EXHELIOS Timisoara

Florentin Popa
Excelenta in sanatate:

Pe o straduta linistita din Timisoara, inconjurata de case frumoase si flori, se afla sediul firmei EXHELIOS. La prima vedere nu banuiesti ca acolo exista un laborator fermecat de produse naturale, in care un grup de cercetatori, chimisti si farmacisti creeaza, de aproape 20 de ani, produse de sanatate unice, obtinute din plante. Initial, celebritatea Exhelios s-a datorat colaborarii cu celebrul medic timisorean Vasile Boici, autorul unor preparate pe baza de spanz. De numele lui se leaga unguentul Boicil Forte, bine cunos cutul antireumatic, folosit intens inainte de revolutie, creat cu acelasi nucleu de cercetatori de la Exhelios. Si care lucreaza si astazi, la foc continuu, chiar daca publicitatea ii ocoleste. Dar nu si marile performante! Noile produse Exhelios ating exceptia, si este o onoare pentru revista noastra sa le prezinte cititorilor ei.
In sala de protocol a firmei, printre tratate de chimie, reviste de specia li tate si... colectia "Formulei AS" (cu exemplare in gal benite de vreme!), d-na ing. chimist ADRIANA SANGEORZAN, director la Exhelios S.A., ne spune povestea unui succes romanesc.

Odiseea unui medicament de exceptie: Boicil Forte

- Numele firmei pe care o conduceti este strans legat de un medicament de succes: Boicil Forte, creat de re gre tatul medic Boici. Din pacate, a disparut de pe piata. Ce s-a intamplat?

- Colectivul societatii noastre este format chiar din chimistii care au studi at la Academia Romana, in Centrul de Chimie Timisoara, compozitia extractu lui care statea la baza injectiilor Boicil Forte. Noi am fun damentat stiintific acest extract, l-am analizat si l-am standardizat. Tot colec ti vul nostru a fost cel care a elaborat formula de preparare a tabletelor si a unguen tului Boicil. In anul 1991, ne-am gandit ca ar fi cazul sa infiintam propria socie tate comerciala, pe baza cunos tintelor acumulate, pentru ca toti am lucrat cu extrac te din plante, in special cu extractul de spanz. In plus, a inter venit faptul ca Colgate Palmolive a preluat fabrica Nivea, unde se realiza unguentul Boicil, si noii manageri nu au mai dorit sa-l produca, iar astfel s-ar fi pierdut un preparat romanesc foarte important. Pentru ca noi eram coautori ai brevetului, impreuna cu doctorul Boici, iar brevetul expira, am imbunatatit formula preparatului (ada u gand, pe langa extractul de spanz, o serie de extracte din alte plante medicinale, care-i potenteaza efectul terapeutic) si l-am rebrevetat, iar acum ne apartine.
Am continuat sa colaboram o vreme cu Terapia Cluj-Napoca, pentru linia de fiole Boicil Forte. Numai ca intre timp Terapia a fost cumparata de "Ranbaxy Laboratories", care nu a mai dorit sa produca fiolele Boicil, astfel ca nici acestea nu se mai gasesc pe piata, din anul 2005. Fiolele Boicil, concepute in exclusi vitate de doctorul Boici, erau folosite in tratamentul reumatismului, al artrozelor si al artritelor. El a avut rezultate extraordinare cu aceasta formula, si multa lume inca ne mai suna - atat din tara, cat si din strainatate - sa ne intrebe de ce nu se mai produc fiolele. Nu este vina noastra. Noi nu am avut niciodata linie de fiolaj, am dat doar extractul la fabricile care aveau posibilitatea tehnica sa pro du ca acest preparat de exceptie. Pacat ca se pierd atatea inventii valoroase, me di camente naturale cu eficienta terapeutica dovedita, din cauza unor interese fi nanciare meschine!... Nimeni nu face nimic sa protejeze aceste patente; s-au van dut brevete odata cu fabricile, cu toate ca, uneori, patentul unui preparat terapeutic valoreaza mai mult decat pretul de vanzare al fabricii de medica mente!

Flora romaneasca in ajutorul romanilor

- In portofoliul firmei Exhelios a aparut o serie de noi produse natu rale, despre care nu se stie aproape nimic. Va rog sa ne prezentati cele mai importante realizari ale colectivului dvs. de cercetatori.

- Misiunea asumata de societatea noastra este realizarea de produse natu rale originale, rezultate ale cercetarii proprii. In societatea noastra lucreaza in total 20 de oameni; noi producem si ex tractele, noi facem si compozitia, noi realizam si produsul finit, totul se imbu te liaza in sectiile noastre de productie, asadar, ne controlam produsele foarte bine. Ducem un preparat de la faza de idee, la faza finala - de medicament autorizat, care poate fi comercializat. Pro fi lul so cietatii ramane cel definit inca de la infiintare: valorificarea florei din tara noastra, in ajutorul mentinerii starii de sanatate a romanilor, largind gama de pro duse originale, prin apelarea la tezaurul vegetal atat de bogat al naturii.
Primul nostru produs a fost unguentul Boicil, dupa care am realizat si extractul de castan, apoi am asociat extractul de castan cu cel de spanz, si astfel am obtinut un nou brevet al firmei. Ulterior, am realizat extracte uleioase din catina, musetel, cretisoara, luminita-noptii, etc. si pe baza acestora am elaborat o serie de produse noi, cu efect terapeutic garantat.

