"Ciuma" mileniului trei: TUBERCULOZA PULMONARA

Dia Radu
Romania se afla pe locul unu in Europa

"Ftizie", "oftica", "febra alba" - tuberculoza a purtat de-a lungul vremii felurite nume. Veche inca de pe vremea faraonilor, a devenit celebra mai ales in epoca romantica, ce a facut din ea o boala a artistilor, a celor sensibili si fragili, care traiesc intens si ard pasional. Toate cele trei surori scriitoare Bront, poetii Schiller si Keats, dar si Cehov, Chopin, Modigliani si ai nostri George Bacovia si Max Blecher s-au stins din viata bolnavi de tuberculoza, intr-o vreme in care mai mult de un sfert din decesele Europei se datorau acestei boli. Dupa descoperirea vaccinului si a antibioticelor, tuberculoza a fost in mare parte eradicata, ramanand apanajul mediilor sociale mizere si al lumii a treia. In ultimii ani insa, lumea medicala e surprinsa sa constate, chiar in tari civilizate, cum sunt Franta sau Germania, o revenire spectaculoasa a acestei boli, responsabila inca pentru decesul a 2 milioane de persoane anual, la nivel mondial. Fiindca Romania este, din pacate, tara cu cele mai multe cazuri de tuberculoza din Europa, va propunem in randurile de mai jos "cartea de vizita" a acestei boli.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o infectie cauzata de o bacterie de talie redusa, foarte rezistenta la acizi si alcool, numita Mycobacterium Tuberculosis sau Bacilul Koch, dupa numele celui care l-a evidentiat. Alti doi agenti sunt bacteriile Mycobacterium Africanum (frecventa in zona Africii de Vest si Centrala) si Mycobacterium Bovis, agent al tuberculozei bovine, care poate infecta alte animale si, pe calea consumului de lapte si carne, chiar omul. Infectia se localizeaza cel mai adesea in plaman, dar poate fi diseminata prin sistemul circulator si se poate instala ulterior la oase, aparatul urinar, aparatul genital, meninge, ganglionii limfatici, rinichi si tubul digestiv, distrugand tesuturile acestor organe, prin crearea unor cavitati purulente.

Cum se transmite?

Bacilul Koch se transmite cu mare usurinta pe cale aeriana. Cand un bolnav de tuberculoza tuseste sau stranuta, elibereaza in jur stropi foarte mici de expectoratii, saliva sau mucus nazal, invizibili cu ochiul liber, dar incarcati de bacili, care pot patrunde, prin respiratie, in plamanii altei persoane. Se estimeaza ca in lume are loc la fiecare secunda o noua infectare cu bacilul tuberculozei. O treime din populatia actuala poarta in organism acest germen, dar doar 5-10% dintre persoanele infectate dezvolta boala si devin contagioase de-a lungul existentei lor. Bacilul Koch este o bacterie extrem de rezistenta in timp, ce poate fi, de exemplu, evidentiata pe paginile unei carti si la trei luni dupa ce bolnavul a terminat cartea. Riscul de a contracta boala e foarte mare in incaperile aglomerate, la petreceri, in metrou, tramvai, prin sarut, atunci cand persoane necunoscute beau din acelasi pahar sau fumeaza din aceeasi tigara. In cele mai multe cazuri insa infectarea se face pur si simplu pe calea aerului, respirand acelasi aer ca cei contagiosi.

De ce unii se imbolnavesc si altii nu?

Simpla infectare cu bacilul Koch nu presupune si declansarea bolii. Exista in lume foarte multi purtatori ai acestui agent patogen. Cu toate acestea, numai in cazul organismelor cu sistem imunitar slabit sau care, locuind cu o persoana contagioasa, sunt supuse zilnic la atacurile repetate ale bacililor, boala gaseste teren fertil de dezvoltare. Oamenii sanatosi, cu un stil de viata echilibrat, ce respecta un regim alimentar sanatos, care nu beau si, mai ales, nu fumeaza, au organisme capabile sa se apere singure. Asa se explica de ce boala apare mai ales la fumatori (incidenta bolii la fumatori este de patru ori mai mare ca la nefumatori), la persoanele subnutrite, la batrani, copii, la bolnavii de SIDA, la persoanele superepuizate fizic si intelectual, la cei care lucreaza in medii toxice, cu praf de siliciu, la cei care nu respecta ritmul circadian al somnului, lucrand noaptea si dormind ziua, la alcoolici si la dependentii de droguri.

