Raspuns pentru S.O. - Craiova, F. AS nr. 923 - "Fiica mea are colesterolul foarte mare"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Inainte de a propune un tratament hipolipemiant, cred ca se impun unele precizari privitoare la "fenomenul" hipercolesterolemiei, dereglare ce afecteaza un mare numar de persoane. In acest sens, trebuie stiut ca prezenta grasimilor in sange este absolut normala si chiar esentiala bunei functionari a organismului.
Astfel, colesterolul constituie elementul de baza al membranelor celulare, intervine in biosinteza a numerosi hormoni (mai ales sexuali), participa la formarea acizilor biliari, permite sintetizarea vitaminei D etc. Totusi, cand aceasta substanta indispensabila se gaseste in exces in sange, putem vorbi despre hipercolesterolemie ca fiind unul dintre cei mai importanti factori de risc in bolile cardiovasculare si cerebrale, mai ales daca, pe langa excedentul de colesterol, sunt prezenti si alti factori agravanti, precum fumatul, supraponderalitatea, diabetul sau hipertensiunea arteriala. In mod normal, restabilirea situatiei, in caz de hipercolesterolemie, se face prin adoptarea unui regim alimentar sarac in grasimi de origine animala si administrarea medicamentelor hipolipemiante. Modificarea obiceiurilor alimentare este prima optiune in cazul persoanelor care sufera de dislipidemii, insa, cateodata, aceasta abordare nu este suficienta pentru a reduce colesterolul pana la un nivel acceptabil. Spre exemplu, un regim alimentar de tip mediteranean poate reduce riscul de boala cardio-vasculara chiar daca nu modifica semnificativ valoarea colesterolului in sange, si asta, deoarece grasimile alimentare reprezinta doar 30% din aportul zilnic de colesterol, restul fiind metabolizat de ficat. Trebuie precizat ca o patologie hepatica sau chiar diateza (predispozitie) genetica pot influenta semnificativ acest proces, prin care ficatul produce in exces LDL-colesterol in detrimentul HDL-colesterolului, considerat benefic pentru corectarea (combaterea) depunerilor (ateroame) de pe peretii vaselor de sange. Desi dvs. incercati sa evitati medicatia hipolipemianta, argumentand ca fiica dvs. are doar 23 de ani, totusi, nivelul colesterolului (300 mg/dl) este prea ridicat si, in aceste conditii, medicamentele devin importante si de neocolit.
Asadar, statinele, caci despre ele este vorba, in primul rand, sunt capabile sa reduca cu 20 pana la 40% valoarea LDL-colesterolului, fiind necesara o utilizare in doze minimale necesare, in asa fel incat sa nu duca la scaderea colesterolului sub nivelul permis. Dozarea optima a statinelor este necesara si in scopul evitarii efectelor secundare (rare), pe care le pot produce, traduse in special prin tulburari musculare (rabdomioliza) dureroase. In general, aceste medicamente sunt sigure, eficiente si bine tolerate, insa nu sunt recomandate persoanelor care prezinta afectiuni hepatice grave.
* Acidul nicotinic (vitamina PP) - are efect favorabil pe trigliceride, HDL si LDL - colesterol.
* Sechestrantii de acizi biliari (ex. colestiramina) - scad nivelul de colesterol prin legarea cu acizii biliari in tractul intestinal, obligand astfel ficatul sa creasca productia de acizi biliari. Deoarece ficatul utilizeaza colesterolul pentru a fabrica acizi biliari, cresterea productiei acestora inseamna cresterea nevoilor de colesterol pentru ficat, in sange ramanand mai putin.