- Nu incape nici o indoiala in faptul ca preparatele dvs. ating exceptia. Cum transmiteti acest mesaj cumparatorilor?

- Din pacate, nu putem sa ne "laudam", atata timp cat multa lume nici nu stie de existenta produselor noastre. Cand vor fi folosite, cu siguranta ca li se va face reclama din om in om, rezultatele reprezinta cea mai buna cale de pro mo vare! Este trist ca mentalitatea romanului nu s-a schimbat; prefera in continuare produse straine, chiar daca unele sunt mult mai slabe calitativ decat produsele romanesti, si de zeci de ori mai scumpe. De exemplu, gelul nostru relaxant cu spanz are efecte extraordinare, mult mai bune decat produsele cu aceeasi indi ca tie terapeutica, pe care le vedem in fiecare zi la televizor. Dar fiindca este bom bar dat cu aceeasi informatie ora de ora, consumatorul tine minte numele produ sului strain, iar atunci cand are o problema, este primul lucru care ii vine in minte cand intra in farmacie, si il cere Noi nu avem puterea financiara pentru astfel de reclame!
Romanii au ramas cu ideea fixa din timpul comunismului ca tot ceea ce este ieftin nu este bun, fara sa se gandeasca o clipa ca produsele romanesti sunt realizate in conformitate cu drasticele cerinte europene de fabricatie, pe care unii producatori din tarile membre UE nici macar nu le aplica. In plus, plantele noastre poseda memoria si vibratia acestor meleaguri, avand efecte curative mult mai bune decat cele culese si conditionate in strainatate. Ca sa nu mai vorbim ca au preturi "ro ma nesti", pentru ca ne gandim la sanatatea semenilor nostri, cu atat mai mult cu cat stim ca sunt din ce in ce mai "incercati" de criza, ca si noi, de altfel...

- De unde se pot procura produsele dvs.?

- Din farmacii, de la raioanele de cosmetice, dar si din magazinele natu riste din toata tara. Preturile produselor noastre sunt mici, accesibile si oamenilor saraci.

Produse pentru sanatatea corpului

* Crema Dr. Boici - actiune antialgica, antiinflamatoare, vasoregulatoare si de stimulare a circulatiei capilare. Contine extract de spanz, flavonoizi din extracte de castan si ienupar, care ii confera produsului un rol antireumatic de exceptie, avand efecte ra pide de cal mare a durerilor si de redare a mobilitatii articulatiilor. De asemenea, crema da rezultate terapeutice bune in: dureri musculare si ale arti culatiilor, mialgii, nevralgii diverse, sechele dureroase dupa traumatisme acci den tale sau chirurgicale, mentinerea mobilitatii articulatiilor, relaxare musculara dupa efort sustinut. Crema Dr. Boici se poate folosi in bazele de fizioterapie, pentru tra ta mentele cu ultrasunete, dar si individual, pentru entorse, intinderi mus cu lare sau alte probleme ale musculaturii.
* Gel relaxant - contine extract de spanz, castan si ienupar. Atenu eaza procesele inflamatorii, contribuie la reducerea inflamatiilor si a durerii, asi gura libertate de miscare, stimuleaza circulatia capilara. Are rezultate terapeutice deosebite in reducerea durerilor (de natura reumatica, nevralgii diverse, dureri musculare), sechele dureroase dupa traumatisme, mentinerea mobilitatii articu la tiilor, relaxarea musculaturii dupa sport sau efort, mentinerea aspectului sanatos al pielii prin stimularea circulatiei capilare.
* Solutie relaxanta - principiile active din extractul de spanz si de ienupar atenueaza procesele inflamatorii, contribuie la reducerea inflamatiilor, asigura libertatea de miscare, actionand in: dureri musculare si ale articulatiilor, nevralgii diverse, relaxare musculara dupa efort sustinut. Principiile biologic active din extractul de castan salbatic stimuleaza circulatia capilara, reduc edemele si echimozele, mentinand aspectul sanatos al pielii. Se pot aplica si comprese cu Solutia rela xanta pe locul afectat.
* Stimuven Plus - crema si gel - principiile active din extractele de castan, spanz si hamamelis au actiune de stimulare a circulatiei capilare (marind rezistenta peretelui capilarelor si scazand permeabilitatea acestora), de reducere a inflamatiei si a durerii, cu re zultate terapeutice deosebite in varice, flebite si tromboflebite. Stimuven Plus inlatura tensiunea la nivelul picioarelor, reduce senzatia de picioare grele, reduce echimozele si hematoamele.