Cum o recunoastem?

Arareori boala da semne clare de instalare. Cel mai adesea organismul nu reactioneaza extern decat cu semne minore: stare de oboseala, de epuizare, lipsa poftei de mancare, slabitul aparent fara motiv, tuse, stare subfebrila (sub 38 de grade), simptome discrete ce pot fi confundate si cu semne ale altor boli si care fac dificila depistarea bolii in stadiul primar. In stadiu avansat, persoana infectata incepe sa sufere de transpiratii nocturne, febra ridicata si tuse cu hemoptizie (expectoratii cu sange). In tesutul plamanilor se dezvolta focare de infectie de diverse dimensiuni, incepand de la cele foarte mici si raspandite uniform, pana la cele mari, cavernoase, ce pot declansa hemoragii.

Diagnosticare

TBC-ul este o boala contagioasa, prin urmare de la primele semne suspecte bolnavul trebuie sa se prezinte la spital, pentru analize. Pentru un diagnostic precis sunt necesare: analize de sange (pentru a urmari activitatea limfocitelor), un test cutanat (IDR - intradermoreactia la tuberculina, injectie standard de depistare a infectiei, care insa poate da si erori, obtinand o reactie fals pozitiva datorata unei vaccinari impotriva Bacilului Koch in copilarie), o radiografie pulmonara ce pune in evidenta eventualele leziuni cavernoase si un examen definitiv al sputei (expectoratiilor), pentru depistarea bacteriei in cauza.

Tratament alopat

Tratamentul tuberculozei este foarte sever si presupune foarte multa seriozitate din partea bolnavului, necesara pentru a preveni riscul recidivei. Pacientul, fiind contagios, trebuie izolat de urgenta de alte persoane si internat in spital sau sanatoriu, unde va primi ingrijiri medicale specializate. Principala metoda de tratament este chimioterapia, cu puternice substante antibacteriene. Nu sunt insa rare cazurile in care bacilii s-au adaptat la terapia cu antibiotice, printr-o selectie naturala, si au devenit in felul acesta rezistenti la medicatie. Nerespectarea exacta a schemei de tratament si a regimului alimentar recomandat duce la cronicizarea bolii si, in cele din urma, la forme grave de tuberculoza, ce nu mai raspund la tratament dupa luni si chiar ani, bolnavul fiind in continuare contagios, deci obligat sa stea internat in sanatoriu. Tuberculoza este o boala grava, iar tratamentul ei trebuie neaparat prescris si supravegheat de un medic, pana la vindecarea definitiva. Tratamentul soc dureaza intre 3 saptamani si 1 luna si jumatate, timp in care bacteria este inactivata. Dupa aceasta perioada, bolnavul poate iesi din spital, dar va trebui sa continue tratamentul intre 6 luni si 1 an si jumatate, pentru a consolida vindecarea si a scadea riscurile recidivei, ce se poate complica prin necesitatea unei operatii. Tratamentul dupa externare trebuie tinut cu aceeasi seriozitate, chiar daca au disparut absolut toate simptomele bolii, iar pacientul se simte perfect sanatos.