* Acizii fibrici (Lopid, Tricor) - au efecte favorabile pe trigliceride, HDL si LDL-colesterol. In general, aceste medicamente nu se administreaza impreuna cu statinele, deoarece asocierea a doua tipuri de medicamente hipolipemiante creste riscul de inflamatie musculara.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, teoretic, se pot utiliza complementar suplimente cu efect hipolipemiant, atunci cand valoarea colesterolului este ridicata, insa, desi in farmaciile naturiste se gasesc numeroase produse care promit o scadere sigura si rapida a valorilor colesterolului, doar actiunea acizilor grasi Omega 3 a fost demonstrata chimic prin studii de caz. In aceasta categorie de suplimente intra: uleiul de masline, uleiul de peste, uleiurile de porumb, de in, in special cel de nuca, foarte bun in scaderea LDL-colesterolului si mentinerea HDL-colesterolului la valori optime.
Efecte terapeutice pozitive, in caz de hipercolesterolemie, au si unele produse naturiste ca uleiul de luminita-noptii, uleiul de samburi de struguri si Golden Yucca, insa acestea trebuie administrate in complementaritate cu medicatia alopata.
Dintre plantele cu efect hipocolesterolemiant, Schinduful este cel care intervine in metabolismul lipidic, reducand LDL-colesterolul si protejand sistemul cardiovascular de aparitia ateromului, ateriosclerozei si ischemiei cardiace. Se administreaza in cure de trei luni, sub forma de pulbere - 3-4 lingurite pe zi, inaintea meselor principale. Concomitent, se va administra Seleniu + vitamina E, combinatie recunoscuta pentru efectul protector vascular.
In incheiere, va sfatuiesc sa va asigurati, prin consult de specialitate (endocrinologic), ca fiica dvs. nu are probleme cu glanda tiroida, fiind cunoscut faptul ca hipotiroidia determina cresterea colesterolului in sange, iar administrarea de statine in astfel de cazuri cauzeaza adesea probleme musculare. Sa auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Am sinuzita cronica si adenom de prostata"
(Raspuns pentru ION G. - Brosteni, F. AS nr. 927)


Pentru tratamentul medicamentos al sinuzitei si rinofaringitei de care suferiti va recomand picaturile romanesti Rinoneft. In compozitia lor intra si un antibiotic puternic: neomicina. Exista in farmacii si un spray bucofaringian si nazal, Bioparox, produs de Laboratoarele Servier Franta, precum si sprayul Hexoral, pentru administrare bucala si faringiana, produs de Corporatia Pfizer din SUA. Prin utilizarea lor, sunt convins ca veti obtine rezultate bune, mult asteptate de dvs.
In afara tratamentelor alopate, va pot fi de folos si unele tratamente naturiste, printre care mentionez: ceaiuri si inhalatii din urmatoarele plante: coada-soricelului (Flores Milefolii), salvie (Salvia officinalis) si musetel (Flores Chamomillae), precum si administrarea de picaturi nazale cu o solutie de propolis 5%. In farmacii gasiti tablete de supt cu propolis, Proposept, produse in Romania, precum si tabletele Propolki, produse in Polonia.
V-ati convins singur de eficienta unor tratamente balneare de care ati beneficiat. Eu va recomand cu multa caldura tratamentele de specialitate deosebit de eficiente practicate in statiunea balneara Baile Govora, din judetul Valcea. Pentru adenomul de prostata, pe langa tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist urolog, la care ati apelat, va poate fi util si ceaiul de ghimpe.
Aprecierea medicului dvs. de familie privitoare la faptul ca in prezent nu suferiti de diabet este corecta, valoarea glicemiei dvs. nedepasind valoarea admisibila de 120. Raspunzand solicitarii dvs. de a va indica unele masuri care sa impiedice o eventuala evolutie ulterioara nefavorabila si, deci, instalarea diabetului, va recomand sa acordati atentia cuvenita unei alimentatii rationale, evitand un consum exagerat de dulciuri sub diverse forme, de paste fainoase si cereale, bere, must, care ar suprasolicita functionarea normala a pancreasului. Veti evita sedentarismul si pe cat posibil starile de tensiune nervoasa. Va doresc multa sanatate.

