanes si Constantin Ivanes, carti care se adreseaza mai degraba intelectualilor, celor care vor, cu mijloace stiintifice, sa ajunga la concluziile exprimate simplu in Evanghelii.

- Exista teme anume care se vand cu prioritate?

- Nu suntem vanatori de teme vandabile. Altfel am fi scos si noi literatura de bulevard, care chiar se vinde. Sau se vindea. Nu am editat astfel de carti. Nu ne-am propus sa vindem orice si cu orice pret. Cred ca valoarea unei edituri se profileaza si din cartile refuzate, nu doar din cele publicate. Mai exista oameni pasionati, autori, editori, care scriu sau publica pentru a lasa in urma ceva durabil, fara a urmari succesul imediat. Mai sunt inca librari cu simtul valorii, care nu fac compromisuri de dragul vanzarii. Revenind la intrebare, cred ca exista un public constant, nu foarte numeros, pentru carti consistente, serioase. Am fost bucurosi sa constatam ca unele titluri publicate de noi, care s-au bucurat de succes, au fost din aceasta categorie, tot mai putin vandabila. In rest, cartile pe care le publicam nu sunt spectaculoase, sunt carti de nisa, pentru un public select, discret si destul de restrans. Aceste carti n-au cum sa fie best-seller-uri. Avem, insa, carti care nu s-au vandut grozav, dar pe care, citindu-le o data, oamenii le recitesc. Acelea vor ramane...

Gigantii nostri

- Ce zona e cea mai solicitata de cititori?

- Noua serie cu parintele Iustin de la Petru Voda se bucura de interes. Cartile domnului Constantin-Dulcan, de asemenea. Sunt cautate cartile despre lumea de altadata, mai frumoasa poate decat cea de azi. De curand, am reeditat in editie bilingva, romana-franceza, cartea marelui impresar si condeier teatral, Gaby Michailescu, impresarul Mariei Tanase si al multor mari artisti, de la Iancu Brezeanu pana la Amza Pellea. Gaby Michailescu invie cu personajele cartilor sale poate cea mai frumoasa perioada sub aspect cultural - perioada interbelica. Am reeditat doua volume de Mircea Vulcanescu - "Dimensiunea romaneasca a existentei" si "Nae Ionescu, asa cum l-am cunoscut" - unul din cei mai mari ganditori romani, care si-a sacrificat viata pentru a-si salva aproapele, indemnand, cu ultimele cuvinte, la iertare si iubire: "Sa nu ne razbunati!". Peste memoria gigantilor nostri din toate domeniile se asterne umbra tacerii. Parca am avea o fobie de inaintasii geniali. Alte tari, dimpotriva, isi fac stindarde din acesti oameni.

- Succesul cartii religioase e o dovada ca romanii sunt credinciosi sau e o simpla dorinta de informare?

- S-ar putea sa fie un moment marcat si de criza pe care o traim cu totii. Criza a debutat moral si spiritual si atunci, instinctiv, cautam s-o combatem, facand apel la spiritualitate, cautand repere morale. Daca am avea mai multa bunavointa - ideal ar fi dragoste unii fata de altii - cred ca am combate mult mai repede efectele crizei. Iar cu fiecare carte prin care avem acces la cuvintele indelung slefuite cu rugaciune, prin vietile sfintite ale duhovnicilor, putem deveni mai buni.

- Propensiunea spre lectura religioasa e un semn pozitiv pentru sufletul romanilor? Mai putem spera in bine, in bunatate?

- Eu cred ca da. Cred sincer ca da. Altfel n-am mai scoate carti. In masura in care bunatatea, dragostea, prietenia si tot ce ne poate apropia vine si din aceste carti, cred in continuare ca putem aduce un plus de speranta de viata mai buna, mai armonioasa.

- Cu ce va mandriti? Ce le recomandati cititorilor nostri sa citeasca neaparat din ce-ati publicat pana acum?