Masuri de igiena

* In cazul in care in familie exista copii, acestia vor primi de urgenta vaccinul anti TBC. In cazul persoanelor deja infectate, dar sanatoase (cele din jurul bolnavului), nu se mai poate face vaccin, dar li se va intari sistemul imunitar cu preparate specifice, pentru a face fata unui posibil atac.
* Bolnavul trebuie sa-si creeze bunul obicei de a tusi si a stranuta numai in servetele de hartie, care vor fi aruncate fara intarziere in WC sau in foc.
* Sputa nu trebuie scuipata pe jos, caci sputa unui bolnav de tuberculoza contine un numar foarte mare de bacili. Ea ramane contagioasa mai multe zile si se poate transforma intr-un focar de infectie. Cel mai bine este sa scuipe intr-un recipient ce contine solutie de cloramina, care are puterea de a ucide bacilii. (Atentie, spirtul sanitar nu este eficient!)
* La spalarea pe dinti, clatirea gurii bolnavului se va face deasupra wc-ului, pentru a impiedica ramanerea bacililor pe chiuveta comuna.
* Lenjeria purtata in perioada contagioasa trebuie dezinfectata si de abia apoi spalata, separat. La fel se va proceda si cu vasele si tacamurile folosite, care vor fi fierte separat.
* Atentie, animalele de apartament se pot imbolnavi foarte usor de tuberculoza, devenind la randul lor focare extrem de contagioase, de aceea este necesara indepartarea lor pe perioada bolii.
* Chiar si dupa vindecare, fostul pacient trebuie sa-si pastreze obiceiul de a merge regulat la medicul curant pentru analize radiologice si bacteriologice, iar in caz de raceala, gripa sau alte situatii care scad imunitatea si cresc riscul unei recidive, i se va aplica un tratament profilactic.

Principii de alimentatie

Alimentatia bolnavului de TBC trebuie sa fie variata si sa cuprinda aproape toate categoriile de alimente. Mesele trebuie sa fie regulate (3 pe zi, cam la aceeasi ora, care decide si medicatia aferenta), plus doua gustari.
Bolnavii de tuberculoza au nevoie de un aport de proteine si aminoacizi, pe care trebuie sa-i consume insa din surse sanatoase: miere, nuci, alune, arahide, migdale (toate crude), carne slaba de pasare, peste, branza proaspata de vaca, lapte si produse din soia, oua proaspete, unt, leguminoase (fasole, mazare etc).
Pentru refacerea rezervelor de energie a organismului, necesare in lupta cu boala, se vor consuma stafide, curmale, smochine, polen si produse apicole, banane si alte fructe dulci.
Laptele pasteurizat si iaurturile de comert, ca si branzeturile fermentate, nu sunt recomandate. Se va renunta definitiv la fumat. Se vor evita dulciurile, zaharul, produsele de patiserie, painea alba, produsele cu aditivi si conservanti, dulceturile, mezelurile de orice fel, carnea de porc, prajelile, pan-urile, alcoolul, bauturile carbogazoase, sifonul. Toate aceste alimente inclina PH-ul organismului spre unul acid, care este favorabil dezvoltarii bolii. Nu in ultimul rand, o alimentatie bogata in grasimi si zaharuri va dauna ficatului, care si asa este pus la grea incercare de terapia cu antibiotice de lunga durata si de neutralizarea si expulzarea continua a tuturor toxinelor generate in corp de infectie.