Produse pentru intretinerea si frumusetea corpului

* Anticelulitic - gel cu extracte din 7 plante - actioneaza benefic asupra proceselor inflamatorii determinate de celulita. Irigarea cu sange este imbunatatita la nivelul capilarelor sub efectul extractului de castan si de hamamelis. Inflamatia este inhibata de extractele de spanz si coada-sorice lului. Continutul de siliciu din coada-calului confera tesutului fermitate, uleiul de luminita-noptii catifeleaza pielea, iar ienuparul aduce o nota de prospetime, astfel incat aspectul de "coaja de portocala" al pielii incepe sa cedeze dupa 2-3 saptamani de folosire sistematica.
* Helioplant - crema pentru prevenirea si tratarea vergeturilor - complexul bioactiv din plante si uleiul din seminte de luminita-noptii previne si diminueaza vergeturile, reface textura pielii, o hidrateaza si-i confera elasticitate.
* Heliosana - ulei de masaj - catifeleaza si regenereaza pielea, re dand corpului un aspect placut si sanatos. Uleiul se utilizeaza cu bune rezultate si pentru masajul corporal din cadrul saloanelor de intretinere-infrumusetare sau al cabinetelor de fizioterapie.
* Helioplant - spray revigorator cu extracte din plante - prezentate in flacoane cu pulverizator, sprayurile sunt produse in cinci variante, pe baza extractelor hidroalcoolice din: busuioc, melisa, lavanda, salvie si ienupar. Sprayurile contin parfumul natural al plantelor din care sunt realizate, asociat cu substante de protectie solara. Sprayurile sunt produse tonice care, pulverizate pe corp, dau o senzatie de prospetime si revigorare in stari de stres, oboseala sau disconfort.
* Helioplant - gel antiperspirant pentru igiena picioarelor - reduce transpiratia excesiva a picioa re lor, prin actiunea sa antimicotica inlatura mirosul neplacut, prin actiunea dezinfectanta impiedica aparitia de eriteme si leziuni, iar uleiurile esentiale confera picioarelor o senzatie placuta, reconfortanta si racoritoare. Se recomanda asocierea cu solutia Heliosana.
* Heliosana - solutie contra transpiratiei excesive a picioarelor - produsul diminueaza transpiratia excesiva a picioarelor, are actiune dezinfectanta si bactericida, impiedica aparitia de eriteme si leziuni.
* Helioplant - crema pentru ingrijirea mainilor - combinatia unica de principii biologic active din galbenele, musetel, su natoare, luminita-noptii, tataneasa, asociata cu vita minele A si E, confera produ sului proprietati regenerante, epitelizante si cicatri zante deosebite. Crema hra neste, hidrateaza si protejeaza pielea, regene reaza iritatiile produse de factorii externi (vant, soare, sapun, detergenti), lasa pielea neteda, catifelata si discret parfumata. Clientele care au folosit-o au constatat ca este mai buna decat cre mele scumpe, produse de marile firme cosmetice cu renume mondial!

Produse cu actiune speciala

* Epitelin - crema - indicata pentru tratarea arsu rilor, plagilor, ranilor, escarelor, intepaturilor de insecte, degeraturilor si a eczemelor.
* Hemosan - crema - combate infla ma tia, alina durerea, reface tesuturile si stimuleaza circulatia locala in criza he mo roidala. Utilizarea zilnica restabileste si mentine functia normala a mu coasei anale.
* Helioplant - crema si emulsie antiacnee - substantele active din galbenele, salvie, coada-sori celului, radacina de brus ture, conuri de hamei, seminte de susan, asociate cu vita mina B6 si ulei de la vanda, au efect seboregulator, antiinflamator si anti mi cro bian. Crema stopeaza pro cesele inflamatorii, cicatrizeaza ranile, hidrateaza si catife lea za pielea. Utilizarea produselor ajuta tenul cu probleme, transformandu-l intr-unul cu aspect normal, sanatos.
* Heliosana - crema si ulei pentru ingrijirea pielii bebelusilor - prin actiu nea emolienta, epitelizanta, antiinflamatoare, cicatrizanta si bactericida, previne si trateaza eritemul fesier.
* Helioplant - ulei si emulsie de plaja - pentru sezonul estival am realizat un preparat pentru plaja care contine ulei de soia, de masline, ulei din seminte de luminita-noptii, ulei de catina alba, vita mina E si substante pentru protectie solara. Protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare. Uleiul are factor de protectie 12 si este foarte efici ent, mai ales ca este natural. Uleiul pentru plaja se aplica pe intregul corp ina inte de expunerea la soare, iar emulsia se aplica dupa baia de soare.

D-na ADRIANA SANGEORZAN poate fi contactata la EXHELIOS Timisoara - Str. Martir Col. Uta Ioan nr. 3, cod 300041, tel./fax: 0256/47.31.12; tel. 0256/47.22.13, 0723/24.89.83, 0741/18.04.99, e-mail: helio@clicknet.ro, www.exhelios.com