"Am acnee inflamatorie grava"
(Raspuns pentru LIDIA, F. AS nr. 928)


Raspunsul pe care il formulez azi pentru dvs. l-am mai formulat in decursul timpului si altor cititori ai prestigioasei reviste "Formula AS", care s-au confruntat cu situatii similare si care mi-au adresat multumiri pentru eficacitatea tratamentului. Este vorba de aplicatii locale cu unguentul Mibazon (echivalentul produsului Mastilone, produs de corporatia Pfizer SUA), produs de Fabrica de Antibiotice Iasi. Il puteti gasi numai la farmaciile veterinare si are in compozitia sa 3 antibiotice in concentratii ridicate (tetraciclina, eritromicina si neomicina), apte de a vindeca rapid orice infectii cutanate de natura microbiana, inclusiv fistule si furuncule.
Puteti asocia acestui tratament alopat si un tratament pe baze naturiste, constand in Helioplant crema antiacnee si Helioplant emulsie antiacnee, produse realizate de firma "Exhelios" Timisoara, pe care le puteti gasi in farmacii si in magazinele de produse naturiste.
Aceste preparate au in compozitia lor substante active din galbenele, salvie, brusture, hamei, coada-soricelului, ulei din seminte de susan, ulei volatil de lavanda si vitamina B6.
Sunt convins ca apeland la aceste tratamente externe, la care puteti asocia eventual si un tratament intern cu drojdie de bere (circa o lingurita fractionata in 3 doze pe zi), va veti vindeca rapid.
Chiar dupa vindecare, aplicati din cand in cand aceste tratamente pentru evitarea unor eventuale recidive si degresati-va fata prin spalare cu apa si sapun, de trei ori pe zi.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Am corp uterin si perete uterin supradimensionate"
(Raspuns pentru NADA, F. AS nr. 891)


Intr-adevar, problemele ginecologice pe care le semnalezi sunt multe. Nu stiu ce varsta ai si nici daca ai semnalat toate simptomele cu care te confrunti. Daca cele descrise sunt toate, nu e chiar foarte grav, dar daca exista si dereglari de ciclu sau chiar amenoree sau hemoragii cu cheaguri, atunci trebuie sa urmezi cat mai urgent un tratament serios.
La afectiunile tale, trebuie neaparat sa te alimentezi corespunzator: fara grasimi, proteine animale (carne, lactate, oua), cafea sau dulciuri. Consuma lapte de soia, legume si fructe bogate in fitoestrogeni. Uleiurile esentiale sunt foarte eficiente in afectiuni uterine, sub forma de comprese sau aromaterapie. Pentru a calma durerile abdominale sau de spate, pune 4 picaturi de ulei de serlai, 4 de maghiran si 3 de romanita intr-un vas cu apa fierbinte. O compresa calda cu acest amestec se aplica pe zona dureroasa. Ca tratament, recomand produse naturiste care se administreaza intern si local.
* Intern: Tonic ginecologic "E-lite", Tuia, Beres Drops Plus, Boswellia, Lemn-dulce, Female Hormone Blend, Flu Shield.
* Local: Superforte Ovulin.
Tonicul ginecologic "E-lite" contine miere, propolis, polen, extract din coada-soricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea, uleiuri esentiale din lavanda, fenicul si marar. Preparatul este un complex de fitohormoni si este eficient in afectiuni ale uterului si organelor anexe: chisturi ovariene, fibroame uterine, metroanexite, noduli la san, menopauza.
Superoferte Ovulin sunt ovule ginecolgice ce contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din catina, galbenele, tataneasa, sunatoare, salvie, musetel, urzica, cimbru, morcov, mumio si argila. Ovulele reduc inflamatiile si infectiile, distrug celulele tumorale, decongestioneaza, calmeaza si cicatrizeaza leziunile din zona genitala, regleaza hormonal si vindeca micozele.
Superforte Ovulin si Tonicul ginecologic "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.