Tratamente alternative

In paralel cu tratamentul alopat, ce trebuie respectat cu strictete, bolnavul trebuie sa participe activ la vindecare, adoptand un regim de viata sanatos. In primele luni de tratament, se recomanda odihna in pat 16-17 ore pe zi, apoi, treptat, va putea face plimbari usoare si o activitate neobositoare. Se recomanda inca din timpul tratamentului soc exercitii de respiratie (vezi arhiva "Formulei AS"), pentru a evita vindecarea cu fibrozarea tesutului pulmonar (ciroza plamanului). Sunt recomandate si miscari usoare de gimnastica, mai ales in cazul tuberculozei osoase, unde exista riscul atrofierii musculare. Internarea la un sanatoriu sau mutarea temporara (6-12 luni) intr-o localitate montana, cu aer curat, ajuta foarte mult vindecarea. Atentie insa, aerul marin si statul la soare sunt periculoase in cazul tuberculozei pulmonare.
Tratamentul alternativ al tuberculozei are in vedere protectia si sustinerea organismului pe patru fronturi:
1. Cresterea imunitatii. Se pot folosi suplimente pe baza de Gheara Matei, ciupercile Shiitake si Maitake, vitamina C, ciuperca Reishi, Astragalus (nu se administreaza in febra!), usturoi, ginseng siberian, zinc, catina alba, coenzima Q10, colostru (laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere), fructul arbustului Noni (Morinda Citrifolia), propolis, ciuperca Cordiceps Mycellium, ulei din ficat de rechin. (Atentie! In cazul imbolnavirilor sistemice evolutive, cum este tuberculoza, nu se recomanda preparatele imunostimulatoare pe baza de Echinacea.)
2. Protectia ficatului. Metabolizarea medicamentelor anti-tbc in ficat creste adesea nivelul transaminazelor. Ficatul trebuie protejat printr-o alimentatie usoara, dar bogata in principii nutritive, si prin utilizarea unor suplimente pe baza de silimarina, armurariu, anghinare, rostopasca, papadie, sunatoare, catina, spirulina, ciuperca Reishi, polen, miere, aloe. La fel de eficiente sunt si suplimentele hepatoprotectoare ayurvedice sau homeopatice, ce pot fi gasite in farmaciile naturiste.
3. Calmarea tusei si degajarea cailor respiratorii. Se recomanda siropuri de tuse sau pastile pe baza de busuioc, cimbru, lemn dulce, patlagina, ghimbir, aloe, miere, propolis, fenicul, iedera, tei, muguri de pin. Un sustinator foarte bun in cazul tuberculozei este Respiration Blend (de la Solaray). Protejeaza plamanul, amelioreaza tusea, reduce secretiile mucoaselor si transpiratiile nocturne frecvente in TBC si elimina lichidele in exces din cavitatea toracica. (Poate fi comandat la tel 021.316.43.92)
4. Refacerea rezervei de probiotice. Probioticele sunt mici organisme care pastreaza echilibrul normal al microorganismelor din intestine. Microflora intestinala contine in jur de 400 de tipuri de bacterii bune, care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si mentin un sistem digestiv sanatos. Tratamentul cu antibiotice omoara, pe langa bacteriile vinovate de aparitia unei boli, si bacteriile prietenoase ale tubului digestiv. Scaderea numarului lor duce la diaree, tulburari gastro-intestinale, dezvoltarea unor infectii, cum ar fi candidoza vaginala sau intestinala, infectii ale tractului urinar, afte bucale, eczeme, acnee. Probioticele se gasesc in mod natural in iaurt de casa din lapte crud, in muraturi de casa, varza acra si drojdie. (Atentie! Nu se foloseste drojdia de la supermarket, ci pastilele de drojdie din farmacii sau Plafaruri). Tot in farmaciile naturiste puteti gasi preparate cu probiotice cum ar fi Jarro Dophilus (Jarrow Formulas), cu versiunea pentru copii Baby's Jarrodophilus, Colostru cu probiotice (Childlife), Salutil (Walmark), Protonic (Hypericum).

Alte remedii

* Sucuri proaspete de legume (telina, varza, patrunjel, pastarnac) sau de fructe (mere, portocale, grepfruit, pepene). Nu se recomanda consumul de suc de morcov, datorita continutului mare de betacaroten. In plus, sucul de morcov poate fi o otrava pentru fostii fumatori (ca majoritatea bolnavilor de tuberculoza). Betacarotenul continut in reactie cu reziduurile fumului de tigara genereaza compusi cancerigeni.
* Suc de orz verde. Orzul se inmoaie o zi si se planteaza in ghivece. Cand firul ajunge la 15-20 cm, se curata de radacina, se spala bine, se taie marunt, se inmoaie un pic in apa si apoi se macina in masina de carne sau direct in storcator. Ce ramane pe sita storcatorului se mai inmoaie o data cu apa si se mai centrifugheaza o data. Se consuma 50 ml de suc diluat in 50 ml de apa, cu inghitituri rare.
* Suc de ridiche neagra. Este bogata in vitamina C, are efect antimicrobian si calmeaza tusea. Intr-o ridiche neagra bine spalata se taie un capacel si se pune o lingurita de zahar. In maximum 48 de ore se va strange acolo zeama ei, din care se va consuma cate o lingurita, dupa masa.
* Apa plata, bauta in cantitati mari, este cel mai bun expectorant.
* Ceaiul de coada-calului. Contine acid salicilic, care remineralizeaza tesutul conjunctiv, si saponine, care calmeaza tusea.
* Ceaiul de troscot si ciubotica-cucului(primula). Contin siliciu solubil, sunt hemostatice si fluidifica secretiile bronsice.
* Seva de mesteacan. Primavara devreme, inainte de inmugurire, in tulpina mestecenilor, la 50 de cm de la sol, se face o gaura de 1 cm in diametru in care se fixeaza un lemnisor pe post de jgheab, care va fi orientat spre un vas de sticla sau pamant in care se va face scurgerea. Seva se tine la frigider si se administreaza cate o cescuta de doua-trei ori pe zi.
* Decoct de radacini de urzici. Are efecte antimicrobiene, expectorante si antitusive. Se spune ca parintele Cleopa s-ar fi vindecat de tuberculoza numai prin rugaciune si fiertura din radacini de urzici. Se gasesc si la Plafar sub forma de ceai.
* Usturoi. Se recomanda trei catei de usturoi pe zi sau capsule cu pulbere de usturoi, din magazinele naturiste.
* Infuzie de sovarf si cimbrisor (sau cimbru). Stimuleaza imunitatea si degaja caile respiratorii.
* Infuzie de hamei. Este tuberculostatic, antiinflamator, reduce senzatia de durere, dar, atentie, da somnolenta.
* Arginina. Autoarea Speranta Anton aminteste in cartea ei de terapii naturiste descoperirea dr. Thomas Schon, de la Universitatea Linkoping din Suedia, privitoare la faptul ca acest aminoacid natural este foarte eficace impotriva infectiei tuberculoase. Arginina este si un hepatoprotector exceptional, detoxifiant, imunomodulator, antitumoral si antianemic. Arginina se gaseste in miere si arahide crude, dar si izolata sub forma de L-Arginina (capsule cu 1000 mg), de la firma Solaray. Poate fi comandata de pe www. energy-plus.ro