- Avem autori care ne fac cinste si ne onoreaza. Cititorii care au acces la internet ii pot vedea la adresa www.editura eikon.ro si pot initia dialoguri, trimitand mesaje cu intrebari pe adresa editurii. Le vom directiona catre autori, pentru a inlesni dialogul. Pentru ceilalti, o sa amintesc, pe langa titlurile mentionate mai sus, cartea profesorului Petru Ursache, "Mic tratat de estetica teologica", precum si antologia ingrijita impreuna cu Magda Ursache, aparuta mai demult, "Mesterul Manole", de Mircea Eliade. Reamintesc volumele profesorului Dumitru Constantin-Dulcan (pe care l-ati gazduit in revista dumneavoastra, intr-un amplu interviu cu Horia Turcanu), cateva carti ingrijite de domnul Aurel Sasu, a carui colaborare ne onoreaza: Adrian Marino, "Cultura si creatie"; "Starea de exceptie", Valeriu Anania, "Omul si destinul. 1946"; Constantin Fantaneru, "Calatoria lui Orfeu". Cartea profesorului Vasile Dancu - "Comunicarea simbolica"; Vasile Andru: "In cautarea Raiului promis. Mistici din Carpati", o carte de redobandire a demnitatii si multe altele. Cer iertare celor pe care nu-i mentionez aici, din lipsa de spatiu, si le multumesc inca o data pentru buna colaborare.

Criza trece, cultura ramane

- Simtiti criza?

- Da. Acut. Si asa a fost intotdeauna. Cand se inrautatesc conditiile de viata, prima care este uitata, sacrificata, e cultura, considerata a fi un lux de care te poti dispensa usor. Nu cred ca e chiar asa. Basarab Nicolescu are o vorba care ar trebui urmata: "Criza trece, cultura ramane". Ramane, daca nu e suprimata. Avem foarte multe carti in biblioteci, aparute in 1941, '42, '43. Era razboi si, cu toate astea, editurile functionau, se scria si se publica mult si nu orice. Multe din cartile importante ale culturii romane s-au scris intre cele doua razboaie, pana sa inceapa ideologizarea masiva. E adevarat ca acum, cand o jumatate de tara e sub ape, nu de o carte au oamenii nevoie, dar au nevoie de bunatate, de generozitate, de solidaritate si spirit nobil, care se pot invata si dintr-o carte.

- Va cunoasteti publicul? Ati initiat contacte? Cum le aflati asteptarile?

- In general, cititorii isi exprima dorintele fie prin scrisori, fie, acum, prin posta electronica, mult mai rapida. Prilejurile cele mai bune de intalnire cu cititorii sunt lansarile de carte ca evenimente in sine, intr-un spatiu adecvat, unde lumea se destinde, intra in atmosfera. Atunci se creeaza cele mai frumoase momente, care rasplatesc toata munca noastra. Si a autorului, si a editorului, si a intregii echipe.

- Ce pregatiti pentru viitor?

- Buna intrebare. (Rade.) As incerca o gluma aici, amara, apropo de optimism si pesimism: "Astazi nici viitorul nu mai este ce-a fost odata". Dar, asa cum v-am spus, ramanem optimisti si incercam sa trecem cu un suras, uneori amar, peste grijile zilei. Avem multe carti in curs de aparitie si speram sa depasim impreuna cu cititorii nostri aceasta stare de confuzie generala in care ne aflam acum. Tocmai se afla sub tipar cartea unui foarte bun poet, cunoscut de public mai mult ca folkist si cantautor. E vorba despre Dinu Olarasu. Volumul se numeste "Vama" si se va lansa la Vama Veche, in cadrul Targului de carte "Biblioteca pentru Toti", in 17 iulie. Cu acest volum, vom face un turneu de lansari prin tara, pentru ca e prea frumos ca sa-l imprastiem pe tacute, prin librarii. Se afla in pregatire volumul deja mentionat al Parintelui Iustin: "Semnele vremii noastre", doua albume de arta, cu lucrari ale sculptorului Alexandru Pasat si ale pictorului Vasile Tolan, si multe alte carti, care vor ajunge in curand in librarii. Cei interesati de cartile noastre sau care doresc sa ne trimita sugestii ne pot contacta pe internet: www.edituraeikon.ro sau telefonic: 0364/11.72.46.