Doua suplimente de exceptie, recomandate in cazurile de tuberculoza de Centrul de Consultanta naturopata "Energy Plus", Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733.35.40.00

•  Carctol

Este un produs ayurvedic, din plante medicinale rare si necontaminate, folosit cu succes de peste 25 de ani, de creatorul sau, dr. Nandlal Tiwari, ca terapie antitumorala. Este extrem de eficient in cazurile de tumora pulmonara, tuberculoza, edem cerebral si pulmonar, ascita, infectii urinare, astm, bronsita, hepatita. In cazul tuberculozei pulmonare, Carctol-ul dreneaza lichidele in exces din cavitati. Este si un foarte puternic antibacterian, antiviral si antifungic, tonifica plamanul, dar protejeaza si ficatul, rinichii, sistemul circulator. Reduce cazurile de hemoptizie, este hemostatic si antiinflamator.

• Essiac

Este o tinctura din patru plante, realizata in 1922 de Rene M. Caisse in Canada si folosita in ameliorarea simptomelor unei game variate de afectiuni cronice. Este extrem de eficienta in cazurile de tuberculoza, prin proprietatile sale antibacteriene si antipiretice (scade febra). Reduce inflamatiile si ajuta la fluidificarea si expectoratia mucusului din caile respiratorii, este anti-hemoragic, mentine un echilibru alcalin al organismului (necesar insanatosirii), favorizeaza vindecarea ranilor, a inflamatiilor si abceselor, regenereaza functia ficatului, detoxifica sangele, limfa, ficatul, plamanii, rinichii, pielea de reziduurile toxice ale bolii si ajuta la eliminarea lichidului in exces din cavitatile pulmonare.
Cele doua suplimente pot fi comandate de pe www. energy-plus.ro.
Nu uitati ca fiecare bolnav este un caz unic si necesita un tratament naturist personalizat. Centrul "Energy Plus" va sta la dispozitie cu consultatii gratuite, pentru elaborarea unei scheme de tratament potrivite. Energy Plus foloseste pentru evaluarea starii de sanatate a pacientilor si pentru urmarirea eficientei tratamentelor recomandate Sistemul de Electroscanare Interstitiala - EIS, un sistem unic ce permite nu doar detectarea infectiilor si bolilor deja existente, ci si a celor in curs de aparitie. Suplimentele recomandate, unice in lume prin proprietatile lor, pot fi cumparate chiar de la magazinul centrului de consultanta, din str Mircea Vulcanescu nr. 92, sector 1, Bucuresti (langa Spitalul Militar Central).